2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200089
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Cigánykérdés 2009.: Ki tehet az előítéletekről?
Posted on February 04, Wednesday, 17:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Sorjáznak az indulatok a miskolci rendőrfőkapitány leváltása, majd visszahelyezése körül. Főiskolás munkatársunk, Rákóczi Ferenc egy kicsit eltávolodik a vitatémától, és az előítéletek felől közelíti meg a cigánykérdést. (Z. L.)


Az előítéletességről, az előítéletek médiában való megjelenéséről sokan, sokféleképpen vélekednek, itthon is, külföldön is. Hazánkban főleg a cigánysággal kapcsolatban jelennek meg ezzel kapcsolatos írások, hiszen ők alkotják a legnagyobb kisebbséget nálunk. Nem tartom magamat rasszistának, nem vagyok cigány vagy egyéb kisebbség jogvédője sem, egyszerűen megpróbálok racionálisan gondolkodni és nyíltan beszélni a problémákról.

Örülök a miskolci rendőrkapitány nyílt és egyenes beszédének. Sajnos a felettesei kevésbé voltak ilyen lelkesek, nyilatkozatát követően néhány óra múlva le is váltották, majd a vizsgálat után visszahelyezték állásába. Számomra az egész eljárás azt jelképezze, hogy strucc módjára homokba dugtuk a fejünket, már megint. Megpróbált a kapitány úr tiszta vizet önteni abba a bizonyos pohárba, ami lehet, hogy kicsit zavaros volt, de csak várni (tenni) kellett volna, hogy leülepedjen. Miért nem álltak ki nyílt vitában a két ellenoldal képviselői? Miért nem vágtak vissza a kapitánynak ellennyilatkozattal? Miért nem elemezték az állításait, és cáfolták meg, ha nem igazak? Miért, miért, miért?

Attól tartok, hogy a szélsőséges szervezetek kihasználják a kormány problémát tagadó magatartását, és az elégedetlen tömeget hamis, torz, nacionalista érvekkel letérítenék a helyes útról, lebeszélnék a probléma őszinte, nyílt kibeszéléséről. Vegyük már észre, hogy nem a Magyar Gárda és társainak létrejötte gerjeszti az előítéletességet, hanem a társadalom nagy részét érintő kérdés ki nem beszélése hozta létre ezeket a szervezeteket. A hétköznapi kisember csak azt veszi észre, hogy környezetében nem dolgoznak a romák, jellemzően bűnöznek, segélyekből élnek, követelik a jogaikat, a kötelességeikkel viszont nincsenek tisztában, verik a tanárokat, önbíráskodnak, satöbbi.

Ugye, ez a felszín, és az egyszerű emberektől nem várhatjuk el, hogy mély szociológiai, történelmi okokat keressenek e tények mögött. De ahelyett, hogy ezt egy hiteles személy nyilvánosan kifejtené és értelmezné, még a létező problémát kimondó illetőt is elhallgattatják. Aki pedig naponta megtapasztalja a cigányok közötti életet, nyilván eltávolodik a hétköznapi politikától, mert úgy érzi, átvágják, nem védik meg, tagadják a jelenség létezését, nem is keresnek rá megoldást. Ez pedig táptalaj a szélsőjobb térnyerésének. Néha már arra gondolok, hogy ez a kérdés annyira nyilvánvaló összefüggéseken alapul (a történelem ismétli önmagát!?), hogy az áldatlan állapotot csakis szándékosan lehetett megteremteni - a rendszerváltás utáni kormányok közreműködésével.

2891

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds