2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191933
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
GNL Blog 2010. január

19-01-2010

Professzoraim

Ha visszatekintek csaknem 30 évvel ezelőtt véget ért egyetemista pályafutásomra, csak örömmel tehetem azt. Ma már elmondhatom, hogy a mai magyar értelmiség számos kiválóságával együtt „frekventáltam diligenter” az ELTE Bölcsészkarát, és hogy a kor legjobb elméi adták át ott tudásukat.

Különösen négy professzorra emlékszem ma is szeretettel és tisztelettel: Hahn Istvánra, az ókori történelem és a vallástörténet bölcs és szellemes előadójára, Süpek Ottóra, aki Villon költészetébe és a középkori misztikumokba vezetett be minket, Unger Mátyásra, a magyar középkor „kérlelhetetlen” útikalauzára és Köpeczi Bélára, aki a 20. századi francia irodalmat és kultúrtörténetet nyújtotta át nekünk. Hárman már évekkel ezelőtt távoztak az élők sorából. Most Köpeczi professzor úr is követte őket.

Még elsőéves voltam, amikor általános irodalomesztétikai előadásokat tartott nekünk és még arra is igyekezett rávilágítani, hogy mi a művészeti értéke az akkor futó Kántor-sorozatnak. Emlékszem, megdöbbentett, hogy e kicsiny, sápadt ember, akiről tudtuk, hogy micsoda tudás birtokosa, a legnagyobb szerénységgel, mondhatnám alázattal – és gyönyörű magyar nyelven - beszél a megszeppent gólyáknak. Közelebbi kapcsolatba aztán negyedévesen kerültem vele, amikor ott ültem előadásain és szemináriumán is. Amikor megszólalt franciául, aligha volt olyan, aki ne érezte volna, hogy semmit sem tud ebből a csodálatos nyelvből. Köpeczi professzor úr azonban soha nem éreztette senkivel szellemi fölényét, sőt, még ellenvéleményt is kész volt elfogadni. Soha nem felejtem el, amikor az egyik szemináriumon vitába szálltam vele a francia „új regény”, mindenekelőtt Alain Robbe-Grillet kapcsán. Ő „olvashatatlannak”, „végtelenül unalmasnak” találta az író-filmrendező munkáit, én viszont azzal érveltem, hogy a szerző látásmódja rendkívül kép- és filmszerű, fejleszti vizuális asszociációs készségünket és ha így olvassuk, máris nagyon izgalmas. Bár a professzor úr fenntartotta nézeteit, elfogadta véleményemet, mert érvekkel támasztottam alá azt.

Már végeztem az egyetemen, amikor újra találkoztunk, fölöttébb „magas szintű” körülmények között. 1982-ben Budapestre látogatott Francois Mitterrand francia köztársasági elnök és a Nemzeti Galériában Köpeczi professzor – akkor már művelődésügyi miniszterként - tartott neki tárlatvezetést. Én az elnököt kísérő francia újságírókkal voltam és – hallva a két nagy férfiú akadémiai franciaságú társalgását – nem tudtam megállni, hogy ne büszkélkedjek a kollégáknak: az „én professzorom”.

Jó tíz évvel ezelőtt találkoztunk utoljára – tulajdonképpen véletlenül. A professzor úr egy házban lakott Jancsó Miklóssal, akihez egy interjúra mentem és amikor ezt megtudtam, gondoltam, meglátogatom őt. Akkor már dolgoztam első „68-as” könyvemen. Éppen Köpeczi Béla volt az első, aki erről a témáról Magyarországon tanulmányt írt még a 70-es évek elején. Több megállapításával nem értettem egyet - persze azóta én magam is „fejlődtem”, még jobban elmélyedtem a témában – és lehet, hogy parázs vita alakult volna ki közöttünk, de csakis a kölcsönös tisztelet alapján. Ha csak ennyit tanultam volna Köpeczi professzor úrtól, már nem volt hiábavaló a találkozásunk.

11-01-2010
Táplálkozás-szonda


Mostanában állandóan az esti órákban csenget valaki. Vagy rendkívül kedvező ajánlatot akarnak ránk sózni, vagy pedig felmérés tárgyává akarnak minket tenni. Ez utóbbiak eredményével kapcsolatban vallom a churchilli elvet, mely szerint annak hiszek, amit magam hamisítok, de azért egy-egy felméréstárgy kapcsán felkapom a fejemet.

Szombat este az erőteljes csengetés után félénk női hang szólalt meg az ajtó mögül. Néhány kérdést akart feltenni. Miután nem tűnt betörőnek, kinyitottuk az ajtót, és megtudtuk, hogy felmérést készítenek 40-50 év közötti nők táplálkozási szokásairól. A témában otthon vagyunk, bár nem ezt a korosztályt képviseljük, akár mondhattunk is volna valamit. Amikor azonban megtudtuk, hogy az egyik legnagyobb szondázó cég megbízásával jött, elvágtuk a társalgás fonalát. „Magánügynek tekintjük” – mondtuk és az sem hatott meg minket, hogy a 20-30 év közötti fiatalok étkezése is érdekelne volna őt.

Hogyisne! Ha jól emlékszem, ez volt az a cég, amely néhány hónappal ezelőtt kihozta, hogy a kormánypártiak beoltatják magukat H1N1 vírus ellen, a megbecsült ellenzék szavazói viszont nem. Ez a két korosztály eléggé reprezentatív erőt képvisel az országban. Mi lesz akkor, ha egyszer csak azt halljuk, hogy a ballibek még táplálkozásukkal is rontják a nemzetet, magas a koleszterinszintjük, elhízottak, ellenben a nemzeti erők csak és kizárólag egészséges táplálékokat vesznek magukhoz, olyan fittek, hogy a fal adja a másikat, és ez utóbbiak természetesen a lakosság kétharmados többségét alkotják?

Egyébként mi igyekszünk egészségesen étkezni, a fő jelszavunk a mértékletesség. Ami pedig hovatartozásunkat illeti: semmi hatalmat senkinek!

Copyright © by KLUBHÁLÓ - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata All Right Reserved.

Published on: 2010-03-04 (1435 olvasás)

[ Vissza ]


- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds