2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191937
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
GNL Blog 2010. augusztus

23-08-2010

Magán- és köztörténelmeink – nyílt levél Aczél Endréhez

Tisztelt Kolléga, kedves Bandi!

Érdekes dolog a mi kollégaságunk: három szerkesztőségben is dolgoztunk már egyszerre, de igazából együtt még sohasem. Amikor én az MTI-ben teljes jogú munkatárs lettem, Te éppen Londonban voltál, legfeljebb ottani anyagaidat szerkeszthettem a rádiós szolgálat ügyeleteseként. Aztán a Kurírnál én még csak külsős szerző voltam a Te társfőszerkesztőséged idején, mire ténylegesen beléptem, Te már távoztál. Most mindketten rendszeresen megjelenünk a 168 óra hasábjain, közös dolgaink azonban nincsenek.

Azaz mégiscsak vannak.

Néhány hónapon belül két könyvedet is elolvastam és mindkettőben jócskán akadnak találkozási pontjaink. Az Amit megírhatok című önéletrajzod egy kicsit az elmúlt évtizedek magyar történelme, azon belül sajtótörténete is. Abban a szerencsés helyzetben voltál, hogy mindig olyan helyen dolgoztál, ahol izgalmas dolgok történtek. Nekem természetesen az MTI-ről szóló részek voltak a legérdekesebbek, mert Rajtad keresztül újraélhettem pályakezdésem időszakát, az akkori (70-es, 80-as évek) külpolitikai főszerkesztőség hangulatát, légkörét. Kiderült számomra, hogy ugyanazokat tartottuk a szakma nagymestereinek, és örömmel olvastam, hogy közvetve elismerted a rendszerváltás előtti sajtó irányítói sem csupán kockafejű apparatcsikok voltak, sőt, némelyik mai médiabubust az akkori legjobbak szakmailag megennék reggelire. Irigyeltem kínai tapasztalataidat, a magyar televízióbelieket már kevésbé, sosem vágytam oda, de ezek után későbbi terveimből is nyugodtan kiiktathatom. Biztos vagyok azonban abban, hogy a hazai média kulisszatitkai, érdekviszonyai az általad átéltek és leírtak nyomán a szakmán kívülieknek is világosabbakká váltak.

Az Acélsodrony – a 60-as évek című köteted kapcsán viszont kétszeresen is kollégaként köszönthetlek: az utóbbi évek egyik legérdekesebb, legszínesebb és legvilágosabb történelemkönyvét olvastam el arról a korszakról, amelynek második felét, a 68-as éveket több mint egy évtizede kutatom és amelyet kezdettől fogva, már eszmélő gyermekként végigéltem. (Érdekes, hogy Te is „életed könyvének” nevezed, ahogyan én is annak tartom a 68-ról szóló két kötetemet.) Ahogyan olvastam annak a 8 évnek a mozaikos történetét, nem azzal állítottam párhuzamba, amit más forrásból tudtam vagy én magam megírtam, hanem azzal, amit és ahogyan átéltem ezekből. Rémlik egy kicsit homályos kép a tv-ből egy Kennedy-Hruscsov találkozóról, a fiatal Fidel Castróról, a halott Nehruról. Apám a konyhában hallgatja késő este a rádióból Szepesit a chilei futball világbajnokság idején. Emlékszem a 1967-es hatnapos közel-keleti háború bejelentésére, a római ablakunk alatt zajló 68-as diáktüntetésekre. 1969 nyarán Tihanyból nézzük a Holdat Armstrongék útja idején, ugyanannak az évnek decemberében már együtt hallgatjuk a marseille-i katasztrófát. Mégis talán az akkori magyar politika mindennapi hatásairól szóló fejezetek fogtak meg a legjobban – ezeket én magam is éreztem, átéltem a magam módján, de sok minden háttere azóta sem volt világos. És az is átjött ezekről az oldalakról, hogy, bár főleg a korabeli politika kommentálásánál nem mentél a szomszédba egy kis iróniáért, a 60-as évek, mindazzal, amit teremtettek, alkottak, kiállták az idők próbáját. Ezek után izgalommal várom a folytatást, a 70-es éveket, amelyek ugyan nem pezsegtek annyira, mint az előző évtized, de még mindig messze voltak a 80-as évek első 7 évének unalmától.

További jó munkát, jó emlékező kutatást, jó egészséget kívánok Neked, sok szeretettel

Göbölyös N. László

16-08-2010

Életre nevelés


Vonatpótló autóbuszra kell átszállnunk vágányzár miatt. A busz természetesen kevesebb helyet kínál, néhányan állni kényszerülnek.

Az egyik első dupla ülésen két kisgyerek ül és hancúrozik. A nagyobbik is legfeljebb 7-8 éves lehet. „Nem férne el esetleg a két gyerek egy ülésen?” – kérdezi valaki. „Nem férnek el!” – dörren a válasz a mögöttük ülő szülőktől egyszerre, mintegy vezényszóra.

Életre nevelés, első lecke. Ami neked jár, ahhoz más hozzá ne férjen.


05-08-2010

Deszkapanelűr

Még éppen csak kifújhattuk magunkat a legutóbbi választási kampánytól, máris itt lebeg felettünk az újabb. Pedig még van addig három hónap, de az illetékesek gondoskodnak róla, hogy ne feledjük: mi vagyunk a nép, akinek szava isten szava. Amíg az isten meg nem gondolja magát.

A környékünket az elmúlt napokban ellepték az üres, négyoldalú deszkapanelek, amelyeket a villanyoszlopok köré szereltek fel. Egyelőre üresek, csupán az olvasható rajtuk, hogy csak választási kampányra használhatók.

Mit tagadjam, akkor sem lesznek jobban telítettek, ha majd teleaggatják mindenféle bájplakáttal, és kétforintos jelszavakkal. Már immunisak vagyunk a pofákra és a dumákra egyaránt. Legalábbis azok, akikben még maradt valami józan ítélőképesség és tisztánlátás.

Sok-sok évvel ezelőtt Olaszországban hallottam a következő választási felhívást: „Szavazz fehér cédulával” (Vota scheda bianca). Nálunk is ki lehetne próbálni: üres választási panelek, üres szavazócédulák. Az lenne az igazi népakarat, ha ezek szereznének kétharmados többséget.

Copyright © by KLUBHÁLÓ - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata All Right Reserved.

Published on: 2010-09-09 (1197 olvasás)

[ Vissza ]


- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.12 Seconds