2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191935
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
GNL Blog 2010. május


31-05-2010
Motoros Billy végleg tovaszállt


Motoros Billy alól végleg kicsúszott a járgánya. Motoros Billy végleg elvesztette az uralmát szabad száguldása felett. Most nem egy intoleráns déli farmer lőtte ki alóla az életet, hanem a gyógyíthatatlan kór. Elment Dennis Hopper, kamaszkorunk loncsos hajú, rojtos ruhás bálványa.

Bár nem állt tőle távol az önpusztítás, a Sors mégis viszonylag hosszú életet adott neki: 74 évet élt. De ha semmi mást nem tett volna, mint megírja és megrendezi az Easy Ridert, és megteremti benne a motoros hippi Billy figuráját, már attól is halhatatlan lett volna egy (és remélhetőleg több) nemzedék számára. Voltak neki más kitűnő filmjei, mint Az utolsó mozi, vagy az Out of The Blue, játszott fontos szerepeket Az amerikai barátban, az Apokalipszis, mostban, a Rablóhalban, vagy a Kék bársonyban, azért legtöbbünk számára mindörökre Billy marad, a maga többszörös értelmű mosdatlanságával, humorával, naivságával.

Easy Rider. Így, egyszerűen, minden félresikerült fordítás, értelmezés nélkül. Órákig tudnék róla beszélni, nem is számolom már, hogy hányszor láttam. Írtam róla kisebb esszét, tartottam róla előadást egy 68-as sorozatban. Most egy speciálkollégiumot tervezek főiskolásoknak, amelyből szintén kihagyhatatlan a film. Abban a szerencsében részesülhettem, hogy közel másfél évtizede találkozhattam a film operatőrével, Kovács Lászlóval, aki sajnos már szintén nincs az élők sorában és sosem felejtem el, ahogy elmesélte: Hopper megérkezett leendő alkotótársaihoz, Peter Fondához, Jack Nicholsonhoz és Kovácshoz, majd gyakorlatilag „eljátszotta” nekik a filmet. Mozitörténeti tény, hogy ez volt az olyan film, amelyben a rock-zenének dramaturgiai-narrátori szerepe volt és soha operatőr nem tudta olyan tökéletesen visszaadni a kábítószeres víziók fényviszonyait, mint honfitársunk.

Nekem azonban az Easy Riderről mégis leginkább azok a hódmezővásárhelyi kollégiumi éjszakák jutnak eszembe 1971-72-ből, amikor a magyarországi bemutató után megszereztem a film zenéjét és villanyoltást követően bekapcsoltuk és végighallgattuk ezeket a csodálatos dalokat. Nem kellett alkohol, nem kellett drog (akkor még nem is volt nálunk…), hogy elvarázsolódjunk, és minden egyes újrajátszáskor megelevenedjenek a filmkockák. Most, amikor ezeket a sorokat írom, újra az a kazetta szól (a negyven éves felvételt azóta feljavítottam). Talán nem véletlen, hogy a mintegy ezer, polcaimra összevissza felpakolt kazettám között egy perc alatt megtaláltam, pedig már elég régen hallgattam. És a dalok nyomán most is pontosan látom az összes képsort magam előtt, a nyitánytól a tragikus végkifejletig.

Az Easy Rider egykor felszabadította lelkünket, szellemünket belénk oltva hangjait, színeit. És ezek az érzések nem öregszenek testünkkel együtt, sőt, segítenek abban, hogy fiatalok maradjunk.
Remélem, Dennis Hopper odaát jó társaságba kerül. Már sodorják neki az örökkévalóság jointját.

25-05-2010
Mementó


Évek óta nem jártam a Visegrádi utca felső szakaszán, ahol egykor a Kurír utolsó szerkesztősége volt. Most egy barátomat látogattam meg a környéken, így kerültem vissza oda, ahol két és fél évet töltöttünk el nagy pezsgésben.

Gyanús volt, hogy azelőtt nem volt mellette hatalmas, kopár préri. Nem is jutott eszembe, hogy mi volt ott azelőtt addig, míg barátom nem emlékeztetett a Szikra nyomdára, ahová a Kurírt vitték nap mint nap. A régi kapu, a bejárat, a főnöki parkoló, az emeletre vezető lépcső, amelynek végén a szerkesztőség és a büfé volt, most is változatlan. Csak éppen központi okmányiroda lett belőle. Gondoltam bemegyek, még hivatali idő volt, de aztán meggondoltam magam, úgysem értenék, hogy mit keresek itt.

Ahogy mentem vissza az Árpád-híd felé, semmi nem volt ismerős. Sem a házak, sem az üzletek. Tisztábbnak, tágasabbnak tűnt minden, mégis ridegebb volt.

Aztán megérkeztem a buszpályaudvarhoz, és megláttam a Pocok presszót, ahol annak idején sokszor öblítettük le az aznapi interjúk, riportok porát. Bekukkantottam egy pillanatra: ugyanaz a füst, ugyanaz a flipper, rajta Clint Eastwooddal, mint Piszkos Harry, ugyanazok a szűk asztalok, ugyanaz a szép arcú, mégis unott pultoslány. Talán még a vendégek is ugyanazok voltak.

Megnyugodtam. Nem maradt a hajdan első magyar bulvárlap mementó nélkül.

17-05-2010
Paszírozás avagy amint fent, úgy lent


Rendszerváltások, rendszerbuktatások idejét éljük. Nemcsak a ballib kormányt söpörték el, hanem egy óbudai társasházban is demokratikus puccsra készülnek. Hogy ez nonszensz? Kis hazánkban a nonszensz nincs értelmezve.

A történet azzal kezdődött, hogy új közös képviselőt választott a ház egy nyugalmazott munkásőr helyére, akit éveken keresztül próbáltak hasztalan kitúrni funkciójából, és az új képviselő egyik első intézkedése volt, hogy szerződést bontott a lépcsőházak takarítónőjével. Nem saját szakáll, hanem a lakók/társtulajdonosok véleménye nyomán.

Még nem tudta, kivel akasztott tengelyt.

A hölgynek a takarításhoz való viszonya fordítottan aránylott/aránylik a szervezkedési képességeihez. Már leváltása előtt aláírás-gyűjtésbe kezdett, hogy megmaradhasson funkciójában. Miután e kampánya nem sikerült, nagyobb akcióba kezdett. Éveken át ostromolta a lakókat újabb aláíróívekkel, hogy a közös képviselőt, aki pedig mindent megtett, hogy a panel egy kicsit emberibb, lakhatóbb legyen, hogy kimozdítsa a lakókat az apátiából, minél előbb eltávolítsák. Az idén tavaszra sikerült annyira megosztania a közösséget, hogy egy kisebbség nem fogadta el a közös képviselő beszámolóját, de létszámuk éppen elég volt ahhoz, hogy leváltását kezdeményezzék.

Azóta is áll a háborúság, folyik a kampányolás. A két tábor folyamatosan hazugsággal vádolja egymást, a szóvivők folytonosan becsengetnek, az utcán, a lépcsőházban megállítják az embereket, újabb és újabb közgyűléseket hívnak össze, amelyekről általában két óra ….paszírozás után kiderül, hogy akárhogy is szavaznak, érvénytelen lesz ezért-azért-amazért. Csodálkozunk?

Nem.

Már Hermész Triszmegisztosz is megmondta – igaz, más kontextusban: „Amint fent, úgy lent…”

Copyright © by KLUBHÁLÓ - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata All Right Reserved.

Published on: 2010-09-09 (1192 olvasás)

[ Vissza ]


- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds