2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200200
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Diurnus Naplója - 2011. január II.

 

JANUÁR
Január 27.


Már-már kivándorolnék Vácra…

Jó, hát a címbe belesóhajtott kívánság: enyhe túlzás. De hát kikerekeztünk Vácra, s az impozáns méretű művelődési ház egyik termébe vezettek. A terem húsz perc alatt nagy tömeggel telt meg, úgy tetszett, ismerős társaság gyűlt be, a két osztatú terem két felében hatan-hatan, helyenként nyolcan is befértek az ülőhelyeken, és legalább tíz-tíz sor volt. És persze teltház. Majd rokonszenvesen vegyes társaság masírozott be: utólag kiderült, a kórus, a dalárda érkezett meg -- többségben csinos hölgyek, lányok, nők, kisebbségben különböző korú fiúk s férfiak, szépen, rendezetten elfoglalták helyüket a színpadon. Csak akkor vettem észre, hogy a színpad előterében mindenféle zeneszerszám gömbölyödik-karcsúsodik, öreg nagybőgőtől hegedűig, mandolinig -- a kórus közepén meglátom Matkovich Ilonát, az egyre népszerűbb, kedveltebb regényírót, novellistát, s valahol a dalárda hátsó férfisorában három fiú-, azaz, pontosabban: férfi-gyermekét.

S ha máshonnan nem ismerném, ekkor veszem észre a világklasszist, Sándor Erzsit, akinél jobbat, ha felolvasásról, szöveg-előadásról van szó, nemigen ismerek, de aki íróként is klasszis, meg rádióriporterként nemkülönben: ha milliárdos lennék, ráépítenék egy nagyadót.

Örömömben elfelejtettem számolni, úgy érzem magam, mintha több ezres, igényes tömegben ülnék. Orosz Dóra, a kórus karnagya oly vonzó, hogy a terem férfinépe, a kamaszokat beleértve, biztos megálmodja -- az én álmomból csak annyira emlékszem, hogy minden hölgynek fehér rózsát adtam, neki azonban pirosat.

Voltaképpen egyszerű és nagyszerű estét éltünk át, a kórus igen változatos műsorral ajándékozott meg bennünket (olykor a karnagylány a nagybőgőt, majd más hangszert, eddig nem említett férfi-társa, édesapja Orosz Attila előadóművész hol a gitárt, hol a hegedűt, angol dalok esetében a szövegek dúdolását, előadását vállalta magára; egyszerű és nagyszerű "szépirodalmi koncert" kerekedett ki, Sándor Erzsi fölolvasott egy-egy prózát Matkovich Ilonától, hol meggondolkodtatót, hol kacagtatót, s némileg ezekhez igazodott a választott zenemű is.

Igényes, kellemes, szép esténk volt Vácott. Kolléganő -- a HVG tapasztalt szerkesztője hozott s vitt a kocsiján, hazafelé jövet hallgatagabbak voltunk, ki-ki nyilván a maga módján tűnődött el a látottakon, hallottakon. Mivel mindketten edzett sajtó-motorosok vagyunk, lehet, hogy mindkettőnk elméjét megjárta: a "népművelés", a "művelődés", a műsoros estek, ha ízlésesek, kellemesek, ha ilyen szépek és igényesek, őszinte köszönetet-hálát érdemelnek.

Félhatkor indultam el Vácra, s este 11 előtt már otthon voltam. Jobban éreztem magam, mint nem egy szokványos televíziós est után. És külön örültem, hogy milyen remek -- a hallott "minták", részletek szerint -- Matkovich Ilona készülő harmadik könyve is...
Bodor Pál (Diurnus) kisriportja


Január 21.


Megrendelhető eleven, csinos lábjegyzet

Olyan újságban lenne jó publikálni, amelyben minden kevésbé ismert szó, helységnév, állatnév, zeneszerző, betegség, pszichés torzulás pontos magyarázata rejtve, jelen van, és valamilyen egyszerű gombnyomásra megjelenik. Netán meghallgatható a cikkíró említette zenemű, megszólal az odavágó, szellemes, nevettető epigramma  egyedül a keresztrejtvény megfejtését nem se- gítí a gombnyomásos, rejtett lexikon.

Diákoknak kitűnő tanulmányi partner lenne, vitairat-szerzőnek pláne. Elképzelhető, hogy az egyszer kitalált és megteremtett technikát más hordozóra is alkalmazni lehet; ebben aztán olyan tág tere van az asszociációknak, ötleteknek, hogy bele se kezdek. Ha vigasztalanul szomorú vagyok, reménytelenül bánatos, a helyettem is emlékező,ér- zékeny technika révén vigasztaló tekintetű, ifjú hölgy jelenik meg, már-már kinyúl a kicsi képből és megsimogatja a homlokom. Voltaképpen bármit megrendelhetek magamnak, akár egy császár, akár egy Berlusconi, persze, némi (lényegi!) különbséggel, nevezetesen, hogy a "megrendelt" lányok elérhetetlenek: ennyi gát, ennyi akadály föltétlenül szükséges, nehogy bedilizzek, és teszemazt, valamilyen szexi kormányszóvivő hölgyet hívjak az ölembe: neki efféle kérést amúgy is tilos teljesítenie. (Hogy Berlusconinál ez miként működik, nem tudom.)
BODOR Pál (Diurnus)


Január 20.


Mégegyszer a három lányról

Ha minden szerző bocsánatot kérne olvasóitól valamennyi, érzése szerint félresikerült írásáért, akkor a lapok naponta közölhetnék a maguk pardon-rovatát. Jómagam ugyan 1946 óta vagyok jelen az erdélyi-romániai magyar, és a magyarországi magyar sajtóban, és tudom, távolról sem minden írásom volt remekmű, nyilvánosan mégsem kértem sűrűn elnézést az olvasóimtól. Holott a kolozsvári napilapban, majd az Utunk c. irodalmi-művészeti (írószövetségi) hetilapban hosszú évekig közöltem (utóbbiban 1951-től 1967-ig), majd más orgánumokban is

-- a Megvető Kiadó 1989-ben közreadott Hazába kiáltott szó c. válogatott, több mint ötszáz oldalas közírói kötetemben 310 írásom jelent meg. Ha valamennyit újraolvasnám, bizonyára találnék okot bocsánatkérésre.

Most azonban csak az itt legutóbb közölt írásért járnék canossát. Arról, amelyet a halálos kimenetelű óriásdiszkó végeredményéről írtam. A három halott lányról (közülük kettőt inkább kislánynak neveznék), akiket, úgymond, a táncoló, tolongó tumultus ölt meg, nyomott agyon, talán a késelést kiáltó, némelyek szerint tudatosan pánikot provokáló sikoltás, talán tehát az üzleti vetélytárs machinációja - - -

- - - nem tudom, bután romantikus felkiáltójelek gomolyogtak bennem, "hát nem volt a közelben néhány romantikusan hősies fiú, férfi ?

- - - két leányunokám novemberben volt tizenhét éves -- ilyenkor minden átfut az idegeinken és az agyunkon, a rémület és a tehetetlenség, ha az enyéim iskolai, csónakos vízi kirándulásra mentek, hiába jól szervezetten, vigyázó tanári felügyelettel, én titkon mégis rettegtem, s egyúttal restelltem is, hogy rettegek, a végén iskolai anekdóta-hős leszek, az örökké berezelt nagypapa - - -

- - - Míra, a lányom lánya, a magasabbik leányunoka legalább 180 cm, erős, izmos, ügyes, csak néhány nappal idősebb a fiam lányánál, Annánál,Ő is gyönyörű, jó tornász, roppant arányos hölgy, nem oly magas - - -

Arcra cseppet sem hasonlítanak, elvégre nem ikrek, csak az én szeretetemben... Remélem, nem olvasták soraimat, és így nem volt módjuk miattam felháborodni. Gyenge, suta írás volt, szégyellem. És nem akarok azon gondolkodni, hogy mire gondolt, ha gondolt, az a három lány akkor.
BODOR Pál (Diurnus)


Január 18.


Diszkó-halál

Borzalmas fényképalbumot, filmet készíthetnénk a diszkó-halálnemekről. Háromezer táncos láb és három halott?! Tegnap este láttunk a képernyőn egy fotót: álmodozó, boldog mosolyú kislányarc, sok virág, gyönyörű, álmodozó szempár... Azóta is remélem:
nem a három halott leány egyike.(Buta önbecsapás! Mintha a sose látott, pasztellben elképzelt halott kislány tán kevésbé halott? Mert nem látom magam előtt?)

Reggel tudtam meg:17 éves Dani-unokám (kb.185 cm. magas) is ott volt. Délután még vártam hozzánk: Ő a leptop-professzor, én húsz éve dilettáns vagyok. De hát persze tudom, a diszkó vonzóbb...Temesváron, Valkay tánciskolája zenekarában doboltam (zongora: Márki, Wisinger (egyikük megőrült, a másik öngyilkos lett)-- mintha már csak én emlékeznék meg róluk olykor. Illúzióm: ha negyed-annyian vannak a diszkóban, s egy felelős hang, amint zavar támad, megszólal (hangszórón)-- talán még mindig, mosolyogva, szerelmesen táncolnának. Azt hittük,a baloldal megvéd a sovén gyűlöletektől. Nem volt ez épp alaptalan remény -- de Dej,s még inkább Ceausescu idején pláne a fejünkhöz kaptunk. Ma már tudom, minden nemzedéknek megvan a maga reménye és csalódása. Hát legalább a tizenévesek reménykedjenek. Aztán (szomorúan, csalódottan) megokosodunk. Gyűlöletre végképp alkalmatlanul.
BODOR Pál (Diurnus)


Copyright © by KLUBHÁLÓ - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata All Right Reserved.

Published on: 2011-01-31 (776 olvasás)

[ Vissza ]


- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds