2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200154
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Cigánykérdés 2009.: A cigány szóra ráállt a szája az egész országnak
Posted on February 19, Thursday, 16:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Sokféle vélemény jelent meg a Cigánykérdés 2009 című vitában. Főiskolás munkatársunk, Molnár Enikő tágítja a kört. (Z. L.)


Úgy másfél évvel ezelőtt írtam a Klubhálóra egy cikket, amelyben megemlítettem a roma-problémát. Akkoriban még nem nevezték válságnak a Válságot, és a kisebbségi összetűzések sem kaptak nagybetűs nevet, nem volt Cigánykérdés. Szinte mindannyian, akik most a Klubháló különböző rovataiban amatőrködünk, írtunk ilyen témáról, de általában némi humorral és persze csak óvatosan. Most ott tartunk, hogy minél hangosabban és durvábban fogalmazza meg valaki az igazát, annál többen emelik fel a fejüket, és a tarkók közt már egyre több az arc, amely a téma felé fordul.

Igen, van Cigánykérdés, és mindenki döbbenten hagyja magát letaglózni ezzel az ősrégi problémával. Amikor a Monarchia területén élő népek saját országra vágyva függetlenedni törtek, a magyarok, kiknek néhány száz évvel korábban volt ilyen államuk, súlyos sértésnek vettek minden más nyelvűek által eltulajdonított rögöt. Most, hogy annyi évtizeden át feküdni hagyta az utolsó etnikai kérdést az ország, sőt aki csak száját kinyitni merte ott, halálnak halálával halá, persze, hogy nemzeti hőssé válik minden nacionalista, aki húsz éve melldöngetve fröcsköl be minden elérhető fórumot az igazával.

Témánál vagyunk hát. Erről beszélnek a buszon, az iskolában, az irodában, a gyárban, a kocsmaasztalnál, és már otthon is. Napok alatt ráállt a szája a cigány szóra az egész országnak. Végre kimondhatják, felpanaszolhatják minden sérelmüket, vagy mások sérelmét, és senki nincs, aki ezt meggátolja. Most, hogy pénzügyi, gazdasági csődben állunk, immár térdig, magunkra szakajtunk egy olyan súlyú társadalmi problémát, ami politikusok, rendőrök, ügyészek, polgármesterek és köztisztviselők karrierjének kriptája lesz, és amivel esélyünk sincs megküzdeni, vagy bármilyen megoldást kidolgozni. Mindez ugye grátisz, hiszen még az Európai Uniónak is csak mostohalánya lévén ijesztő ütemben balkánosodunk, épp csak annyi bátorságunk nincs, hogy etnikai üldözésbe kezdjünk, úgy istenigazából.

Lehet, hogy ezt a megállapítást sokan túlzásnak érzik, de akkor is leírom: egy országos méretű elnyomorosodási pánikot semmi nem vezet úgy le, mint egy jó szaftos kis „faj”-kodás. Mert azt nekem ne mondja senki, hogy neki csak most tűnt fel: a börtönök lakossága többnyire roma, és hogy mennyi romák által elkövetett bűncselekménytől volt hangos az ország az utóbbi években, vagy hogy a hatéves kölyke beiskoláztatásánál az egyik legelső szempont az iskola tanulóinak etnikai összetétele. Már persze, ha az ember válogathat.

Aki eddig csukott szemmel, füllel, szájjal és aggyal mászkált a világban, annak ideje elkezdenie gondolkodni, vajon mi a legfontosabb dolgunk most. Hogy személyes sérelmekért vegyünk elégtételt, vagy hogy globális, kielégítő és mindenek előtt civilizált megoldásokon dolgozzunk, lehetőleg együtt?


2978

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds