2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204677
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Diurnus Naplója - 2010. Április


ÁPRILIS


Április 30.

Témák

Az izlandi vulkánból most jöttek elő a dinoszauruszok is. Körülnéztek, és egyelőre visszasomfordáltak.

Szeretnék száz évet aludni. De ki ébreszt fel?

Éjszaka minden madár olyan formát öltött, amilyen szomszédra vágyott. A kerecsensólymok, sasok és baglyok eltűntek - verébcsipogás lett az erdő. Már senki sem menekül senki elől.

Szidod a szocikat, s annyit se tudsz róluk, mint hugenották az első pápáról.

Szidod a nemzetieket, és azt se tudod, mi a nemzet. Hogy lehet ilyen tajtékozva véres szájúan és tudatlanul gyűlölni?

Ha meggyőzik, hogy jót tesz vele, képes a legnagyobb gonoszságra is.

Nagyon kevés embert ismertem, akinek erkölcsileg abszolút hallása volt.

Azt érték divatba hozható. De ki védi meg az új gagyi divatoktól?

Gonosz, de kikéri magának. Azt hiszi ez a normális. Igaza lenne?

Közepes költő, de úgy viselkedik, mintha zseni lenne. És elhiszik neki.

Sejtette, hogy középszerű, de bízott benne: ezen majd segít, ha kinevezik.

Úgy lett főszerkesztő, hogy nem volt más üres állás.

Nem érdekből ment hozzá. Lenézte, utálta. Férjhez menni azonban, nemde, mégiscsak létfenntartó kötelesség. Így lett tagja az újabb pártnak is.

Sokszor kirúgták. Mindenütt okosabb volt főnökénél. És nem is titkolta.

N. szerint a Jobbik csak egy őszintébb Fidesz. Remélem, téved.

Rossz az ízlése, üsse kő. Csak ne tegye kötelezővé.

Halála előtt még gyorsan végiggondolta, milyen munkát hagy holnapra.

Bodor Pál


Április 14.

Az átállókról

Tantárgyként oktatnám, erős irodalmi-művészeti alátámasztással, hogy meddig erkölcsös, megbocsátható, meddig nem öli meg az embert az igazodás, az alávetés, a meghunyászkodás. Ha merő haszonlesésből görbül bele a hamis odaadásba, új gazdája tudja: készségeinek fele belepusztul a meghajlásba - már nem azt a gyors észjárású, szellemes fickót kapja szolgálatára, aki találékonyan, frissen, derűsen szolgált előző helyén: akármilyen becstelen, nem buta fráter, szövegei alján mindig ott a méreg keserűsége, s azt mindig neki kell végül lenyelnie.

A hazug átállók ugyan igazán szolgálni akarnak, kell nekik a busás fizetség, netán a szereplés is, meg a menekvés előző bűneik megtorlásától - de új helyükön a gazda és a belső tisztek gyanakvása kíséri őket. Lassan már nem bízik bennük sem a múlt, sem az alig használt jelen, és persze, legkevésbé a jövő. Igaz, busás fizetség más udvarban már nem üti a markukat. De hát pontosan ismerik önértéküket, sokoldalúságukat, sokféle tudásukat, úgy érzik tehát, hogy joggal jár nekik minden, s tán több is, mint az egyik nagy cégtől a másikhoz pártolt híres autó-konstruktőr mérnöknek. Miközben azonban titkon szűkölnek, mert nem mindig sikerül hazudniuk maguknak: „bizonyos értelemben áruló vagyok” - sziszeg lelkükben az elfojtott mondat, amely arra sarkallja őket, hogy még jobban, lelkesebben tegyék új kötelességüket.

Minden munkahelyemen rebellis voltam, lázongó, telhetetlen, a főnökeit is bíráló, összteljesítményünkkel (a magaméval is) elégedetlen. Ehhez azonban az kellett, hogy céljaink nagyon fontosak legyenek számomra - ha rajzukat pontatlannak, újra meg újra tisztábban, okosabban, méltányosabban megfogalmazandónak éreztem is. Korrektornak ezután is jó leszek valahol.

(Olykor a lét keretei persze megváltoznak. A jellemek s érdekek uralma nem. A Tolsztoj előtti-utáni viszonyrendszerek mind beleférnek a Háború és békébe.”Ne igazodj máshoz, csak amihez muszáj”: a repülőgép dőlési szögéhez, a házmester sapkájához… A király neve alig érinti sorsodat. De nem bánhatsz sorsoddal nagyvonalúan. Oszd be! Neked is kijut X év, ezekben kicsit neked is boldognak kell lenned. Csak annyira, hogy elviseld a tragédiákat. Bár saját kínodnál súlyosabban sújt a gyerekeidé. Míg gyerek voltál, ezt nem fogtad fel. Csak mikor apa lettél, és íme, gyerekeid szépek, jók és okosak…)

Bodor Pál


Április 11.

Mikor vagyunk magyarok?

A nemzeti érzés az önvédelem ideológiájának született meg. Oly szükséges volt, mint a pajzs és a szablya. Féltettük a mieinket, a magunkéit: mindazt a kincset, amit tapasztalatban, dallamban, emlékben fölgyűjtöttünk. Mi történhetett, hogy épp e közösségi, boldog összefűzöttségre támadnak végül véreink - újabb résztörekvések nevében?

K. úr magyar ezreket tagad ki Pécs magyarságából azzal, hogy komcsik. Talán legszívesebben gályarabságra hurcolná őket. Valóban: volt idő, amikor vallási különbözőségeken csaptunk össze véres-kegyetlenül. De vajon kinek jut ma eszébe számon tartani, hogy irodalmi, művészeti, tudományos nagyjaink közül melyik született katolikusnak, kálvinistának, unitáriusnak? Minden mai kegyetlenségünkért majd gyermekeink, unokáink fizetnek meg.

Széles szerveződések „állnak fel” ma külön-magyarságuk lobogásában, hazaárulózva a másikat, megfeledkezve arról, hogy egy a himnuszunk, s e hétmilliárdos földgömbön csak annyi már a magyar, amennyi annak vallja magát. Tudjuk, nem mindegyiket mutatnánk be a magyarság világkiállításán, de nincsenek sokan, akik kirínak belőle. S nem föltétlenül azok, akik más pártnak szurkolnak; akinek a nagymamája sváb asszony volt, dédapja pedig, Isten bocsássa meg, makói rabbi. (Magyar esszéit ma is kiváló élvezettel olvashatjuk.)

De hát tudom, ennek az én kis dünnyögésemnek a világon semmi értelme. Pedig nagyon szeretném, ha a nem is oly távoli múltból elővarázsolódna az itt és egyebütt élők igaz, értékteremtő, tudati magyarsága. Persze, nem a választások napján. Hanem a Magyar Költészet Napján.

Bodor Pál


Copyright © by KLUBHÁLÓ - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata All Right Reserved.

Published on: 2010-05-17 (1048 olvasás)

[ Vissza ]


- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds