2018 April 27, Friday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20214767
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Választási hangulatjelentés március I.

2006. március 13.


I. A megyei hírmagyarázók hétfőn elsősorban Milosevics halálával foglalkoztak.

II. Ha szóba hozták a választási kampányt, inkább az ízlésbeli ellenérzéseiket fogalmazzák meg.

III. A tudósításokban szaporodnak az ironikus megjegyzések, amelyek a teátrális külsőségeket illetik. Ebben a tekintetben több az elhatárolódás az MSZP-től, mint a Fidesztől.

IV. Az MSZP kampánya Gyurcsán-központúnak látszik. A Fideszében több szerepet kapnak Orbán Viktor első számú beosztottjai, és különösen a társutas hírességek.

V. Dávid Ibolya egyre több interjúban magyarázza az MDF bizonyítványát, erre a megyei lapok lehetőséget adnak.


1. A kampányról


-Szigeti Sándor dunaújvárosi jegyzetíró szerint „Ha csak egy hét, vagy akár csak egy nap, vagy egy délután lenne a korteskedésre, az is bőven elegendő lenne arra, hogy az ország egyik fele összevesszen a másikkal.” (Dunaújvárosi Hírlap, 03.13.)

-Török Tibor szombathelyi jegyzetíró szerint „Van kétféle cirkusz, egy hurrányaralunk és egy búvalbélelt.” (Vas Népe, 03.11.)


2. Az MSZP-ről


-Gyurcsány Ferenc a szegedi nagygyűlésre feleségével érkezett. „Robbie Williams Too much love című számára vonult be, … az utolsó taktusra néhány tánclépést is lejtett” - írta a helyi napilap tudósítója, Szabó C. Szilárd. (Délmagyarország, 03.13.)

-Gyurcsány Ferenc mohácsi városlátogatásán a tömegből narancs is repült a miniszterelnök felé, amely azonban az egyik kormányőr hátán landolt - írta a megyei napilap meg nem nevezett tudósítója. (Új Dunántúli Napló, 03.13.)

-A Springer-laphálózat Budapesten készült, viszonylag terjedelmes Gyurcsány-interjút hozott három napilapjában - ez hetvenezer példányt jelent. A miniszterelnök általános elképzeléseiről beszélt. (24 Óra, Tolnai Népújság, Új Néplap, 03.11.)

-Gyurcsány Ferenc háromhasábos interjút adott a Vas megyei napilapnak. A szöveg felét helyi és regionális kérdéseknek szentelte. (Vas Népe, 03.11.)

-Hiller István Csongrád megyében járt, és Tombácz Róbert tudósító szerint összesen 50 milliárd forintot ígért a megyének. (Délmagyarország, 03.11.)

-Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető veszprémi sajtótájékoztatójáról egy gépelt oldalnyi tudósítás jelent meg a megyei lapban. (Napló, 03.11.)

-Az Inform Média napilapjai - 160 ezer példány - fél újságoldalnyi terjedelemben közölték az MSZP egyik hirdetését. A fotógrafikán Gyurcsány Ferenc látható, vele szemközt egy ismeretlen férfi arca. A lapok digitális változatában szépen jön ki a piros alapszín. (Észak-Magyarország, Kelet-Magyarország, Hajdú-Bihari Napló, 03.11.)

-Nagykanizsán MSZP-logóval ellátott plakátok jelentek meg ezzel a szöveggel: „67 százalékkal megemeltük a lakossági gáz árát. Igen. Megcsináltuk!” A választási bizottság helyt adott a szocialisták tiltakozásának, és hamisnak nyilvánította a plakátot. (Zalai Hírlap, 03.13.)

-SMS-üzenet a Zala megyei napilapban: „MSZP. ÚJ Magyarország! Gratulálok. Sikerült találni egy olyan szlogent, mely inkább lehetne egy kormányváltó párté. Vagy ők is rájöttek, hogy az elmúlt 4 évben nem tettek semmi hasznosat? 20-262-4699” (Zalai Hírlap, 03.13.)

 
3. A Fideszről


-Orbán Viktor pártelnök megjegyezte, hogy a sajtóhírek szerint a Fidesz másfélmilliónyi ajánlószelvényének csak a felét tudta összegyűjteni az MSZP. (Nógrád Megyei Hírlap, 03.13.)

-Orbán Viktor a Sopron melletti Lipóton konferencián vett részt, amelyet az Orchidea Hotelben rendeztek Új Széchenyi-terv címmel. (A szállodát Széchenyi-hitelből építették.) A volt miniszterelnök kifejtette: „Ha lemondunk a gazdasági lehetőségekről, átadjuk a külföldieknek, akkor hogyan akarjuk utolérni őket?” (Kisalföld, 03.11.)

-Surján László EP-képviselő szerint a kormány „Eddig az Európai Unió, ma már a magyar választók előtt is titkolja a tényleges államháztartási adatokat.” (Fejér Megyei Hírlap, 03.11.)

-Szájer József EP-képviselő Sárvárott kijelentette, azért van szükség kormányváltásra, hogy Magyarországnak hatékony, nemzeti képviselete legyen az Európai Parlamentben. (Vas Népe, 03.11.)

-Kontúr Pál, a Fidesz munkástagozatának vezetője Dunaújvárosban kifejtette, hogy azért rosszak az utak, mert a miniszter (Kóka János) helikopterrel jár. (Dunaújvárosi Hírlap, 03.11.)

-Deutsch Tamás Balatonkenesén közölte, hogy a kampányt „többen feketének tartják”, szerinte azonban „őszinte - szembe kell nézni a problémákkal”. (Napló, 03.13.)

-Pozsgay Imre egy veszprémi fórumon, Navracsics Tibor Fidesz-képviselőjelölt vendégeként az elmúlt tizenhat év legeredetibb kezdeményezésének nevezte a nemzeti konzultációt. (Napló, 03.13.)


4. A kis pártok megnyilvánulásai


-Dávid Ibolya MDF-elnök Zalaegerszegen kifejtette, hogy amennyiben a Fidesz csak az MDF segítségével lenne képes kormányt alakítani, kizárólag akkor vállalnák az együttműködést, ha az MDF adná a miniszterelnököt. (Zalai Hírlap, 03.11.)
-Dávid Ibolya egy szombathelyi interjúban pontosította álláspontját.: „Az MDF egy jobbközép, konzervatív párt, ez pedig azt jelenti, hogy egy-egy fontos ügyben, egy-egy nemzeti cél érdekében ugyan együtt tud működni a baloldallal, de az MDF- nem vágyik tartós, közös politikai felelősségre a baloldallal.” (Vas Népe, 03.13.)

-Az Élőlánc Magyarországért bemutatkozott Zalaegerszegen is. Az ökopárt vezetője. Lányi András elmondta: „Cseppfertőzéssel terjedünk.” (Zalai Hírlap, 03.13.)

-A Létalap Párt veszprémi képviselőjelöltje, Molnár Gergely nyolcszáz ajánlószelvényt nyújtott be, ezek közül a választási bizottság hatot nyilvánított érvényesnek.  (Napló, 03.11.)


5. Érdekesnek ígérkező beharangozók


-Bayer Zsolt publicista tart előadást március 13-án Zalaegerszegen, a Fidesz helyi szervezetének vendégeként. (Zalai Hírlap, 03.11.)

2006. március 10. (péntek)


I. A megyei hírmagyarázóknak nincs kitüntetett témájuk, de a választási kampány iránti fanyalgásuk érzékelhető

II. A két nagy párt gyorsuló tempóban kampányol a Budapesten túli Magyarországon.

III. A szocialista politikusok kezdik igénybe venni zenekarok, színészek és újságírók közreműködését a vidéki kampányrendezvényeken.

IV. Orbán Viktor minden kampánygyűlésen ígér valamit a helybélieknek.

V. A kis pártok igyekeznek ráígérni a nagyokra, hogy érdeklődést keltsenek önmaguk iránt.


1. Gyurcsány Ferenc országjárása


-A miniszterelnök makói látogatásáról tudósított a szegedi napilap munkatársa. Szabó Imre szerint a szónok konkrét helyi témákról beszélt. Cikkének címe: Gyurcsány Ferenc makói ígéretei. (Délmagyarország, 03.04.)

-Gyurcsány Ferenc „Orosházában a jövő szikráját vélte felfedezni” - írta a miniszterelnök látogatásáról Csete Ilona. (Békés Megyei Hírlap, 03.04.)

-Gyurcsány Ferenc beszéde előtt a Robbie Williams Feel című dalára készített és a miniszterelnököt népszerűsítő kisfilmet vetítették a tatabányai sportcsarnokban. A pódiumra lépő miniszterelnök angolul idézett a dalszövegből, amit L. J. tudósítása szerint „a reakciókból ítélve inkább a fiatalok értettek meg.” (24 Óra, 03.10.)

 -Gyurcsány Ferenc, Hiller István és Kiss Péter sportcsarnokot avattak Szombathelyen. Majd a helybéli szocialista képviselőjelöltek bemutatása után a Nox-együttes játszott talpalávalót. (Vas Népe, 03.09.)

-Nem küldtek el senkit a Séd Televíziótól Veszprémben. Nagy Péter ügyvezető közölte, hogy Gyurcsány Ferenc kóbor kutyás mondatait az ő beleegyezésével ajánlották föl sugárzásra a HírTV-nek. Szerinte nem ezzel magyarázható, hogy a leváltott műsorigazgató két műsorát levették a képernyőről. (Napló, 03.06.)

-Dobrev Klárával interjú jelent meg az egészséges életmódról. Beszélgetés közben az interjúalany kitért a férjére is. (Zalai Hírlap, 03.10.)


2. Az MSZP-ről


-Horn Gyula Kőszegen „első mondataival meglepte a főként az idősebb korosztályt képviselő hallgatóságot. Miután ugyanis köszöntötte a megjelenteket, azzal folytatta: ’Rég nem jártam itt, Szegváron.’„ (Vas Népe, 03.08.)

-Kiss Péter részt vett a dunaújvárosi Szegfű bálon. (Dunaújvárosi Hírlap, 03.06.)


3. A Fideszről


-Vígh László, a Fidesz-KDNP közös képviselőjelöltje Pacsán kifejtette, hogy a kormány „nem erőszakkal, hanem intelligens dózerokkal pusztítja a falvakat”. (Zalai Hírlap, 03.04.)

-Molnár Oszkár Fidesz képviselőjelölt szerint Borsod-Abaúj-Zemplén tizenhárom választási körzetéből nyolcban a Fidesz jelöltjei szerzik meg a mandátumot. (Észak-Magyarország, 03.04.)

-Orbán Viktor Fidesz-elnök Veszprémben újságírói kérdésre elmondta: „AZ MDF elnöke olyan asszony, aki rendszeresen szokott nekünk kosarat adni. Férfiember életében ilyen előfordul, és nem szabad feladni a kísérletezést.” (Napló, 03.08.)


4. A kis pártok megnyilvánulásai


-Dávid Ibolya MDF-elnök egy szegedi fórumon kijelentette, hogy pártja nem készül kormányzati szerepre. Szerinte a reformokhoz kétharmados többség kell, ezért olyan ellenzékre van szükség, amely a közös célok érdekében hajlandó lesz együttműködni a kormányzattal. (Délmagyarország, 03.04.)

-Nagy Tamás MDF-es soproni képviselőjelölt elesett a helybéli gyermekvédelmi központ igazgatói állásától, mert a fideszes többségű megyei közgyűlés elodázta a döntést. Ellene ugyan senki sem szavazott, de a Fidesz képviselői tartózkodtak, noha a szakmai bizottság 7:0 arányban, egyedüliként tartotta alkalmasnak a pályázatot. (Kisalföld, 03.04.)

-Csurka István Győrött, újságírói kérdésre bejelentette: a Harmadik Út választási szövetség képviselőjelöltjeit is megkörnyékezték a Fidesz emberei, hogy lépjenek vissza. „Nem az a célunk, hogy a Fidesz szekerét toljuk”’- mondta. (Kisalföld, 03.10.)

-Fratanoló János, a Thürmer-nélküli Munkáspárt elnöke a mainál baloldalibb kormányt szorgalmazott Egerben. Megdicsérte Gyurcsány Ferencet a „karakánságáért”, mert a munkavállalók és a munkaadó közti konfliktus miatt nem ment el Esztergomba, a Suzuki-gyár autótípus-avatójára. Vele egy időben Thürmer Gyula is kampányolt Egerben. (Heves Megyei Hírlap, 03.04.)

-Thürmer Gyula Veszprémben azt javasolta, hogy az új parlament ötvenöt évre szállítsa le a nyugdíj-korhatárt. (Napló, 03.09.)

-Boros Imre volt MDF-politikus és az Orbán-kormány egykori tagja „kampányhadovának” minősítette a Gyurcsány-kormány II. Nemzeti Fejlesztési Tervét. (Zalai Hírlap, 03.10.)


5. Érdekes beharangozások


-Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester és Kövér László Fidesz választmányi elnök beszél március 6-án Pápán, a Nemzeti sorskérdéseink című összejövetelen. (Napló, 03.04.)

-Mészöly Kálmán volt labdarúgó szövetségi kapitány vendégeskedik március 7-én Cseresnyés Péter Fidesz-képviselőjelöltnél, a nagykanizsai Narancsliget Közéleti Klubban. (Zalai Hírlap, 03.07.)

-Heller Tamás, a Mikroszkóp Színpad művésze lesz március 9-én Mohácsi Ferenc  MSZP-képviselőjelölt vendége Keszthelyen, a Balaton Színházban. (Zalai Hírlap, 03.08.)

-Balás Béla kaposvári megyés püspök tart előadást március 10-én Zalaegerszegen, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Otthon a hazában című rendezvénysorozatán. (Zalai Hírlap, 03.10.)

-Fekete László, „az ország erős embere” vesz részt március 10-én, Székesfehérvárott az MDF kampánynyitóján. (Fejér Megyei Hírlap, 03.10.)

-Csintalan Sándor március 10-én Nagykanizsára ígért fóruma elmarad. (Zalai Hírlap, 03.10.)

-Bolgár László rádiós újságíró lesz Ecsődi László szocialista képviselőjelölt vendége március 11-én, Nagyvenyimben. (Fejér Megyei Hírlap, 03.10.)

2005. március 3. (péntek)


I. A helyi hírmagyarázók érdeklődése megoszlik Putyin elnök és a madárkór között. Vida István győri publicista jegyzetének címe: Putyinék megint a spájzban.

II. A dél-dunántúli napilapok részletesen tudósítanak Gyurcsány Ferenc kampánygyűléseiről. A beszámolók szerint az idősebb asszonyok féltik a miniszterelnököt, mert sapka nélkül beszél a szabadtéri rendezvényeken.

III. Folytatódik Orbán Viktor országépítő körútja a vidéki Magyarországon.

IV. A két nagy párt kampánya közti különbség abban érhető tetten, hogy a Fideszé nem korlátozódik a két első ember párviadalára. A rendezvényeken sok közéleti személyiséget vonultat föl.

V. A kis pártok a nagy pártoktól próbálnak különbözni a megyei nyilvánosság előtt, de csekély figyelemre méltó mondandóval rukkolnak elő.

 
1.  Ha ma lenne az országgyűlési választás

 
-Egy Veszprém megyei közvélemény-kutatás szerint a megyében 28,2 százalékot kapna a Fidesz és l9 százalékot az MSZP. Az SZDSZ részesedése 1,7 százalék volna, az MDF-é 1,3, a Munkáspárté 0,6, a Harmadik Úté 0,3, a Centrumé 0,2 százalék. A bizonytalanok száma: 48,7 százalék. (Napló, 03.02.)

 
2.     Az MSZP-ről

 
-Gyurcsány Ferencet baranyai körútján végigkísérte a pécsi napilap munkatársa, Dunai Imre. Beszámol a komlói és a szigetvári rendezvényről, a szentlászlói látogatást csak megemlíti. A cikkből nem derül ki, hogy a miniszterelnök szóba hozott volna helyi konkrétumokat. Mintha csak az M6-os átépítéséről beszélt volna, amelynek révén megszüntethető a térség elszigeteltsége. (Új Dunántúli Napló, 03.03.)

-Gyurcsány Ferenc kaposvári látogatásáról számolt be a helyi napilap. A névtelen tudósító idézi a miniszterelnök egyik mondatát: „Egy tavaszi választási győzelem után csak a kormány színe lehet piros, az országé mindig piros-fehér-zöld marad.” (Somogyi Hírlap, 03.03.)

-Ármás János veszprémi publicista nehezményezte, hogy a szocialisták Új Magyarország-programja a Nemzeti Fejlesztési Terv „kimazsolázása”.  Szerinte a területfejlesztésnek nincs köze a pártpolitikához. „Hadd maradjon nemzeti, ami nemzeti.” (Napló, 03.02.)

-Gráf József mezőgazdasági miniszter Répcelakon kifejtette, hogy „a magyar szaktudással, szorgalommal, tradicionális föld- és állatszeretetünkkel le fogjuk győzni a nyugat-európai gazdákat”. (Vas Népe, 03.03.)

-A miskolci napilapban piros alapú Fidesz-hirdetés jelent meg Ki hisz még az MSZP-nek? címmel. Az egyik mondatpár: „Az MSZP négy éve új fedett uszodát ígért a miskolciaknak. - Csak Gyurcsány Ferencnek lett uszodája.” (Észak-Magyarország, 03.03.)

 
3. A Fideszről

 
-Orbán Viktor Székesfehérvárott folytatta országépítő körútját. A már ismert kampány-mozzanatokat ismételte. Volt egészségügyi minisztere, Mikola István azonban kifejtette, hogy az onkológiai központ Veszprémbe helyezése mögött politikai alkut lát. (Fejér Megyei Hírlap, 03.02.)

-Egy nappal később Veszprémben Horváth Balázs, a Nemzeti Fórum képviselőjelöltje vitatkozott vele: „A székesfehérvári Fidesz-fórumon elhangzott kijelentés egyértelműen politikai megnyilvánulás, nélkülöz minden szakmai megalapozottságot.” A veszprémi napilap beszámolójának címe: Elvinnék tőlünk az onkológiát? (Napló, 03.03.)

-Hódmezővásárhelyen fekete-fehér, fénymásolt plakátok tűntek föl a város forgalmas pontjain. Rajtuk a polgármester, Lázár János látható, aki az ismeretlen szövegezők szerint súlyos beteg, agresszivitás gyötri. A kereszténydemokrata Fidesz-képviselőjelölt megrágalmazása ellen a Fidesz helyi szervezete tiltakozott a választási bizottságnál. A szegedi napilap hódmezővásárhelyi tudósítója jegyzetet írt az ügyről. Bakos András szerint „Felelősek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar politikában mára nagyon fontos szerepet játsszanak olyan karakterek, akik könnyű szívvel démonizálják az ellenfelet.” (Délmagyarország, 03.03.)

-Kampánykörúton a Fidesz női tagozata. Ezúttal Celldömölkön lépett föl Schmittné Makrai Katalin, Szabó Csilla énekesnő és Kovácsné Tóth Márta evangélikus lelkész. A vendéglátó Kovács Ferenc országgyűlési képviselőjelölt közölte, hogy 33 éve él boldog házasságban, sikerének titka, hogy „a pénz olvasva, az asszony csókolva jó”. (Vas Népe, 03.02.)

-A Fidesz és a Vállalkozók Pártja Komárom-Esztergom megyei szervezetei együttműködési megállapodást írtak alá. Ez nemcsak az országgyűlési választásig szól, hanem hosszabb távra, „hiszen közös cél a munkanélküliség felszámolása”. (24 Óra, 03.03.)

 
4. A kis pártok megnyilvánulásai


-Czoma Kálmán volt kisgazda politikus, aki a Harmadik Út választási szövetséghez csatlakozott, áljobboldali pártnak nevezte a Fideszt Zalaegerszegen (Zalai Hírlap, 03.03.)

-Hajós András a Liberális Szalon vendége volt Dunaújvárosban. A tévészemélyiséget az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltje faggatta telt ház előtt. (Dunaújvárosi Hírlap, 03.03.)

 
5. Érdekesnek ígérkező kampányesemények

 
-A nyíregyházi napilapban politikai hirdetés jelent meg. Papcsák Ferenc, a Fidesz képviselőjelöltje invitálja az érdeklődőket Nagyhalászba, ahol március 3-án látja vendégül Pozsgay Imrét. A vendég előadásának címe: A magyar baloldal válsága. (Kelet-Magyarország, 03.03.)

-Csintalan Sándor kampányol a Fidesz mellett. Március 3-án Balatonvilágoson és Balatonfűzfőn tart előadást a választás tétjéről. (Napló, 03.02.)

-Vigh László Fidesz-képviselőjelölt látja vendégül március 3-án, a pacsai Váró étteremben Oszter Sándor színművészt. (Zalai Hírlap, 03.02.)

-Thürmer Gyula köszönti a nőket március 7-én, a székesfehérvári Kodolányi Főiskola éttermében. (Fejér Megyei Hírlap, 03.02.)

2006. március 1. (szerda)

 
I. A megyei hírmagyarázók Putyin orosz elnök látogatásával foglalkoznak, inkább tárgyilagosan, mint ironikusan.

II. A választási ígéretek nyomán karikatúraszerű kép rajzolódik ki a kampányoló politikusokról a megyei lapok hasábjain.

III. A szocialista politikusok országjárása alig érzékelhető a megyei napilapokban.

IV. Mintha a fideszes politikusok is visszafognák magukat.

V. A parlamenten kívüli pártok igyekeznek választási szövetségekbe tömörülni, hogy elérjék a parlamenti küszöböt, de inkább csak a képviselőjelöltségért vívott harccal kerülnek be a megyei nyilvánosságba.

  
1.A kampányról

 
-Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke Tatabányán, a Liberális Klubban elmondta, hogy szerinte a kampányoló politika azt üzeni az embereknek: „Szavazz rám, és majd minden problémádat megoldom.” Holott az egyén is felelős önmagáért, a jövőjéért. (24 Óra, 03.01.)

-Éber S. jegyzetírót a kilenc Springer-lapban (300 ezer példány, egymillió olvasó) „nívótlan kabaréjelenetre” emlékezteti Kóka János és Áder János folyosói szópárbaja. Írásának címe: Kabarévitába került a két Latabár. (03.01.)

 
2. Az MSZP-ről

 
-Hiller István pártelnök Székesfehérvárott vett részt sajtóbeszélgetésen. Elmondta, hogy a tervezett megyei fejlesztések keretében csak az iskola-elújításokra 18,3 milliárd forintot szánnak. (Fejér Megyei Hírlap, 03.01.)

-Horn Gyula volt pártelnök és miniszterelnök Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatót. Ámokfutásnak tartja, amit a Fidesz művel a kampányban. Arra a kérdésre pedig, hogy az MSZP tervez-e megszorításokat a költségvetési hiány lefaragása érdekében, azt felelte, hogy reformok nélkül nem jönnek jobb idők, de a reformokat meg lehet kulturáltan csinálni, hogy az emberek ne szenvedjenek tőlük. (Zalai Hírlap, 03.01.)

-Egy MSZP-s országgyűlési képviselő nyugdíjas fórumát zavarták meg Szekszárdon fideszes szlogenekkel. A közbekiabálók a Magyar Vizsla megállapításait idézték. A tudósító szerint sok nyugdíjas felállt, és hazament. (Tolnai Népújság, 03.01.)

-A Fidesz egyik önkormányzati képviselője szocialista házimozinak nevezte a miskolci önkormányzat kezelésében lévő városi televíziót. Véleményét azzal indokolta, hogy a stúdióbeszélgetéseken mellőzik az ellenzéki képviselőket. (Észak-Magyarország, 02.28.)

 
3. A Fideszről

 
-Áder János parlamenti frakcióvezető nterjút adott a kaposvári napilap főszerkesztőjének, Kercza Imrének. A terjedelmes interjú nem tartalmaz új elemeket. Arra a kérdésre azonban, hogy a fideszes célkitűzéseket vajon miért véli sok politikus választási ígéretnek, Áder János ezt válaszolta: „Talán irigyek.” (Somogyi Hírlap, 03.01)

-Pokorni Zoltán alelnök ingyen tankönyvet ígért a közoktatásban résztvevő diákoknak, ha a Fidesz kerül hatalomra. Azt is kifejtette, hogy a baloldali szavazókról tudja, nagy nosztalgiával gondolnak vissza a Kádár-rendszer csalóka biztonságára. A választás pedig szerinte nem a tévéviták során, hanem a kertkapukban és a lépcsőházakban dől el. (Zalai Hírlap, 03.01.)

-Szájer József Európa Parlament-képviselő Debrecenben kifejtette, hogy a magyar kormány nem védelmezi meg állampolgárait a káros piaci hatásoktól. (Hajdú-Bihari Napló, 03.01.)

 
4. A kis pártok megnyilvánulásai

 
-Kuncze Gábor Tatabányán kifejtette: „Nem a fővárosban kell eldönteni, mi a jó a megyének.” (24 Óra, 03.01.)

-Kóka János SZDSZ-poltikus a kormány képviseletében fél órát késett az esztergomi Suzuki-gyárban megrendezett autótípus-avatási ünnepségről. (24 Óra, 02.28.)

-Az MDF megyei listáján hatodik helyen szerepel Dr. Alotti Nasri zalaegerszegi szívsebész. (Zalai Hírlap, 03.01.)

-A Centrum Párt választmányi elnöke, Pászti Ágnes visszalépett a képviselőjelöltségtől Szegeden, miután a pártelnök Kupa Mihály bemutatta a választópolgároknak. A visszalépést azzal indokolta, hogy Molnár Gyula, a Zöldek Pártjának jelöltjeként indul ugyanabban a választókörzetben, egyúttal pedig a Centrum-frakció tagja a szegedi képviselőtestületben. Számára fontosabb a frakción belüli békesség, mint a választókörzeti vetélkedés. Molnár Gyula meglepődött a visszalépés indoklásán. (Délmagyarország, 02.28.)

 
5. Érdekesnek ígérkező kampányesemények

 
-Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke a választási körzetében, Veszprémben látja vendégül március 2-án Borókai Gábort, a Heti Válasz főszerkesztőjét. (Napló, 03.01.)

-Csurka István, a Harmadik Út választási szövetség társelnöke március 5-én, Lepsényben tart kampánygyűlést.

Copyright © by KLUBHÁLÓ - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata All Right Reserved.

Published on: 2006-05-08 (3840 olvasás)

[ Vissza ]


- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds