2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190526
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Európa Ház

Alapítás éve: 1990
Alapító(k)(létrehozók): Hubay Miklós, jelenlegi elnök Barabás Miklós
Fenntartója: Európa Ház Egyesület

Elérhetőségek:
Cím:
1016. Budapest, Dezső u.3
Telefon: 356-8440
Fax: 356-8499
Email: info@europeanhouse.hu
Honlap: www.europeanhouse.hu

Vezetők: Barabás Miklós

Egyéb információk:
Néhány fontosabb esemény az első 10 évből:1990 március 13. Budapesten megalakult az Európa Ház egyesület. A résztvevők elfogadták az alapszabályt, jóváhagyták a programot és megválasztották a vezetőséget. Elnök Hubay Miklós író, drámaíró lett.

1990. március 25-26. Egyesületünk első rendezvényén 15 európai országból fogadtunk vendégeket, akik a magyar parlamenti választások első fordulóját tekintették meg és tájékozódtak a civil együttműködés új lehetőségeiről.

Július 17-31. között nemzetközi ifjúsági építőtábort szerveztünk Kecskeméten, melynek résztvevői egy közelmúltban kiürített és visszaadott szovjet laktanya takarításán és rendbetételén dolgoztak.
1991január 13-26. Angol, holland, román és spanyol fiatal vett részt az Európa Ház által felajánlott ösztöndíj segítségével a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szervezett magyar nyelvtanfolyamon.

Október 3. "Törékeny kontinens" címmel fiatalok által készített magyar-angol könyvkülönlegességet jelentettünk meg. Bemutatására a Merlin Színházban Göncz Árpád köztársasági elnök jelenlétében került sor. November 18-án Londonban, a Kensington palotában Károly herceg volt az angliai bemutató házigazdája.
1992 április 30-május 4. "Szemünkben a világ" címmel nemzetközi ifjúsági találkozót szerveztünk a debreceni Református Kollégiumban, mely a fiatalok egymásratalálását szolgálta.

Július 10-17. "Kihaló mesterségek nyomában" címmel egy fiatal angol könyvkötő közreműködésével szakmai tanfolyamot szerveztünk a keszthelyi Festetics Kastélymúzeumban.

1993 június 27-július 4. Pályázat útján választottuk ki azt a 15 magyar fiatalt, akik az ifjúsági munka tanulmányozására, kapcsolatépítésre Skóciába utaztak. A viszontlátásra szeptember 19-26. között került sor.

Szeptember-december. "Fiatal szakemberek fóruma" címmel olyan magyar és angol nyelvű eloadássorozatot indítottunk útjára, melyen egyetemisták, pályakezdők időszerű gazdasági és társadalmi kérdéseket vitatnak meg neves szakemberek vezetésével.

1994 június 25-28. Bekapcsolódtunk az UNESCO "Az oktatás mindenkié" nemzteközi programjába, mely mindenekelőtt az iskolán kívüli képzés kérdéseivel foglalkozik.

Október-december. Budapest adott otthont az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet felülvizsgálati konferenciájának és csúcstalálkozójának. Mi a hazai és külföldi társadalmi szervezetek részvételét, párhuzamos programjait szerveztük, koordináltuk.

1995 július 2-9. Szakmai tanulmányutat szerveztünk fiatal vállalkozóknak Angliába, hogy helyi példákon keresztül, tapasztalatcsere segítségével ismerkedjenek a vállalkozás tudományával, az európai integráció hatásával a mindennapokban.

Az év folyamán Számos hazai fórumot, így könyvbemutatót és tájékozató alkalmakat szerveztünk a határainkon túl élő magyarok képviselői számára; így vendégünk volt Kötő József Kolozsvárról, Kasza József Szabadkáról és Kolár Péter Kassáról.

1996 március-december. Képviselőnk civil szervezet delegáltjaként, sorsolás eredményeként az év során részt vett a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumának munkájában. A műsorszolgáltatási elemző munkacsoport tagjaként igyekezett hasznos tevékenységet folytatni.

Április 15-17. Magyar civil szervezetek képviselői látogattak el Londonba, ahol részt vettek a Charity Fair '96 (Jótékonysági Vásár) esemény-sorozatán. Az ott látottak-tapasztaltak felhasználásával kezdődtek meg a budapesti Nonprofit Expó előkészületei.

Augusztus-október. Bekapcsolódtunk a nonprofit törvény koncepciójának kialakításáról folytatott vitába, több vidéki fórum rendezői voltunk. Októberben nemzetközi lobbydelegáció látogatását szerveztük meg, melyet magas állami szinten fogadtak.

Augusztus 11-20. A Zala megyei Szentgyörgyvölgyön ifjúsági tábort szerveztünk, melynek résztvevői a hagyományőrzés, a népi kultúra kérdéseival foglalkoztak a gyakorlatban.

Augusztus 31-szeptember 7. Tényfeltáró körutat szerveztünk a stockholmi Olof Palme Nemzetközi Központtal közösen a válsztások előtt álló Jugoszláviába, melynek során civil szervezetek széles körével találkoztunk.

Szeptember 27-28. Első alkalommal szerveztük meg a magyarországi civil szervezetek reprezentatív, országos találkozóját, a Nonprofit Expót.

December 10-13. Kezdeményezésünkre magyarországi civil szervezetek képviselőiből álló delegáció utazott Romániába, ahol az ottani választások utáni helyzetet tanulmányozta és széles körű tárgyalásokat folytatott a civil szervezetek közötti együttműködés előmozdításáról.

1997 február-március. Az Országgyűlés döntése nyomán lehetővé vált, hogy az állampolgárok személyi jövedelemadójuk 1 százalékával közcélokat, így civil szerveződéseket támogathassanak. Tájékoztatók tartásával, útmutató közreadásával igyekeztünk elősegíteni, hogy minél többen éljenek ezzel az új lehetőséggel.

Április-szeptember. Számos vidéki helyszínen, így Zalaegerszegen, Szombathelyen, Szegeden és Debrecenben szerveztünk regionális civil találkozókat a szeptemberi budapesti CIVICUS közgyűlés és a II. Nonprofit Expó előkészítésére.

Május 15. A Magyar UNESCO Bizottsággal közösen kerekasztal-tanácskozásnak adtunk otthont Budapesten, ahol a Kultúra és Fejlődés Világbizottsága "Kreatív sokszínűség" című tanulmánykötetéről, az ezredvég multikultúrájáról folytattunk eszmecserét.

Július 4. "Párhuzamosok és metszéspontok: avagy állam, gazdaság és civil társadalom Magyarországon" címmel országos konferenciát rendeztünk mintegy 500 fő részvételével a Parlamentben. A rangos előadók által elmondottakat kötetben jelentettük meg.

Szeptember 23-26. Házigazdái voltunk a civil szervezetek világtalálkozójának, a CIVICUS közgyulésének, melyen 75 ország több mint 500 küldötte vett részt. Ezzel párhuzamosan rendeztük meg a II. Nonprofit Expót, a magyarországi civil szervezetek országos találkozóját.

November 12. Kezdeményezésünkre több mint 120 civil szervezet közös állásfoglalást juttatott el az országgyűlési képviselőkhöz, szorgalmazva a nonprofit törvény elfogadását, ezzel tiszta és áttekinthető viszonyok megteremtését a civil szektorban.

1998 április 21-23. A magyarországi nonprofit szektor képviselőinek részvételét és bemutatkozását szerveztük meg az angliai civil szervezetek országos találkozóján, a Charity Fair-en. Ezen a fórumon is kifejezésre jutott, hogy vendéglátóink elkötelezetten támogatják az Európai Unió kibővítését és a kétoldalú civil kapcsolatok bővítését.

Június 19-20. "Európa változó képe: kisebbségek és sokszínűség" címmel rendeztünk nemzetközi tanácskozást Budapesten, ahol az Európai Alapítványi Központ kisebbségi munkabizottságát láttuk vendégül. Ajánlásainkat különböző nemzetközi fórumokhoz juttattuk el.

Július 6-10. Az év folyamán számos programot szerveztünk az Európai Integráció kérdéseirol. Ezek egyike volt a Nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolával és a TIT-tel "Modernizáció-Integráció-Biztonság" címmel közösen szervezett nyári egyetem.

Augusztus 23-28. A stockholmi Olof Palme Nemzetközi Központtal folytatott együttműködésünk részeként szakmai tanfolyamot szerveztünk Szegeden és Budapesten a volt Jugoszlávia területérol érkező újságírók számára. A résztvevők megismerkedhettek azzal, hogyan működik "civilizált", vagyis szabad és demokratikus körülmények között a tömegtájékoztatás.

Szeptember 24-26. Az "Integráció, hagyományok és emberi értékek" gondolatkör jegyében Európai Civil Fórumot és Európai Nonprofit Expót szerveztünk Budapesten, mely újabb bemutatkozási, kapcsolatteremtési és tapasztalatcsere lehetőséget kínált a magyarországi civil szervezetek széles köre számára.

1999 január-október. A British Council COMET programjának keretében "Management és stratégiai tervezés: a civil társadalom fejlesztése Magyarországon" címmel tréningsorozatot szerveztünk 15 magyar civil szervezet képviselője számára, akik Londonba is ellátogattak.

Június 10-13. "Párbeszéd a jövő Európájáért - az európai integráció és a civil szervezetek" címmel nemzetközi konferenciát rendeztünk több civil szervezettel, valamint a Miniszterelnöki Hivatallal és a Külügyminisztériummal közösen. Témája a civil szervezetek európai integrációban betöltött szerepe volt, mellyel kapcsolatban a résztvevők számos konkrét javaslatot fogalmaztak meg.

Szeptember 21-24. A CIVICUS, a Civil Szervezetek Világszövetsége Manilában tartott III. Közgyűlésén térségünkből számos civil szervezet képviseltette magát. Részvételüket a CIVICUS megbízásából az Európa Ház koordinálta. A közgyűlés központi gondolata a három szektor közötti párbeszéd előmozdítása volt. Döntés született regionális központok kialakításáról is.

November 18-19. Az immár negyedik éve sorra kerülő nagyszabású országos civil kiállítást és szakmai programsorozatot Civiliáda '99 néven rendeztük meg "Értékek és érdekek: civil szervezetek országos találkozója az európai Magyarországért" címmel.

December 3-5. Az év második felében Finnország töltötte be az EU soros elnöki tisztét. Ebből az alkalomból Tamperében európai civil csúcstalálkozóra került sor, melyen az Európa Ház koordinálásával reprezentatív magyar delegáció vett részt.
2000 január 28. Megnyílt a CIVICUS Európai Regionális Irodája Budapesten az Európa Házban. Ez alkalomból szervezett sajtóértekezleten Kumi Naidoo főigazgató elismerő szavakkal szólt a magyarországi civil szervezetek tevékenységéről, részvételükről a világszervezet munkájában.

Február 24-26. Az Európai Unió négy legfejlettebb régiójának önkormányzati és civil vezetői találkoztak Milánóban. Hagyományos évenkénti találkozójukra első alkalommal hívtak meg képviselőket a felvételüket kérő országokból. Támogatásra talált az Európa Ház képviselőinek kezdeményezése a regionális civil együttműködés erősítéséről.

Március 31-április 2. A litvániai Vilniusban találkoztak a kelet-közép-európai és a közép-ázsiai régió civil szervezeteinek képviselői és megállapodtak a Világbankkal történő együttműködésük tartalmi és szervezeti kérdéseiről. A további munkát irányító testület élére az Európa Ház képviselőjét választották.

Május 23. Az Európa Ház kezdeményezésére civil szervezetek egy csoportja országos fórumot szervezett Budapesten, melynek résztvevői állásfoglalást fogadtak el "Az Európai Bizottság és a nem-kormányzati szervezetek: szorosabb partneri kapcsolat" című vitaanyagról. Javaslatainkat eljuttattuk Brüsszelbe.

Június 25. "A demokrácia hídjai" címmel hajóút formájában a CIVICUS védnöksége alatt nemzetközi programot szerveztünk osztrák (The World of NGOs) és a szlovák (SAIA-Service Center for the Third Sector) partnereinkkel. A Bécs-Pozsony hajóút során szakmai vitákra került sor és a résztvevők megállapodtak a folytatásban: 2001-ben Budapestről Újvidékre utaznak a Dunán.

Az Európa Ház Kapcsolatrendszere
Tájékoztató az Európa Ház kapcsolatrendszeréről (válogatás)
1. Angolul Beszélők Világszövetsége (London-Budapest)
2. Barátságerők Nemzetközi Szervezete (Atlanta)
3. Bolgár Alapítványok és Egyesületek Szövetsége (Szófia)
4. British Know How Fund for Hungary (Budapest)
5. Charities Aid Foundation (Kent)
6. Charles Stuart Mott Foundation (Flint, MI - Prága)
7. CIVICUS: Civil Szervezetek Világszövetsége (Washington)
8. Civil Közösségek Háza (Pécs)
9. Civil Rádió (Budapest)
10. Civil Szervezetek Állandó Fóruma (Brüsszel)
11. Civil Szervezetek Fejlesztő Központja (Bukarest)
12. Civil Társadalom Állandó Bizottsága (Brüsszel)
13. Civil Társadalom Fejlodéséért Alapítvány (Budapest)
14. Domus Hungarica Egyesület (Győr)
15. Egyesült Nemzetek Szervezete (New York-Genf-Bécs)
16. Emberi Jogok Magyar Központja Közalapítvány (Budapest)
17. Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (Sepsiszentgyörgy)
18. Euro Citizen Action Service (Brüsszel)
19. Európa Jövője Egyesület (Kecskemét)
20. Európa Tanács Ifjúsági Központja (Strasbourg-Budapest)
21. Európai Alapítványi Központ (Brüsszel)
22. Európai Bizottság Magyarországi Delegációja (Budapest)
23. Európai Biztonság és Együttműködés Finn Bizottsága (Helsinki)
24. Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (Bécs-Varsó)
25. Európai Parlament (Brüsszel-Strasbourg)
26. Európai Roma Jogok Központja (Budapest)
27. Harmadik Szektor Lombard Fóruma (Milánó)
28. Helsinki Állampolgárok Közgyűlése (Prága)
29. Interetnikus Párbeszéd Egyesület (Kolozsvár)
30. Kárpátok Eurórégió Alapítvány (Kassa-Eger)
31. Konfliktuskezelés Európai Civil Központja (Szabadka)
32. Közép- és Kelet Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (Szentendre)
33. Közösségfejlesztők Egyesülete (Budapest)
34. Központ a Nonprofit Szektor Fejlesztéséért (Belgrád)
35. Központ a Nonprofit Szervezetek Fejlesztéséért (Zágráb)
36. Landorhegy Alapítvány (Zalaegerszeg)
37. Levi Strauss Európa (Brüsszel)
38. Magyar Atlanti Tanács (Budapest)
39. Magyar Békeszövetség (Budapest)
40. Magyar Business Leaders Fórum (Budapest)
41. Magyar Természetvédok Szövetsége (Budapest)
42. Magyar Vöröskereszt (Budapest)
43. Mobilitás Ifjúsági Szolgálat (Budapest)
44. Nemzetközi Drogmentes Alapítvány (Lausanne-Budapest)
45. Nemzetközi Önkéntes Szolgálat Koordinációs Bizottsága (Párizs)
46. Nemzetközi Segítség és Szolidaritás Intézete (Brüsszel)
47. Nemzetközi Segítségnyújtás és Szolidaritás Intézete (Brüsszel)
48. Nonprofit Információs és Oktató Központ (Budapest)
49. Nonprofit Kutatócsoport (Budapest)
50. Non-profit Pénzügyi Központ (Budapest)
51. Nonprofit Szolgáltató Központ (Pozsony)
52. Nyári Egyetem (Debrecen)
53. Nyitott Észtország Alapítvány (Tallinn)
54. Olasz Kulturális - Szabadidős Egyesület - ARCI (Róma)
55. Olof Palme Nemzetközi Központ (Stockholm)
56. Országos Foglalkoztatási Közalapítvány és OFA Kht. (Budapest)
57. Társadalmi Változások Igazgatósága (London)
58. Tudományos Ismeretterjeszto Társulat (Budapest)
59. UNESCO és Magyar Nemzeti Bizottsága (Párizs-Budapest)
60. UNITED for Intercultural Action (Amszterdam)
61. Városi Önkormányzat (Szabadka)
62. Világbank Regionális Irodája (Budapest)

Copyright © by KLUBHÁLÓ - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata All Right Reserved.

Published on: 2004-09-01 (2574 olvasás)

[ Vissza ]


- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.07 Seconds