2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191916
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
GNL Blog - 2010. szeptember


30-09-2010
Nemcsak forrón szerettük

Megint szegényebbek lett a mozi egy legendával.
Megint szegényebbek lettünk, mi magyarok, egy legendával.
Meghalt Tony Curtis, született Bernard Schwartz, a Mátészalkáról New York-ba emigrált Schwartz Emmánuel fia. A kiváló filmszínész, az egykori férfiszépség, Hollywood playboy-a.

2010. szeptember 30-án tele volt halálhírével a világháló. És a halál okának bejelentése után következő mondat mindenki máris a Van, aki forrón szereti női ruhába bújt, gengszterek által üldözött jazz-zenészét méltatja. Mi több, még a legnagyobb on-line filmlexikon is Billy Wilder örökbecsűjét dobja ki először vele kapcsolatban. Kétségtelen, hogy huszadszorra nézve is zseniális a film, ritka parádét mutat be benne Curtis a nem kevésbé nagyszerű Jack Lemmonnal és az egy kicsit önmaga vamp-paródiáját is játszó Marilyn Monroe-val. De a mi Tony-nkat nemcsak ezért szerettük.

Olyan drámai filmeket hagyott maga után, mint a Trapéz, amelyben Burt Lancasterrel vívott meg az arra érdemtelen Gina Lollobrigida kegyeiért, a Spartacus, amelyben a fiatal szökött rabszolga Antoninusként vívja meg halálos párbaját a Kirk Douglas alakította trák hőssel, vagy a Megbilincseltek. Ez utóbbiban egy néger fogollyal összebilincselve próbált meg a fegyenctelepről megszökni. Kettőse Sidney Poitier-val nemcsak filmes remeklés, hanem a maga korában, 1958-ban a fajgyűlölet elleni vádbeszéd is volt. És ne feledjük, hogy ő, az imádnivaló link, akit oly sokszor alakított az életben és filmen egyaránt, játszotta a Bostoni fojtogatót – e szerepéhez legfeljebb Anthony Perkins Psychójának Norman Bates-e fogható. Azért ne szóljuk le az olyan komédiákat sem, mint a Verseny a javából (ismét Lemmonnal és Nathalie Wooddal), a Szex és a hajadon (megint Wooddal), vagy kalandfilm-szerepeit, amelyek közül mostanság is gyakran ismétlik a tv-ben a Monte Cristo grófját – ebben az intrikus Fernando Montegót személyesítette meg hitelesen. No és ő volt Danny Wilde, a Minden lében két kanálból, a kissé ütődött angol lordot adó Roger Moore ellenpárja.

Szerettük azért is, mert mindig magyarnak vallotta magát, és ősei földjéhez kötődését jelezte az is, hogy létrehozta a Magyar Emmánuel alapítványt, és az ő támogatásával készült el a Dohány utcai Zsinagóga Ezüst Életfája, a Holokauszt mementója. (Az Emmánuel névvel nem csupán apja előtt tisztelgett, hanem név héberül azt is jelenti: „Isten velünk van”).

Egy alkalommal sikerült Tony Curtissel futólag találkoznom: 1996-ban, amikor a százéves mozi alkalmából a magyar film világsztárjainak találkozóján vett részt Budapesten. Akkoriban a bulvársajtó főleg nála egy fejjel magasabb, végtelen lábú szőke kedvesén csámcsogott – soha nem tudott betelni a nőkkel. Sajnos csak egy előzetes levélinterjúban tudtunk szót váltani egymással.

15-09-2010

Zaftostenyerű Alvin , új mókusokkal

Tenyeremzaftos – ezt a kifejezést a 70-es évek fordulóján ugyanúgy nem kellett magyarázni rock-rajongó és zenész-körökben, mint a Kiviszem a lovam, vagy a Getnó értelmét. Egyértelműen Észak-Anglia leghangosabb zenekaráról, a nottinghami Ten Years Afterről volt szó, amelynek kemény, erőszakos rock-blues felvételei ott szóltak minden valamire való zeneőrült magnóján, és mintegy kötelező gyakorlat volt néhány daluk az amatőrzenekaroknak is. Ha például a gitáros a Felkelő nap házával hangolt be, akkor a basszeros a Good Morning Little Schoolgirl, vagy a Love Like A Man riffjét vette elő. És persze tátott szájjal hallgatta mindenki a világ akkor leggyorsabb kezű gitárosának tartott Alvin Lee „virgázásait”, még jóval azelőtt, hogy láthattuk volna filmen is – osztott vásznon, három különböző nézőpontban – a banda legendás woodstock-i fellépésének felvételét, amelyen jószerével csak Alvin látható. Az elnyűhetetlen muzsikus, hasonlóképpen közmondásos piros Gibson 335-ös gitárjával, szeptember 25-én a Petőfi Csarnokban az I. Blues Legends Fesztiválon lép fel.

Alvin valami módon végigkísérte az elmúlt 40 évemet. Még 1970-ben szereztem egy woodstock-i plakátot róla, és a hazai magnóbörze keretében vették fel nekem az aktuális, Cricklewood Green című TYA-lemezt. (Ezen van a Love Like A Man). Aztán visszamenőleg szereztem be a többit, majd előre is tekintettem. Egy kedves kis barátnémnak kedvenc bandája volt, gitárnyűvő bátyjának köszönhetően, így Alvinék számomra tőle is elválaszthatatlanok. Később begyűjtöttem a Recorded Live-ot, amit a szakma is csúcsnak tart – de csak azért, mert akkor még nem vált hivatalosan publikussá az 1970-es Fillmore East-i koncert – és rajta I. Sonny Boy Williamson Help Me-jének olyan brutális változata, hogy a fal adja tőle a másikat. Számomra ez a modern elektromos blues egyik csúcsa, ahogyan Lee a végsőkig fokozza extázisát a gitáron.

Aztán jött 1983, és először hallhattam Alvint élőben, barátaimmal és rokonaimmal, akik éppen elsőszülött fiam köszöntésére érkeztek. Tíz évvel később, mondhatnám Ten Years After, már személyes találkozóra is sor került: Alvin mester a sátrában fogadott a tabáni Bluesapest fesztivál után egy beszélgetésre, miközben „oldalvizemen” besündörgött egy hódolat erejéig Závodi Zacskó Jani. Egy év múlva Lee már az Eurowoodstockon tépte a húrokat.

Azóta nem volt szerencsénk találkozni, Alvin azóta új mókusokkal játszik, pedig a Help Me azóta újabb jelentőséget kapott életemben: egyfajta erotikus fohásszá nemesült, hogy Életem Párjával beteljesülhessen szerelmünk. Boldogságunk immár nyolc éve maga a csoda, és most elérkezett az alkalom, hogy Alvinnek élőben is lerójuk hálánkat.

13-09-2010
Feltámad a karthauzi rend

Hiába mondják, hogy a világ elfordult a vallásoktól. Még a legszigorúbb szerzetesrendek is élnek, sőt, erősödnek. Például a karthauzi rend, amely hamarosan Magyarországon a nagy egyházak közé fog emelkedni.

Tömegesen jelentkeznek ugyanis soraiba a különböző rendű és rangú munkaadók, akik megunták a világi hívságokat. A megvilágosodáshoz csupán annyi kell, hogy valaki felteszi nekik a kérdést: mennyit fizetnek és mikor? Onnantól kezdve életbe lép némasági fogadalmuk és ha elég erős a hitük, soha többé nem is szólalnak meg.

Azért vigyázzunk, hogy ki nem haljon a nyelvünk a sok magyar karthauzinak köszönhetően.

09-09-2010
Korunk hőse

Megláttam ma Korunk Hősét. A főutca járdáján állt hevesen gesztikulálva egy fehér Merdzsó és egy hamburgeres között. Kék sportpólót, fehér sortot és strandpapucsot viselt, nyakában három ujjnyi széles aranylánc ragyogott, tíz ujján öt, kövekkel ékesített aranygyűrű, csuklóján pedig szintén vastag arany karkötő.

Egykor gúnyolódtunk azokon az elvtársakon, akik még a pizsamájukra is kitűzték összes kitüntetésüket és rendjelüket.
Nehogy visszasírjuk őket. Ők sem voltak rosszabbak.

Copyright © by KLUBHÁLÓ - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata All Right Reserved.

Published on: 2011-02-07 (786 olvasás)

[ Vissza ]


- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.06 Seconds