2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191932
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
GNL Blog - 2011. február

22-02-2011

Által hallunk, Dunán-Tiszán…

Február 21-én a líbiai diktatúra elleni tüntetésekkel és a minden eddigi brutálisabb megtorlásokkal volt tele a világsajtó. Dráma képeket, filmtudósításokat hoztak az on-line lapok a La Repubblicától az al-Jazeeráig. Kíváncsi voltam este, hogy a magyar királyi tv-híradó miként tálalja az újabb arab ország lázadását.

A szocialista korrupcióról szóló kötelező negyedóra után jött is a tudósítás Tripoliból, Bengháziból – még csak arról szóltak, hogy orvlövészek lövik a tüntetőket, holott akkor már a világháló vadászgépek bombázásáról számolt be – majd elhangzott, hogy most Kadhafi rendszere (is) a líbiai internet-szolgáltatás befagyasztásával próbálkozik.

Ami ezután következett, attól megállt mindkét kezem az esti narancshámozás közben. Kommentár jellegű filmes összeállítást láthattunk, olyan oktató-nevelő stílusú és hanglejtésű modorban, hogy egykori mestereink és tanítóink, Loszev, Bovin és hasonló nagytekintélyű elvtársak (ha mond még valakinek valamit a nevük…) elégedetten mosolyogtak volna. Aztán hírmagyarázónk azt kezdte el fejtegetni, hogy amióta Dzsingisz kán feltalálta az állami hírszolgáltatást, a hatalom mindig igyekezett ellenőrzése alá vonni a médiát. Példának pedig egy nem kevésbé kiváló elődöt, Joszif Visszarionovicsot említette, akinek országlása alatt akkor is mosolygó emberekről, sikeres munkaverseny-teljesítésekről szóltak a híradások, mikor a Szovjetunió egyes részein a tömeges éhhalál pusztított.

„Nu sto?” – kérdezte volna a művelt keletnémet a Fal graffiti-mentes tövében.

Lehet, hogy másnap – hogy néhai MTI-s szerkesztőmet idézzem - ott állt a Híradó főnöke Sz. Annamária előszobájában „a szőnyeg szélén letolt gatyával”, a kommentár szerzője pedig sürgősen feliratkozott valami álláskereső portálra.

Ha ugyan médiacárnőnk érzékeny sz(c)enzorai fogták az áthallást…
21-02-2011

Cohn-Bendit, a moszkovita

Egy történész-kolléga hívta fel a figyelmemet az év leleplezésére. A magyar Wikipédiára felkerült egy mondat Daniel Cohn-Bendit címszavához, mely szerint a párizsi 68 szellemi vezére annak idején helyeselte a Varsói Szerződés Csehszlovákia elleni katonai intervencióját, vagyis a „Prágai Tavasz” eltiprását. Hivatkozásul egy német könyvet idéztek.

Miután a meglepetéstől nyelni nem tudtam, gyorsan nekiestem az internet valamennyi vonatkozó portáljának, amely nemcsak erről az eléggé el nem ítélhető cselekedetről nem tudott, hanem magáról a könyvről sem. Grácia szegény fejemnek, hogy németül nem tudok, de ha ez a könyv valóban valami komoly lett volna, alighanem lett volna nyoma a neten más nyelven is.

A dolog persze eleve erősen sántított. . Cohn-Bendit ugyanis a mai napig állítja, hogy az ő "iskolája" a magyar 56 volt, és ugyanúgy támogatta a csehszlovák ellenzéket, mint később a Charta 77-et. Szemben a francia kommunista párttal, amely némi rosszallás mellett igazolhatónak nevezte a VSZ beavatkozását. Arról nem is szólva, hogy azért egy ilyen történet már előbb kitudódott volna, hiszen 68 augusztus kapcsán nagyon sokan azonnal szint vallottak, Cohn-Bendit pedig alapból szovjetellenes és antikommunista volt, ezért is nem szerették nálunk hivatalosan sokáig a párizsi 68-at, sem őt magát személy szerint. Ha így lett volna, nem lenne a mai napig Európa-szerte köztiszteletben álló politikus, akinek a véleményére még az ellenfelei többsége is ad.

Aztán a kollégával együtt hamar rájöttünk, hogy honnan fúj a szél. A Wikipédiás bejegyzés aznap született, amikor miniszterelnökünk szópárbajt vívott az említett EU-képviselővel, és nem mondhatnók, hogy nagyon jól jött ki belőle. Ez persze nem volt meglepő. Dany-nak már akkor voltak fenntartásai a nemzeti ügyek kormányával, amikor még csak készült az EU soros elnökségére. Decemberben Budapesten járt, akkor egy fórumon volt is szerencsém találkozni vele (életemben először), és ott kifejtette: a magyar kormánypolitikusokkal való találkozása során úgy tűnt, mintha két különböző bolygón lennének...

Amúgy a magyar Wikipédiának volt még egy „aranyos” bakija: azt állította, hogy Cohn-Benditet azért nevezték „vörös Dany-nak”, mert vörösre akarta kicserélni a francia trikolórt. Hát igen, egy „német zsidótól” minden kitelik…

Közben a kolléga, biztos, ami biztos, megnézte a cseh Wikipédiát és ott sem találta nyomát az ominózus állásfoglalásnak. Márpedig ha valakik, akkor ők igazán orrolhattak volna ezért.

Megint tanultunk valamit. 1. A független Wikipédia nálunk mérsékelt függetlenséget mondhat magáénak. 2. Továbbra is érvényes az a tétel, hogy ha az aktuálpolitika szolgálatába állítják a történelmet, akkor a történelmi tények sem okozhatnak fennakadást.


14-02-2011

A Hasznos szomorú, ám fölöttébb tanulságos esete a haszontalan médiával

A Fáraók országának Hasznos ura nem szívelte, ha túl sok hír kering szeretett népe körében. Különösen megapprehendált a hírhozókra, amikor szeretett népe mozgolódni méltóztatott az ő uralma ellen, mivel egyre kevesebb volt a betevő, mi több, értesültek arról, hogy egy közeli kis birodalom nagyhatalmú vezére, Ali már nincs Ben, mert kiakolbólintották őt. És Hasznos a maga fényűző Műbarakkjában arról is tudomást szerzett, hogy mindenféle elektronikus hírnökök csinálták a haddelhadot, ők terjesztették a futótüzet, ami miatt az addig tisztelve félt és félve szeretett vezér menekülni kényszerült.

Node nem addig van az, gondolta a Fáraók országának Hasznos ura, és adott parancsot, rettenetest: némíttatassék el minden képernyő, amely aljas híreket továbbít a világ négy égtája felől és a világ négy égtája felé. Továbbá hallgattatassék el minden kézben-zsebben hordozható szerszám, amelyen a nép egyszerű, gyámolatlan fiai és lányai egymást tévútra vezethetik. De ez sem volt elég, a nép egyre jobban, egyre többet és egyre hangosabban zúgolódott. Ekkor Hasznos úr rájött, hogy itt idegen országból érkezett jöttmentek lázítják népét, így újabb parancsot adott, rettenetest: gyújtassék fel e sehonnai hírnökök háza, őket magukat pedig ebrúdon dobják ki az országból, ha nem mennek szépszerével, akár fel is négyelhetik őket. A parancsokat végrehajtották, de ez sem segített, a nép lángjai már a palotáját nyaldosták. Így aztán Hasznos urunknak nem volt más választása, mint szomorú búcsút venni a Fáraók országától és megkóstolni, mint oly sok nagy előde, a száműzetés kenyerét.

Legfeljebb az vigasztalhatja öreg napjaira, hogy mindennek az álnok hírnökök az okai. Csak azt nem értette, hogy miért nem tudta beléjük fojtani a szót. Talán majd másnak sikerül. De az is lehet, hogy másnak is beléjük törik a bicskája.


07-02-2011

Oszama UFÓ-n érkezett

Minthogy 2011 elég „unalmasan” indult a világban, kellett már egy kis izgalom, ami felcsigázza a kedélyeket: UFÓ-t láttak Jeruzsálem felett.

Ez önmagában is szenzáció, hát még a közelebbi helymeghatározás: a Templomhegy felett repült az azonosítatlan fényes tárgy. A világ számos médiuma beszámolt róla, igaz, a legkomolyabbak nem, vagy csak bizonyos show-műsoraik keretében. A YouTube-on természetesen már milliók megnézték. Bár nem vetem el azt a nézetet, hogy nem mi vagyunk az egyetlen értelmes lények az univerzumban, de még a mi naprendszerünkben sem, itt kezdett el gyanússá válni a dolog. Hogy-hogy a nagyoknak nem kellett a téma? Egy ilyen földön kívüli megjelenés már senkit sem érdekel? Esetleg úgy vélik, tévedés, rosszabb esetben szélhámosság az egész? Esetleg tudatos etetés? Világvége-hangulat keltése? Nézzük csak meg az időpontot, február 3: amikor elszabadul a pokol Egyiptomban. Tunézia sem csillapodott még le, közben nő a nyugtalanság Jordániában, Jemenben. És egyre nagyobb a nyugtalanság – éppen a fentiek miatt – Izraelben. Erre hol ragyog fel az UFO. A Templomhegy felett. Ahol nem mellesleg az iszlám egyik szent helye, az Al-Aksza mecset áll, mely egyben a három nagy monoteista vallás zarándokainak találkozópontja. Ott, ahol nap mint nap szemtanúi lehetünk a „civilizációk összecsapásának”, amelyről manapság megint annyit beszélnek. Ráadásul az idén lesz még egy évforduló: 10 éve történt 9/11. Tehát az UFO tudatosan, pontosan érkezett, hogy figyelmeztessen…

A mostani megjelenésről két történet jut eszembe. Az 1980-90-es évek fordulóján UFO-jelenségek egész sorát észlelték Európa felett. Akkor, amikor megdőlt a szovjet birodalom és annak érdekszférája, átszabták a kontinens határait, és hamarosan háborúk is kitörtek ott, ahol 45 éven át béke honolt. Bizonyságot az akkori csészealjakról azóta sem kaptunk. A másik pedig a 10 évvel ezelőtti eseményhez kötődik. Oszama bin Laden, akinek személyazonossága legalább annyira kétséges, mint Kaya Ibrahimé, 9/11 óta mindig olyankor bukkant fel egy-egy fenyegető üzenettel, amikor lanyhulni látszott a Nyugat eltökéltsége a terrorizmus elleni globális háborúban. Például 2004 október végén, egy héttel az amerikai elnökválasztások előtt, vagy három évvel később, amikor hazarendelték az Irakot megszálló amerikai csapatok főparancsnokát kongresszusi meghallgatásra.
Lehet, hogy a mostani UFO-t egyenesen a nagy Oszama küldte a szent város fölé.Copyright © by KLUBHÁLÓ - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata All Right Reserved.

Published on: 2011-04-29 (730 olvasás)

[ Vissza ]


- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds