2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200123
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Cigánykérdés 2009.: Segélyt hoz a Messiás
Posted on February 07, Saturday, 20:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Talán kicsit tömény, talán kicsit sok volt a rendőrözés meg pásztoralbertezés, ahogy blog-társam, Czehelszki Levente is írja. Evezzünk tehát más vizekre! Hadd kalauzoljam el az olvasókat egy különös utazásra, úticélunk a megyaszói nyomortelep.


A közel háromezer lelket számláló település Miskolctól úgy harminc kilométernyire van. Nincs a világvégén, de az ott élők számára mégis olyan, mintha lakatlan szigetre vetette volna őket a sors - legalábbis ami a munkalehetőségeket illeti. A falu jelentős részének a segély az egyetlen megélhetési forrása. A kulturális élet helyszíne a kocsma, a társasági események színtere pedig a kisbolt. Hazánk északkeleti peremvidékének sajátos keresztmetszetét adja a település. Megtalálható itt minden jellegzetesség az uzsorakölcsöntől a megélhetési bűnözésig. Havonta egyszer azonban postás képében meglátogatja őket a Messiás.

Nem érkezik üres kézzel. Hozza a családi pótlékot, a szociális segélyt, a nyugdíjat, gyest és a lakásfenntartási támogatást. De az ördög sem alszik: a vaskos boríték jócskán leapad, miután törlesztették az előző havi kölcsönt - kamatostul. Azért egy jó kövér bevásárlásra még futja belőle. Két napig, míg tart a pénz, a Pokol Paradicsommá lesz. Nagy a nyüzsgés a bolt és a presszó körül, vidám kisgyerekek köpködik a napraforgómagot, a nők tömött bevásárlószatyorral fordulnak ki az ajtón. Néhány férfi a nyerőgépet püföli a kocsmában, és a szokásos olcsó bor helyett jóféle itóka kerül a poharakba. Az előrelátók most egy hónapra előre kifizetik a napi kenyéradagot, és felpakolnak krumpliból, lisztből, tartós élelmiszerekből. A száztíz forintos, kétliteres üdítő egész hónapban kelendő, de a jobb húsok, kolbászok csak ilyenkor fogynak igazán. A bolt forgalma a szokásos háromszorosára nő.

A megrakott kosarakat és szatyrokat cipelők sáros földúton indulnak hazafelé. Minél tovább haladunk rajta, annál hepehupásabb az út, szemetesebb a táj, roskatagabbak az épületek. A tágas, ám vakolatlan házak ablakában apró, csillogó szemű gyerekek lesik, mikor jön az anyjuk, hiszen mindenkinek csurran-cseppen most valami földi jó. Néhányan iskolába se mentek, nehogy elszalasszák a ritka alkalmat, amikor saját pénzük lehet. Amint a markukban van, rohannak a boltba, cukorra meg csokira váltani.

Négy apróság csüng az anyján, az ötödik alszik. A gyerekek úgy követik egymást, akár az orgonasípok: hét, hat, öt, négy és három évesek. Egy szobában élnek mindnyájan, a ház három másik helyisége üresen áll. Abban az egyben fűtenek, forróság van odabenn, és minden fekete a kosztól. Közben megérkezik a férj, hátán fűrésszel, nyomában pedig ott lépked az anyós. Vígan vannak, hogyne lennének, amikor öt kiló lisztet, delikátot, paprikát, és egy kis babocskát is vettek. Ha meg elfogy, gyúrnak majd vakarót. Tűzifát nem tudnak ugyan venni, de vékony kis gallyakért el-eljárnak, ha hidegebb az idő. Mióta az anyós lelkére beszélt az uzsorásoknak, azok is megenyhültek annyira, hogy nem voltak verekedni. Rábólintottak, hogy a százötvenezer forintos tartozást huszonötezrével törlesszék.

Jönnek az asszonyok szüntelenül a rossz úton, megrakodva cuccokkal, nyomukban a kicsikkel. Ma még cipekednek, de ki tudja, talán már holnap üresen marad a szatyor.

3210

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds