2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200086
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Cigánykérdés 2009.: Van-e fogadókészség a jobbra?
Posted on February 26, Thursday, 15:30:00
Topic: Háttér - információk, tények
Vérmérséklettől, beleérző képességtől, személyes tapasztalatoktól függően érkeznek a hozzászólások a Cigánykérdés 2009 vitasorozathoz. A Klubháló február 12-i számában, Az egyik vet, a másik arat? című cikkben a Borsod megyei cigányvajda megnyilvánulásait idéztem. Most elérkezettnek látom az időt, hogy Szabó Gergő (Klubháló, február 22. Cigánykultúra?) és Dolhai József (Klubháló, február 24. A tanult ember és a csont ) írásai után én is kifejtsem álláspontomat.


Egészen biztos, hogy mindenkinek van igaza - főleg a saját megközelítésében. Tény, hogy bőségesen vannak példák a Gergő által említett mentalitásra, és még rosszabbakra is. Hallhattunk a nagyobb segély érdekében magzatuk ellen tevő terhes nőkről, egy nap alatt eljátszott segélyekről, uzsoráról, megvert, megfenyegetett pedagógusokról, csoportosan garázdálkodó suhancokról, letarolt konyhakertekről, a nyíregyházi főiskola tanárát megverő, megvágó romabandáról. Ezek tények, de nem volna szabad egy egész kisebbséget ezek alapján megítélni, mint ahogyan homokba sem dughatjuk a fejünket. Vannak ugyan kedvező példák a romák integrációs készségére, csak sajnos ezeket elnyomják a kedvezőtlenek. És itt kiemelném a készség szót, mert a többséginek nevezett társadalom mutathat bármekkora segítőszándékot, ha nincs rá fogadókészség. Hiába az EU-s támogatások a kisebbség felzárkóztatására, ha az elnyert pénzek segítségével beindított programok nem érik el a kívánt hatást, vagy egyszerűen csak kézen-közön elfolyik a pénz. (Ez vonatkozik a többi - nem romákat érintő - uniós pénzre is.)

Ugyancsak tény, hogy magam is vizsgáztam a főiskolán roma lányokkal, akik andragógiai gyakorlaton nagyon szép előadást tartottak a kapott témából. Ismerek dolgozó roma szülőket, akik egy gyermeket nevelnek, mondván: örülnek, ha ezt az egyet tudják taníttatni. Szerveztem programot, ahol a Jászai-díjas roma színész vezette roma színjátszó kör mutatott be színdarabot. Több és több kellene ezekből. Már hallom Dolhai Józsefet, aki rávágja, hogy „ezt mondom én is”. Hidd el kolléga, én is ezt szeretném. Remélem, nem bélyegzel meg engem is a tanulatlanság vádjával, de emlékeztetnélek kisiskolás korunkra. Már akkor sem értettem, hogy a Rontó-család két gyereke miért kapta kezébe a tornafelszerelést, könyveket, füzeteket, ceruzákat ingyen, amikor a szomszéd Hornyákék hét gyerekének pénzért vették, holott csak apuka dolgozott - csordásként a gazdaságban… Az előbbiek ki is használták a lehetőséget, tanultak. Megtanultak élni. Évente egyszer-kétszer térnek vissza szülőfalujukba szép, új, nagy autóval, és vagy félkilónyi arannyal nyakukban és kezükön. Szolgáltatással foglalkoznak… Szüleik mai napig az anno, cs-lakás programban épített házban laknak, amely akkoriban a telepek felszámolásának volt egyik lehetséges módja.

Így, csak amire én emlékezhetek, közel negyven éve léteznek felzárkóztatási törekvések. No, ezért tartom fontosnak a roma kisebbség tettrekészségét a felzárkózás folyamatában, mert ha ezt csak a többségi társadalom akarja, akkor ott vagyunk, mint amikor a kutya fejét húzzuk az asztalra, holott az alatta jobban érzi magát. „Polgárháborús helyzet lesz Magyarországon”, ha cigányság integrációjában nem lesz előrelépés - mondta az MTI-nek Farkas Flórián, a Fidesszel szövetséges Lungo Drom elnöke. Kedves Flórián! Újabb és újabb programok születnek az integráció reményében, hogy aztán tovább lehessen követelőzni. Nem tudom, vajon miért érzem egyre inkább, hogy a kisebbségi funkcionáriusok - tisztelet a becsületes tenni vágyóknak - abban érdekeltek, hogy az ellentétet szítsák, mert így legitimálhatják saját ténykedésüket. Nyakra-főre nyilatkoznak kamerák kereszttüzében, miközben még a tényeket sem ismerik bizonyos ügyekről…

Cigányoznak, mert ha valami nem a szájuk íze szerint van, az azért van, mert ők cigányok. Hát nem, a magyarok között is sok a hátrányos helyzetű, elkeseredett, nehéz sorban élő, pénztelenül tengődő, munkanélküli szegény ember. Vannak köztünk bűnözők, gátlások nélküli lumpen elemek, akiknek se istenük, se hazájuk. És vannak friss diplomával megélhetést kereső pályakezdők, esetleg harmincas, negyvenes, jobb sorsra érdemes, felnőttként diplomát szerző állampolgárok, akik utolsó családi tartalékaikat felhasználva szereztek felsőfokú végzettséget a jobb állás reményében. Ők mire hivatkozzanak? Arra, hogy magyarok? Nem barátaim! Nem kell hivatkozni semmire, hanem tenni kell a dolgainkat. Iskolába járni, tanulni, dolgozni, gyereket nevelni, tisztában lenni kötelességeinkkel. Mindegy, hogy magyar, zsidó, cigány, sváb, szlovák, vagy bármi más nemzetiségű, a társadalom teljes részévé kell válni, nemcsak létszámban, hanem a terhek vállalásában is. Csak bízom benne, hogy illetékes honfitársaim - magyarok és kisebbségiek - átérzik felelősségüket.

A parketta égetése pedig valóban ósdi, harmincéves téma, mert nincs is parketta a házakban. Ajtót, ablakkeretet is feltüzeltek már abban a házban, ahol a fürdőszoba helyén végzi kis és nagy dolgát a család, míg az ablak helyén fóliát rezget a szél. Van „szerencsém” ismerni azt a hatgyermekes magyar családot, akik a „szocpolos” házukból kispóroltatták a vállalkozóval a fürdőszobát, hogy annak árát két-három hét alatt felélhessék… Csereháti valóság - otthon vagyok benne.

5071

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds