2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200126
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Cigánykérdés 2009.: A tanult ember és a csont
Posted on February 24, Tuesday, 16:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Gyakori mostanában a döbbenet szó használata, lassanként minden harmadik cikk e figyelemfelhívó kifejezéssel kezdődik a világhálón. A legjobb, ha már a címben is szerepel a szó, vagy legalább a cikk induljon egy olyan igazi ledöbbenéssel. Aztán következhetnek a közhelyek szép sorjában, hogy tényleg legyen miért ledöbbennie az olvasónak. Így tett Szabó Gergő is a Klubhálón megjelent Cigánykultúra? című írásában (2009. február 22.)A figyelemkeltő cím megkérdőjelezi a cigányság kultúrájának létét. Bevallom, ha nem döbbentem is le, de mostanáig furcsálltam, miért nem lehet a cigánykérdés vitájához érkező cikkeket nyomban címlapra tenni, hiszen fontos témáról van szó, és szerény véleményem szerint jó néhány címlapra érdemes cikket olvashattunk már a vitaindító óta. Szabó Gergő cikkének olvasása után árnyaltabb lett a véleményem. Hogy fokozódjon a döbbenet, megismerünk egy amolyan tizenkettő egy tucat-történetet. (Tanárnője kérdésére, miért nem tanul többet, a cigánygyerek azt válaszolta, „Minek? A magyarok úgyis eltartanak.”) Ez hatalmazza fel a szerzőt arra, hogy a cím után biggyessze a kérdőjelet. Azt kérdezi, hogyan lehetne kultúrája a cigányságnak, amikor a cigánygyerekek sokat buknak, és már tizenévesen tudják, hogy a magyarokon fognak élősködni.

A történet valódiságát nincs jogom kétségbe vonni, de nekem hihetőbbnek tűnt volna egy vállvonogatás, némi vigyorgással kiegészítve. Mert ugye mit várhatnánk egy kultúra nélküli etnikum gyermekétől? Ami mégsem hagy nyugodni, hogy bizony nemigen kezdenék ilyen magas röptű elméletbe hasonló kérdés hallatán, de ki tudja, lehet, hogy nekem sincs kultúrám. Csakúgy, mint a vajdának és a cigányírónak, akik a tévéstúdióban „nem képesek egy értelmes mondatot kinyögni”. Valószínű, hogy nem tudnak jól kommunikálni, de az biztos, hogy másképp volna, ha tanulnak annak idején. Ha tényleg megkapnak mindent a tanuláshoz, mint ahogy Szabó Gergő gondolja a mai cigányok lehetőségeiről. Kár, hogy ez egyre kevesebb gyermekre igaz hazánkban, akár cigány, akár nem. És az is kár, hogy a cikk megreked az általánosítások szintjén, mondhatni: a szerző beállt a sorba anélkül, hogy valami egyénit is olvashattunk volna tőle. Ennyi erővel következhetne még néhány történet. Például amikor egy ismerősünk elmeséli, hogy a cigányok már megint felszedték a parkettát, hogy eltüzeljék a frissen kapott új lakásban. Más kérdés, hogy ilyesmi utoljára úgy harminc éve történhetett.

A cigányok „lopnak, csalnak, hazudnak” - állítja Szabó Gergő. Ez igaz, hasonlóan a nem cigányokhoz. A különbség, hogy a cigányok feltűnőek, és kevés kivételtől eltekintve megrekedtek a piti bűncselekmények szintjén. Nem megy nekik a fehérgalléros bűnözés, és bizony, ha embert ölnek, az is sokkal feltűnőbb, mint amikor cigány az áldozat. Ráadásul a rendőrség nem tudja, mit tehet, és mit nem, ami elsősorban a többségi társadalom bűne. Azt viszont Szabó Gergely bűnének vélem, hogy ha már nekiállt tovább rágni a csontot, miért nem teszi úgy, hogy írásában egy főiskolai hallgatóra ismerjünk. Akinek gondolatain meglátszik, hogy tanultabb ember, mint azok, akikről ír.

3103

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds