2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191922
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
GNL Blog - 2010. október

19-10-2010

Az ország én vagyok!

Gyakran zsörtölődöm főiskolai diákjaim dolgozatait olvasván, amikor szinte minden második írásban azt látom, hogy az illető hallgató mintha nem is venne tudomást az írásjelekről, különösen nem a vesszőkről. Jó, tudom, sms-kultúra, meg hasonlók, de a magyar helyesírás, újabb rendelkezésig, alkalmazza őket és fontos szerepük van az értelmezésben. (Lásd még királynét megölni…)

Hacsak nem lesz újabb!

A városban sétálván megláttam egy plakátot, amely az október 22-23-i ünnepi programokat kínálta. Az egyik programpont így hangzott:

„Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökének ünnepi beszéde”.

No álljunk meg egy szóra (bocs, Vágó kolléga)! Ez sehogy se stimmel.

Több megoldási variáció is elképzelhető. Például: „Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének ünnepi beszéde.” Nyelvtanilag helyes, bár a fülünknek ronda. Vagy: Orbán Viktor miniszterelnök…esetleg Orbán Viktor (Magyarország) miniszterelnök…De az a variáns is ott lehetett a plakát készítőinek agyában, hogy „Orbán Viktor-Magyarország miniszterelnökének ünnepi beszéde.” Ezt azonban ilyen nyíltan mégsem akarták leírni, hagyták, hogy a nép „a sorok között olvasson”. Mint régen, amikor szükség volt rá.

Most majd megint szükség lesz, ha nem kapunk időben észbe…
12-10-2010

K-vonal felfűt, indul….


Bár sosem tartoztam a menthetetlen álmodozók közé, azért emlékszem arra, hogy amikor 1989-90 körül megszületett (feltámadt?) a szabad magyar sajtó, én is lelkendeztem. Nem lesz már kézi vezérlés, nem azok irányítják majd a sajtót, akiknek bár fogalmuk sincs az egészről, de jó elvtársak, megszűnik a tájhivatal és a vele szorosan összefüggő K-vonal, amely igazából csak egy irányból működött, amikor „leszóltak” valamiért, olyamiért, ami után a szerkesztő és az újságíró „ott állt letolt gatyával”, ahogyan ezt néhai főnököm és kollégám, Patak Károly volt szíves dúsképzeletűleg megfogalmazni.

Most pedig azt látom-hallom, hogy K-vonalat ismét melegítik, és hamarosan teljes gőzzel zakatolnak rajta majd az ukázok, természetesen és kizárólag szigorú szakmai szempontok nyomán, és a halálmegvetően kreatív szerkesztő és újságíró ismét ott áll majd a fent említett állapotban a szőnyeg szélén. A jelenséget sokféle stílusban és hangnemben lehetne kommentálni. Én mégis egy nagyszerű ókori raetorhoz, Ciceróhoz fordulok: Quosque tandem abutere Catilina patientia nostra? Azaz meddig élsz még vissza a türelmünkkel, Catilina? Sőt, ugyancsak a Catilina elleni dörgedelemből idézhetném az O tempora, o mores felkiáltást is, azaz „ ó idők, ó erkölcsök” – ha lennének még erkölcsök és nem rágta volna már régen szét őket az idő vasfoga. És továbbmegyek: az hagyján, hogy mi médiamunkások, még mindig azt lessük, hogy meddig feszítik a húrt napjaink médiamogul catilinái, de közben saját magunk is egyre szélesítjük türelmi zónánkat és még mindig nem szánjuk rá magunkat, hogy egyszer, úgy isten igazából, nem külön-külön, nem kisebb gyülekezetekben, hanem egyszerre vágjuk nekik oda, hogy „anyátok…”. Ahogyan például az olaszok, vagy a franciák szokták, szélsőbaltól katolikusig, nyomtatott sajtótól on-line-ig.

Nálunk pedig – semmi. Maradnak a szekértáborok, ha egyáltalán azok léteznek még. Lehet, hogy mi médiamunkások, jobban szeretjük az atyáskodást, a helyettünk való gondolkodást? Egy másik idézetet pedig, amelyet Jorge Santayanának tulajdonítanak, de alighanem mások is kimondták, a K-vonal hevítőinek ajánlok: „Akik nem emlékeznek a múltra, arra ítéltetnek, hogy újra átéljék azt.”. És ehhez hozzátenném saját kedvenc idézetemet: „Történelem az élet tanítómestere, de sajnos túlságosan sok az iskolakerülő”.


06-10-2010
Pitkin

A nevetés éltet. A nevettetés is. Számos nagy nevettetőnek adott hosszú életet a Teremtő. Chaplin 88, Groucho Marx 87 évet élt. Az amerikai George Burns kerek 100 évet töltött itt a Földön, a német Heinz Rühmann és a svéd Nils Poppe (A hetedik pecsét komédiása) 92-őt. Közéjük tartozik immár Sir Norman Wisdom is, aki hétfőn hunyt el 95 esztendősen.

Még hogy Sir! Hát, ha valami, a nemesi cím egyáltalán nem illett ehhez a csúnya, harsány humorú, de meleg szívű kisemberhez, akinek örök figurája, Pitkin, éppen a hatalmasokkal küzdött meg a maga módján és diadalmaskodott is felettük. Ugyanakkor nem vitás, hogy megérdemelte a II. Erzsébet királynőtől 2000-ben kapott lovagi rangot, hiszen milliókat ismertetett meg az önfeledt nevetés nemes érzésével. (A ceremónia után amúgy „pitkinesen” lődörögni kezdett a Buckingham palotában, és el is tévedt…)

Bár sokan csak primér humorát érezték és értékelték, azért nem kevés mélység is volt csetlő-botló történeteiben, nem véletlen, hogy maga Chaplin is nagyra értékelte őt. Bár ritkán emlegetik őt és Edward Chapmant a nagy komikuspárok között, de a joviális, mégis kimért, szemüveges „Mr.Grimsdale-lel” tökéletesen egészítették ki egymást számos filmben.

Norman Wisdom, bár még 90 körül is forgatott, fénykorát az 1950-es évek közepétől a 60-as évek végéig élte a mozivásznon. Ekkor készültek olyan megunhatatlan remekei, mint A pillanat embere, amelyben egy botcsinálta diplomatát alakít, az Ellopták a hangomat, a Matróz a rakétában, az Én és tábornok (Pitkin és egy náci tábornok kettős szerepében), az Én és a gengszter (a rendőri karrierre vágyó Pitkin „ikre” ezúttal egy maffiózó fodrász volt), vagy a Ne hagyd magad, Pitkin, talán a legjobb és legmeghatóbb filmje, amely később ihletett adott a bohócdoktoroknak is. Óriási népszerűségnek örvendett nálunk is – én még gyerekként háromszor láttam az Én és a gengsztert – de, mint a The Times nekrológjából megtudtam, Albániában valóságos nemzeti hős volt, mert Enver Hoxha diktatúrája idején csak az ő filmjeit engedték be Nyugatról az országba. Mozgáskultúrája artistát megszégyenítő volt, nagyszerűen énekelt – a „music hall” műfaj utolsó nagy alakjának tartották – mimikájából pedig minden bizonnyal még Jim Carrey is tanult. A 2000-es évek elején még rendszeresen fellépett egy-ember-show-ival, csupán élete utolsó hat hónapjában vett rajta erőt az öregség, a betegség. Man szigetén zárta le örökre a szemét.

És gondoljunk bele: magánemberként Sir Norman képtelen volt egy viccet elmondani. Vagy belesült vagy elnevette.


06-10-2010

Megérzések és áthallások

A két héttel ezelőtt kiadott tv-műsor szerint 2010. október 5-én a Duna Televízióban bemutatják Vitézy László Vörös föld című, 1982-ben készült dokumentum-játékfilmjét, amely egy bauxit-lelőhelyet találó egyszerű bányász kálváriáját meséli el.

Ilyen „véletlen” egybeeséssel utoljára 2001. szeptember 11 kapcsán találkoztam. Az amerikai Dream Theater együttes arra a napra tervezte tripla New York-i koncertalbumának megjelenését. A CD borítóján a két égő ikertorony képe lett volna. Az albumot természetesen visszavonták, majd két hónappal később új borítóval jelentették meg, csökkentett áron és a bevételt a tragédia áldozatainak ajánlották fel. A Vörös földet azonban nem vették le a műsorról, sőt, a korábbi 22 óra helyett előbbre hozták 20.30-ra. Holott a filmben csupán arról van szó, hogy a bányász véletlen felfedezését (a malacai túrták ki a bauxitot) először megpróbálják elhallgatni, majd amikor „felsőbb érdekek” úgy kívánják, teljes gőzzel nekilátnak az értékesítésnek, a falurombolástól sem riadva vissza. A nagy sikert persze az először gáncsoskodó fejesek aratják le, az igazi felfedezőnek kiszúrják a szemét némi pénzjutalommal, és a tv-riportban sem hagyják megszólalni.

A filmből napjainkban mindenki azt hall át, amit akar. Egyesek biztosan azt szűrik le belőle, hogy lám Gyurcsány Ferenc oligarcha elődei már 30 évvel ezelőtt pusztulásra ítélték a környéket a föld esztelen kizsákmányolásával. Mások viszont arra a következtetésre juthatnak, hogy semmit nem változott a világ: az emberek csak addig érdekesek, amíg hivatkozni lehet rájuk, fejesek között úgyis levajazzák a történteket úgy, hogy a tények sem zavarják őket. A film több jelenete is arról szól, hogy nevetséges összegeket ajánlanak fel a lerombolandó falu házaiért. Október 6-án reggel az egyik hírportálon arról olvastam, hogy a kolontáriak kinevették a kormány által felajánlott 100 ezer forintos gyorssegélyt…


05-10-2010
Tananyag


On-line hírszerkesztés az egyik kurzusom témája a főiskolán. Nem mondhatom, hogy anyag híján vagyok, hiszen a leggyorsabb multimediális mindig tartogat valami meglepetést. A múlt hét végén úgy döntöttem, hogy a következő órám tananyaga az önkormányzati választások koverolása lesz. Dörzsöltem is a kezemet, mert minden idők legunalmasabb magyarországi voksolása is jól bemutatta a különböző hírportálok arculatát. Az sem lepett meg, hogy a nemzetközi on-line sajtó mélységesen lesajnálta kis hazánk e fontos eseményét, sokkal inkább a brazíliai elnökválasztás vonzó hölgyjelöltjeivel foglalkozott.

Aztán jött hétfő kora délután, és becsapott a katasztrófa, a vörös iszap, amely elöntötte Kolontárt és Devecsert. Ez utóbbiban élnek szeretteink, Párom családja. Hátralévő napunk szinte mással sem telt, mint telefonálásokkal – szerencsére közelről senkit nem érintett az ár – a tv-hiradók és főleg az internet figyelésével. Miközben igyekeztem több-kevesebb sikerrel Édesemet megnyugtatni, ingajáratot indítottam a létező összes hírportál között, hogy mindig tudjuk a legfrissebb híreket, a Veszprémi Napló oldalán még azt is nyomon tudtuk követni, hogy merre folyik az iszap, elkerüli-e házainkat.

És akkor egyszer csak azt vettem észre, hogy a szerencsétlenség bekerült a következő óra tananyagába és a család iránti aggódást többször felülírta bennem az újságíró, a médiatanár, a hírek szöveges és képi tálalásának elemzése. És akkor egy kicsit szégyelltem magam.

Copyright © by KLUBHÁLÓ - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata All Right Reserved.

Published on: 2011-02-07 (748 olvasás)

[ Vissza ]


- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds