2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191888
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
EU HÍREK

Irodalmi est a Vörös szőnyegről


- Lehet-e tisztességesnek maradni politikában és művészetben, úgy hogy közben emberi méltóságodat, érzelmeidet ne add fel, ne veszítsd el egyéniségedet. S fel tudj mindig állni, akkor is, ha bukásra áll az életed. Ha csak egy olvasómnak is hitet adtam ehhez, már nem hiába szenteltem életem ritka, de pihentető, politikamentes óráit könyvemnek - erről folyt a vita Lévai Katalin Vörös szőnyeg című, hónapok óta az eladási listák élén álló könyvéről a szerző jelenlétében a Centrál Kávéház Zsúfolásig megtelt különterméban az ötödik évébe lépett Irodalmi centrifuga beszélgetéssorozat január 24-i állomásán. Az EP-képviselő írónőt írói, politikusi és családanyai-nagymamai szerepeiről faggatták. A beszélgetés során Szalay Krisztina színművész olvasott fel részleteket a könyvből, Palya Bea énekesnő adott elő témába vágó dalokat repertoárjából.

- Tiszta szívvel és lélekkel írtam ezt a regényemet is. Remélem, olvasóim ugyanígy fogadják. Ahogy az elsőt fogadták, érdeklődésük, véleményük biztos támaszom volt a megírás nehéz pillanataiban – zárta a kellemes hangulatú irodalmi estet lévai Katalin.

Budapest, 2008. január 25.
Földeák Iván
Lévai Katalin EP-képviselő sajtótitkára

A munkahelyeket is védjük, ne csak az éghajlatot!

Brüsszel, 2008. január 24.

„Történelmi lehetőség és egyben felelősség Európa számára, hogy megerősítse globális vezető szerepét az éghajlatváltozás elleni harcban, de nekünk, törvényalkotóknak arra is vigyáznunk kell, nehogy a gyereket is kiöntsük a fürdővízzel, nehogy aránytalan terheket rójunk az európai iparra, amelynek amúgy is egyre keményebb konkurenciával kell szembenéznie a világpiacon” — jelentette ki Herczog Edit szocialista EP-képviselő az Európai Bizottság 2008. január 23-án, szerdán közzétett klímavédelmi és energiahatékonysági jogszabálycsomagját értékelve.

Az EU-nak ambiciózus programra van szüksége, hogy teljesítse a tavaly márciusi Európai Tanács által 2020-ra kitűzött célokat, az energiahatékonyság 20 százalékos javítását, a károsanyag-kibocsátás 20 százalékos csökkentését és a megújuló energiák felhasználási arányának 20 százalékra történő növelését az unió energiafogyasztásában. "Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy mindez az energia drágulásával jár majd a fogyasztók és a vállalatok számára egyaránt. Egyes iparágakban az emissziókereskedelmi rendszer szigorítása a termelés harmadik országokba történő áthelyezéséhez vezethet, ezáltal tömegesen szűnhetnek meg munkahelyek és mehetnek tönkre beszállító kis- és középvállalkozások. Nagyon fontos, hogy egyensúlyt teremtsünk az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez és az európai gazdaság versenyképességének megőrzéséhez fűződő érdekeink között" — figyelmeztetett Herczog Edit.

"Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a világ energiaigénye rohamosan növekszik, így a klímaváltozás és az energiabiztonság kettős kihívása szintén megoldásra vár. Ha biztosítani akarjuk a stabil és megengedhető árú energiautánpótlást, és egyidejűleg csökkenteni kívánjuk a klímaváltozás drasztikus hatásait (a Bali szigetén tartott nemzetközi konferencián többek a 25- 40 %-os szén-dioxid csökkentés mellett álltak ki), számolnunk kell az atomenergiával is, amely, bár nem megújúló energia, alig jár levegőszennyezéssel. Európának is alapvető érdeke, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelemben méltó helyet és szerepet kapjon a nukleáris energia" ­— hangsúlyozta Herczog Edit.


Az esélyegyenlőség biztosítva
Budapest, 2008. január 24.


Az AEGON Biztosító Európai Üzemi Tanácsa ülésének megrendezésére első ízben 2008. január 23-24-én került sor, Budapesten. Az Üzemi Tanács napirendjén igen előkelő helyet foglal el az egyenlő bánásmód, az esélyegyenlőség kérdése, ezért is kérték fel dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselőt, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság alelnökét, hogy tájékoztatást nyújtson arról, hogy Európa és azon belül Magyarország hol is tart ebben a témában.

"A női esélyegyenlőség kérdése: globális" - kezdte bevezetőjében a képviselőasszony, utalva ezzel azokra az előrelépésekre, amely az egész világon tapasztalhatóak: többek között az ENSZ és az EU által is támogatott pekingi cselekvési tervre, vagy az Európai Bizottság által tavaly elfogadott, a nők és férfiak közötti egyenlőségre vonatkozó, ütemtervre (Gender Equality Roadmap), amely további hangsúlyokat ad a a hibás közfelfogás és gyakorlat megváltoztatására irányuló programnak.
Fontos mérföldkőnek tartja az Európai Társadalmi Nemek Intézetének megalakulását valamint azt, hogy 2007-et az Esélyegyenlőség Európai Évévé nyilvánították, melyhez Magyarország is programsorozattal kapcsolódott.

Előadásában külön kitért a magyarországi helyzetre, és sajnálatát fejezte ki, hogy a nők társadalmi szerepvállalása az elmúlt 15 évben jelentősen csökkent. Mindez köszönhető többek között a pártok gyenge elkötelezettségének, amelyhez nagyban hozzájárul, hogy maguk a politikusnők sem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a társadalmi nemekről. A helyzet megfordításában nagy segítségre lehet a már fent említett ütemterv, melynek megvalósítását Magyarország teljes mértékben felvállalta, tovább a még hiányos gender specifikus képzések és szaklapok sora valamint a tömegmédia is nagyobb szerepet vállalhatna abban, hogy a nők és férfiak közötti valódi esélyegyenlőség megvalósulhasson.

A szemlélet megváltoztatásához és az ütemterv megvalósításához a biztosítótársaságok is szívesen hozzájárulnának - hangzott el az előadást követő konzultáció során. Mindennek hátterében az áll, hogy manapság a biztosítószakma is egyre inkább az elnőiesedett hivatások közé tartozik, mivel a női alkalmazottak aránya számos helyen eléri a 70 %-ot. Paradox helyzetet az teremt, mint a döntéshozatalban általában, hogy közülük kevesen vannak vezetőbeosztásban, hiszen azokat legtöbb esetben férfiak töltik be. Követendő példaként hozták fel a rendezvény szervezői, hogy nemrégiben az AEGON biztosító szlovákiai vállalatának élére női vezérigazgatót neveztek ki, hiszen munkájáról pozitív visszajelzések érkeztek.
Arra a kérdésre, hogy mi lehetne a biztosítók konkrét feladata az esélyegyenlőség megvalósításában, Gurmai Zita egy átfogó tréning lehetőségét ajánlotta fel, mely során kikristályosodhat szerepük, és maguk is hasznos ismeretekhez juthatnak.Díj a szociális-egészségügyi területen dolgozók jutalmazására


- A Pro Bono-díj hozzájárul a társadalmilag hasznos, szociális és egészségügyi küldetést teljesítő vállalkozások ösztönzéséhez. Különösen fontos ez, ha az életből önhibájukon kívül, egészségi állapotuk folytán kirekesztettek támogatásáról van szó. A civil szféra, a vállalkozások segítségére ezen a téren mind nagyobb szükség van – jelentette ki Lévai Katalin európai parlamenti képviselő, aki január 25-én, pénteken 16.00 órakor a Károlyi- Csekonics Rezidencián (1088 Bp., Múzeum u. 17) első alkalommal adja át a Pro Bono-díjat.

A díjat, melynek összege 500 ezer forint, a Szociális Innováció Alapítvány, a nonprofit szektor jövendő társadalmi vállalkozóit nevelő Általános Vállalkozási Főiskola, és az MSD Magyarország alapította.

Az első díjazott Mészárosné Hőbe Ildikó a Szép Jelen Alapítvány, az ú.n. Fecskepalota programvezetője. Egyedülálló kezdeményezésként, nonprofit szervezetek társulásával évente 1600 egészségkárosodott és fogyatékos személynek biztosít üdülési lehetőséget.

– A tehetséges nőket az élet minden területén támogatni kell – hangsúlyozta a javaslattevéskor az európai parlamenti képviselő, aki aktívan támogatja a nők közéleti szerepvállalását is itthon és az Európai Parlament fórumain.

Budapest, 2008. január 24.
Földeák Iván
Lévai Katalin EP-képviselő sajtótitkáraHegyi: A román társadalom győzelme a verespataki beruházás engedélyeinek visszavonása


A verespataki aranybánya beruházás engedélyeinek visszavonását a román társadalom nagy győzelmének nevezte Hegyi Gyula magyar EP képviselő. Január 23-án a gyulafehérvári fellebbviteli bíróság jogerősen megsemmisítette a kanadai cégnek a verespataki önkormányzat által még 2002-ben megadott területrendezési engedélyeit. Ez alapján a környezetvédelmi engedélyeket is vissza kell vonni.

Hegyi Gyula levélben gratulált a verespataki civil szervezeteknek, verespatak román és magyar lakóinak történelmi győzelmükhöz. A magyar képviselő szerint Verespatak a jövőben, annak a jelképe lesz, hogy társadalmi összefogással győzelemre lehet vinni a környezet védelmét a pénzéhes tőkével szemben. Hegyi Gyula szerint ez az eset is azt mutatja, hogy keleti szomszédunk, ha ellentmondásosan is, de megérett az európai normákra a környezetvédelemben.

Brüsszel, 2008. január 23.
Földeák Iván
Hegyi Gyula EP-képviselő sajtótitkáraHazánk az élbolyban a brüsszeli támogatatási források felhasználása terén
Brüsszel, 2008. január 23.


Danuta Hübner, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa - az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottságának ülésén, 2008. január 22-én tartott beszámolója során kiemelte: Magyarország jó példaként szolgálhat a többi EU-tagállam számára a kohéziós politika keretében lehívható források felhasználása terén, mivel forráslehívó képességünk kiváló, és már elindult jó néhány, előzetesen nemzeti hatóságok által jóváhagyott projektünk.

A közelmúltban megjelent felmérések szerint a 12 új EU-tagállam között Magyarország az első az uniós források felhasználása terén. Hazánk egyelőre nem veszített semmit azzal, hogy az EU a források elköltésének idejét három évről kettőre csökkentette az új költségvetési periódusra.

Harangozó Gábor európai parlamenti képviselő- a Regionális Fejlesztési Bizottság tagja- úgy gondolja, hogy a 2007-13. közötti uniós fejlesztések sikeres megvalósításához, Magyarország vezető pozíciójának megőrzéséhez a kohéziós támogatások terén továbbra is szükség van a nemzeti ellenőrzési rendszer erősítésére, monitoring-kapacitás fejlesztésére. A képviselő egyetért a biztossal abban, hogy a végrehajtási szinten javítani kell a dokumentáltságot, és a közbeszerzési eljárások szabályos, átláthatóság elvének megfelelő lebonyolítását.

Harangozó Gábor szerint a szabálytalanságok nemzeti hatóságok által történő időben való feltérképezése lehetővé teszi a források újbóli felhasználását, ezért is fontos ügyelni a hazai végrehajtási rendszer hatékonyságának további javítására. A kohéziós támogatások eredményes kiaknázása közös érdekünk és felelősségünk.


Közlemény: Az Európai Szocialista Frakció stratégiaalkotó konferenciája Máltán


Tabajdi: Az Európai Szocialisták látják, hogy a polgárok több biztonságot és védelmet várnak el
Kósáné: Dolgozzuk ki az egészséges környezet minimumjellemzőit
Fazakas: Közös energiapolitikára egyelőre nincsenek források az uniós költségvetésben
Brüsszel - La Valetta, 2008.január 23.

Az Európai Szocialisták Európai Parlamenti Frakciója január 22-23-án kihelyezett vezetőségi ülést tartott Máltán, ahol megtárgyalták a következő másfél év európai szocialista politikájának sarokpontjait. Az ülésen az ESZP Elnöksége, valamint a nemzeti delegációvezetők vettek részt. Kósáné Kovács Magda frakcióalelnökként, Tabajdi Csaba delegációvezetőként, Fazakas Szabolcs pedig mint kvesztor, az EP elnökségének tagjaként vett részt a tanácskozáson. A tanácskozás kiemelt témakörei a szociálpolitika, energiapolitika, gazdaságpolitika , az EU bővítés, és az unió külkapcsolatai voltak.

Kósáné Kovács Magda frakcióalelnök rámutatott a tagországok közötti szolidaritás fontosságára a környezetvédelemben, illetve klímavédelemben, hiszen a szegényebb országok könnyen válhatnak környezetromboló ipari tevékenységek és hulladékok gyűjtőhelyévé. A magyar szocialista képviselő asszony javasolta az egészséges környezet minimumjellemzőinek kidolgozását. A szociális Európáról szólva üdvözölte a szociális befogadás értékét és annak megerősítését a baloldali politizálásában. A sokfajta hátrány enyhítésében az újak különösen érintettek, az irántuk való érdeklődés erősödését Kósáné Kovács Magda fontos politikai eredménynek értékelte.

Tabajdi Csaba delegációvezető szerint az ESZP legfőbb törekvése az európai állampolgárok megrendült biztonságérzetének helyreállítása és megerősítése. Több biztonságra és védelemre, mind a munkahelyek, mind a szociális vívmányok megerősítésére van szükség, mert ezt várják el az unió polgárai a globalizációs verseny felerősödése, a terrorizmustól, a migrációtól való félelmek közepette. A magyar szocialista képviselő szerint a tanácskozás megmutatta, hogy az ESZP megpróbálja megvédeni a megrendült jóléti állam maradványait, illetve keresi a szociális ellátórendszerek reformjának olyan új útjait, amelyek nem kizárólag a polgárokat vállára raknak többletterhet. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a polgároknak egyre nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk ezeknek a rendszereknek a fenntartásához.

Tabajdi hozzátette, hogy különösen nehéz az új tagállamok helyzete, ahol úgy kell a szociális ellátórendszer reformját végrehajtani, hogy sosem volt valódi jóléti állam. Az Európai Szocialistákat rendkívüli mértékben aggasztja, hogy az 500 millió uniós polgárból 110 millióan élnek a szegénységi küszöb alatt. Az ESZP külön hangsúlyt fektetett a klímapolitika és az energiaárak kérdésére, elfogadhatatlannak tartva, hogy az energiaárak emelkedését csak a fogyasztókra hárítsák át. Ez Magyarországon éppúgy probléma, mint Európa gazdagabb részén: az energiaár-emelkedés aláássa a polgárok vásárlóerejét.

Tabajdi a bővítés kapcsán hozzászólásában külön hangsúlyozta a Nyugat-Balkán stabilitásának fontosságát. Lényeges, hogy az EU Koszovóban ne kövesse el ismét azt a hibát, amit Bosznia-Hercegovinában. Ezért az EU protektorátusának Koszovóban inkább felügyelő, ellenőrző, mintsem közvetlen irányító szerepet kell betöltenie. Az ESZP a Nyugat-Balkánról konferenciát szervez az idei évben.

Fazakas Szabolcs a közös energiapolitikáról szóló vitához hozzászólva jelezte, hogy az unió költségvetésében a közös energiapolitika nincs benne, egyelőre nem állnak érdemi források rendelkezésre.


MEGHÍVÓ

Az Irodalmi Centrifuga immár ötödik évada „Zavarja a vizet!” Január 24-én csütörtökön este 19.00 órakor a Centrál Kávéházban (Bp. V., Irányi és Károlyi utca sarok) a rendezvénysorozat soron következő eseményének a vendége Lévai Katalin európai parlamenti képviselő. A beszélgetés témája: A perfekcionista nő, a hivatásos politikus, és az író avagy többes identitás – áthangszerelt tapasztalatok.


Tudjuk, politikus ne írjon regényt. Majd írjon emlékiratokat, ha már senki sem lesz kíváncsi rá, hiszen minden írásbeli és szóbeli megnyilatkozását úgyis kulcsregényként olvassuk. Lévai Katalin azonban nem szabályszerű politikus. Nem véletlen, hogy Brüsszelbe került képviselőnek. A brüsszeli pálya előhívhatta volna belőle az egykori szociológust, ám a nők szeretnek meglepetéseket szerezni és előbújt belőle az író.

Rigó Béla író, irodalomtörténész

A miniszter és egyetemi tanár, szociológus, EP-képviselő Táncrend nélkül című kötetével jelentkezett a szépírói pályán, friss élményeit, majdani témáit vázolta fel. Párnakönyv-ét pikáns kalandjaiként olvasták, pedig egy értelmiségi nő pályáját és igaz szerelmét izgulhatták végig a rendszerváltás táján. A Vörös szőnyeg, a politikus írónő második regénye szerelmi történet határozott politikai és színházi háttérrel, vallomás magányról és sikerről, érzelmekről és szenvedélyekről, szellemről és testről."

Énekel: Palya Bea, a művekből felolvas: Szalay Kriszta
Az esemény sajtónyilvános!

Budapest, 2008. január 23.
Földeák Iván
Lévai Katalin EP-képviselő sajtótitkáraA Bizottság energiaügyi javaslata fontos lépés a közös európai energiapolitika irányába, amit az EU költségvetés reformjánál is figyelembe kell venni

Brüsszel, 2008. január 23.

Jó irányba megtett, fontos lépésként értékelte Fazakas Szabolcs EP képviselő, quaestor, az Európai Energia Fórum alelnöke a Bizottság ma közzétett energiaügyi és klímaváltozást érintő csomagját. Ezzel a Bizottság a tavaly márciusi csúcsértekezleten a tagországok által egyhangúlag elfogadott ambiciózus célkitűzéseket kívánja konkrétan, országokra lebontva megvalósítani (2020-ig a megújuló energia részarányának 20%-ra növelése, az energiatakarékosság 20%-os emelése, a CO2 kibocsátás 20%-os csökkentése és a bioüzemanyagok részesedésének 10%-ra növelése).

Fazakas Szabolcs kiemelte, hogy az a tény, hogy ezeket az irányelveket személyesen José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke terjesztette az Európai Parlament elé, egyrészt jól mutatja ezek jelentőségét, másrészt választ kíván adni az egyes tagországok részéről már a tervezet kiszivárgásakor felmerült fenntartásokra.

Várható, hogy ezek az ellenkezések a jövőben az Európai Parlamenten belüli viták formájában fognak megnyilvánulni, ezzel is mutatva, hogy az Európai Unióban is könnyebb az elvek szintjén egyetértésre jutni a szükséges változtatásokról, mint azokat konkrétan megvalósítani.

- Mindenesetre a mostani bejelentéssel a Bizottság fontos lépést tett a közös európai energiapolitika irányába, aminek magában kell foglalnia a közös költségvetésből való finanszírozást is. Annak érdekében, hogy ezen ambiciózus, közös energiapolitikai célok megvalósítása ne terhelje túl egyes tagországok költségvetését, a Bizottságnak az irányelvek és elvárások megfogalmazásához hozzá kell rendelnie az ezek végrehajtásához szükséges támogatásokat. Ezért az EU költségvetésének most folyó reformjánál minél előbb ki kell alakítani az EU energiapolitikájának megvalósítását szolgáló fejezeteket - hangsúlyozta a magyar szocialista képviselő.Stop a méhnyakráknak


Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének tagjai petíciót írtak alá a méhnyakrák megállításáért
Brüsszel, 2008. január 23.
Dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke kezdeményezésére január 22-én az európai szocialista, szociáldemokrata és munkáspártbeli nőtársai együtt kérték az ECCIG (Európai Méhnyakrákkal Foglalkozó Csoport) által kezdeményezett petíció ünnepélyes aláírásán: Állítsuk meg a méhnyakrákot!

"Európában, évente 25 000 nő hal meg méhnyakrákban" - magyarázta dr. Gurmai Zita. "Szűréssel és oltással meg tudnánk előzni ezeket a haláleseteket, és véget tudnánk vetni a méhnyakrák okozta fájdalomnak és szenvedésnek."

Hozzátette: "Nem szabad megfeledkeznünk a szegényebb országokban élő nőkről sem, akiknek nem áll módjukban részt venni a szűrő- és oltási programokban. A világon minden évben negyedmillió nő hal meg méhnyakrákban. Valós erőfeszítéseket kell tennünk egészségügyi szakértők, a fejlődő országok kormányai és a donorországok - beleértve az Európai Uniót és tagállamait - bevonásával azért, hogy minden nő részt vehessen méhnyakrák-megelőző és kezelési programokban.

"Megállíthatjuk a méhnyakrákot. Meg kell birkóznunk ezzel a kihívással."

A képviselő asszonyhoz csatlakozva, hogy együttműködésüket kifejezzék a méhnyakrák megállításában, jelen voltak az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnökségi tagjai is: Anna Karamanou alelnök, Rovana Plumb, Teresa Riera, Marianne Mikko és Saskia Duives.

Ha ön is szeretne Gurmai Zitához csatlakozni, hogy együtt állítsák meg a méhnyakrákot, kérjük keresse fel a következő honlapokat és írja alá a petíciókat!
• Petíció a Méhnyakrák Megállításáért Európában http://www.cervicalcancerpetition.eu/ 
• Világméretű Felhívás a Méhnyakrák Megállításáért http://www.cervicalcanceraction.org/call/thecall.phpHegyi Gyula javaslata: legyen prioritás az allergia elleni küzdelem is


Kereszttűzben a szlovén EU-elnökség egészségügyi programja
Január 22-én hallgatta meg az Európai Parlament Környezetvédelmi és Közegészségügyi bizottsága az Európai Tanács elnökségét betöltő Szlovénia egészségügyi miniszterét, Zofija Mazej Kukovicot. A miniszterasszony kijelentette, hogy a szlovén elnökség fő egészségügyi prioritása a rákmegelőzés. A bizottsági vita során elhangzott, hogy a rákos megbetegedések nagy része megelőzhető lenne, s a legújabb kutatások szerint a mellrák esetek legalább felét környezeti tényezők, például szennyezések, vegyi anyagok okozzák.

Hegyi Gyula, a bizottság magyar tagja uniós allergia-stratégia kidolgozását sürgette. Mint elmondta, az Európai Unióban minden harmadik gyermek allergiás, s a különböző vegyi anyagok, élelmiszeradalékok és más anyagok egyre több emberben váltanak ki allergiát. Ha nem történik érdemi változás, akkor hamarosan az uniós polgárok fele allergiától szenved majd. Hegyi Gyula elkeserítőnek tartja, hogy az Európai Unió nem tekinti prioritásnak az allergia elleni küzdelmet. Felszólította az elnökség nevében jelen levő Zofija Mazej Kukovic szlovén egészségügyi minisztert, hogy dolgozzanak ki allergia-megelőző programot.

A miniszterasszony válaszában elismerte, hogy az Európai Unió javaslatát fontosnak ítélte, s kijelentette, hogy meggyőződése szerint uniós forrásokat kellene megnyitni az allergia kutatására és a hosszú távú megelőző programokra.

Több új tagállamból jövő képviselő is ösztönözte, hogy az Elnökség tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az unió egész területén hasonló esélyei legyenek egy rákos betegnek. Hegyi Gyula szerint elszomorító, hogy adatok szerint Európában csak a lengyelek túlélési esélyei rosszabbak rákos megbetegedés esetén a magyarokénál, még az ukrán, orosz és román lakosoknak is nagyobbak a túlélési esélyei.

Brüsszel, 2008. január 23.
Földeák Iván
Hegyi Gyula EP-képviselő sajtótitkáraNők a döntéshozatalban - Európától a vállalatokig


Brüsszel, 2008. január 22.
Az Európai Értelmiségiek és Vezetők Tanácsa, az EUROCADRES és az általa alapított Femanet - európai hálózat női menedzserek számára 2008. január 21-23. között konferenciát szervezett "Nők a döntéshozatalban" címmel. A rendezvény második napján, egy kerekasztal-beszélgetés keretén belül dr. Gurmai Zita mint a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság alelnöke tartott előadást a jelenlévőknek.

A bizottsági munkájáról beszámolva a képviselő asszony fontosnak tartotta kiemelni - csatlakozva az előtte szóló Fátima Ribeirohoz, az Európai Bizottság Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és Esélyegyenlőség Főosztályának nők és férfiak közötti esélyegyenlőségért felelős szakemberéhez - a kiváló együttműködést az Európai Parlament és a Bizottság között, melyet a sok közös kampány is fémjelez - legutóbb a gyermekgondozásról szóló, amely szintén a nők jobb elhelyezkedési esélyeit célozta meg.

A képviselő asszony, utalva a legutóbbi plenáris ülésen, 2008. január 17-én megszavazott, Ilda Figueiredo "Nők az iparban" című jelentésére, elmondta, hogy nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy növeljék a nők arányát a döntéshozók körében, hiszen manapság továbbra is a férfiak töltik be túlnyomó többségben az irányító pozíciókat. Meggyőződése, hogy több nő aktív részvétele a lisszaboni célok megvalósításához és a versenyképesség fokozásához is nagyban hozzájárulna.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy egy európai összefogás, bevonva a civil társadalmat és a szociális partnereket, a közös cselekvés segíthetne a célok elérésében.Tabajdi: Nagy kihívás a biztonságos európai élelmiszerellátás megteremtése


Feladatunk a multifunkcionális európai mezőgazdasági modell egyediségének és életképességének megőrzése és az európai termelők helyzetbe hozása
Brüsszel, 2008. január 22.
A növekvő világpiaci igények és árak miatt hatalmas kihívás a biztonságos élelmiszerellátás, az európai agrárszektor versenyképességének biztosítása. A KAP megújításának elsősorban arról kell szólnia, hogy miként tudjuk gazdáink versenyképességét növelni, egyúttal gondoskodni a biztonságos élelmiszerellátásról.

Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága mai ülésén megtárgyalta Lutz Göpel német néppárti képviselő jelentését a Közös Mezőgazdasági Politika (KAP) egészségügyi felülvizsgálatáról. Tabajdi Csaba, a bizottság főtagja a témához kapcsolódó nyilatkozatában kijelentette, hogy a 2008-as egészségügyi felülvizsgálat (health check) az európai mezőgazdaság jövőjéről szóló vita nyitánya.

A magyar szocialista képviselő hangsúlyozta, hogy az európai mezőgazdaság számos külső és belső problémával néz szembe. A növekvő élelmiszerárak, a klímaváltozás, a harmadik országok által támasztott versenyképességi kihívások, valamint belső hatékonysági és igazságossági problémák egyaránt indokolttá teszik a jövőről való gondolkodást. "A 'health check' csak az első lépés az úton, az uniós agrárpolitikát alapjaiban kell átgondolnunk. A KAP jövője heves viták tárgya az unióban. Vita van arról, hogy érdemes-e az uniós költségvetés ekkora hányadát fordítani a mezőgazdaságra, mennyire hatékony a pénzek felhasználása. Szükség van-e egyáltalán a KAP-ra, fenntartható-e jelenlegi formájában? Hogyan szüntethetjük meg a KAP torzulásait, igazságtalanságait? Mik az európai mezőgazdaság fejlődési lehetőségei? Hogyan teremthetjük meg a növénytermesztés és állattenyésztés egyensúlyát, a környezetvédelmi feltételek kiegyensúlyozottságát, a szervezettség szintjének növelését? Hogyan áll helyet Európa a világkereskedelmi versenyben? Tabuk nélkül, nyíltan kell beszélnünk ezekről a kérdésekről." - hangsúlyozta Tabajdi.

"A növekvő világpiaci igények (a világ népességének és fogyasztásának párhuzamos növekedése) és az ennek következtében is növekvő élelmiszerárak miatt hatalmas kihívás az európai ellátásbiztonság megteremtése. Súlyos gond az is, hogy hogyan tudunk talpon maradni egy olyan globális versenyben, ahol az európai termelőknek - helyesen - szigorú egészségügyi és környezetvédelmi követelményeknek kell megfelelniük, miközben versenytársaink ez alól mentesülnek. Kulcskérdés ezért, hogy milyen termékeket engedünk az unió piacára. Feladatunk a multifunkcionális európai mezőgazdasági modell egyediségének és életképességének megőrzése és az európai termelők helyzetbe hozása. Az európai mezőgazdaság ugyanis nem csak termel, hanem sok egyéb értéket is teremt a környezetvédelemtől a vidéki munkahelyeken át a tájfenntartásig."

Tabajdi az EP szakbizottságának jelentéstervezetét jó alapnak nevezte az egészségügyi felülvizsgálatra való felkészülésre, ugyanakkor felhívta a figyelmet több vitás kérdésre is. "A támogatások termeléstől való teljes elválasztása minden szektorban, a támogatások felső határának megszabása, illetve a moduláció (a közvetlen kifizetések egy részének átcsoportosítása a vidékfejlesztésbe - ezt Magyarország még nem alkalmazza addig, amíg a közvetlen kifizetések 100%-át nem kapjuk meg uniós borítékból) kiterjesztése rendkívül összetett és potenciálisan veszélyes következményekkel járhatnak. Ezért ezekben a kérdésekben megfelelő kompromisszumos megoldásokat kell kidolgoznunk."Találkozó a brit miniszterelnökkel


Az Európai Parlament szocialista frakciójának elnöksége, köztük az elnökség magyar tagja Kósáné Kovács Magda találkozott Gordon Brown brit miniszterelnökkel és a brit kormány és a Munkáspárt vezetőivel január 9–10-én, Londonban. A PES frakciójának képviselői elsősorban a Lisszaboni Szerződés ratifikációjáról egyeztettek a brit politikusokkal.

A találkozó informális volt és baráti, ezért a találkozóról sajtótájékoztató nem volt, sajtóközlemény nem jelent meg. A képviselő asszony általános benyomásairól és tapasztalatairól tájékoztatott minket.

A beszélgetés leginkább a ratifikációhoz kapcsolódó kérdésekről folyt. A Munkáspárt nem a szerződéstervezet szövegét, hanem az európai politika nagy kérdéseit kívánja vitára bocsátani. Az egyik téma a klímaváltozás és a környezetvédelem globális problémája volt, ami mostanában az Európai Unió politikai napirendjén is előtérbe került, egyben a lisszaboni prioritások között is szerepel. Kósáné az új EU-tagállamok képviselőjeként az európai szolidaritás szükségességéről beszélt. A képviselő elmondta, hogy régiónkban az inkább veszélyeztetett új tagországok ugyanis csak nagyobb ráfordítással tudják teljesíteni azokat az uniós környezetvédelmi mércéket és előírásokat, mint a régi tagok. Ráadásul az új tagállamok közül többen küzdenek a régi tagállamokból beáramló szeméttel, pedig az EU-direktíva szerint minden EU-tagállam maga kell, hogy megsemmisítse a területén keletkezett hulladékot. „A felzárkózáshoz a régi tagállamok szolidaritására van szüksége az újaknak, nem pedig arra, hogy ebben a régiek hátráltassák őket” – mondta a magyar képviselőnő.

Többször szó esett a brit baloldal álláspontjáról a Lisszaboni Szerződéshez csatolt Alapjogi Chartával kapcsolatban, amellyel kapcsolatban a britek és a lengyelek éltek az önkéntes kimaradás lehetőségével, az úgynevezett „opt-out”-tal. A brit vezetők szerint az Alapjogi Chartát ebben a formában sem a kormány, sem a munkáspárti többség, sem a szakszervezetek, sem a brit közvélemény nem tudja elfogadni. Azonban köztük is adódik véleménykülönbség; míg a szakszervezetek keveslik a Chartában foglalt szociális elemeket – mint a munkaidő-irányelv vagy a kötelező európai minimálbér –, addig a többiek számára ez túl sok.

A beszélgetésben a brit politikusok a nehézségek ellenére optimistának tűntek. Azt remélik, hogy a közvélemény elfogadja a baloldali politizálás fő irányait, a parlamenti többség pedig megszavazza a reformszerződés tervezetét.

További információkat a www.kosane.hu oldalon találhat!Közösségi hozzájárulás az agrárstatisztikai felmérésekhez
Brüsszel, 2008. január 21.


Harangozó Gábor, európai parlamenti képviselő a Mezőgazdaság és Vidékfejlesztési Bizottság ma délutáni ülésén terjesztette elő jelentéstervezetét, "A mezőgazdasági üzemek szerkezetére vonatkozó felmérések, és a mezőgazdasági módszerekre vonatkozó felmérés" címmel.

A képviselő hosszas munka után mutatta be jelentés-tervezetét a gazdaságszerkezeti felmérésekről és a mezőgazdasági termelési módszerekről. Az előbbiek azok közé tartoznak, melyek a legrégebbi közösségi szintű statisztikákra épülnek. Ezek a felmérések biztosítják a megfelelő információkat az agrárvállalkozásokról és a földhasználatról Európában.

Harangozó Gábor kiemelte, hogy valóban szükség van ilyen típusú, közösségi szintű, összehasonlítható adatokra, de nemcsak a Közös Agrárpolitika értékeléséhez, hanem minden egyéb politikához, amely szorosan kapcsolódik a mezőgazdasághoz, mint a regionális és vidékfejlesztési vagy a környezetvédelmi politikák.

A képviselő véleménye szerint a javaslat legérzékenyebb pontja - az egyszerűsítés és a megbízhatóság mellett - a Közösség hozzájárulása a gazdaságszerkezeti felmérésekhez. Ez esetleg problémát jelenthet a tagállami nemzeti költségvetések számára, mivel a 2007-ig érvényben lévő uniós hozzájárulás meghatározása az agrárgazdaságok területe és száma alapján történt.

Mivel minden teljeskörű felmérést megfelelően kell végrehajtani, ezért támogatom a közösségi pénzügyi hozzájárulás maximumra emelését mind a felmérések költségei, mind a végrehajtásra vonatkozó általános pénzügyi hozzájárulás tekintetében - hangsúlyozta a képviselő.

Harangozó Gábor véleménye szerint a Tanács munkacsoportjával való szoros együttműködés mellett benyújtott módosítások kiegyensúlyozott kompromisszumot valósítanak meg a szükséges információk begyűjtésére és az egyszerűsítésre irányuló törekvések között.A túlzott elővigyázatosság is veszélyes lehet
Brüsszel, 2008. január 22.


"A vegyi anyagokra vonatkozó osztályozási és címkézési szabályozás egy kitűnő kezdeményezés, ugyanakkor az új előírás aránytalan elővigyázatossághoz vezet, amely összezavarja a fogyasztót, veszélyezteti a bizalmat, és éppen a kívánttal ellentétes eredményt hoz." — fejtette ki Herczog Edit EP képviselő a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság 2008. január 22-én Brüsszelben tartott ülésén.

A Globális Összehangolt Rendszert (GHS), amely osztályozza és egységesíti a vegyi-anyagok feltüntetését a címkéken, nemcsak az áruk belső piacon történő áramlását segíti elő, de könnyebbé teszi a globális kereskedelmet, elősegíti a különböző rendszerek közötti harmonizációt. Mindez pedig végső soron az emberek biztonságát szolgálja az ellátási láncon belül.

"Ugyanakkor teljesen nyilvánvaló az is, hogy a fogyasztóknak védelemre van szükségük. Számos olyan termék van, amelyet bizalommal használnak napi rendszerességgel, de felmerül a kérdés: ha túl sok a figyelmeztetés a címkén, az valóban segít-e a fogyasztónak? Meg tudja-e különböztetni a valós és téves információt egymástól? Ha az új szabályozás aránytalan óvatossághoz vezet, mint például a gyermekbiztos zár követelménye, akkor abba a csapdába esünk, hogy megrémítjük az embereket, összezavarjuk a fogyasztót, megrendítjük a bizalmukat” — figyelmeztetett a szocialista politikus.

A szabályozás meghozatalakor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy Európában fenn kell tartani a tisztességes versenyt a nagy cégek és kis-és közepes vállalkozások között. Meg kell akadályozni, hogy a rendszer ellehetetlenítse a KKV-kat, és gyengítse piaci pozíciójukat. Olyan jogszabályt kell elfogadni, amelynek minden vállalkozó képes lesz eleget tenni. Meg kell győződni arról is, hogy az új szabályozásban felállított követelmények nem aránytalanok, és Európa határain túl is elfogadhatók.

"Az osztályozási és címkézési szabályozás csak technikai kérdés, amelynek nincs különösebb politikai súlya. Mégis szeretnék emlékeztetni arra, hogy a törvényhozók egyik legfőbb feladata, hogy olyan jogszabályokat fogadjanak el, amelyek könnyebbé teszik az európai állampolgárok életét." — mondta Herczog Edit.A damaszkuszi főmufti az Európai Parlamentben


Nagy belső vihart kavart a damaszkuszi főmufti látogatása az Európai Parlamentben – több képviselő is kivonult a teremből a vallási vezető beszéde alatt. Ahmad Badr ad-Din Haszun, szíriai főmufti január 15-én szólalt fel a plenáris ülésen. A főmufti látogatása annak az ünnepélyes ülésnek volt a része, amelyet a kultúrák közötti párbeszéd európai éve alkalmából az Európai Parlamentben tartottak.

A vallási vezető a világbékét sürgette, az emberi civilizáció egységességét hangsúlyozva. „Ábrahám, Mózes, Jézus és Mohamed mind ugyanazon vallást követték”, így – folytatta – „nincs olyan, hogy szent háború, soha nem lehetséges szent háború, csak a béke lehet szent”. A főmufti azt mondta, a vallást nem lehet a gyilkolás igazolására használni. Véleménye szerint „az államokat polgári, nem pedig vallási alapokra kell építenünk”.

Kósáné Kovács Magda szocialista EP-képviselő elmondta, hogy a baloldaliak többsége és a keresztények jelentős része híve az állam és az egyház szétválasztásának, szekuláris elveket vallanak. Ezeknek a képviselőknek a többsége nem tartotta szerencsésnek azt, hogy egy vallási vezető látogatott az EP-be.

Kósáné arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Parlament működési szabályzata szerint a plenáris ülések vendégeként csak állam- és kormányfőket láthatnának vendégül. A szocialista képviselő szerint ha az EP megnyitja a kapuit a vallási vezetők előtt, akkor nem érheti az a vád a testületet, hogy diszkriminálnak. Ha viszont sorozatban biztosítanak lehetőséget a vallások vezetőinek a plenáris ülésen, a szekuláris működés alapelvét sértik meg.

A képviselő asszony kétségeit fejezte ki azt illetően, hogy a főmufti rokonszenves hangja egyben a békülékeny jövőt jelenti-e a mohamedánok és a keresztények között. Szerinte nagyra becsülendő az, hogy a főmufti a damaszkuszi érsekkel jelent meg. Mégis nehezen feledhető, hogy XVI. Benedek pápa első, regensburgi beszédét, amelyben az iszlámot és Mohamed prófétát erőszakosnak jellemző középkori szövegeket idézett, a muzulmán világ a pápa személyes véleményének tekintette. A nem túl baráti pápai gesztus rövid időn belül önálló életre kelt, az indulatkitörések pedig összekapcsolódtak az európai lapokban már korábban közölt, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatti felháborodással.

További információkat a www.kosane.hu oldalon találhat!A Magyar Kultúra Napja Brüsszelben is ünnep
Brüsszel, 2008. január 22.


A Magyar Kultúra Napja Brüsszelben is ünnep, hangsúlyozta Hegyi Gyula, az Európai Parlament kulturális bizottságának magyar tagja. A magyar kultúra jó hírét uniós tagságunk óta az Európai Parlamentben is sikerült öregbíteni. Az épületegyüttes legforgalmasabb étterme előtt magyar szobor fogadja a napi több ezer látogatót, s ez a műalkotás divatos találkozópont is lett.

A brüsszeli Magyar Intézet gazdag kulturális programjai nemcsak a brüsszeli magyarok, hanem más nemzetiségűek körében is népszerűek. A szocialista képviselő, aki a parlament részéről az európai filmörökség témafelelőse, fontosnak tartja, hogy az Európai Unió továbbra is álljon ki a nemzeti filmgyártás állami támogatása mellett, amit az Egyesült Államok hevesen ellenez. Hegyi Gyula különösen fontosnak tartja, hogy 2010-ben kevesebb, mint két esztendő múlva Pécs lesz Európa kulturális fővárosa.

A magyar képviselő úgy látja, hogy az eddigi pécsi viták és elmondások még nem érték el az Európai Parlament ingerküszöbét. Többet azonban nem szabad hibázni, most már mindenkinek össze kell fognia a sikerért. Hegyi szervezésében a kulturális bizottság tagjai még tavasszal Pécsre látogatnak, hogy a helyszínen tájékozódjanak az előkészületekről.


Segítsünk, amikor gond van a gyerekkel


Lévai Katalin európai parlamenti képviselő, az európai gyermekstratégia egyik társjelentéstevője az Európai Parlamentben a speciális nevelési igényű gyermekek és családjuk helyzetéről január 18-án, pénteken a Képviselői Irodaházban nyilvános meghallgatást tartott. A meghallgatás során megállapították, hogy a hazai családok 10-15 %-ában vannak olyan gyerekek, akiknek felnevelése nehéz, gyakran megoldhatatlan problémát jelent a szülőknek.


A "problémás gyerek" kategória számos egészségügyi, szociális vagy mentális indíttatású gondot foglal össze (magatartás-, tanulás- és figyelemzavar, hiperaktivitás, autizmus, stb.). A jó szándék ellenére, nemhogy a szülők, de gyakran a pedagógiai és egészségügyi intézmények sem rendelkeznek megfelelő módszerekkel, tapasztalatokkal, hogy ezek a speciális nevelési igényű (SNI) gyerekek megleljék helyüket a társadalomban. A gyerekek szüleinek pedig sokszor emberfeletti erőfeszítést jelent, hogy megfeleljenek elsősorban munkahelyük, de a mindennapok egyéb elvárásainak is.

Hogyan lehetünk segítségükre? Erről cseréltek véleményt szakemberek, állami és civil szervezetek képviselői és az érintett szülők, köztük az Egészségügyi, az Oktatási és Kulturális, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium illetékesei. Megállapították, hogy a megoldást a különböző tárcák közötti erőfeszítések koordinálása, a megfelelő szakemberképzés, a szülők felvilágosítása és képzése, az állami támogatás fokozása, speciális óvodai és napközi otthonos ellátás kialakítása jelentheti. Segíthet a szülők, az ápolás gondjaival megnehezített család helyzetén a munkaerőpiacról kiszorult anyák nem tipikus, otthoni munkához való juttatása.

Budapest, 2008. január 18.
Földeák Iván
Lévai Katalin EP-képviselő sajtótitkára

Tabajdi visszautasítja Szájer és a Fidesz delegáció nemtelen magatartását


Brüsszel-Budapest, 2008 január 18.
Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegáció vezetője felháborodásának adott hangot, amiért Szájer József és a Fidesz ismét nemtelenül vádaskodik. "Közös magyar siker született a héten, amikor az Európai Parlament vezetősége, benne Fazakas Szabolcs szocialista kvesztor támogatta, hogy az EP egyik új épületszárnyát Antall József néhai miniszterelnökről nevezzék el. Szomorú, hogy még egy ilyen komoly együttes sikert sem tud a Fidesz tisztességesen bemutatni és annak örülni. Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen fontos nemzeti eredményt is ki akarnak sajátítani, nemtelen vádaskodásokra használnak fel."


Tabajdi szerint aki ismeri az EP-s döntéshozatalt, annak tudnia kell, hogy ilyen kérdésben nem születhetett volna számunkra kedvező döntés az Európai Szocialisták egyetértése, sőt támogató kérelme nélkül, amelynek viszont előfeltétele volt a magyar szocialisták egyöntetű és határozott igenlése. "A döntést előkészítő 2007. novemberi nyilatkozatomban a következő állt: Magyarország tekintélyét bizonyítja, hogy az új tagállamok közül elsőként magyar személyiségről nevezhetnek el egy uniós intézménynek otthont adó épületet. A magyar demokrácia hívei – baloldaliak, jobboldaliak, liberálisok – büszkék lehetnek arra, ha a döntést véglegesen elfogadja a Parlament." "Hans-Gert Pöttering parlamenti elnök is megkérdezte Fazakas Szabolcstól, a döntésért felelős EP Elnökség egyetlen magyar tagjától, hogy van-e ebben vita a magyar pártok között, melyre ő a legnagyobb határozottsággal felelte: nincs. Mind a magyar kormány, mind az MSZP, mind annak európai parlamenti delegációja mindvégig következetesen kiállt és lobbizott az ügyben. Igaztalan és méltánytalan, amit a Fidesz művel."

"Nem kérjük, hogy megköszönjék, mivel ez a döntés nekünk éppúgy fontos, mint annak a Fidesznek, akitől Antall József miniszterelnökként annyi méltatlan támadást volt kénytelen elviselni. Azt viszont elvárjuk, hogy Szájer József és a Fidesz legalább az elemi udvariasság és korrektség szabályait tartsa be."
(pro memoria - a tárgyban kiadott 2007. novemberi sajtóközlemény)
A novemberi közleményhez katt ide!


Élet az atomerőművek szomszédságában


"A világ számára lehet elég energiát termelni, és lesz is elég, ha nem félünk attól, amitől nem kell félni. Félelem értelem nélkül nem használ." (Teller Ede)

"A környezetbarát nukleáris energia megfelelő válasz lehet a globális felmelegedés kihívásaira, ennek ellenére csak lassan javul az atomerőművek megítélése és terjed az alkalmazásuk, ezért különösen fontos teret adni a nukleáris erőművek közelében élő önkormányzatoknak, hogy hallassák szavukat" — monda Herczog Edit EP-képviselő 2008. január 17-én Strasbourgban a Nukleáris Energia Jövőjéért Fórum tanácskozásán.

A megbeszélésen a Nukleáris Létesítmények Körüli Európai Önkormányzatok Szövetségének (GMF) képviselői elmondták: örvendetes, hogy az önkormányzatok ilyen fórumon is tájékoztathatnak az európai nukleáris létesítmények közelében folyó életről, az egyes települések és a nukleáris ipar közötti együttműködésről, és elmondhatják jól, békésen, kényelmesen és biztonságosan, mindennemű ijesztgetősdi nélkül is lehet élni atomerőmű közelségében.

Franz Bogovic a szlovéniai Krsko polgármestere szerint különösen fontos a lakosság tájékoztatása és a döntéshozatali folyamatokba való bevonása, hiszen a korábbiakkal szemben ma már elkerülhetetlen, hogy partnerként kezeljék az érintetteket. A tájékoztatási deficit ugyan a 90-es évektől csökken, de még napjainkban is jelen van. A kormányok a gazdasági előnyöket és a környezetvédelem szempontjait helyezik előtérbe, az önkormányzatok viszont azzal szembesülnek, hogy az emberek megkérdezése nélkül már nem lehet döntéseket hozni. Az EU ma már keresi azokat a lehetőségeket, ahol ebben segíteni tud, és az üzemeltetőknek is saját érdekük, hogy minél több információ jusson el a lakossághoz.

"A hazai hulladék-elhelyezésben és a kutatási programokban érintett térségek önkormányzatai úttörő szerepet vállaltak abban, hogy gondos felhasználóként a kapott forrásokat közcélra, településeik fejlesztésére, egy-egy adott települési gondjainak enyhítésére vagy megoldására használják fel. Ennek eredményeként a falvak folyamatosan fejlődhettek, csinosodhattak, ez a gyakorlat találkozott a lakosság helyeslésével is. Hiszen a fejlesztések, felújítások mind-mind hozzájárultak a falvak gyarapodásához. A nukleáris létesítmények közelében lévő önkormányzatok európai képviselői különösen büszkék arra, hogy a nukláris energia mellett való kiállásukkal hozzájárulhatnak a Kyotoi Egyezmény célkitűzéseinek teljesítéséhez” — hívta fel a figyelmet Herczog Edit.MTI Közlemény
Tabajdi: Elfogadhatatlan, hogy egy uniós tagállamban ne ismerjék el egy kisebbség létét se - Tarthatatlan a görögországi macedónok helyzete
Súlyos gondok vannak a Karta végrehajtásával egyes tagállamokban, így például Szlovákiában
Strasbourg, 2008-01-17


Az Európai Parlamentben működő Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup Tabajdi Csaba elnök vezetésével évadnyitó ülést tartott Strasbourgban, január 17-én délelőtt.

Tabajdi Csaba, az Intergroup elnökeként köszöntötte az Intergrouphoz újonnan csatlakozott RMDSZ-es EP képviselőket, Sógor Csabát és Winkler Gyulát, valamint Tőkés László független képviselőt.

Az ülés első témájaként a képviselők az Európa Tanács keretében megkötött Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájának 10. évfordulója alkalmából elemezték a Karta alkalmazásából származó tapasztalatokat. Tabajdi Csaba szerint a Karta alkalmazása számos országban hozott kedvező fejleményeket, ugyanakkor szomorú, hogy az EU-nak 8 olyan tagállama van, amelyik még csak alá sem írta azt. "Ez olyan szégyen, amely megengedhetetlen az Európai Unióban" - értékelt a magyar szocialista képviselő. Tabajdi szerint súlyos gondok vannak a Karta végrehajtásával is egyes tagállamokban, így például Szlovákiában. Az Európa Tanács Miniszteri Tanácsa megállapította például, hogy a szlovák nyelvtörvény ellentétes a Szlovákia által ratifikált Karta előírásaival.

Az Intergroup ülésének második témájaként a képviselők meghallgatták a görögországi macedón kisebbség sérelmeit. Tabajdi Csaba szerint elfogadhatatlan, hogy egy uniós tagállamban ne ismerjék el egy kisebbség létét se, nyelvüket, kultúrájukat alapjaiban korlátozzák. Az Intergroup döntése értelmében tényfeltáró missziót küld majd Görögországba, hogy pontos képet kapjon a macedón kisebbség helyzetéről.Tabajdi: A kisebbségek Európa jövőjének zálogai
Európai szintű cselekvésre van szükség a romák érdekében
Strasbourg, 2008. január 16.


Tabajdi Csaba, a Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup elnöke 2008. január 17-én, szerdán késő este felszólalt az Európai Parlament plenáris ülésén rendezett európai roma stratégia szükségességéről szóló vitában.

A magyar szocialista képviselő hangsúlyozta, hogy az uniónak nincs kisebbségpolitikája, sem a romák, sem a tradicionális nemzeti kisebbségek, sem az új, migráns kisebbségek tekintetében. "Én a romákat is a hagyományos nemzeti kisebbségekhez sorolom, ugyanakkor sajátos szociális helyzetük miatt mégis differenciált megközelítést kell alkalmaznunk. Nagyon örülök, hogy Járóka Lívia és Mohácsi Viktória, két magyarországi roma származású képviselőtársunk, valamint Lévai Katalin képviselő asszony e ház élő lelkiismereteiként napirendre tűzették ezt a kérdést. Joggal ítéltük el novemberben az olaszországi eseményeket, és joggal tekintünk aggodalommal az európai romák helyzetére, európai szintű cselekvésre van szükség."

"Büszke vagyok arra, hogy kisebbségi államtitkárként elfogadtattam Európa első középtávú romaprogramját. Európai stratégiáról beszélve a legfontosabb, hogy eldöntsük: mi az unió, és mi a tagállamok, és mi a helyi önkormányzatok kompetenciája. Az EU-nak egyfelől szakértelmet, anyagi és módszertani eszközöket (a példamutató megoldások, működőképes modellek - best practice) kell biztosítani a tagállamoknak, másfelől folyamatosan ellenőriznie a végrehajtást."

Tabajdi Csaba zárszavában hangsúlyozta, hogy a hagyományos nemzeti kisebbségek fennmaradása és fejlődése, a nehéz helyzetben lévő etnikai kisebbségek, köztük a romák felemelése és az új, migráns kisebbségek sajátos körülményeik figyelembevételével történő integrációja Európa jövőjének, békéjének és prosperitásának zálogai.Három és fél percenként hal bele egy ember a munkába Európában


Az Európai Parlament a héten fogadta el a munkahelyi megbetegedések és balesetek csökkentését célul tűző stratégiát, melyet Glenis Willmott brit szocialista képviselő, valamint egy jelentést az iparban dolgozó nők helyzetéről Ilda Figueiredo, az Egységes Európai Baloldal/az Északi Zöld Baloldal Képviselőcsoportja portugál tagjának előterjesztésében.

Hegyi Gyula, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság tagja a vitákhoz beadott írásos deklarációjában kiemelte, hogy egy frissen megjelent tanulmány szerint az EU területén három és fél percenként egy, azaz évente 140 ezer ember hal meg munkahelyi megbetegedés következtében. Az európai parlamenti jelentés szeretné, ha öt éven belül 25%-al, azaz évente legalább 35 ezerrel csökkenne a munkahelyi megbetegedések, a balesetek miatti elhalálozások száma.

- Kérdéses, hogy ezt a mindenki számára fontos célt hogyan fogjuk elérni -, fejezte ki felhívásában aggodalmát a magyar képviselő - ugyanis a jobboldali képviselők ellenszavazati miatt nem került bele a munkahelyi megbetegedésekről szóló parlamenti jelentésbe az egyes rákkeltő vegyi anyagok elleni védelem.

Hegyi Gyula szerint ez különösen azért felháborító, mert a munkahelyi megbetegedések okai között kiemelt szerepük van a vegyi anyagoknak. A munkahelyi rákos megbetegedések 86%-ának a hátterében vegyi anyagok állnak.

- Fontos tudni, hogy a nők - bár egyébként tovább élnek, mint a férfiak - a vegyi anyagok szempontjából érzékenyebb, sérülékenyebb csoportnak számítanak, hiszen természetes zsírszöveteikben fokozottan felhalmozódnak a vegyi anyagok, melyeket átadnak az utódaiknak is. Ezért van szükség egy átgondolt európai stratégiára, mely minimalizálja a munkahelyi megbetegedések, illetve a halálesetek számát és megadja a maximális védelmet a nőknek.

Strasbourg , 2008. január 17.
Földeák Iván
Hegyi Gyula EP-képviselő sajtótitkáraSOKFÉLESÉG ÉS EGYETÉRTÉS


Kelet-Közép-Európa soha nem volt egyszínű, és a történelem során az egyenszínre festésnek ellenállva megőrizte történelmi sokszínűségét, sokféleségét. A kultúrák közötti párbeszéd európai évében a szlovén elnökség egyik kiemelt feladata kell, hogy legyen a nemzeti, nyelvi és kulturális identitás újragondolása és újraépítése a térségben, mert az ma már elválaszthatatlan az európai polgári tudattól, mondta Kósáné Kovács Magda a 2008. január 1-től az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Szlovénia programjának európai parlamenti vitáján, január 16-án Strasbourgban. Szlovénia az újonnan csatlakozott országok közül elsőként töltheti be az Unió elnökének tisztjét.

A soros elnökség súlyos, nagy feladatot tudhat magáénak, folytatta a képviselő, mint amilyen például a bővítés új szakaszának kezelése. Szlovénia felelőssége kettős: nemcsak az Unió soros elnökeként, de a Balkán kapujaként néz szembe az elnökségi kihívásokkal. Ezen a kapun át vezet az út Európába. Kósáné felszólalásában hangsúlyozta, hogy a tagállamok bővítési akaratának kifáradása nem okozhat reformfáradtságot, illetve fásultságot a demokrácia megerősítése iránt a nyugat-balkáni térségben, hiszen ez térségünk stabilitását is veszélyeztetné.

Kósáné fontosnak tartja térségünkben az egyetértés kialakítását. Példaként állhat Magyarország, ahol nagyon kevés dologban lehet egyetértést elérni. Európa ügyében azonban lehetett. Így vált lehetővé azt, hogy hazánk volt az első tagállam, amely ratifikálta a reformszerződést. Erre méltán lehetünk büszkék.
További információt a www.kosane.hu oldalon találhat!

László Dávid
sajtóreferens
email: laszlo.david@eum.hu2005 áprilisában az Európai Parlament felhívta az Európai Bizottságot a romák helyzetének javítására s akció program kidolgozására.


Ígéreteken és hangzatos szavakon kívül semmi nem történt
- Ígéreteken és hangzatos szavakon kívül semmi nem történt. Nemzeti roma politika nem létezhet európai roma politika nélkül – jelentette ki Lévai Katalin, az EP Szocialista képviselőcsoportjának romaügyi szóvivője, a Jogi Bizottság tagja január 16-án, szerdán késő este Strasbourgban, amikor a képviselők a plenáris ülésen kérdéseket tettek fel a Bizottságnak a tervezett európai roma stratégiáról.

- 7-9 millió Európában élő roma többsége rossz szociális körülmények között, ugyanazokkal a gondokkal küzd, mint évekkel ezelőtt. Osztályrészük a kirekesztés, beilleszkedésük és foglalkoztatásuk megoldatlan, a roma nőket többszörös diszkrimináció sújtja. 2005 áprilisában az Európai Parlament felhívta az Európai Bizottságot a romák helyzetének javítására s akció program kidolgozására.
Lévai Katalin kifejtette, a tagországok többsége a romákat nem tekinti országuk kisebbségének, helyzetükön lényegesen nem változtat.
- Az elmúlt év tapasztalatai inkább a radikalizmus megerősödését mutatják mind az új, mind a régi tagállamokban. Tényleges változtatásokra, tettekre van szükség!
Az Európai Bizottságnak el kell ismernie a romák nemzetközi kisebbségi státuszát, ösztönöznie kell a tagországokat arra, hogy támogassák integrációjukat, létre kell hozni egy európai roma stratégiát.
- Az Európai Parlament és a szocialista frakció cselekvési tervet indított el – jelentette be Lévai Katalin - konferenciákat, workshopokat, látogatásokat szervez a helyi romák, civil és kormányzati szervezetek bevonásával, hogy felhívják az európai közvélemény figyelmét a romák áldatlan helyzetére és annak orvoslására.

Strasbourg, 2008. január 16.
Földeák Iván
Lévai Katalin EP-képviselő sajtótitkáraCopyright © by KLUBHÁLÓ - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata All Right Reserved.

Published on: 2008-01-26 (2949 olvasás)

[ Vissza ]


- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.12 Seconds