2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20195633
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Választási hangulatjelentés február I.

2006. február 13. (hétfő)

 
I. A megyei hírmagyarázóknak nincs kitüntetett témájuk.

II. A vidéki napilapok egymás után adják közre a kampánykódexüket. Alapelvük a kiegyensúlyozottságra való törekvés. Ha az első oldalon Gyurcsány Ferenc szerepel, akkor ugyancsak az első oldalra kerül Orbán Viktor is. (És fordítva.) Ha a magyar mezőgazdaságról megszólaltatják a politikai államtitkárt, akkor ugyanilyen terjedelemben adnak szót a választókörzet fideszes országgyűlési képviselőjének is.

III. Az MSZP politikusai a hét végét nem országjárással töltötték.

IV. A Fidesz változatlanul ismert személyiségeket lát vendégül a kampányrendezvényeken.

V. A parlamenten kívüli pártok úgy aktivizálják magukat, hogy még nem döntötték el: önállóan akarnak-e bejutni az országgyűlésbe.

1. A kampányról

-Az Inform Média (három napilap, 160 ezer példány) nevében Kiss László, a miskolci újság főszerkesztője fogalmazta meg a választási elveket: „Megpróbáljuk mindazt képviselni, ami a kampányokból általában hiányzik: a fair playt, az egyenlőséget, az igazságosságot, az átláthatóságot, a kulturáltságot, az igazmondást.” (Észak-Magyarország, 02.13.)

-Az egri napilap bejelentette, hogy a „kiegyensúlyozott választási kötelezettségen túlmenő igényeket” csak fizetett politikai hirdetések formájában elégíti ki, és a szerkesztőség nem vállal felelősséget a kampányszövegek tartalmáért. (Heves Megyei Hírlap, 02.13.)

 2. A kormányzatról

-Dobrev Klára ezúttal Nógrádban járt, a megyei lapnak adott interjúban kifejtette: „Gyurcsány Ferenc feleségének lenni fantasztikus érzés.” (Nógrád Megyei Hírlap, 02.13.)

3. A Fideszről

-A szombathelyi napilapban jelent meg a Fidesz első kampányhirdetése. A legolvasottabb harmadik oldalon, a jobb alsó sarokban, fehér alapon és narancssárga betűkkel mutatkozik be a Vas megyei 1. és 2. számú választókörzet fideszes képviselőjelöltje. Közülük az egyik Hende Csaba, a polgári körök országos koordinátora, volt MDF-politikus.. (Vas Népe, 02.13.)

-A 2. számú székesfehérvári választókörzet hét képviselőjelöltje egy újságoldalnyi terjedelmet kapott a megyei napilapban. A kormánypárti jelöltek az eredményeket sorolják, az ellenzékiek az ellentmondásokat feszegetik. Gógl Árpád volt egészségügyi miniszter, a Fidesz jelöltje például pártja első számú kampányüzenetét tette magáévá. „Hiába a megtévesztő sikerpropaganda a (székesfehérvári) városháza vagy a Pénzügyminisztérium irányából, az emberek döntő többsége érzi, hogy rosszabbul él, mint négy éve, ráadásul a jövője is bizonytalan.” (Fejér Megyei Hírlap, 02.13.)

-Mészöly Kálmán volt válogatott labdarúgó is részt vett Bábolnán Lázár Mózes Fidesz-képviselőjelölt választási fórumán. A volt szövetségi kapitány beszélt az életéről, majd dekázott is a színpadon. (24 Óra, 02.13.)

4. A Fidesz szövetségeseiről

 
-A KDNP országos elnöksége felfüggesztette a párt hódmezővásárhelyi szervezetét, mert annak elnöksége nem Lázár János polgármestert, a Fidesz képviselőjelöltjét támogatja, hanem Mártély polgármesterét. A szegedi napilap vásárhelyi tudósítója jegyzetben fejezte ki nemtetszését. (Délmagyarország, 02.13.)

-Választási rendezvény címmel jelent meg előzetes a veszprémi napilapban. Veres András, a Magyar Püspöki Kar titkára tart hétfőn előadást Haza és felelősség címmel a Padányi Bíró Márton Római Katolikus Iskolában - „tájékoztatta a Naplót a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége veszprémi csoportja”. A szövetség közismerten jó viszonyban van a Fidesszel. (Napló, 02.13.)

5. A parlamenten kívüli pártokról

-Csurka István Debrecenben tartott beszédet a Harmadik Út választási szövetség rendezvényén. Elmondta: „Ha most bekerülünk (a parlamentbe), akkor 2010-ben nem a bekerülésért fogunk küzdeni, hanem a hatalomért.” (Hajdú-Bihari Napló, 02.13.)

-A Harmadik Út képviselőjelöltjei bemutatkoztak az öt Vas megyei választókörzetben. Mindannyian a MIÉP, a Jobbik és a Réti Miklós nevével fémjelzett (egyik) Kisgazdapárt egységét hangoztatják. A tudósításban nem került szóba, hogy miként tekintenek a Fideszre. (Vas Népe, 02.13.)

-Sipőcz Sándor, a Thürmer-féle Munkáspárt Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének elnöke kifejtette: „Szegényebbek vagyunk tegnapi önmagunkhoz képest is.” Gondolatmenetéből kiderül, hogy a „tegnapon”-on nem az Orbán-kormány négyéves regnálását érti, hanem a Kádár-korszakot. (Kisalföld, 02.13.)

 
2006. február 12. (vasárnap)

 
I. A vidéki hírmagyarázókat még mindig a Szabó István-féle ügynök-botrány, illetve a dániai karikatúra ürügyén kirobbant muszlim zavargások foglalkoztatják.

II. Gyurcsány Ferenc videóra fölvett tánca a kilenc Springer-napilap első oldalára került. A belül olvasható cikk mértéktartó, inkább tényszerű.

III. A Fidesz a kampány jelenlegi szakaszában nem elsősorban a politikai nagyágyúit mozgatja az országban, hanem a holdudvarában lévő értelmiségieket, művészeket.

IV. A Fidesz és az MDF között a felszínen harc folyik azért, hogy melyikük jelenítse meg a jobboldal egységét.

V. A Thürmer-féle Munkáspárt a helyi képviselőjelöltek helyett túlnyomórészt fővárosi lakosokat indít az országgyűlési választáson.

1. Az ügynök-ügyről

-Koloszár Tamás győri publicista összehasonlítja a Szabó István-féle botrány hazai és külföldi, elsősorban német fogadtatását. Ha péntek van, akkor csontváz című jegyzetében kifejti: „Szívecskéket rajzolhatunk nekik”, a Nyugat azonban nem tolerálja a spicliséget. (Kisalföld, 02.09.)

-Prieger Zsolt szombathelyi publicista összefoglalja a Magyar Filmszemlén szerzett tapasztalatait: „A szakma nagy öregjei önmaguk múltbeli szobáról próbálták levakarni a madárnyomokat”. (Vas Népe, 02.11.)

2. A kampányról

-Török Tibor szombathelyi publicista az automatikus válaszadás jogáról (amikor az egyik nagy párt közleménye után a médium automatikusan idézi a másik nagy párt értelmezését): „Adott terjedelmű hülyeségre hasonló nagyságú hülyeséggel lehet válaszolni”. (Vas Népe, 02.11.)

-Palásti Péter tatabányai publicista az Orbán- és Gyurcsány-vagyongyarapodás körül kreált nyilvánosságot elemzi: „A két legnagyobb párt tagjai talán el sem hiszik, hogy a választók többsége ma már úgy vélekedik róluk, hogy az egyik alakulat tizenkilenc, a másik pedig egy híján húsz.” (24 Óra, 02.10.)

-Ármás János a miniszterelnök ama bejelentéséről, hogy „erős államra” van szükség: „Tessék nekem korrektnek lenni mint állam, az alkotmányban rögzített jogaimat garantálni mint állam, a normatívát a lányom iskolájának működéséhez átutalni mint állam. Ehhez viszont nem erő kell, hanem elsősorban szakértelem.” (Napló, 02.10.)

-Kampányra készülő romákat utasítottak ki egy mosonmagyaróvári kávézóból. A helybéli roma kisebbségből vagy tízen ültek össze a nyilvános helyen, hogy megbeszéljék: miként kampányoljon a szervezetük. Két biztonsági őr távolította el őket. A romák diszkriminációt emlegetnek, a kávéház tulajdonosa viszont azt sejteti, hogy a vendégek túl hangosak voltak. A konfliktus valószínűleg a két kultúra közti hangerő-különbségből adódott. (Kisalföld, 02.11.)

3. A Fideszről

-A Fidesz hajléktalanoknak osztott ötszáz adag gulyáslevest és forralt bort a szegedi Dóm-téren. Egyetemisták is csatlakoztak az étkezőkhöz. (Délmagyarország, 02.11.)

-Előzetes a tatabányai újságban: Papp Lajos szívsebész előadást tart szombaton a tatai edzőtáborban. Házigazdája a Fidesz és a KDNP közös országgyűlési képviselőjelöltje. (24 Óra, 02.10.)

A Fidesz Női tagozata Nők a nőkért címmel Zalaegerszegen is összejövetelt rendezett, jelen volt Schmittné Makrai Katalin. (Zalai Hírlap, 02.10.)

4. Az MDF-ről 

-Botrányos politikai összejövetel volt Mezőberényben. A teátrális elemekkel tarkított rendezvényen részt vett Horváth Balázs volt MDF-es politikus, a Fideszhez közel álló Nemzeti Fórum képviseletében. A vita tárgya: melyik tábor osztja meg a jobboldalt. A Fidesz és az MDF országgyűlési képviselőjelöltje nem először csap össze a választókörzetben. 2002-ben a fideszes jelölt 8654, az MDF-es 4271 szavazatot kapott az első fordulóban, közéjük ékelődött az MSZP jelöltje. A második fordulóban visszalépett az MDF helyi politikusa, és győzelemhez juttatta a Fideszét. (Békés Megyei Hírlap, 02.10.)

-Varga Zsolt, az MDF Somogy megyei szervezetének elnöke a választókörzetben konkurensének tekinti a Fidesz és az MSZP jelöltjeit. Azt szeretné, hogy „kereszténydemokrata értékrendű kormánykoalíció alakuljon az MDF részvételével”. (Somogyi Hírlap, 02.10.) Ő az, aki január 30-án azt nyilatkozta, hogy az országgyűlési választások második fordulójában pártja a Fidesszel működik együtt.

-A PLT (Pannon Lapok Társasága) öt napilapjában az MDF politikai hirdetés jelentetett meg Eltöröljük a haláladót! címmel. A fotógrafikán egy halott két lába lóg ki a lepedő alól, a hüvelykujjon egy cédula, rajta ez olvasható: „Fizetve”. (Zalai Hírlap, Vas Népe, Napló, Fejér Megyei Hírlap, Dunaújvárosi Hírlap, 02.11.)

-Bense László Erik, az MDF országgyűlési képviselő-jelöltje február 12-án, a Veszprém megyei Bándon „a Kakukk vendéglőben zenés ötórai teára várja az érdeklődőket”. (Napló, 02.11.)

5. A Munkáspártról

-Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke Veszprémben kifejtette, hogy rosszabbul élünk, mint négy évvel ezelőtt. (Napló, 02.10.) Ugyancsak ő mutatta be Zalaegerszegen a lenti és zalaszentgróti választókörzetben induló képviselőjelölteket, mindkettő budapesti lakos. ((Zalai Hírlap, 02.11.)

-A Tolnai Népújság internetező „olvasóinak véleménye szerint rosszabbul élünk, mint négy évvel ezelőtt”. A válaszolók 54 százaléka állítja ezt, az ellenkezőjét 35 százalék. (Tolnai Népújság, 02.10.)

 
2006. február 9. (csütörtök)

 
I. A vidéki publicisták kitüntetett témája Szabó István ügynök-ügye után a Mohamed-karikatúra nyomán támadt világbotrány. Nem védik meg a sajtószabadságot, sőt a botrányt elválasztják a sajtószabadságról, inkább a vallási bigottság számlájára írják.

II. A Budapesten túli Magyarországon kitört a köztéri plakátháború. A tét: melyik nagy párt üzenetei uralják a belvárost.

III. Az MSZP Választmány elé terjesztett országos képviselőjelölti listát csemegézik ki megyei szempontból a helyi hírmagyarázók.

IV. A Fidesz változatlanul kampányrendezvényekre mozgósítja a holdudvarában lévő művészeket.

V. A kis pártok szélsőjobbról és szélsőbalról egyaránt a magyarságukkal kampányolnak.

1. A köznapok átpolitizálásáról
 
-Egy héttel a volt és a jelenlegi miniszterelnök évértékelője után bukkant föl az első értelmezés a vidéki napisajtóban. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt nevű szegedi kezdeményezésről írja Rénes Marcell egri publicista: „A kétfarkú kutya elnevezés önmagában is ’elugat’ mindent, nem kell konkrét politikai erőkről, politikusokról, miniszterelnök-jelöltekről beszélni. Tudjuk, miről van szó. Így az egymást naponta követő országértékelések idején különösen.” (Heves Megyei Hírlap, 02.07.)

-Nagy Ildikó szombathelyi jegyzetíró végigpörgette a reggeli tévéműsorokat. A magyar adásokban politikusokat látott, a külföldi műholdas programokban pedig tájakat, szavasokat, őzeket, serpenyőben sercegő húsokat, szabadban tornázó negyveneseket, gőzölgő termálvízben üldögélő nyugdíjasokat. (Vas Népe, 02.09.)

-Nyaka Szabolcs pécsi jegyzetíró idézi azt a felmérést, amelyet 24 baranyai iskolában végeztek el. Az 1260 diák hetven százaléka szerint „a pártok csak arra jók, hogy a politikusok megcsinálják a maguk karrierjét.” (Új Dunántúli Napló, 02.09.)

2. A kampányról 

-Ármás János veszprémi publicista írja az út mentén látható óriásplakátokról: „Kedves politikai, az áhított hatalmat annyira akaró pártok! Tessék kiírni a(z út mellé kihelyezett) lakátokra: Jó reggelt, kedves utazó! Jó utat, vigyázz magadra! Legyen kellemes a napod! Ígérem, ilyen üzenetekkel garantáltan megszerezhető a szavazatom.” (Napló, 02.07.)

-Szentesen a polgármesteri hivatal tiltotta be a Fidesz-plakátokat a belvárosban, arra hivatkozva, hogy műemlékekre és közhivatalokra nem tehetők ki. Döntését a megyeszékhely illetékes szerve megsemmisítette, mondván, a rendelkezés nem vonatkozik a választási kampányra. (Délmagyarország, 02.06-07.) Szolnokon leszaggatták a falakról a szocialista kampányüzeneteket.. Csák László, az MSZP helyi szervezetének elnöke ironikusan jegyezte meg: „Az MSZP az egyetlen párt, amely földre ragasztja a plakátjait.” (Új Néplap, 02.08.)

-Dobrev Klára Nógrád megyében járt, és interjút adott a megyei napilapnak. Közöltek róla egy olyan fényképet is, amelyen kazári palóc népviseletbe öltözött. (Nógrád Megyei Hírlap, 02.09.)

3. A kormányzatról
 
-Ferge Zsuzsa szociológus Székesfehérvárott tartott előadást a gyermekszegénységről. A megyei napilap szerint rengeteg érdeklődő előtt fejtette ki, hogy sürgősen tenni kell valamit. „Minderre azonban nagyon kevés pénz van - hangzott el a lehangoló tény -, ám a szegénység nem oldható meg, ha kormányszinten állandóan forráshiányra hivatkoznak.” (Fejér Megyei Hírlap, 02.07.)

-Jakab István, a Magosz elnöke eddig a kampány legszorgalmasabb országjárója. Ezúttal Hajdúnánáson hirdette a kormánnyal szemben „Földügyben nincs alku.” (Hajdú-Bihari Napló, 02.07.)

4. A két nagy pártról

-Török Gábor politológus - aki Szombathelyről indult, és gyakran szólal meg a megyei napilap hasábjain - az MSZP országos választási listájáról: „Miközben sokat beszélünk arról, hogy az MSZP lassan változó párt, a lista- és jelöltállítás kapcsán érdemes észrevenni: a magyar pártversenyben a szocialisták vezető gárdája ment át a legjelentősebb átalakuláson.” (Vas Népe, 02.09.)

-A Fidesz Női tagozata „Velünk kerek a világ, öleljük át Magyarországot” mottóval szervez csütörtök estére összejövetelt Székesfehérvárott. A rendezvényen részt vesz Pitti Katalin operaénekes és Balázs Péter színművész is. (Fejér Megyei Hírlap, 02.09.)

5. A kis pártokról 

-Több százezer forintnyi politikai hirdetés jelent meg a szombathelyi napilap legolvasottabb oldalán, a harmadikon. A Harmadik Út választási szövetség jelentette meg, és négy politikai elemet foglal magában: a MIÉP-et, a Jobbik-at, a „kisgazdákat” és a „polgári köröket”. Útmutatót tartalmaz a kopogtatócédulák leadásáról, és támogatást kér a „MIÉP-Jobbik-Kisgazda”jelölteknek. Az üzenet szalagcíme: „Összefogtunk! Magyarország a Magyaroké!” (Vas Népe, 02.07.)

-A Magyar Kommunista Munkáspárt képviselőjelöltje a nagykanizsai választókörzetben, Dr. Vass József nyugdíjas fogorvos szerint „Választási programunk magyar és kommunista.” (Zalai Hírlap, 02.09.) Thürmer Gyula elnök a Magyar Kommunista Munkáspárt szombathelyi kampánynyitóján bejelentette, hogy a megye valamennyi választókerületében indítanak képviselőjelölteket. Az öt közül négy nem a megyében él. (Vas Népe, 02.09.)

-A Vajnai Attila-féle Magyarországi Munkáspárt, amely szakított Thürmer Gyuláékkal, Hevesben mutatta be az országgyűlési képviselőjelöltjeit. Az öt közül négy helybéli, sőt önkormányzati képviselő, az ötödik választókörzetben még nincs döntés. (Heves Megyei Hírlap, 02.09.)

 
2006. február 6. (hétfő)

 
I. A vidéki publicisták változatlanul napirenden tartják Szabó István ügynök-ügyét.

II. A kormányzati tényezők erkölcseiről is cikkeznek a jegyzetírók.

III. A Fidesz tömegesebben, az MSZP kevésbé kampányol a Budapesten túli Magyarországon.

IV. Az MDF tovább foszladozik a helyi önkormányzatokban.

V. A parlamenten kívüli pártok közül a Jobbik a tagolt jobboldalban látja a választási győzelem zálogát.

1. Az ügynök-ügyről
 
-Árpási Zoltán békéscsabai publicista szerint a magyar közvélemény árnyalatlanul ítélkezik, nincs tekintettel a beszervezés körülményeire: „A nyilvánosság egybemos bűnöst és áldozatot.” (Békés Megyei Hírlap, 02.04.)

-Darvasi László szegedi író szerint az állam hajlamos kitüntetni a besúgókat és a beszervezőket. Most már a besúgottakat is ki kéne tüntetnie. (Délmagyarország, 02.04.)

-Varga Domokos Péter veszprémi publicista szerint „Ideje lenne, ha a politikai csinálói észrevennék, a megoldatlan ügynökkérdés nemcsak a pártoknak kellemetlen, hanem folyamatosan rontja a társadalom közérzetét is.” (Napló, 02.04.)

-Niedzielsky Katalin békéscsabai publicista fölteszi a kérdést: „Kinek az érdeke a megalázó bejelentések légkörét fenntartani? Valóban ez az egyetlen ügy, ahol érvényesül a többpárti közös akarat?” (Békés Megyei Hírlap, 02.03.)

2. A kormányzatról
 
-Koloszár Tamás győri publicista a szlovákiai katonák észak-magyarországi repülő-balesete ürügyén foglalkozik a szlovák hadügyminiszter lemondásával. „A magyar miniszterek szívesebben élvezik a bársonyszék puhaságát, mint a felelősségvállalás kényelmetlenségét.” (Kisalföld, 02.03.)

3. Az MSZP-ről
 
-Cseri László pécsi publicista Csúsztatott pártpénzek nyomában című jegyzetében idézi Kertész Krisztiánt, az MSZP Ésszerűség és felelősség platformjának vezetőjét, aki szerint „a pártok úgy képesek önmagukat fenntartani, ha a hivatalba beültetik a saját embereiket, akik a zsíros állás fejében hajlandók a pártkasszába is komoly pénzeket betenni”. A jegyzetíró úgy véli, azért kényszerülnek erre, mert a törvényben rögzítettnél tízszer-hússzor többet költenek a kampányra. (Új Dunántúli Napló, 02.04.)

-Dobrev Klára a múlt hét végén két megyében is járt, Vasban és Komárom-Esztergomban. Mindkét megyei lapnak rokonszenves interjút adott. A jelek szerint jobban érzi a vidéki közeget, mint a miniszterelnök, noha férje „a pápai gyerek”. (Vas Népe, 02.04, 24 Óra, 02.04.)

4. A Fideszről 

-Kósa Lajos debreceni polgármester kiküldte az érdekegyeztető tanács üléséről az SZDSZ helybéli ügyvezetőjét. A liberális politikus jelenléte azért vált kínossá, mert kiderült volna, hogy a látványberuházások miatt alulfinanszírozottá váltak a debreceni közintézmények. (Hajdú-Bihari Napló, 02.06.) 

-Bombariadó volt Kecskeméten. A városi sportcsarnokban pénteken rendezték a Duna-Tisza közi gazdakörök találkozóját, amelyre Orbán Viktort is várták. Fél órával a kezdet előtt telefonhívás érkezett, hogy az épület három pontján bomba robbanhat. A rendőrség kiürítette a sportcsarnokot, de nem talált semmit. 2004-ben már volt hamis riadó, akkor a Fidesz és a polgári körök rendezvénye kezdődött volna. Most némi csúszással, de a volt miniszterelnök nélkül tartották meg az összejövetelt, amelyen Jakab István, a Magosz elnöke a mezőgazdaságról szólván elmondta: „Oda jutottunk, hogy tolmács kell, ha két magyar beszél egymással.” (Petőfi Népe, 02.04.) Gyöngyösön, egy hétvégi rendezvényen ugyancsak ő fejtette ki: áprilisban „Magyarország sorsa hosszú időre eldől.” (Heves Megyei Hírlap, 02.06.)

-Fricz Tamás politológus Egerben tartott előadást Egy következmények nélküli ország címmel, az Egri Végvár Polgári Körök Fóruma hívta meg. (Heves Megyei Hírlap, 02.03.)

5. A kis pártokról

-Dávid Ibolya terjedelmes interjút adott szűkebb pátriája naplapjának. „Tarthatatlan - mondta -, hogy ha a Fidesz győz, akkor Debrecenben lesz aranyból a kilincs, ha a szocialisták, akkor meg Pécsett.” Arra a kérdésre, hogy az MDF tagja lesz-é az új kormánynak, nemmel válaszolt: „Az élet a két nagy pártot rá fogja kényszeríteni a nagykoalícióra.” (Tolnai Népújság, 02.04.)

-Baján Antal, az MDF zalai megyei szervezetének elnöke szerint „A zajos kampány mára eljutott odáig, hogy a két nagy párt nevetséges licitálása mellett az érdemi kérdésekről nem esik szó.” (Zalai Hírlap, 02.01.) Vele történt, hogy magára maradt a zalaegerszegi önkormányzatban. Az MDF-fakció másik három tagja ugyanis megalapította a Fidesszel rokonszenvező Nemzeti Fórum képviselőcsoportját, és „a polgári egységért kívánnak dolgozni”. (Zalai Hírlap, 02.03.)

-Farkas Ádám, a Jobbik politikusa, a Harmadik Út választási szövetség képviselőjelöltje a győri 2. számú választókörzetben kifejtette. „Csak a több lábon álló jobboldal képes kezébe venni az ország irányítását.” (Kisalföld, 02.02.)  

2005. február 3. (péntek)


I. A legutóbbi napok két visszhangos eseménye közül a vidéki publicisták átsiklottak a volt és a jelenlegi miniszterelnök évértékelő beszéde fölött. Annál nagyobb figyelmet szenteltek Szabó István filmrendező ügynök-múltjának.

II. Az SZDSZ mozgásba lendült a Budapesten túli Magyarországon.

III. Nem nyugodtak meg a kedélyek az MSZP nagykanizsai szervezetében.

IV. A Fidesz holdudvarában lévő értelmiségiek járják az országot.

V. A szociálliberális értelmiségiek jóval kevésbé mutatják magukat, akkor is inkább civil szervezetek meghívására.

1. Az ügynök-ügyről 

-A vidéki napilapok jegyzetírói értelmezik a Szabó István filmrendező körül kirobbant botrányt. Véleményüket a Magyar Filmszemle megnyitójára időzítették. Kovács János egri publicista szerint „Bontott ország ez. Folyvást csak tégla akad a kezünkbe.” (Heves Megyei Hírlap, 02.01.) Szabó Zoltán székesfehérvári publicista tényszerűen rögzíti Redl ügynök című jegyzetében, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szemle megnyitóján „keblére ölelte” Szabó Istvánt, aki „az erkölcsi piedesztálról most a földre zuhant”. (Fejér Megyei Hírlap, 02.02.) Ökrös Csaba kecskeméti publicista kárhoztatja az országgyűlési képviselőket, mert kiherélték  az ügynöktörvényt, s lám, itt az eredmény. (Petőfi Népe, 02.01.)

2. Az SZDSZ-ről

-Gusztos Péter országgyűlési képviselő ismét indul a salgótarjáni választókörzetben, 12 százalékot vár magától. Egyúttal bejelentette, hogy pártja SMS-vonalat intézményesít a kampányban. (Nógrád Megyei Hírlap, 02.01.)

-Kuncze Gábor Budapesten online-évértékelőt tartott, amelyet mind a 19 megyeszékhelyen kivetítettek a meghívott újságíróknak. A pártelnök szerint a miniszterelnök-váltással az SZDSZ új lendületet adott a kormánypolitikának (02.01.)

-Röst János nagykanizsai alpolgármester felszólította az MSZP helyi szervezetét, hogy „a személyzeti dzsungelharcot fejezze be”. (Zalai Hírlap, 01.28.)

-Röst János nagykanizsai SZDSZ-politikus ellen a belvárosi piac egyik lebontott épülete miatt nyomoz a rendőrség. (Zalai Hírlap, 02.01.)

3. Az MSZP-ről 

-Böröcz Zoltán nagykanizsai szocialista politikus szerint „Az MSZP helyi szervezete nem tudja követni Röst János szellemi tévelygéseit.” (Zalai Hírlap, 01.30.)

-Nagykanizsán két részre szakadt a városi közgyűlés szocialista frakciója. Amióta Böröcz Zoltán a helyi szervezet elnöke, „nincs párbeszéd a két szocialista oldal között, ez pedig hatalmas károkat okozhat a pártnak a választásokon” - mondta Stróber Gábor és Budai István szocialista önkormányzati képviselő. (Zalai Hírlap, 02.02.)

-Juhász Gábor, a belügyminisztérium politikai államtitkára Adonyban átadta az új okmányirodát. A megyei napilapban készült fényképet a szerkesztőség fotóriportere készítette róla. (Fejér Megyei Hírlap, 02.02.)

4. A Fideszről

-Harc folyik a hódmezővásárhelyi választókörzetben a képviselőjelöltségért. A Fidesz felső vezetése a helyi polgármester, a kereszténydemokrata Lázár János mellé állt, a környékbeli Fidesz-tagok közül viszont sokan szorgalmazzák a mártélyi polgármester jelölését. Az utóbbit kizárták a Fideszből, a párt megyei választmánya pedig azt ismerte el a mártélyi szervezet vezetőjének, aki a saját polgármestere helyett a hódmezővásárhelyit támogatja. (Délmagyarország, 02.01.)

-Szécsényben Polgári Keresztény Bált rendeztek szombaton, a díszvendég Pelczné Gáll Ildikó Fidesz-alelnök volt. (Heves Megyei Hírlap, 02.01.)

-Eperjes Károly színművész február 1-én Agárdon lépett föl, az Antall József Polgári Kör meghívására.

-Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke Ötórai tea címmel rendezvénysorozatot hirdetett Veszprémben, ahol képviselőjelölt. Az első vendég Gulyás Dénes operaénekes, szintén Fidesz-képviselőjelölt volt kedden. (Napló, 02.01.)

-Elmaradt Mikola István előadása Veszprémben. A Fidesz népjóléti tagozatának vezetője előadást tartott volna a megyei bíróságon, amelynek elnöke, Dr. Horváth György - egyébként Horváth Balázs volt belügyminiszter ikertestvére - közölte, hogy több helyről kapott jelzést: kampány idején nem szerepeljen politikus a közintézmény szervezte fórumon. Az előadást őszre halasztották. (Napló, 02.02.)

-Hoffmann Rózsa, a Fidesz oktatási tagozatának vezetője pénteken előadást tart Kőszegen, a Jurisics Gimnázium dísztermében. (Vas Népe, 02.02.)

5. Egyéb

-Akar László, a GKI Gazdaságkutató Rt vezérigazgatója Veszprémben beszélt a magyar gazdaság kilátásairól. Az MSZP-hez közel álló közgazdászt a megyei közgyűlés és a kereskedelmi kamara hívta meg. (Napló, 02.02.)

-Ferge Zsuzsa szociológus a társadalmi egyenlőtlenségekről tart hétfőn előadást Székesfehérvárott. A miniszterelnök főtanácsadóját a SZETA és a GAJA Környezetvédő Egyesület hívta meg. (Fejér Megyei Hírlap, 02.01.)

2006. február 1. (szerda)


I. A megyei napilapok hírmagyarázói egy kalap alá veszik az ellenzéki és a kormánypárti politikusokat, akik szerintük a kampányrendezvényeken egymásra licitálnak.

II. A volt és jelenlegi miniszterelnök évértékelő beszéde nem érte el a vidéki publicisták ingerküszöbét.  

III. Az MSZP lépéshátrányban van a Fidesszel szemben. Bár az is lehetséges, hogy a szocialista politikusok a kampányban korainak tartják az országjárást.

IV. A Fidesz negyedik fokozatba kapcsolt. Vezető politikusai és a holdudvarában lévő értelmiségiek ismertségüket kölcsönzik a képviselőjelölteknek.

V. A kis pártok közül az MDF helyi politikusai nem rejtik véka alá, hogy a második fordulóban együttműködnek a Fidesszel. A volt kisgazdák ide-oda csapódnak, a Harmadik Út és a Centrum pedig rokonszenvezőket keres a vidéki Magyarországon.

1. A választási ígéretspirálról

-A húsz vidéki napilap jegyzetírói elítélő hangsúllyal emlegetik a választási ígéreteket. Szalay Zoltán egri publicista például „újabb és újabb tételekkel megvastagított mézesmadzagról” elmélkedik (Heves Megyei Hírlap, 01.28.)

-Gyurcsány Ferenc bejelentése, hogy a magyar állam kifizeti az elbocsátott munkavállalók végkielégítését, amelyet behajt majd a munkaadókon, kétségeket ébreszt Ármás János veszprémi jegyzetíróban. Vajon van-e fedezete a bejelentésnek? - kérdezi. Mi lesz azokkal, akik nem itthon, hanem külföldön vállalnak munkát? A magyar állam hogyan hajtja be a külföldi cégeken a végkielégítést? Komolyan vehető-e a miniszterelnöki bejelentése?  Vagy csak kampányblöff? (Napló, 01.30.) 

-Szerdahelyi Csaba a tatabányai napilapban írja: „Azt vázolják kormánypárti oldalról, hogy az új kormánynak késlekedés nélkül hozzá kell látnia a gazdasági reformokhoz. De mit csináltak eddig?” (24 Óra, 01.30.)

2. A volt és jelenlegi miniszterelnök évértékelő beszédéről
 
-H. G. azt a közös mozzanatot veszi észre Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc szereplésében, hogy mindketten bevonták a hallgatóságot”. (Kisalföld, 01.31.)

3. Az MSZP-ről
 
-Az MSZP közismert autópályás hirdetése bukkant föl a Springer-lapok hétvégi online változatában. A politikai hirdető felismerte a kilenc napilap (300 ezer példány, több mint egymillió olvasó) digitális mellékletében rejlő lehetőséget. (01.28.)

-Szekeres Imre elnökhelyettes Székesfehérvárott kifejtette, hogy az MSZP számára lejárt „a lízingelt gazdaságpolitikák ideje”. (Fejér Megyei Hírlap, 01.26.)

-Botka Lajosné szolnoki polgármester írásban válaszolt azokra a kérdésekre, amelyeket egy helyi politikusokkal készített interjúsorozat keretében küldött neki a megyei lap. A szerkesztőség közleményben nehezményezi, hogy a többi megkérdezettel ellentétben a szocialista politikus nem vállalta a személyes találkozást. (Új Néplap, 01.28.)

4. A Fideszről
 
-Kövér László, a választmány elnöke Zalaszentgróton bemutatta a választókörzet képviselőjelöltjét. Vele együtt kampányolt Oszter Sándor színművész. (Zalai Hírlap, 01.30.) Eperjes Károly színművész Dombóvárott lépett föl előadó-estjével, az összekötő szövegben nem tagadta párt-elkötelezettségét. (Tolnai Népújság, 01.28.)

-Pokorni Zoltán alelnök Balassagyarmaton mutatta be a választókörzet képviselőjelöltjét, közben pedig arról beszélt, hogy a kormányzat naponta tízmillió forintot költ sikerpropagandára. (Nógrád Megyei Hírlap, 01.28.)

-Pokorni Zoltán Székesfehérvárott az MDF-ről mondta: „Most nagyon kritikusnak látom a helyzetüket, jobb lett volna az összefogást választani az olykor fölösleges és bántó rivalizálás helyett.” (Fejér Megyei Hírlap, 01.27.)

5. A kis pártokról
 
-Az MDF Somogy megyei szervezeténeke elnöke, Varga Zsolt szerint az országgyűlési választások második fordulójában pártja a Fidesszel működik majd együtt. (Somogyi Hírlap, 01.30.)

-Vincze László lesz a Csongrád megyei 4. választókörzet fideszes képviselőjelöltje - jelentette be Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke. Szerinte a volt kisgazda politikus „azok közé tartozik, akinek csendes, halk felszólalására odafigyelnek (a parlamentben), mert a vidéken élők, az állattartók, a szőlőtermelők valós gondjairól beszél”. (Délmagyarország, 01.28.)

-A Harmadik Úthoz, a MIÉP és a Jobbik választási szövetségéhez eddig kilenc megyében csatlakoztak a kisgazdák - mondta Csurka István, a MIÉP elnöke egy székesfehérvári tanácskozáson. (Fejér Megyei Hírlap, 01.30.)

-Csurka István Gyöngyösön kifejtette: „Bár a MIÉP áll a (választási) szövetség centrumában, nem tör a partnerek beolvasztására”. (Heves Megyei Hírlap, 01.30.)

-Kupa Mihály, a Centrum elnöke Zalaegerszegen meghirdette a „tiszta hang politikáját”. A kifejezést nem értelmezte. (Zalai Hírlap, 01.26.)

Copyright © by KLUBHÁLÓ - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata All Right Reserved.

Published on: 2006-02-27 (3705 olvasás)

[ Vissza ]


- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds