2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200147
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Cigánykérdés 2009.: Az egyik vet, a másik arat?
Posted on February 12, Thursday, 15:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
A szerkesztőség arra buzdít, hogy a Klubháló olvasói szóljanak a hozzá a cigánykérdéshez. Makónyi András nem a véleményét fogalmazza meg, hanem csokorba gyűjti a borsodi cigányvajda megnyilvánulásait. (Z.L)


Ezen a fórumon is egyre többen foglalkoznak a cigánysággal, a körülöttük kialakuló feszültségről Nagy Zsófiától Czehelszki Leventén át Böjte Józsefig. Miután egy csereháti kis faluból származom, testközelből ismerem a vita alanyait, ellentétben a Zöldi László cikkében / (Klubháló, 2009. február 5.) emlegetett pesti újságíróval, Dési Jánossal. Hozzá kell tennem, hogy volt lakhelyem romái elég jól beilleszkedtek a faluba, de az eltérő „kultúra” így is körvonalazódik. Ennek ellenére mégsem a magam tapasztalatait szeretném bemutatni.

Így kezdtem írásomat a Veszprémben történtek előtt. Bár a brutális késelés nem annyira roma, mint inkább maffia-ügy, alkalmas arra, hogy az egyébként is parázs hangulatot tovább szítsa. „Vékony jégen járunk” - mondta a miniszterelnök. Néhány példa az indulatok jellemzésére. A DVSC vasárnapi tévémeccsén egy ország láthatta a kifeszített transzparenseket: " Bulizni ment, megölték", "Betelt a pohár nálunk is", "Nem polgárháborút, rendet akarunk", „Az igazság elhallgatva!” Szeretném magam megkímélni a manapság könnyen kiérdemelhető rasszista jelzőtől, így nem voltam rest, és ollóztam Lakatos Attila, Borsod megyei cigányvajda megnyilatkozásaiból. Mi nem, ő büntetlenül elmondhatja véleményét a problémákról.

1. Egy cigányvajda mondta

Az első rész egy cigányvezetőkkel való egyeztetésen hangzott el, a második egy tévéinterjúban, aztán néhány sor az Észak-Magyarország február 6-i számából, végül pedig egy-két mondat egy egyeztető fórumon tett nyilatkozatból.

„ A cigánygyerek nem fél, csak a jó istentől! …ezeket a gyerekeket mi neveltük fel…, itt van ez a fene nagy demokrácia, oszt’ nem tudunk vele mit kezdeni. Mit érünk vele, ha a gyerek megveri a tanárt? Meg se nézi hetekig, hónapokig a cigányasszony vagy cigányember, hogy mit hoztál: feketét, ötöst, hatost? Nem érdekli őket testvér! …Ütnek, vágnak, rúgnak, harapnak a cigánygyerekek. …Ha húsz elkövetésből bebizonyítják, hogy húsz cigány elkövető volt, akkor az micsoda? Ti ezt minek nevezitek, ha nem cigánybűnözésnek? Arabnak? Tizenhét rablásból tizenhatot cigánygyerek követ el. Ti ezt minek nevezitek?”

„Testvér! Hát fel kell állni, szólni kell a cigánysághoz! Én nap mint nap járom a cigánytelepeket, ahol az emberek éheznek, enni nincs mit. Csak azt tudják, hogy ezerre kétezer, ötezerre húszezer. Ezekből az emberekből cigánykérdés nem öt év, hanem ötven év múlva is lesz. … Ne legyen bűnözés! Ezt meg kell állítani! Kapok egy levelet. Tizenheten aláírták, magyar emberek. Vajda Úr! Jöjjön, mert ellopták a kerítésemet, elvitték a kádamat, elvitték a tetőmet… fogom az embereimmel, elmegyek, beszélek a cigánycsaláddal. Jön egy rafinált cigányasszony rögtön nekem, s mit mond: - Vajda, biztos ránk álltak a magyarok! Rád álltak? A szomszédba bemész, és ellopod a kádat. Januártól ideköltöztetek, és itt van május, június, július, szétraboltátok a környéket. Még egyszer jönnöm kell, bajotok lesz! Azóta nincs betörés. Gyerekek, el kell menni az emberekkel beszélni! Ide nem az kell, hogy felöltözök, mert mi olyan szépen fel tudunk öltözni, oszt’ nagy Mercikkel elmegyünk. El kell menni szerényebben! Mert, ha nagyképűen megyek hozzá, azt mondja: - Elmész te a rákodba! Te is olyan vagy, mint a többi!”

„Adják ide a parkokat, sztrádákat, vasutakat! Kortól, nemtől független. A cigányasszony jól tud ültetni, a cigányember tudott vón’ kaszálni. Nem adták oda. Ehhez nem kell egyetem. Táncolni, mulatni, hegedülni, …dolgozni is kéne már nekünk! Nem? Következő húzásom az lesz, nem adnak munkát, megrakok öt buszt cigánnyal, s elindulunk külföldre. A tévé, rádió minden előtt! Majd adnak! …Mindaddig baj lesz, míg a cigány szülő azt fogja mondani: a gyerek hol van? Börtönben! Ilyen híresen adom elő! Nem lecsukja a fejét. Annak ő örül, mert ha haza jön, ők híresek lesznek, mert a gyereke a börtönben van. Azt nekem higgyétek el, ha tíz cigánygyerek bemegy a börtönbe, abból jó, ha hármat megtör. Hét úgy jön ki, mint a terminátor, és már azt is tudja, hova kell betörni.”

„98-99’-ben ütötte fel az a szó először - szerintem -, hogy megélhetési bűnözés. De akkor már oda jutottak a médiával, hogy a cigányság annyira próbált úgy élni, ahogy nem volt szabad, a média annyira túlzásba vitte, hogy a cigányok lopnak, hogy a magyar vállalkozók már nem vettek fel minket dolgozni. …Kilencvenben beszéltünk szegénységről, de most, kétezertől, nyomorúságról beszélünk. Ha 2000-2001-ben észreveszi ezt a cigány vezetőség, és elmondja ezt a minisztériumok felé, hogy most álljunk meg, és csináljunk valamit, mert a cigányság a szakadék szélén áll, akkor most 2008-ra nincs ez a nagy kiéleződés. …Nincs mit a cigányoknak enni. A világ legveszélyesebb embere az éhes ember. Mit fog csinálni? Elveszi a Lakatos Attiláét, mert nekem van, meglátta, ellopta. De így mindenki veszélybe kerül. Mindaddig, míg a vezetőink rá nem jönnek, hogy nem csak négyévente vagyunk testvérek. Négyévente megjelennek, megfogja a vállunkat, és mondanak olyan nagy dolgokat, olyan sárkányos dolgokat. Testvérem! Testvérem! Köszönöm szépen, nekünk ilyen testvér nem kell. Ha ők elfelejtették, hogy honnan jöttek, hogy ők cigányok, hogy őket azért választottuk meg, hogy felkerüljenek oda, és minket képviseljenek.”

„Hűségnyilatkozatokat írnak alá minisztereknek. Nekünk, cigányoknak írjanak alá, ne mindig a pártok szekerét tolják. Van ott köztetek olyan vezető, aki már öt széket kiült, és még semmit nem csinált értünk. Az a baja a mi vezetőinknek, hogy azt hiszik, hogy politikusok. Ők csak kisebbségi vezetők. Szerintem nekik egyszer már, tizennyolc év után fel kéne állni, meghajolni, és ettől az országtól bocsánatot kérni. Nemcsak a cigányoktól, a magyar emberektől is, mert amit okoztak, az egy olyan járvány, amire nem tudom mikor fognak ellenszert gyártani.”

A rendőrkapitány által kirobbantott ügyről: „Erre szüksége volt a városnak, a megyének, és ez mindenképpen megtörtént volna.” Horváth Aladár - a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke - miskolci „szemléje” kapcsán: „Horváth Aladárnak mint jogvédőnek ez a dolga, jöjjön csak minél sűrűbben, ezt szeretném.” „Mindenki tudja, mondja, a helyzet kezelése nemcsak rendőrségi ügy.” „ Munkát kell adni a cigányoknak, tanulásra kell őket bírni.” „Lesz-e rend a Lyukóvölgyben?” - kérdezte az újságíró. „Nem. És ha eljön a nyár, az Avason se lesz - válaszolta a vajda.

„Előbb-utóbb elfogy a magyarság türelme, és ebből polgárháború lesz. Ki merem ezt a szót mondani, mert azt vesszük el, ami nem a miénk. Az egyik vet, a másik arat. Ez így nem mehet! Szemléletváltás a cigányságnál. Meg kell őket változtatni! Munkához kell juttatni, és minden rendben! Ez a varázsszó. Munka. …a gyereket az iskolában meg lehet tanítani írni, olvasni, de a viselkedést azt otthon, a szülők tudják. …Nem félnek a tanártól. …a gyereknek több joga van, mint a tanárnak.” „Nagy veszélyben vagyunk mindnyájan! Cigányemberek, nem cigányemberek, mindenki nagy veszélybe került.” „Ahol vannak olyan cigány emberek, akikre a falu, a cigányság felnéz, azokat megkérném, hogy figyeljenek a cigányságra.”

2. A sérelemnek van színe?

Így látja a cigányság helyzetét Lakatos Attila, a Borsod megyei vajda. Ezekből a sorokból talán választ kap Vass Katalin is a Klubhálón február 11-én megjelent és a börtönökről szóló jegyzetében föltett kérdésre: „De vajon hány százalék lesz az, aki többé nem kerül vissza a rácsok mögé, miután kiszabadult?”

Igazából nem is akartam én ehhez semmit hozzáfűzni, mert a gondolatok magukért beszélnek, de azért valami csak kikívánkozik belőlem. A reflektorfénybe került ügyek kapcsán micsoda vehemenciával állnak ki cigány társaik védelmében az érdekvédők: mi az, hogy cigánybűnözésről beszélünk, és egyébként is, a bűnnek nincs színe. Ugyanők egy romákat ért atrocitás után kirohannak a helyszínre, és nyilatkozzák a „tutit”, hogy igenis, rasszista támadás történt, holott még a körülményeket sem ismerik. Ezek szerint az elkövetésnek nincs, a sérelemnek van színe?

7845

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds