2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191919
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
GNL blog 2011 március11-03-2011
Fenyegetünk, feljelentünk

Tizennyolcadik éve élek egy amúgy kellemes, élhető óbudai panelházban, az elmúlt 10 évben Édesemmel különösen otthonossá tettük lakásunkat. Még szerencse, hogy a falainkon belül működik „az én házam, az én váram” alapelv, és kívül tudunk maradni a régi-új korcsmán, amit úgy hívnak: feljelentgetősdi.

A házban, pontosan a tömbben dívó össznépi szórakozásnak csak egyszer voltam kitéve, még a kezdet kezdetén, amikor a csőrendszerű konyhát igyekeztünk emberi fogyasztásra alkalmassá tenni. A művelet elég nagy zajjal járt, ezért kiváltotta lakótársaink haragját. Akkor akadt egy úriember, aki mindjárt azzal kezdte, hogy ha nem hagyjuk abba, feljelent és aztán nagy bajok lesznek. Végül a konyha elkészült, nem jelentettek fel, bajok sem lettek.

Azóta csak tisztes távolból figyelem az eseményeket, ahogyan a Nagy Kormányos, Mao Ce-tung elvtárs mondta, mint a majom a hegytetőn, aki nézi a tigrisek völgybeli élet-halál harcát. Azért értesülök a fejleményekről, mert vagy becsenget valaki, vagy pedig a levélládánkba érkezik egy körüzenet. A becsengető rendszerint aláírásokat gyűjt, hogy feljelentsen valakit – mostanság leginkább a gondnokunkat, akinek legfőbb bűne, hogy hasznavehetetlen embereket nem alkalmaz és próbál valamit tenni a ház állagának megvédése és költségeink csökkenése érdekében. Persze az említett becsengető után jön az ellenbecsengető is, aki az aláírásgyűjtő ellen gyűjt aláírásokat. A körüzenetek pedig többnyire arról szólnak, hogy valaki már megint feljelentette a házat, valami neki nem tetsző dolog elrendezésre közelebbinek találta az önkormányzatot, mint a gondnoki irodát, pedig a közös képviselőt telefonon is el lehet érni. És ilyenkor a gondnokság, jobb a békesség alapon, többnyire meghátrál. Legfeljebb annyit kér szerényen, hogy továbbra is forduljunk hozzá bizalommal. Van, aki megteszi, néha.

A házunk közelében, egy nagy élelmiszer-áruház és egy zöldséges között van egy jókora placc, ahol nap nap után látok néhány embert a háztömbből. Iszonyúan ráérnek, és összeesküsznek. Több csoportjuk is létezik, hol az egyik, hol a másik tart taktikai megbeszélést. De vannak azért arctalan feljelentők is, akiket soha nem lehet tennen érni.

Nemrégiben olvastam valahol, hogy némelyek szívesen visszaállítanák a hagyományos házmester-rendszert. Én még emlékszem ezekre a tisztes urakra, hölgyekre, életem első tíz évében volt szerencsém hozzájuk. Alighanem lenne a hivatalra most is jelentkező. Pedig azóta már több mint 40 év telt el.

07-03-2011

Requiem a magnókazettáért?

Már megint temetünk. Az ember ilyen állatfajta. Ahelyett, hogy örülne az életnek és az általa teremtett dolgoknak, folyton temet.

Most a magnókazetta a soros. A gyásznak még a The New York Times is szentelt cikket. Ebből megtudhatjuk, hogy 2011 lesz az első olyan év, amikor az Egyesült Államokban nem gyártanak többé kazettás magnóval ellátott gépkocsikat. A jelentés szomorúan egybeesik egy másik hírrel: meghalt Nobutosi Kihara japán mérnök, a walkman atyja.

Akkor mostantól kezdve szórjuk ki összes magnókazettánkat, mert egy idő után már nem fogjuk tudni lejátszani őket? Mentsük át őket drága pénzért CD-re, vagy valami új kütyüre? (Nem is merem megnevezni őket, nehogy hülyeséget írjak, mert fogalmam sincsen, melyik mire jó…).

Lehet, hogy nagyon optimista vagyok, de én még várnék a siratóasszonyokkal és a sírásókkal is.

Pusztán azért, mert történelmi távlatból szemlélem a dolgokat.

Amikor közel 100 évvel ezelőtt megszületett a rádió, félteni kezdték tőle az írott sajtót. A mozitól féltették a színházat, a tévétől a mozit, soroljam?

Éppen 41 éve annak, hogy megkaptam első kazettás magnómat. A szerencsések közé tartoztam, az első cuccom egy kis fekete Philips volt, amivel domboríthattam a téren, később a középiskolai kollégiumban. Voltak amatőr felvételeink is, ezeket buta módon letöröltem, hogy miért, nem tudom…Kazettás zenegyűjtésem alig néhány évvel ezelőtt fejeződött be, akkor is csupán helyhiány miatt, számuk ezer körülire tehető. Vannak olyan zenék, amelyeket el sem tudnék képzelni más hanghordozón. Ilyen például a Vanilla Fudge Near The Beginning című, 1969-es albuma (benne volt az első 10 kazettámban), John Lennon Imagine-je, az Easy Rider zenéje, Frank Zappa Hot Rats-e, egy halom Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Pink Floyd és The Doors-kalóz, a Mahavishnu Orchestra Birds of Fire-je – és milyen érdekes az élet, a klasszikusok közül Stravinsky Tűzmadara. És a négy évtizedesek is csodálatosan szólnak, portalanul és kortalanul. Bocs, ezt már elsütöttem egy könyvcímben, de akkor is így van.

Amúgy pedig a minap láttam a villamoson egy 20 év körüli fiatalembert, aki egy óriási hagyományos lemezjátszót cipelt. Biztosan csak a nagypapát akarta meglepni vele…
Copyright © by KLUBHÁLÓ - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata All Right Reserved.

Published on: 2011-08-08 (571 olvasás)

[ Vissza ]


- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds