2018 April 25, Wednesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20208936
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
EU HÍREK

Javaslatok a rák ellen - rosszabbak a kelet-európaiak túlélési esélyei


Elfogadták Hegyi Gyula javaslatát
A rák elleni uniós küzdelemről tárgyalt az Európai Parlament Környezetvédelmi és Közegészségügyi Bizottsága, január 29-én, kedden Brüsszelben. A nagy többséggel elfogadott jelentés ambiciózus célokat fogalmaz meg.

Hegyi Gyula EP-képviselő a bizottsági szavazás után kijelentette, hogy szükség van európai rák-ellenes stratégiára, hiszen minden harmadik európainál diagnosztizálnak élete során daganatot és minden negyedik európai ember rákban hal meg. A magyar képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy az EU-ban az egészségügyi kiadások csupán 3%-át fordítják megelőzésre, ezért javasolják, hogy a tagországok változtassanak ezen az aránytalanságon.

Több képviselő is hangsúlyozta, hogy a rákkeltő vegyi anyagok nagymértékben felelősek a daganatos megbetegedések számának folyamatos növekedéséért. Ezzel összefüggésben a Bizottság elfogadta Hegyi Gyulának azt a javaslatát, hogy tegyenek lépéseket a rákkeltő anyagokat tartalmazó termékek importjának megakadályozásáért. Így például az unión kívülről érkező élelmiszerekben sokkal gyakoribb a vegyszer-szennyezettség, s ezek mégis bejutathatnak a piacunkra, veszélyeztetve az uniós polgárok egészségét. A magyar képviselő szerint a hatósági ellenőrzések, különösen az élelmiszer szennyezések ellenőrzésének szigorításával nemcsak a lakosság egészségét védjük, de megelőzhetjük a közelmúlt olyan botrányos eseteit is, mint a paprika vagy guar-gumi skandaluma.

A parlament azt is sürgeti, hogy az Európai Unió egész területén hasonló esélyei legyenek egy rákos betegnek, jelenleg ugyanis daganatos megbetegedés esetén sokkal rosszabbak a kelet európaiak túlélési esélyei, mind a nyugatiaké.

Brüsszel, 2008. január 29.
Földeák Iván
Hegyi Gyula EP-képviselő sajtótitkára


Tabajdi: Magyarországnak fontos Ukrajna és az EU közelítése


Hazánk egy minden területen konszolidált ukrán-orosz viszonyban érdekelt
Brüsszel, 2008. január 28.

Az Európai Parlament Külügyi Bizottsága ma Julia Timosenko ukrán kormányfőt látta vendégül. Tabajdi Csaba, a bizottság póttagja a látogatás kapcsán elmondta, hogy Magyarország azon EU tagállamok egyike, amelyek különösen érdekeltek Ukrajna és az EU közelítésében. "Míg Ukrajnának több szomszédjával is vitái vannak, Magyarország és Ukrajna között nincs érdemi konfliktus, szomszédsági kapcsolataink kiegyensúlyozottak és dinamikusan fejlődnek. Fontosnak tartjuk, hogy Ukrajnában folytatódjon a demokratikus társadalom intézményeinek kiépülése és a piacgazdaságra való áttérés, ehhez minden segítséget igyekszünk megadni. Törekszünk arra, hogy Ukrajnát minél szélesebb kapcsolati rendszer fűzze az unióhoz, és támogatjuk Ukrajna WTO tagságát. A várhatóan hosszabb folyamatot jelentő NATO tagságot illetően ugyanakkor nagyon körültekintően kell eljárnunk, alapvető szempont a régió stabilitása. Magyarország egy minden területen konszolidált ukrán-orosz viszonyban érdekelt, hiszen ez közvetlenül befolyásolja hazánk és a régió stabilitását, valamint biztonságos energiaellátását" - jelentette ki Tabajdi.

Tabajdi Csaba hangsúlyozta, hogy a jó magyar-ukrán viszony ellenére vannak megoldatlan kisebbségi problémák. Sajnos a beregszászi főiskola továbbra sem kap ukrán állami támogatást, és nem oldódott meg a magyar nyelvű érettségi és felvételi kérdése sem. Nem szerencsés az sem, hogy a Viktor Juscsenko és Sólyom László államfők megállapodása ellenére a megyei tanács még a kárpátaljai elnöki vizitet megelőzően leszavazta a Vereckei-hágón létesítendő honfoglalási emlékművet. A magyar szocialista delegációvezető bízik abban, hogy a jelenleg érzékelhető központi politikai akarat elegendő lesz a regionális ellenállás és az adminisztratív akadályok leküzdésére, a problémák rendezésére.

Tabajdi: Fideszes álviták helyett magyar koncepciót 2014-től a KAP-hoz

A gazdák becsapásával egyenértékű, ha azzal hitegetjük őket, hogy 2013 után is minden marad a régiben
Budapest, 2008. január 27.

Szájer József és Glattfelder Béla Gyurcsány Ferenc miniszterelnök davosi kijelentésével kapcsolatban tartott mai sajtótájékoztatójukon ismét bebizonyították, hogy milyen felelőtlenül politizálnak. A magyar miniszterelnök Davosban arról beszélt, hogy egy sor külső és belső kényszer és körülmény miatt 2014-től nem tartható fent változatlan formában a Közös Agrárpolitika. Elvárható lenne, hogy Szájer és Glattfelder képviselők ismerjék az európai realitásokat és trendeket. Uniós körökben nyilvánvaló, hogy 2014-től az Európai Unió költségvetésében nem tartható a Közös Agrárpolitika finanszírozásának jelenlegi részaránya. Magyarország másokkal összefogva törekszik e trend ellensúlyozására, de a Fidesz „nemzetvédő” populizmusa ezt nem segíti.

A Fidesz belpolitikai viharkeltés céljából magyarázza félre a miniszterelnök szavait. Gyurcsány Ferenc kijelentése figyelmeztetés és felhívás, hogy azonnal hozzá kell látnunk a KAP jövőjével kapcsolatos magyar koncepció kialakításához. A davosi beszéd kapcsán keltett Fideszes vita vihar egy pohár vízben.

Tabajdi megítélése szerint: azoknak, akiknek fontos a magyar agrárium jövője kettős teendőjük van. Magyarországnak élére kell állnia a KAP 2013 utáni reformjának, amely egy igazságosabb elosztást jelent mind a régi és új tagállamok és a különböző szektorok között. Csak egy gyökeresen megreformált Közös Agrárpolitikának van esélye erős költségvetési pozíciókra. Az idő sürget bennünket, mivel az év második felében esedékes francia EU elnökség egyik kiemelt témája lesz a KAP reformja. Erre kellene koncentrálnunk és nem a hisztériakeltésre. A kormány és az MSZP már elkezdte azt a koncepcionális felkészülést, hogy milyen irányba lenne célszerű a közös agrárpolitikát megreformálni, az új tagországok számára hátrányos igazságtalanságokat és szektoriális torzulásokat orvosolni. E célból kezdeményeztem a Magyar Agrárakadémia összehívását, mint szabad vitafórumot a KAP jövőjéről, április 11-12-re Nádudvaron. A közös agrárpolitika mostani formájában fenntarthatatlan, átláthatatlan, igazságtalan és finanszírozhatatlan és a magyar nemzeti érdekek szempontjából nagyon ellentmondásos. – jelentette ki Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának egyetlen magyar főtagja, az MSZP EP Delegáció vezetője, az új tagállamok agrárcsatlakozásáról szóló EP jelentés szerzője.

„A magyar kormány és a szocialista EP képviselők - mint ahogy eddig is - mindent el fognak követni, hogy a lehető legtöbb támogatást szerezzék meg a magyar agrárium és a magyar vidék felzárkóztatására. Ugyanakkor a Fidesz immáron sokadik alkalommal hagyja figyelmen kívül a realitásokat, az európai és világgazdasági trendeket. A gazdák becsapásával egyenértékű, ha azzal hitegetjük őket, hogy 2013 után is minden marad a régiben. A vádaskodások és a nacionalista-populista kijelentések helyett a Fidesz ezért inkább foglalkozzon a reformra vonatkozó érdemi elképzelések, ötletek kidolgozásával.”

Tabajdi Csaba
MSZP EP delegáció vezetőjeA Nemzet Színészeinek sincs hitel
Sajtóközlemény
Budapest, 2008. január 27.


Szégyenteljes, hogy egyes hazai hitelintézetek minden alapos hitelbírálat nélkül, automatikusan kizárják a 70 év felettieket a hitelképesek sorából – közölte Herczog Edit, az Európai Parlament szocialista képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján. Ma a Nemzet Színésze vagy a Nemzet Sportolója, akárcsak bármelyik 70 év feletti polgártársunk pusztán életkora miatt nem kap hitelt. A diszkriminatív gyakorlat megszűntetése érdekében az MSZP Európai Parlamenti képviselője az Európai Bizottsághoz fordult.

Választói panasz nyomán Herczog Edit és kollégái januárban több műszaki- és bútoráruházban, illetve hitelközpontban próbáltak néhány tízezer forintos áruhitelt igényelni 70 év feletti idős ember számára. Annak ellenére, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatósága 2007-ben már két pénzintézetet is elmarasztalt hasonló magatartásért, még mindig találkoztak olyan bankokkal, amelyek kizáró okként jelölték meg a 70 év feletti kort ajánlatukban.

Ma Magyarországon az egy élet munkájával kiérdemelt nyugdíjnak kevesebb hitele van, mint a minimálbérről kiállított igazolásnak, vagy egy közüzemi számlának – vonta le a tanulságot Herczog Edit. Így több mint egymillió idős ember nem juthat hozzá azokhoz a gyors, áthidaló megoldást nyújtó áruhitelekhez, amelyek segítségével néhány tízezer forintos használati tárgyat vásárolhatna magának.

Mint a képviselő asszony elmondta ez nemcsak a PSZÁF ajánlásainak, és a 2003 óta hatályos egyenlő bánásmódról szóló törvénynek mond ellent, de az EU alapelveinek, illetve az Európai Parlament 2008. januárjában elfogadott – a fogyasztói hitelekről szóló – ajánlás-tervezetének is. Éppen ezért csütörtökön azonnali kérdésben fordult az Európai Bizottsághoz, mert úgy véli, hogy a hátrányos megkülönböztetés felszámolása érdekében az Európai Parlament súlyával is fel kell lépni.

Herczog Edit egyben felkéri az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi eseti bizottságát is, hogy vizsgálja meg további törvényi garanciák bevezetésének lehetőségét az idősek védelme érdekében.Segítünk Szatmár felemelkedésében


Hegyi Gyula természetvédelemmel és városi környezettel foglalkozó szakértők és Kárpáti Tibor, a térség országgyűlési képviselőjének jelenétében január 25-én, pénteken este sikeres fórumot tartott Mátészalkán a helyi Kolping Házban. A találkozó alaphangulatát a nemrég megszületett kedvező verespataki döntés adta meg.

- A Szamos és a Tisza révén Mátészalka környéke elsőszámú áldozata volt az emlékezetes 2000-es tiszai ciánszennyezésnek. A verespataki beruházás megakadályozása közös sikere a politikának, a szakmának és a civil szervezeteknek. A környezetvédelemben akkor sikerül eredményeket elérni, ha összefognak egymással a különböző politikai erők, a zöld szervezetek, a lakosság és nem politikai acsarkodásra használják az adott probléma megoldását.

Nagy hangsúllyal került szóba az Ecsedi láp. Szabolcs-Szatmár és Európa egyik legérdekesebb és legértékesebb természeti tája, ahol lényegében háborítatlan az őstermészet, amelyet Nyugat-Európában az iparosodás során elvesztettek. Az eddigi iparosítási és agrárfejlesztési stratégiák lényegében a természet lerombolásával akartak jólétet teremteni a szegényebb vidéken. Az idő eljárt az efféle gondolkodás felett, a szatmári térség és a többi elmaradott régió ma már csak akkor tud előre lépni, ha megőrzi egyedülálló természeti értékeit, amelyeket kiaknázva az ökoturizmus egyik fontos bázisa lehet.

Az európai parlamenti képviselő beszélt arról, hogy az uniós tagsággal a magyar-román határ átlépése könnyebbé vált, a Trianonban egymástól elszakított területek újból közel kerültek egymáshoz. Nagykároly természetes központja a kistérségnek. Ma már mindennapos, hogy az itt élők a határ túloldalán vállalnak munkát. Szatmár kulturális értelemben vonzó, a szatmárnémeti színházba átlátogatnak a helyiek s az ottani, a debreceninél nagyobb repülőteret használják, akik külföldön vállaltak munkát.

Hegyi Gyula megígérte, hogy a szatmári kistérség és az Ecsedi-láp rehabilitációjához szükséges uniós pályázati ismeretek megszerzésében maga és munkatársai révén segítséget ad.

Budapest, 2008. január 26.
Földeák Iván
Hegyi Gyula EP-képviselő sajtótitkáraTabajdi Csaba Magyar Agrárakadémiát hirdet

Budapest, 2008. január 25.
A Közös Agrárpolitika mai formájában fenntarthatatlan és finanszírozhatatlan. Elkerülhetetlen a KAP reformja. Az elkerülhetetlennek az élére kell állni (Charles de Gaulle).

Tabajdi Csaba, az MSZP EP Delegáció vezetője, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának főtagja mai budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Magyar Agrárakadémiát szervez az idei év tavaszán. A Magyarországon eddig nem létező újszerű rendezvény fórumot ad az európai és a magyar agrárium jövőjéről szóló átfogó szakmai vitákra. Az április 11-12-én megrendezésre kerülő nagyszabású, kétnapos rendezvénynek a Hajdú-Bihar megyei Nádudvar ad otthont, vendéglátó és társszervező Csontos János országgyűlési képviselő. A szakmai előadások, eszmecserék mellett az akadémia gazdag kulturális programot is kínál, az agráriumhoz kapcsolódó kiállítások, közösségi események formájában.

Tabajdi Csaba hangsúlyozta, hogy az Agrárakadémia hiánypótló kezdeményezés: "Franciaországban, Hollandiában évi rendszerességgel összegyűlnek az agrárium kulcsszereplői, hogy megvitassák az európai agrárpolitika stratégiai kérdésekeit. A magyar mezőgazdaság jövője szorosan összefügg az unió Közös Agrárpolitikájának sorsával. Éppen ezért itthon is égető szükség van egy átfogó társadalmi párbeszéd megindítására mindenekelőtt az agrárium szereplői, a kormányzat, az európai parlamenti képviselők, a termelők, érdekképviseleti szervek, civilek között a KAP jövőjéről, a magyar mezőgazdaság fejlődési lehetőségeiről, a közös teendőkről. Nem egyszeri rendezvényről, hanem hagyományteremtésről van szó, ezt követően minden évben megrendezésre kerül majd az Agrárakadémia, rendszeres fórumot biztosítva a jövőnket meghatározó viták lefolytatásához." Tabajdi a sajtótájékoztatón az Agrárakadémia létrehozásának indokait illetően hangsúlyozta: "hazánk európai uniós csatlakozásával a magyar mezőgazdaság külső és belső környezete alapjaiban változott meg. A Közös Agrárpolitika szempontjából turbulens időszakban csatlakoztunk az unióhoz. Még alig zárult le a 2003-as KAP reform átültetése, de az unió már újabb reformban gondolkodik. A külső kihívások (világgazdasági verseny, élelmiszerár-emelkedés, WTO tárgyalások), valamint az uniós agrárszektor belső problémái, torzulásai egyaránt indokolják a változást. A KAP-ot és az egész európai agrárszektort folyamatos támadások érik, arra hivatkozva, hogy igazságtalan, nem hatékony, pazarló. Várhatóan még az idén lezárul a KAP ún. egészségügyi felülvizsgálatára, amely a 2003-as reform kiigazításának tekinthető. Az év második felétől pedig indul az uniós költségvetési felülvizsgálat várhatóan évekre elhúzódó folyamata, amely alapjaiban változtathatja meg az európai és benne a magyar agrárszektor sorsát.

"Reményeim szerint a kétnapos rendezvény összehozza majd mindazokat, akik szívükön viselik a magyar mezőgazdaság és vidék sorsát. Az Agrárakadémia olyan kulcskérdéseket tűz napirendjére, mint a KAP fenntarthatósága, torzulásainak, igazságtalanságainak megszüntetése, a magyar mezőgazdaság fejlődési modelljei, a növénytermesztés és állattenyésztés egyensúlyának megteremtése, a környezetvédelmi feltételek kiegyensúlyozása, a szervezettség szintjének növelése, helytállás a világkereskedelmi versenyben, a bioenergia lehetőségei és korlátai. Bízom benne, hogy tabuk nélkül, nyíltan tudunk majd olyan kérdésekről is eszmét cserélni, mint például az, hogy az uniós támogatások abszolút összege, vagy azok igazságos elosztása-e a fontosabb hazánk számára. "Copyright © by KLUBHÁLÓ - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata All Right Reserved.

Published on: 2007-01-05 (14115 olvasás)

[ Vissza ]


- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds