2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200092
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Cigánykérdés 2009.: A cigány munkanélküliség ellen való orvosság
Posted on February 27, Friday, 17:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Folytatódik a viták a Cigánykérdés 2009 című témakörről. Főiskolás munkatársunk, Elek Zoltán hozzászól néhány hozzászóláshoz. (Z. L.)


Régi-új hozzászólóként köszöntöm a disputa résztvevőit. Szép számban olvashattam véleményeket a legutóbbi hetek eseményeivel kapcsolatban, és írásról-írásra haladva, folyamatosan erősödött bennem az a gondolat, hogy egyedi történetekkel és elbeszélésekkel, nem jutunk előrébb.

Mint tudjuk, ezek olyanok, mint a népmesék. Van, aki hozzátesz, van, aki elvesz belőlük. Karikírozások, torzítások vegyülnek a kész tények közé, és akarva-akaratlanul gyöngítik a sarkalatos témát. Volt itt minden! Elindultunk az esernyővel hadonászó, egészségvédőként is tökéletesen funkcionáló városőrtől, aki képtelen fölkelteni a szobájában vízipipával szendergő fiatal, ,,dolgos” magyart. Majd vonatra pattantunk, hogy egy oszlásnak indult lumpenproletár cigány illatorgiáját kóstolgathassuk. Mivel minden vita nehezen indul be, ezért ez a két előjátéknak tekinthető szösszenet tökéletesen felkészített valamire, amire tudat alatt készültem. Ilosvai Selymes Péter is megirigyelhetné ama históriákat, amelyek az ország különböző szegleteiből adnak hírt a cigányság sorsáról és a cigány-magyar viszonyrendszerről. Többször szerettem volna keszkenő után nyúlni olvasgatás közben, hol örömömben, hol csalódottságomban.

Nagy Zsófia Csak az a cigány, aki nyomorog című írásában találtam olyan véleményeket, amelyeket emberként elfogadni és közvetíteni puszta naivitás. Konkrétan a cigány nemzetiségű rendőrök alkalmazásával kapcsolatban fogalmazott meg olyan gondolatokat, amelyeket szerintem ő maga is viccesnek talál, ha jobban végiggondolja. Hol beszélhetünk a ,,szégyen” érzetéről, amikor cigányrendőr bírságol cigány bűnelkövetőt? Milyen alapon beszélhetünk szégyenről? Érdekes, hogy magyar rendőrt még akkor sem láttam sírni, amikor magyarokat vertek tömegesen. Akkor miért sír a cigány? Nincs miért. Nekünk se volt miért sírnunk. Miért sirattam volna a notórius macskakőgyűjtőt? Miért kellett volna akár egyetlen könnycseppet is elpottyantanom az antiszociális elemekért? Hanyagolni kellene a temperamentumra hivatkozó mentegetőzéseket, és a dolgok mögé kéne nézni!

Böjte József véleményét olvasva rá kellett jönnöm, hogy sekélyes vízhez értem. A szerző ugyanis nem általános és korántsem hosszú távú képet vázol fel előttünk. S bár félő, hogy viszonválaszában könnyen rasszistaként bélyegezhet meg, a különbség pusztán annyi kettőnk gondolatfonalai között, hogy ő a jövőt meseként látja, én pedig számokban. Nem kell matematikusnak lenni, hogy megérthessük azokat az anomáliákat, amelyeket a cigány lakosság eredményez demográfiai mutatóinkban irdatlan tempójú szaporulatával. Ezzel most nem is traktálnám az olvasókat. Akit foglalkoztat a téma, az feltehetően ismeri az erre vonatkozó prognózisokat, amelyek nem festenek olyan rózsás képet a nagy magyar jövőről.

Amíg a magasan képzett politikai elitünk a békés együttélés kulcsát keresgeti, és milliárdokat dobál ki az ablakon kisebbségi integrációs programokra, addig mi, hülye magyarok összekapáljuk az IMF-hitelre valót, és kifizetjük a púpot a hátunkra. Mindeközben atomjaira hullanak a rendszerváltás óta döglődő szociális ellátó rendszerek, a társadalom- és nyugdíjbiztosítási struktúrával együtt. Az oktatásról és az igazságszolgáltatásról már hadd ne is beszéljek. Ha végigtekintünk a közelmúlt idegborzoló eseményein, észrevehetjük, hogy a sajtó és a közvélemény eljárta a maga szokásos rondóját, körbekopogtatva mindenki orrát: cigány, rendőr, politikus, jogalkotó szervek. Hol tartunk most? Ugyanott. Érdemi cselekedet nem történt, és nem is várható. A rendőrök jogokért sípolnak, a magánszemélyek önvédelemért óbégatnak. Jogalkotóink pedig tudván, hogy esélytelen minden próbálkozás, bazsalyognak az orruk alatt. Volt idejük más dolgokon töprengeni, például Havasiné sorsa felől.

Érdekes mellékszálként jelentkezik a történetben a Fidesz háromcsapásos kezdeményezése, amely jobb és baloldali körökben egyaránt kedvező fogadtatásra talált. Nekem pusztán egyetlen kérdésem volna: vajon mi lesz, ha sorozatosan jönnek a harmadik csapások? Sok jó biztos nem! Elég abból kiindulni, hogy nekünk még egy miniatürizált Guantanamóra se futná, hogy megoldjuk a rabelhelyezésekből adódó gondjainkat. Mert hát, ugye, akit életfogytiglanra ítélnek, az bizony nehezen szabadul a lábtörlő készítés adta gyönyöröktől.

Tovahaladva a hozzászólások sorában, elértem Rózsa Mihály agymenéséhez, akinek légből kapott, gondolatszerű képződményei kétszázezer plusz egy derűs másodperccel ajándékoztak meg eme komor havas délutánon. A cikk szerzője azt állítja első bekezdésében, hogy: ,,az elveink mellett történő következetes kiállás rendkívül fontos”. Ehhez képest ugyanebben a részben fejtegeti, hogy az SZDSZ köpönyegforgató, regionális szinten változó politikája, mennyire képlékeny, és hogy ez milyen jó a liberális párt szempontjait alapul véve. Ha van olyan politikával foglalkozó ember Magyarországon, aki a széllel szemben vizelést pozitív cselekedetként könyveli el, annak gratulálok. Ettől függetlenül aki nem bazsalyog az ,,intimbetétes” párton emiatt, annak nem lehet humora. Ez pusztán csak azt mutatja, hogy egyes honi szervezetek mennyire diszfunkcionális szerepet tulajdonítanak a megfelelő belső, valamint külső kommunikáció megteremtésére. A hozzászólást tovább olvasva sem komorodtam el, hiszen a szerző biztosította a humoros alapanyagot: ,,Tudjuk, hogy a magyar társadalom egy látens rasszista társadalom.” Ki tudja ezt? És ki tudja, hogy mi az előítéletesség? Mert, hogy a szerző nem.

Botor gondolat volna tévutakra terelni a roma-kérdést, és a szegénységre kenni az egészet. Az igazi részmegoldás valóban a szociális ellátó rendszerek teljes megújításában lakozik, csak nem az említett formában. Nehéz helyzetű emberek sajnos mindig akadtak szép számmal ebben a meghurcolt országban. Tisztában vagyok mindazon statisztikákkal, amelyeket Rózsa Mihály felsorol a hozzászólásában, és nem értek egyet az ilyesfajta kivitelezhetetlen és morális katasztrófaként ható javaslatokkal. Nem rászorultsági elven kellene segélyt osztani, hanem a munkához való hozzáállás alapján. A rászorulók jelen pillanatban is készek együttműködni az állammal, sőt még talán a társadalommal is addig a pontig, amíg az segélyezési rendszer szipolyozásáig el nem jutnak. Ha elérték, akkor könnyes búcsút vesznek a társadalomtól, a munkától és minden egyébtől. Persze, ez nem kifejezetten cigányjelenség, inkább össztársadalmi.

A szerző következő javaslatán átjutva elgondolkodtam, hogy ugyanabban az országban élünk-e. A felnőttképzésbe az erőteljes cégek, amelyek éppen roskadoznak (részben a gazdasági válság, részben a politikai erők ténykedései miatt) egy jó ideje már be vannak vonva. A vállalatok megnevezik, milyen munkaerőre van szükségük, és igen, vannak emberek, akik elmennek így dolgozni. A foglalkoztató pénzt kap utánuk, mert romát foglalkoztat adott esetben. Kedves szerző! Kolumbusz az új világba érve nem csodálkozhatott annyit, mint amennyit majd ön, soraim elolvasását követően. Isten hozta Magyarországon!

A Vajdák tanácsának jelentősége bagatell, protokolláris, és minden egyéb tekintetben rongyrázás, amit művelnek. Az RTL Klub egyik műsorán követtem figyelemmel Lakatos Attila ténykedését, amint nyúlszőr kalapjában és hófehér Q8-as paripáján szeli az országot embereivel, hogy Teréz anya huszonegyedik századi reinkarnációjaként tündökölhessen. Mint tudjuk, ez csak show, röpke tíz perc az embereknek, hogy lássák, nem mindenki bodzaszedéssel keresi a kenyerét. Van olyan, aki tisztességesen dolgozik.

7181

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds