2018 April 27, Friday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20214771
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Választási hangulatjelentés február II.

2006. február 27. (hétfő)

 
I. A kommunizmus áldozatainak emléknapjáról inkább csak tudósítások jelentek meg a megyei napilapokban.

II. A helyi hírmagyarázóknak nincs kitüntetett témájuk, de néhányan a média és a politika (kampány)kapcsolatát feszegetik.

III. A szocialista politikusok nagyobb fordulatszámra kapcsoltak, de még mindig csak Gyurcsány Ferenc, Hiller István, Kiss Péter, Horn Gyula járja az országot. Vagy mások is járják, róluk azonban csupán elvétve adnak hírt a vidéki napilapok.

IV: A Fidesz-politikusok országjárása visszafogottabbnak hat, mint a korábbi napokban.

V. A kis pártok első számú vezetői feltűnően aktívnak mutatkoznak. Meg is kapják az interjúlehetőségekben megnyilvánuló érdeklődést a helyi sajtótól.
 
1. Az MSZP-ről

-Gyurcsány Ferenc Veszprém megyei látogatásáról részletesen tájékoztat a veszprémi napilap. A tárgyias hangvételű tudósításból kiderül, hogy a miniszterelnök hógolyózott a helybéli gyerekekkel (erről fénykép is napvilágot látott), majd két kört futott a pápai Várkertben. Délután Ajkára is ellátogatott, ahol „Az üzletsor közepén állt elé Bábics Gábor, a helyi bányászszakszervezet nyugdíjas elnöke, aki ismét köszönetet mondott a miniszterelnöknek azért, hogy 2004 őszén Dorogon, az országos bányásznapon átvehette a zenei nívódíjat. A városban jól ismert 68 éves férfi jó ötven éve tangóharmonikázik.” (Napló, 02.27.)

-A Komárom-Esztergom megyei napilap szerint Gyurcsány Ferenc lemondta a Suzuki-gyárba tervezett látogatását. „Vélhetően a miniszterelnök így kívánta jelezni, hogy jó lenne, ha rendeződne az érdekvédők és a cég vezetői között kialakult konfliktus.” (24 Óra, 02.27.)

2. A Fideszről
 
-Kövér László választmányi elnök nyírbogáti beszédéből ezt emeli ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei napilap: „Nincsenek kardinális véleménykülönbségek, élesen szembenálló elvek a sokszínű szövetségben, melyek a közös célt veszélyeztetnék.” A kampányrendezvényen részt vett Semjén Zsolt, a KDNP, Turi-Kovács Béla a Kisgazda Polgári Egyesület és Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke. (Kelet-Magyarország, 02.27.)

3. A kis pártokról
 
-Kuncze Gábor SZDSZ-elnökkel fél újságoldalnyi terjedelmű interjú jelent meg a Veszprém megyei napilapban: „Nem vindikálom az SZDSZ-nek a jogot arra, hogy mi intéztük Medgyessy Péter leváltását, de elindítottuk. Abban viszont biztos vagyok, hogy ez a váltás visszahozta az MSZP és a koalíció esélyeit.” Majd kifejtette, hogy amennyiben a jelenlegi kormánykoalíció győz az országgyűlési választáson, „Az SZDSZ akkor megy be a koalícióba, ha a programjának lényeges elemei visszaköszönnek a közös kormányprogramból.” (Napló, 02.27.)

-Terjedelmes Dávid Ibolya-interjú jelent meg a Nógrád megyei napilapban. Az MDF-elnök legfontosabb (dodonai) megállapítása: „Abban bízom, hogy az MDF nélkül nem alakulhat meg a következő kormány.” Egyébként a két nagy pártot egyaránt „baloldali retorikájúnak” véli, és azt mondja róluk, hogy „Mindegyik megpróbálja a másik fészkébe rakni a tojásait.” (Nógrád Megyei Hírlap, 02.27.)

-Az MDF folytatja politikai hirdetés-akcióját a pannon lapokban (Pannon Lapok Társasága, öt napilap, 230 ezer példány, 750 ezer olvasó). Ezúttal a korrupció elburjánzása ellen tiltakozik a párt. (Zalai Hírlap, Vas Népe, Napló, Fejér Megyei Hírlap, Dunaújvárosi Hírlap, 02.27.)

-A Centrum Párt debreceni szervezetének elnöke, Szigeti István szerint az országgyűlési képviselők legföljebb két cikluson át maradhatnának a parlamentben: „A bebetonozott képviselők a korrupció melegágyát jelentik.” (Hajdú-Bihari Napló, 02.27.)

-A Centrum Párt két Csongrád megyei képviselőjelöltje visszalépett, mindkettőt két héttel ezelőtt mutatta be a pártelnök Kupa Mihály. A visszalépés okai egyelőre nem derültek ki. (Délmagyarország, 02.27.)

-Csurka István, a Harmadik Út választási szövetség társ-elnöke Nagykanizsán a parlamenti pártokhoz fűződő viszonyról mondta: „A Fidesszel erős vitában állunk, de olyan ellentétet nem táplálunk, mint az MSZP és az SZDSZ iránt.” (Zalai Hírlap, 02.27.)

-Csurka István Szentgothárdon kifejtette, hogy ha az általa képviselt választási szövetség bejut a parlamentbe, akkor „bizonyos esetekben” visszaállítják a halálbüntetést, és megadóztatják a milliárdosokat. (Vas Népe, 02.27.)

-Pintér Imre, a Magyar Kommunista Munkáspárt képviselőjelöltje a gárdonyi választókörzetben bejelentette: „Ha a Munkáspárt és én bekerülünk a parlamentbe, mindenképen azon leszünk, hogy vége legyen az ígérethalmazoknak, és hazája legyen a földönfutó népnek.” (Fejér Megyei Hírlap, 02.27.)

4. Helyi publicisták érdekesebb megállapításai
 
-Panek Sándor szegedi publicista megkérdezte: „Miért van, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapját tartózkodva kezelik az emberek?” A válasza pedig az, hogy Kádár JÁnos „A diktatúra túlélhető változatát teremtette meg.” (Délmagyarország, 02.27.)

-Szerdahelyi Csaba tatabányai publicista föltette a kérdést: „Mi lenne a pártokkal sajtó nélkül?” A válasza: „A pártok többségéről alig tudnának az emberek valamit.” (24 Óra, 02.27.)

5. Érdekesnek ígérkező látogatások
 
-Horn Gyula volt miniszterelnök és MSZP-elnök hétfőn, február 27-én a zalaegerszegi Dísz téren gyűjt ajánlószelvényeket a szocialista képviselőjelölteknek. (Zalai Hírlap, 02.27.)

-Hiller István MSZP-elnököt várják február 28-én, kedden kampányrendezvényre a velencei kastélyba. (Fejér Megyei Hírlap, 02.27.)

-Bayer Zsolt jobboldali publicistát harangozza be a Fejér megyei napilap március 3-ára. A polgári estek vendége lesz Agárdon. (Dunaújvárosi Hírlap, 02.27.)

-Az MDF színeiben kampányol Fekete László, az ország legerősebb embere kedden, február 28-án Letenyén. (Zalai Hírlap, 02.27.)

2006. február 26. (vasárnap)


I. A megyei hírmagyarázóknak ezúttal nincs kitüntetett témájuk.

II. Megkezdődött az MSZP-politikusok országos kampány-körútja.

III. A megyei lapok munkatársai némi iróniával tudósítanak az MSZP kampányrendezvényeiről, mert a kampányoló politikusok még nem érzik a közeget. Vagy nem alkalmazkodnak a helyi sajátosságokhoz, vagy túlságosan is alkalmazkodnak.

IV. A többi párt országjáró politikusai sem érzékelik igazán, hogy magukról akarnak hallani a kampányrendezvények helybéli résztvevői.

V. A Springer-lapok online-változatának címoldalán változatlanul jelen van az MSZP „Igen. Megcsináltuk!”-politikai hirdetéssorozata.

1. A választási plakátokról
 
-A plakátokat elemzi Sas István reklámfilm-rendező, a Reklám és pszichológia című könyv szerzője: „A kutya és a macska még hiányzik, de a gyerek és a nő már nem” - foglalta össze kampány-tapasztalatait. Szakmai szempontból a legjobbnak az SZDSZ Jöjjön el az én országom című plakátját tartja. A két nagy párt üzenetét - a Fidesz Rosszabbul élünk-, illetve az MSZP Megcsináltuk-sorozatát  - kevésbé hatásosnak, az MDF cumis és halottasházas plakátját pedig hatástalannak véli. (Délmagyarország, 02.25.)

2. A kopogtatócédulák összegyűjtéséről
 
-Az MDF képviselőjelöltje, Tóth Tihamér negyedszer kampányol a zalai választókörzetében, amelynek területén körülbelül száz település található. „Négy szelvényért olykor egy fél falut kell bejárnunk”- mondta. (Zalai Hírlap, 02.25.)

3. A fiatalok politikai érdektelenségéről
 
-Az SZDSZ zalai képviselő-jelöltje, Vitkovics Péter szerint „Nagyon sok az apolitikus ember, különösen a fiatalok esetében fordul elő gyakran, hogy fogalmuk sincs, mi is az a kopogtatócédula.” (Zalai Hírlap, 02.25.)

-A fiatalok politikai érdektelenségéről Zajácz D. Zoltán nyíregyházi jegyzetíró: „Élik a világukat, és a közéleti cirkusz (a kampány) nem része a mindennapjaiknak.” (Kelet-Magyarország, 02.25.)

4. Az MSZP-ről
 
-Gyurcsány Ferenc a győri kampánynyitó után interjút adott a megyei lap munkatársának. Az egyik kérdésre ezt válaszolta: „Nem lesz nagykoalíció Magyarországon.” A tudósító zokon vette, hogy a miniszterelnök-jelölt „nem tudta pontosan megmondani, hogy mikor nyílhat meg a hegyeshalmi kishatár.” (Kisalföld, 02.26.)

-Gyurcsány Ferenc Békéscsabán tartott kampánynyitó beszédet. A tudósításból nem derült ki olyan konkrétum, amelynek révén a miniszterelnök-jelölt rokonszenvet akart volna kelteni a helybéliekben az elképzelései iránt. (Békés Megyei Hírlap, 02.24.)

-Gyurcsány Ferenc Karcagon és Kisújszálláson is föllépett. A megyei napilap tudósítója végigkísérte az útján, megjegyzései ironikusak. Észreveszi például, hogy a miniszterelnök-jelölt ugyanazt a gondolatmenetet két változatban mondta el. Karcagon egy Szabó nevű cukrásszal példálózott, Kisújszálláson viszont egy helybéli vendéglőssel. (Új Néplap, 02.24.)

-A Komárom-Esztergom megyei napilap munkatársa összeszámolta, hogy Hiller István pártelnök a tatai kampánynyitón mennyit ígért a megyének. 32 milliárd forint jött ki. (24 Óra, 02.24.)

5. A kis pártokról
 
-Kuncze Gábor pártelnök Békéscsabán számolt be az SZDSZ elképzeléseiről. A tudósításból nem derült ki, hogy a politikus beszélt-e helyi sajátosságokról. (Békés Megyei Hírlap, 02.25.)

-Horn Gábor kampányfőnök Kaposvárott mutatta be az SZDSZ három képviselő-jelöltjeit. Mindhárom a régiók összefogását szorgalmazta. (Somogyi Hírlap, 02.25.)

-Csurka István, a Harmadik Út választási szövetség társ-elnöke Sajószentpéteren kifejtette: „Mi a kétpártrendszeres választás ellen küzdünk, mert ez lealacsonyítja a társadalmat.” (Észak-Magyarország, 02.25.)

2006. február 24. (péntek)

 
I. A megyei hírmagyarázóknak nincs kitüntetett témájuk. Figyelmük megoszlik a madárkór, a letöltési botrány és az idegborzoló kampányesemények között. 

II. Folytatódik Orbán Viktor országépítő körútja, a volt miniszterelnök útját terjedelmes interjúk szegélyezik.

III. A kilenc Springer-napilap online-változata változatlanul címoldalon hozza az MSZP Igen, megcsináltuk! reklámcsaládját.

IV. A szocialista politikusok közül szinte kizárólag Kiss Péter mozgása látszik a megyei sajtóban.

V. A kis pártok képviselőjelöltjei hangzatosnak szánt kijelentésekkel igyekeznek felhívni magukra a figyelmet.

1. Az ország külföldi megítéléséről

-Török Tibor szombathelyi publicista a magyar kormány újabb leminősítéséről írja: a két nagy párt közül „Az egyik elbagatellizálja, a másik kárörvend felette, mert éppen passzol a koncepciójához.” (Vas Népe, 02.24.)

2. A kampányról 

-Hancz Gábor győri jegyzetíró szerint „Sólyom László újévi köszöntője (amiben arról a reményéről beszélt, hogy a kampány nem kizárólag az ellenségképek harcáról és a lejáratásról fog szólni) úgy hullott le a politikai elitről, mint a ruha másról a boldog szerelemben.” (Kisalföld, 02.23.)

-Orbán Viktor interjút adott a Zala megyei napilapnak, a kampányról mondta: „Tele volt az ország rettegéssel, hogy milyen borzalmas lesz ez a kampány, ám ennek se híre, se hamva: a vetélkedés szép, nyugodt, civilizált, nyugat-európai. A letöltési botrányról pedig kifejtette: „A szerver-ügyet viccesnek tartom…Minden kampányban dobnak bolhát az ember gallérja mögé, hadd vakarózzon.” (Zalai Hírlap, 02.24.)

3. Az országgyűlési választásról 

-Egy pécsi fölmérés szerint ha most volna az országgyűlési választás, akkor a két nagy párt vinné el a szavazatok kilencven százalékát. Az MSZP 34, a Fidesz 22 százalékra áll a városban, második preferált pártként az MDF 15, az SZDSZ 16 százalékot kapna. A legkevésbé rokonszenves pártnak a Fidesz bizonyult. (Új Dunántúli Napló, 02.23.)

-Medgyessy Péterrel interjút készített a Pannon Lapok Társasága (PLT, 230 ezer példány, 750 ezer olvasó) budapesti tudósítója abból az alkalomból, hogy a volt miniszterelnöknek könyve jelent meg. Az interjúalany szerint a választást követő időszakban „el kell jönnie a politikai együttműködés korszakának, nincs más út, az európai uniós tagság mindenképpen kikényszeríti ezt.” (Zalai Hírlap, 02.23.)

4. A két nagy pártról 

-Gyurcsány Ferenc Székesfehérvárott, a Fejér megyei kampánynyitó nagygyűlésen mondta: „Nekem nem egyszerű, jól hangzó mondatokat kell kitalálnom, hanem az ország számára valós megoldásokat.” (Fejér Megyei Hírlap, 02.23.)

-Gyulán Jobb Egyenes Beszéd címmel terjesztenek időszaki kiadványt, amely a helybéli MSZP szervezet vezetői szerint törvénytelenül jelenik meg. A kiadó által megadott nyilvántartási szám ugyanis nem szerepel a kulturális minisztérium listáján. A kampányújság mögött a fideszes képviselőjelöltet sejtik. (Békés Megyei Hírlap, 02.23.)

-Somodi Géza győri publicista értelmezi azt a kommunikációs kampányt, amelynek keretében Deutsch-Für Tamás asszociálta Hitler 1938-as jelmondatára Gyurcsány Ferenc kampánymondatát („Van egy ország. Van egy ember. Van egy program,.”).. Átveszi a Fidesz-poltikus módszerét, és közli az olvasókkal, hogy átlát a szitán. Nem véletlen ugyanis, hogy éppen Deutsch-Für Tamás állt elő a képzettársítással, elvégre a ’deutsch’ németet jelent, a ’für’ pedig nyilván a Führer rövidítése. (Kisalföld, 02.24.)

-Orbán Viktort az országépítő program második, nagykanizsai állomásán „a sportcsarnokbeli tömeg üdvrivalgással fogadta a narancssárga középpontba húsz perc előkészítéssel érkező elnököt”. A volt miniszterelnök ezzel buzdította a helybélieket:  „Nagykanizsa nélkül Magyarországon nem alakulhat polgári kormány.”(Zalai Hírlap, 02.23.)

-Kövér László a Polgári Egyesület Szombathelyért fórumán megkérdezte: „Vajon lesz-e normális Magyarország, ha ezek tovább folytatják a randalírozást?” Hozzátette, hogy a gödörből kivezető utat a Fidesz mutathatja meg. (Vas Népe, 02.23.)

-Schmitt Pál is bekapcsolódott a Fidesz-kampányba. Füzesabonyban kifejtette, hogy az emberek rosszabbul élnek, de a Fidesz jobban áll, mint négy évvel ezelőtt. A szervezettsége sokkal nagyobb, a taglétszáma is jelentősen megnőtt. (Heves Megyei Hírlap, 02.23.)

-Borókai Gábor, az Orbán-kormány hajdani szóvivője, a Heti Válasz című hetilap főszerkesztője csütörtökön, február 23-án a helybéli Fidesz-szervezet meghívására Bátonyterenyére látogat, „a Szélkakas fogadó különtermében” találkozik az érdeklődőkkel. (Nógrád Megyei Hírlap, 02.23.)

5. A kis pártokról 

-Katona Kálmán MDF-politikus, volt közlekedési miniszter Kazincbarcikán elmondta, hogy helyére kellene tenni az energia- és gázárat, erre azonban csak a piacosítás alkalmas. (Észak-Magyarország, 02.23.)

-Szabó Imre, az MDF keszthelyi képviselőjelöltje február 24-én, pénteken vendégül látja a Balaton Színházban Fekete Lászlót, az ország legerősebb emberét. (Zalai Hírlap, 02.24.)

-A PLT állandó karikaturistája, Lakatos Ferenc a Centrum Párt elnökét rajzolta meg. Kupa Mihály előtt mikrofon, ebbe mondja: - Még kérdés, hogy a jobb- vagy a baloldalon fogunk-e középen állni.” (Dunaújvárosi Hírlap, 02.23.)

-Csurka István, a Harmadik Út választási szövetség társelnöke Nagykanizsán nyitotta meg a Zala megyei kampányt. Szerinte „A most csúcsra járatott kétpártrendszeres kampány a maga nemében az utolsó.” (Zalai Hírlap, 02.23.)

2006. február 22. (szerda)


I. A megyei hírmagyarázók elsődleges témája a sárospataki könyvek hazatérése Oroszországból.

II: A kampányt unják a megyei közvélemény hangadói, és ezt ki is fejtik..

III. A Springer-lapok online-változata változatlanul közli az MSZP közismert „Igen, megcsináltuk!” politikai hirdetéseit.

IV. Az Inform Média-lapok digitális változatában sokkal jobban kijönnek a politikai hirdetések színárnyalatai, mint a nyomtatott újságokban.

V. A kis pártok hangoztatják, hogy szeretnék elérni a bűvös öt százalékot, de megelégednének annyi százalékkal is, amennyi elégséges az állami támogatáshoz.

1. A sárospataki könyvekről
 
-Szabó Zoltán székesfehérvári publicista a sárospataki könyvekért fizetendő „tárolási és gondozási díjról írja: „A nép egyszerű fiának azért eszébe jut, mit szólna, ha mondjuk elkötött autójára a tolvaj felszámolná a garázs- és őrzési díjat, a mosást, esetleg a gondos szétdarabolás költségét.” (Fejér Megyei Hírlap, 02.22.)

2. A kampányról
 
-Ármás János veszprémi publicista szerint „Dübörög a kampány. Szeretném, persze, ha értünk dübörögne, azt pedig nagyon nem szeretném, ha rajtunk keresztül.” (Napló, 12.22.)

-Takács Valentina kecskeméti jegyzetíró unja már a kampány-ígéreteket: „A kopogtatócédulámért ne jöjjenek, mert összetéptem.” (Petőfi Népe, 02.22.)

-Kovács János egri publicista az irracionális kampány-ígéretekről írja: „Egyeseknek nem a lelkük zsugorodott össze, hanem az agyuk.” (Heves Megyei Hírlap, 02.22.)

-Barta Zsolt kecskeméti publicista szerint mindkét nagy párt ígérget a nyugdíjasoknak, arról azonban senki sem beszél, hogy a jelenlegi nyugdíj-rendszer nem sokáig tartható fenn. A jövő a magán- és kisegítő nyugdíjpénztáré. „Igaz, ha az idősek nem szorulnának rá az államra, akkor a politikusok négyévenként nem udvarolnák őket körül.” (Petőfi Népe, 02.21.)

-Újvári Miklós szolnoki publicista a Győzelem után felbontandó című jegyzetében feltételezi, hogy a két nagy párt bizonyára kidolgozta már a népszerűtlen intézkedéseket is, de „ha van egy kis eszük, nem szerveren tárolják, hanem sajtpapíron”. (Új Néplap, 02.21.)

3. Az MSZP-ről
 
-Medgyessy Péterrel készített interjút a miskolci napilap abból az alkalomból, hogy könyve jelent meg. A volt miniszterelnök óv a jobboldali, illetve liberális kampány-túlzásoktól: „Nincs csőd, de nem is dübörög a gazdaság.” (Észak-Magyarország, 02.21.)

-Tukacs István nyíregyházi alpolgármester, országgyűlési képviselő-jelölt politikai hirdetést jelentetett meg a megyei napilapban. Figyelemre méltó, hogy az Inform Média három napilapjának (a nyíregyházinak, a debreceninek és a miskolcinak) nemcsak online, hanem digitális változata is van. Az utóbbi egy az egyben azonos a kinyomtatott újsággal. A „digilapban” a színárnyalatok sokkal inkább kirajzolódnak, mint a nyomdagépen előállított újságban. (Kelet-Magyarország, 02.21.)

-Sárvárott csütörtökön két vendége is lesz Szabó Lajos országgyűlési képviselőnek. Kéri László politológus és Mandur László, az országgyűlés alelnöke. (Vas Népe, 02.22.)

-Bencsik János tatabányai polgármester - volt SZDSZ-tag, akit jelenleg a Fidesz ajánl a választópolgárok figyelmébe - kifejtette, hogy az ellene kampányoló Fiatal Baloldalt „a hatalom görcsös megragadásának szándéka mozgatja”. (24 Óra, 02.21.)

4. A Fideszről
 
-Nagykanizsán egymásra torlódnak a jobboldali események szerdán. Délután háromkor Orbán Viktor mond beszédet a Fidesz országépítő találkozóján, majd az érdeklődők választhatnak egy épület két szónoka között. Este hatkor ugyanis egyaránt a Honvéd Kasznóban tart előadást Bayer Zsolt publicista, illetve mutatja be a Harmadik Út választási szövetség képviselőjelöltjét Csurka István, a MIÉP elnöke. (Zalai Hírlap, 02.22.) 

5. A kis pártokról
 
-Kiss Gyula SZDSZ-politikus, demecseri polgármester szerint sokan értékelik azt, hogy a pártja távol tartja magát a mocskolódásoktól. (Kelet-Magyarország, 02.22.)

-Az MDF normális Magyarország-programjával kampányoló volt közlekedési miniszter, Katona Kálmán Zalaegerszegen a közutak állapotáról elmondta: a jelenlegi kormány csak az autópályákra koncentrált, az alsóbbrendű utakat pedig elhanyagolta. Ennek következtében 4700 kilométer balesetveszélyes útszakasz van az országban. (Zalai Hírlap, 02.22.)

-A Polgárok és Polgármesterek Pártja (PPP) elnöke, Kőrösi Imre volt MDF-képviselő szerint azért kéne csökkenteni az országgyűlési képviselők számát, mert egy honatya vagy honanya évente többe kerül, mint egy ötszáz fős település. (Kisalföld, 02.20.)

-A Centrum debreceni szervezetének elnöke, Szigeti István szerint pártja célja, hogy az országgyűlési választáson elérje az 5,4 százalékot. (Hajdú-Bihari Napló, 02.21.)

2006. február 20.


I. A megyei napilapok tudósítanak az MSZP szombati kongresszusáról, hírmagyarázóik viszont értelmezik Gyurcsány Ferenc vasárnapi kacsasültjét. A kongresszust párteseménynek tartják, a kormányfő mozgását országosnak.

II. A szocialista politikusok nem országjárással töltötték a hét végét.

III. A Fidesz szemmel láthatólag fölismerte a Springer-laphálózat (300 ezer példány, egymillió olvasó) jelentőségét. Szombaton terjedelmes interjú jelent meg Orbán Viktorral, hétfőn mind a kilenc lap beszámolt a volt miniszterelnök balatonfüredi és kunszentmiklósi beszédéről, a területileg illetékes megyei újságok részletesen is.

IV. Az MSZP politikai hirdetéseket közölt a Springer-lapok online-változatában. A címoldalon folyamatosan váltják egymást az óriásplakátokról közismert reklámszövegek, amelyek a bátorság, biztonság és igazságosság szavakhoz kapcsolhatóak.

V. Egyre több politikai hirdetés lát napvilágot a megyei napilapokban. Ez arról árulkodik, hogy a politikusok és pártok elégedetlenek a kampányrendezvényekről megjelent tudósítások terjedelmével. 

1. Az MSZP-ről
 
-A Veszprém megyei napilap az első oldalon indul Orbán Viktorral. A Fidesz országépítő beszélgetéssorozata ugyanis a megyén belüli Balatonfüreden kezdődött. Ugyancsak az első oldalon, negyednyi terjedelmű tudósításban számol be az MSZP budapesti kongresszusáról. Majd a politikai kiegyensúlyozottság jegyében helyre billenti az arányokat a második oldalon olvasható folytatásokban. Mindkét tudósítás stílusa visszafogott, a szerzők kerülik az értékítéletet. (Napló, 02.20.)

-A Fejér megyei napilapban jelent meg Lakatos Ferenc karikatúrája, amelyen Tony Blair és Gyurcsány Ferenc látható kézfogás közben. A szöveg: „Kösz Tony, hogy itt voltál. Ha segítség kell, én is megyek.” (Fejér Megyei Hírlap, 02.20.)

-Negyed oldalas politikai hirdetésben adja tudtul Warvasovszky Tihamér székesfehérvári polgármester és Molnár Albert szocialista honatya, hogy szerdán Gyurcsány Ferenc részt vesz az MSZP kampánynyitó rendezvényén. (Fejér Megyei Hírlap, 02.20.)

-A Toller-jelenség címmel könyv jelenik meg a pécsi polgármesterről. A bemutató szerdán lesz, Toller László vállalta a részvételt. (Új Dunántúli Napló, 02.20.)

2. A kormányfő kacsasültjéről
 
-„Kacsát ropogtatott Gyurcsány Ferenc” - ezzel a címmel jelent meg tudósítás a miniszterelnök nagybaracskai látogatásáról a Bács-Kiskun megyei napilapban. (Petőfi Népe, 02.20.)

-Szerdahelyi Csaba tatabányai publicista Gyurcsány Ferenc kacsasültjéről: „Nekem nem hiányzik, hogy a kormányfő demonstratíve rántott csirkét egyen kamerák kereszttüzében.” (24 Óra, 02.20.)

3. A Fideszről
 
-Orbán Viktor Balatonfüreden arra a fölvetésre, hogy az ország helyzete rossz; ezért talán nem is érdemes megnyerni a választást, ezt válaszolta: „Magyarország nem tud olyan rossz állapotban lenni, hogy ne érné meg érte választás nyerni.” (Napló, 02.20)

-Orbán Viktor Kunszentmiklóson részt vett az országos kisgazda-gyűlésen. A négyezres hallgatóság előtt beszédet mondott Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, majd a Fidesz elnöke kifejtette: „Ha a vidéki Magyarország nem lesz képes arra, hogy olyan számba képviseltesse magát, mint a főváros vagy a nagyvárosok, akkor nem olyan kormány alakul, amely a vidékiek érdekeit fogja képviselni. (Petőfi Népe, 02.20.)

-„Szájer József intőt hozott Brüsszelből” - ezzel a címmel tudósított a kaposvári napilap a Csurgón vendégeskedő Fidesz-politikus fórumáról. (Somogyi Hírlap, 02.20.)

4. A kis pártokról
 
-A Zalai Megyei napilap pikantériája a tizenegyedik oldal. Itt látott napvilágot - ismételten - az MDF politikai hirdetése, amely Katona Kálmánt ábrázolja, noha a volt miniszter neve nem szerepel a szövegben, amely az egykulcsos, 18 százalékos adót szorgalmazza. Mellette egy másik volt miniszter, az MDF-ből kizárt Boros Imre sárga alapon jelenti be, hogy független jelöltként harcol „Zala töretlen fejlődéséért”. (Zalai Hírlap, 02.20.)

-A Harmadik Út választási szövetség Székesfehérvárott tartott nagygyűlést. Csurka István, a MIÉP elnöke kifejtette, hogy a rendszer- és kormányváltást a Fidesz önmagában nem tudja véghez vinni, erre csak a Harmadik Út segítségével lesz képes. Kovács Dávid, a Jobbik elnöke pedig elmondta: „Erős államra van szükségünk, amely tulajdonosként avatkozik be a gazdasági folyamatokba.” (Fejér Megyei Hírlap, 02.20.)

-Kampánynyitó fórumot tartott Zalaegerszegen a Független Kisgazdapárt. Hegedűs Péter elnök kirobbanó sikernek tartaná az ötszázalékos parlamenti küszöb elérését. De a három százalékot sem tekintené bukásnak, ez ugyanis az állami támogatás miatt a párt megmaradását jelentené. (Zalai Hírlap, 02.20.)

-Lányi András bemutatta Szombathelyen az Élőlánc Magyarországért elnevezésű mozgalmat. Szerinte az ökopárt a rendszerváltás utáni politikából kiábrándultakat kecsegteti választási lehetőséggel. (Vas Népe, 02.20.)

5. A kampány-anomáliákról
 
-A hódmezővásárhelyi szocialisták mégsem szedték le a hamis plakátokat. A szombati akció azért maradt el, mert a Hódmezővásárhelyi Fiatalok Baráti Köre jelezte, hogy az ő aktivistái aggatták fel a molinókat. A civil szervezet nincs bejegyezve, és egy helybéli szabaddemokrata politikus azt kérdezte, hogy honnan volt néhány millió forintja az óriásplakátokra. (Délmagyarország, 02.20.)

-A szombathelyi 2. számú választókörzetben hamis szórólapokat terjesztenek; színük, formájuk és betűtípusuk emlékeztet a Fideszéire. A sajtótájékoztatón felmutatott két lap közül az egyiken Orbán Viktor és Deutsch Tamás látható, a szöveg: „Rosszabbul élek, mint négy éve.” A másik szórólap ismeretlen szerzője a fideszes képviselőjelöltet, Hende Csabát köpönyegforgatónak nevezi. Hende szerint négy községben sikerült tetten érni a terjesztőket, akik közül az egyik - egyébként szocialista aktivista - gyerekkel hordatta szét a szórólapokat. (Vas Népe, 02.20.)

 
2006. február 18. (szombat)

 
I. A megyei hírmagyarázók elsősorban a baromfi-influenzáról fejtik ki a véleményüket.

II. Orbán Viktor terjedelmes interjút adott a Springer-laphálózatnak, amely mintegy 300 ezer példányban jelenik meg.

III. A jegyzetírók a kampány befelé forduló jellegét hangoztatják.

IV. Dúl a plakátháború a vidéki köztereken.

V. A média és a médiában dolgozók is terítékre kerülnek a kampányban.

1. A kampányról
 
-Panek Sándor szegedi publicista kifejti: „A kampány nem elég, hogy ütődöttnek nézi a választót, de egy ideje nem is szól másról, csak saját magáról.” (Délmagyarország, 02.18.)

-Koloszár Tamás győri publicista szervere a sokatmegelt.magyarvalasztopolgar.hu címre hallgat, és ahhoz a számítógéphez tartozik, amelyet fejnek neveznek. Nos, ebbe a szokatlan szerverbe mostanában sokan törnek be hívatlanul - kampányüzenetekkel. (Kisalföld, 02.17.)

-Tersztyánkszky Krisztina szombathelyi jegyzetíró a Kovács Pistike-féle SZDSZ reklámról: „Az egyik legocsmányabb felnőtt-találmány, a politikai kampány is eszközül használja fel a gyerekeket.” (Vas Népe, 02.18.)

-Hamis plakátok jelentek meg Hódmezővásárhely közterein. A kék (SZDSZ-t sejtető) alapon fehér betűk adják tudtul, hogy „Stabil és nagy a jólét” (Gyurcsány Ferenc), s hogy „a magyarok jobban élnek, mint valaha”. (Financial Times). A kormánypártok helyi vezetői tiltakoznak, a parlamenti ellenzékhez tartozó polgármester, a kereszténydemokrata Lázár János visszautasítja a manipuláció vádját. (Délmagyarország, 02.17.) A hódmezővásárhelyi szocialisták elhatározták, hogy szombaton reggel leszedik a magasra fölszerelt plakátokat. (Délmagyarország, 02.18.)

2. A kormányzatról és az MSZP-ről
 
-Vida István győri publicista Gyurcsány Ferencről: „Arra is volt gusztusa, hogy kibelezett hattyúk társaságában fotóztassa magát.” (Kisalföld, 02.18.)

-Folytatni jobb, mint újra kezdeni - ezzel a címmel foglalja össze a pécsi napilap tudósítója Szekeres Imre sajtótájékoztatón elmondott gondolatmenetét. (Új Dunántúli Napló, 02.17.)

-Lukács Zoltán Komárom-Esztergom megyei MSZP-politikus: „Olcsó kampányt tervezünk, kevés plakáttal.” (24 Óra, 02.18.)

-Szocialista képviselőjelölt hív ötórai teára Mezőfalván. Ecsődi László hétfő délután a művelődési házban látja vendégül Donáth László evangélikus lelkészt és a település lakóit. (Dunaújvárosi Hírlap, 02.17.)

-Mezőszilason közhasznú munkások terjesztették az MSZP plakátjait - jelentette be a Fidesz a sárbogárdi választási bizottságnál. A testület az önkormányzattól úgy értesült, hogy a közmunkások aznap szabadságon voltak. A panaszt elutasította. (Fejér Megyei Hírlap, 02.17.)

3. A Fideszről 

-Orbán Viktor interjút adott a Springer-lapoknak, a beszélgetés készíti elő a volt miniszterelnök újabb országos körútját. A Fidesz elnöke a Fideszről: „Négy éve nem voltunk elég szervezettek, de ma már mi vagyunk a legérettebb és legszervezettebb közéleti szövetség Magyarországon. És mi vagyunk a legközelebb az emberekhez. Szerintem ez fog dönteni.” A koalíciós pártokról: „A kapuzárás előtti pánik jeleit látom a másik oldalon.”  Arra a kérdésre, hogy mit ír a kormány javára, azt válaszolta, hogy az Evát és a 13. havi nyugdíjat. (Heves Megyei Hírlap, 02.18.)

-Kövér László választmányi elnök Lentiben tartott lakossági fórumot. Meglepő, hogy nem ragadtatta magát provokatív kiszólásra. Annyit engedett meg magának, hogy elismételje pártja fő kampányüzenetét: az emberek többsége rosszabbul él, mint négy évvel ezelőtt. (Zalai Hírlap, 02.18.)

4. A kis pártokról 

-A Magyar Vidék és Polgári Párt elnöke, Bánk Attila hajdani kisgazda politikus Veszprémben kijelentette: „Tisztában vagyunk az erőviszonyokkal, de minden választási körzetben állítunk jelöltet, s harmadik legnagyobb politikai erővé szeretnénk válni.” (Napló, 02.17.)

-A Centrum Párt veszprémi képviselőjelöltje, Miklós Gábor Ferenc szerint pártja azokat kívánja megszólítani, akik csalódtak a két pólusra szakadó politizálásban. (Napló, 02.17.)

-A Centrum gyomaendrődi képviselőjelöltje, Illés János a munkaadók és a munkavállalók érdekeit hangolná össze. (Békés Megyei Hírlap, 02.17.)

-A Thürmer-féle Munkáspárt nagykanizsai képviselőjelöltje, Dr. Vass József szerint pártja a szocializmus új, erőszaktól mentes modelljét akarja megteremteni. (Zalai Hírlap, 02.18.)

5. A médiáról 

-Szombathelyen hétfőtől új kereskedelmi televízió kezdi sugározni a műsorát. A TV94 egyik vezetője, Komondi Péter újságíró szerint politikai rendezvényekre nem megy el a stáb, ám aktuális események kommentálására felkérnek politikusokat. (Vas Népe, 02.17.)

-Vitray Tamás interjút adott a szekszárdi napilapnak. Kitért ama kérdés elől, hogy miként vélekedik Szepesi György ügynök-múltjáról. (Tolnai Népújság, 02.18.)

2006. február 16. (csütörtök)

 
I. A vidéki publicisták első számú témája volt szerdáig a letöltési botrány, amelyet a hozzánk is begyűrűzött madárinfluenza csütörtökön lesodort a politikai napirendről.

II. A parlament záró ülése alkalmából összegzések jelentek meg. A helyi jegyzetírók szerint korántsem volt sikeres a most elköszönt országgyűlést.

III. A kampányban elharapózott indulatokért mindkét nagy pártot felelősnek tartják a megyei lapok jegyzetírói.

IV. Az MDF helyi szervezetei változatlanul hezitálnak, hogy támogassák-e a Fidesz helyi képviselőjelöltjét, vagy inkább vetélkedjenek vele.

V. Az SZDSZ képernyőről ismert személyiségek segítéségével kampányol a Budapesten túli Magyarországon.

1. A politika hangneméről

-Szőke Margit nyíregyházi publicista kérdezi: Valentin napján „politikusaink vajon küldenek-e egymásnak üzenetet, ha nem is a szeretet, legalább a béke jegyében?” (Kelet-Magyarország, 02.14.)

-Sulyok Erzsébet szegedi publicista kifejti, hogy az ellenzék szerint rosszabbul élünk, mint négy évvel ezelőtt, a kormány szerint jobban. „A fene tudja, hogyan éltünk, csak éljük már túl a politika szezonját, hogy élhessünk végre.” (Délmagyarország, 02.15.)

-Tapodi Kálmán kecskeméti publicista szerint „A ’nagypártok’ egyelőre csak egymás pocskondiázásáig jutottak el.” (Petőfi Népe, 02.16.)

-Kiss Nikolett veszprémi publicista szerint az út menti óriásplakátok „Pártállástól függetlenül gusztustalanok.” (Napló, 02.15.)

-Tari Ottó egri publicista Hatvan és Eger között kéttucatnyi óriásplakátot látott. A két nagy párt adok-kapokja csömör közeli helyzetbe hozta a Semmi politika című jegyzet szerzőjét. (Heves Megyei Hírlap, 02.16.)

2.A kampányról
 
-Hiller István Szolnokon bejelentette, hogy az MSZP megyei képviselőjelöltjei közül ötnek töltötték le valakik a választási felkészülést szolgáló dokumentumait. (Új Néplap, 02.15.)

-Győr-Moson-Sopron megyében hat szocialista képviselőjelölt kampány-anyagait töltötték le ismeretlen személyek - jelentette be Molnár Csaba megyei elnök. (Kisalföld, 02.16.)

-Török Tibor szombathelyi publicista szerint ilyesmit „tinédzserkorban követnek el informatikába bolondult egyedek, hogy aztán a rendőrség látványosan lekapcsolja és körbehurcolja őket a komplett médiában, mint cyberbűnözőket”. (Vas Népe, 02.16.)

-Burkus Zoltán győri publicista Hackerkampány című jegyzetében kifejti, hogy a két politikai ellenlábas fogást keres egymáson, de „Ha már a pártok úgy reklámoznak és marketingelnek, mint a nagy multicégek, akkor úgy is vigyázzanak a titkaikra.” (Kisalföld, 02.14.)

-Debreczeni József politológus nehezen megítélhetőnek véli a letöltési botrányt, mert a média-visszhang bizonytalan: „Minden pártnak megvannak a nyugdíjas szakértői, akik mozgósíthatóak.” (Hajdú-Bihari Napló, 02.15.)

3. A parlamentről 

-Gyulai Attila politológus szerint „Az ülésszak korai zárása a kormánypártok érdeke volt, hiszen ettől kezdve tudnak úgy kampányolni, ahogy a Fidesz már korábban is tehette: lehet ígéreteket tenni úgy, hogy azt nem kell a parlament elé vinni.” (Kelet-Magyarország, 02.15.)

-Kovács János egri publicista Waczak Szálló címmel írt a parlamentről, amely „Sok kérdést ugyan nem oldott meg, viszont a problémák előállításában igen hatékonynak bizonyult. Szerinte „Az Országgyűlés nem a hatalom ellenőrzésének nyílt terepe, hanem a hatalom gyakorlásáé… A mindenkori kormány nem a parlament határozatait hajtja végre, hanem a sajátjait, amit annak előtte a honatyákkal láttamoztat.” (Heves Megyei Hírlap, 02.14.)

4. A két nagy pártról 

-Szekeres Imre elnökhelyettes arra a kérdésre, hogy a választók miért szavazzanak az MSZP-re, ezt válaszolta: „Mi vagyunk a legmérsékeltebbek a politikában. Nem felforgatni, hanem stabilizálni akarjuk az életviszonyokat és az emberi viszonyokat.” (Nógrád Megyei Hírlap, 02.15.)

-Fidesz-aktivistát inzultáltak egy pécsi tömbházban, mert a szórólapokat nem a kukába, hanem a postaládába dobta. Az idős asszonynak eltört a karja. (Új Dunántúli Napló, 02.15.) A politikai pártok pécsi szervezetei elítélik a lépcsőházi inzultust. (Új Dunántúli Napló, 02.16.)

-Csődtúra címmel országos rendezvénysorozatot szervez a Fidesz munkás tagozata. Kontúr Pál elnök szerint csődben van az egész ország. (Zalai Hírlap, 02.15.)

-Tóth Gy. László politológus, Orbán Viktor volt média-tanácsadója Választások előtt címmel tart előadást február 16-án a Polgári Egyesület Szombathelyért szervezésében. (Vas Népe, 02.15.)

-Szövetségesek napja címmel rendeztek összejövetelt a Fidesszel együttműködő szervezetek Zalaegerszegen. A találkozón részt vett Harrach Péter, az MKDSZ, Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület és Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke. (Zalai Hírlap, 02.16.)

5. A kis pártokról 

-A békési MDF-szervezet szünetelteti a működését, mindazonáltal a városban közismert tagjai szerint egységes jobboldalra volna szükség, ezért a Fidesz képviselőjelöltjét támogatják. A megyei pártszervezet elnöke szerint viszont a helyi MDF vezetői biztosították arról, hogy testületileg senki mellett sem kötelezték el magukat. (Békés Megyei Hírlap, 02.15.)

-Hegedűs Mihály, a Független Kisgazda Párt elnöke Hévízen kifejtette, hogy pártja olyan helyzetbe került, amelyben nincs esélye arra, hogy önállóan jusson be a parlamentbe. Ezért csatlakozott a Harmadik Út választási szövetséghez. (Zalai Hírlap, 02.16.)

-Vitkovics Péter, SZDSZ-képviselőjelölt kevesebb szobrot és több gyárcsarnokot szeretne avattatni a Fidesz polgármester vezette Zalaegerszegen. (Zalai Hírlap, 02.14.). Ugyancsak ő látja vendégül február 17-én Bakáts Tibor Settenkedőt és a Woodoo-együttest Zalaegerszegen. (Zalai Hírlap, 02.16.)

Copyright © by KLUBHÁLÓ - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata All Right Reserved.

Published on: 2006-02-28 (3723 olvasás)

[ Vissza ]


- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds