2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200096
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Cigánykérdés 2009.: Cigánykultúra?
Posted on February 22, Sunday, 20:30:00
Topic: Háttér - információk, tények
Ledöbbentem, amikor a Klubháló egyik diákrovatába, a Pályakezdő fórumába léptem be. Majdnem az összes cikk a cigányságról szól, s ahogy érzem, mindegyik egyre rosszabb szájízt érzékeltet. Megvallom, el is ment a kedvem attól, hogy írjak ezzel kapcsolatban, hisz már ez is olyan megrágcsált csont, mint amilyet Komor Zoltán említett tegnap a MÁV kapcsán. Aztán mégis úgy döntöttem, hogy leírom a magamét.


A minap nálunk járt leendő sógornőm, aki egy vidéki általános iskolában jelenleg nyolcadikosok osztályfőnöke. Osztályába természetesen járnak cigánygyerekek is, akik már persze több ízben bukva érték el ezt a lépcsőfokot. Mivel a diákok utolsó évüket töltik az általánosban, ezért mindenki hajt, hogy fölvegyék a középiskolába. Ennek ellenére az egyik roma gyerek az osztályból láthatóan nem is törte magát, hogy jó eredményei legyenek, esetleg hogy tovább tudjon tanulni. Sógornőmet érdekelte a viselkedés miértje, így rákérdezett, mire a következő választ kapta: „Minek? A magyarok úgyis eltartanak.”

Ez a kis történet engem lesokkolt. Egy olyan etnikumban, ahol a tízes éveinek derekait taposó gyerek élősködésre van nevelve, beszélhetünk egyáltalán kultúráról? De nemcsak az alsóbb cigányrétegekben kérdőjelezném meg a kulturáltság jelenlétét. Egy riportot láttam a múltkor, amelyben Havas Henrik és az ország vezető romái beszéltek a cigányvajdaság intézményéről. Hát, okosabb nem lettem, azt viszont a észrevettem, hogy sem az országos cigányvajda, sem Rostás-Farkas György, a híres cigányíró nem képesek egy értelmes mondatot kinyögni. Az egyiknek minden - egyébként összefüggéstelen, és a feltett kérdésre legcsekélyebb mértékben sem válaszoló - mondatában benne volt az, hogy „…hát hogy hát…”, a másik pedig össze-vissza beszélt a cigány „kultúráról”, amelybe belekeverte a magyar történelmet, Indiát, illetve az angol kávéházakat, amelyekben állítása szerint 1000-ben már cigányok játszottak. Kár, hogy az első kávéház 1500 környékén nyílt meg, és 1600 után terjedtek el Európában.

Ha a vezetők ilyenek, akkor mit várunk mi el az alsóbb rétegbeliektől? Lopnak, csalnak, hazudnak, fényes nappal ölnek a legkisebb értékért. És mégis el tudják tusolni, vagy képesek megúszni néhány hónap, esetleg néhány év börtönnel. Ha egyáltalán letartóztatják őket, hisz már a rendőr is félve néz rájuk. Az iskolázáshoz megkapnak minden szükséges feltételt, többet, mint a magyar család. A megélhetéshez pedig kapnak házakat, kedvező hitelszerződésekkel, segélyeket, sőt számítógépet és ingyenes internet hozzáférést is, hogy könnyebben naprakészek legyenek. Ez sem elég nekik?

2691

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 1
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds