2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190500
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Szabad Sajtó Alapítvány

Elnök: Földes György

Az 1991-ben létrehozott Szabad Sajtó-díjat minden év március 15-én hagyományosan a budapesti Pilvax kávéházban rendezett ünnepségen adja át a Szabad Sajtó Alapítvány.

Az idei díjazottak: a Magyar Televízió Provokátor címu műsorának szerkesztosége, Máthé Éva, a Romániai Magyar Szó marosvásárhelyi munkatársa, Nagy N. Péter, a Népszabadság rovatvezetoje és Teleki József, az Új Néplap (Szolnok) újságírója. Az ünnepségen részt vett és beszédet mondott Hiller István kulturális miniszter, az MSZP alelnöke, Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke. Földes György történész, a Politikatörténeti Intézet igazgatója, az alapítvány kuratóriumának elnöke méltatta a kitüntetetteket. Munkatársunk, Máthé Éva méltatásakor kiemelte sokrétu írott és elektronikus sajtóban kifejtett újságírói tevékenységét, következetes kiállását az erdélyi magyarság jogainak érvényesítéséért.

Gellért Kis Gábor, a Szabad Sajtó Alapítvány titkára, kurátora kérdésünkre elmondta: idén elsosorban a szolidaritásra szorulók, a hátrányos helyzetuek, az elesettek, a társadalmi vesztesek ügyeivel foglalkozó, ezek érdekében kifejtett újságírói tevékenységet díjazták. Hozzátette, földrajzilag és mufajilag is meglehetosen nagy merítés volt a mostani, hisz egy televíziós stáb, egy határon túli magyar és egy vidéki lapnál dolgozó újságíró, illetve a legnagyobb országos napilap egyik munkatársa részesült elismerésben. Érdeklodésünkre, hogy milyen mértékben és mélységben ismerik a határon túli magyar médiát, elmondta: a Szabad Sajtó Alapítvány kurátorai, ketto kivételével, valamennyien intenzív, mondhatni napi kapcsolatban vannak a határon túli magyarok szervezeteivel, olvassák a különféle orgánumokat, nemcsak lapokat, hanem folyóiratokat is. Máthé Éváról szólva megjegyezte, ot nehéz szem elol téveszteni", hisz olyan újságíró, aki nemcsak Romániában publikál, hanem ráadásul gyakran megjelenik a magyarországi médiában is.

Szép dolognak tartom, hogy végre nem elit publicistákat, foszerkesztoket díjaztak hangsúlyozta Máthé Éva , hanem olyanokat, akik hosszú ido óta, kitartóan és bizonyos színvonalat képviselve teljesítenek, vagy nóvumot hoztak. Például a Provokátor új tévémusor, mi pedig a Népszabadságos kolléga is, akinek sokan és régóta olvassuk jegyzeteit régi motorosok vagyunk. Nyilván, Erdélyben tucatnyi hozzám hasonló újságíró van, de talán az is hozzájárult a díjhoz, hogy Magyarországon is publikálok. Két komoly meggondolásból. Részben, hogy valamibol meg kell élni. Másrészt pedig a nemzetegyesítés egyénenként, mindannyiunkon múlik, a magyarországi közvéleménynek tudnia kell rólunk, de tolünk, azoktól, akik évtizedek óta részesei vagyunk a kisebbségi sorsnak. Merem remélni, azt is honorálták, hogy mindvégig próbáltam saját fejemmel gondolkodni és elmenni addig a határig, ami kimondható anélkül, hogy a közösségnek ártsak. A pluralizmus és szuverén gondolkodás híve vagyok. Szerintem az újságírónak bírálnia is kell, és mindig a hatalmon lévoket. Én nem mondanék le errol sem Erdélyben, sem Magyarországon."

A Szabad Sajtó-díjak átadását követoen Hiller István történész, politikus, kulturális miniszter lapunknak nyilatkozva kijelentette: nem a politikának kell megfogalmaznia 184849 üzenetét. A politikának nem feladata, hogy minosítsen, hogy a történelemben kijelöljön és kiválasszon szereploket, akiket követni kell jelentette ki. Nemzetünk történetében ez folyt az elso világháború elott, a két világháború között és különösképpen a második világháború után, ez történt 1848-cal és szereploivel is. Szerintem figyelni kell a történészekre, a szakmára és figyelni kell a sajtóra. Ez a politika feladata, így képbe kerül, és határozott döntéseket tud hozni. A történelem nem szakácskönyv, nem arra való, hogy mint egy receptes gyujteménybol kivegyük mi volt a múltban, és aztán a politika úgy gondolja, recept alapján megfozheti a jelenben a jövot. Folyamatokat érdemes látni, olyan egyéni életutakon, generációkon átívelo folyamatokra figyelni, amelyek fontosak a jelenben. Ahogy 1848-ban jól láthatóan befejezodött egy korszak és kezdodött egy új, amely intézményesítetten és a polgárosodásról szólt, úgy most is befejezodik egy periódus és kezdodik egy új, az Európai Uniós Magyar Köztársaság idoszaka, amely külön kihívás a magyar politika számára."

Hiller István kifejtette, miközben intézményesen, politikailag és gazdasági értelemben is ahhoz az egységhez tartozhat Magyarország, amelyhez gondolkodásmód tekintetében mindig is tartozott, ez egyelore a nemzet különbözo részeit intézményesítetten, ebben a formában még nem kapcsolja össze. Azonban történészként, politikusként és kormánytagként is úgy gondolom, hogy az integráció az az út, amely a békés nemzetegyesítést megvalósítja hangsúlyozta. És ezt vallom baloldaliként is. Trianon jelensége a XX. század egészében jelen volt a magyar tudatban és gondolkodásmódban, hol direkt módon és túlharsogva, hol lefojtva. Ez viszont az integrációs folyamat eredményeként igenis feloldható! Európa ajtaján nem dörömbölni kell, mert akkor a reteszeket még jobban bezárják, kopogtatni érdemes, és akkor kinyílik. Ennek a kopogtatásnak, a párbeszédnek, az értelmes nézetek ütköztetésének vagyok híve, és biztos vagyok benne, hogy a nemzet egészének határon innen és túl ez a XXI. században követhető és követendő út." (Guther M. Ilona RMSZ)

Copyright © by KLUBHÁLÓ - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata All Right Reserved.

Published on: 2004-08-31 (2822 olvasás)

[ Vissza ]


- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds