2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200115
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Cigánykérdés 2009.: Hátrányos helyzet vagy kiskapu?
Posted on February 17, Tuesday, 16:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Tiszanagyfalun élő munkatársunk hozzászól a Cigánykérdés 2009 című vitához. Busi Eszter megosztja velünk közvetlen és közvetett tapasztalatait. (Z. L.)


A miskolci rendőrkapitány leváltása, majd visszahelyezése után néhány nappal a rakamazi rendőrség felhívást dobatott be falunk és a környező települések minden postaládájába. Ennek lényege, hogy ismeretlen elkövetők, nagyrészt romák egyre több lopást követnek el, ezért kérik a lakosságot, hogy gyanús dolgok észlelése esetén értesítsék a hatóságot. Ez állampolgári szemmel rendben is van, a dolog pikantériáját az adja, hogy Rakamazon és környékén évek óta rengeteg lopás fordul elő, ilyen felhívással pedig még nem találkoztam.

Tiszanagyfaluban, ahol élek, nagyon kevés roma él. Azelőtt viszont Rakamazon laktam négy évig, így elég élményt gyűjthettem össze roma-ügyekben, ráadásul napi kapcsolatban vagyok sok rakamazival. Előre kell bocsátanom, hogy sok cigány barátom van, tisztességes, becsületes emberek. Ők vannak többen, ám Rakamazon létezik egy körülbelül száz emberből álló roma réteg is, akik gátlástalanok. A város egyes körzeteiben mindennaposak a lopások, normakövető magatartással fellépni ellenük lehetetlen.

Ha valahol reggel levágják a disznót, estére a tolvajok kipakolják a hűtőládát. Kedden betörnek egy házba, de még szerdán, esetleg csütörtökön is visszamennek, mert valamit „otthagytak”. Elsődleges célcsoportjuk nem feltétlenül a gazdag réteg, inkább a nyugdíjasokat, egyedülállókat látogatják. Sok idős emberrel beszéltem, akik rémülten idézték fel az éjszakát, amikor hangokat hallottak a szomszéd szobából, és még kimenni se mertek. Mert aki olyankor kimegy, azt jó esetben leütik egy lapáttal.

Amikor rakamazi lakosként terhes-tanácsadásra jártam, láttam, amint egy várandós cigányasszony meg akart verni egy magyar kismamát, csak mert nem tetszett neki a nézése. Beszélgettem rakamazi tanárokkal, akik arról panaszkodtak, hogy még rászólni se mernek a cigánygyerekekre, mert a dorgálásér cserébe életveszélyes fenyegetéseket kapnak. A rakamazi magyarok már megszokták az agresszív légkört, ám aki tudja, gyermekét nem helybe, hanem a szomszédos települések oktatási intézményeibe járatja. Épp ezért a rakamazi iskola már-már roma-iskolának mondható.

Számtalan eset zakatol az agyamban, legutóbb az egyik barátnőm veszítette el az állását. Egy kocsmában dolgozott, pultos volt. Azért rúgták ki, mert délután kettőkor bement a kocsmába négy roma férfi, este kilencig hitelbe ittak, utána meg nem egyenlítették ki a számlát. A barátnőm nem merte azt mondani neki, hogy nincs hitel - hogy is merte volna -, az üzletvezetőnek meg egyszerűbb volt rajta számon kérni a hiányzó összeget, mint a romák után menni. Ugyanennek a barátnőmnek a tizennyolc éves unokahúgát pár hete néhány roma fiatalember prostitúcióra akarta kényszeríteni. Először jól megrugdosták, majd kivitték a rakamazi benzinkútra, és megmutatták neki, melyik ukránnal kell lefeküdnie. Szegény lány alig tudott elmenekülni.

Korábbi cikkeimben mindig kiálltam a cigányság mellett, de most úgy rémlik, mintha átestek volna a ló másik oldalára. Azt látom, hogy sokszor előítéletesebbek, mint a magyarok. Jobban utálják a magyarokat, mint amennyire okuk lenne rá, sőt még azokat a társadalmi normákat elfogadó cigányokat is kiközösítik, akik megpróbálnak becsületesen élni, tanulni. Mi pedig csak reménykedhetünk, hogy ha egyszer betörnek hozzánk, az elkövető nem cigány lesz. Vajon miért toporgunk lábujjhegyen a cigánykérdés körül? És ha probléma a cigánybűnözés, miért nem lehet beszélni róla?

Szerintem egy dolgot kellene tenni, mégpedig azt, amit a romák is kérnek. Adjuk meg nekik az egyenlő bánásmódot! Ők is magyar állampolgárok, a kapcsolódó jogok és kötelezettségek rájuk is vonatkoznak. Ezeket szigorúan számon kell rajtuk kérni, csakúgy, mint a magyarokon, ugyanakkor pedig zárjuk be azokat a kiskapukat, amelyek mögé a bűnöző réteg minduntalan beugrik, ha bajba kerül. Így jól járna a romák ama rétege amely a normakövető állampolgári létre törekszik, de jól járnánk mi, magyarok is.

3981

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds