2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200119
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Cigánykérdés 2009.: Véletlenek egybeesése vagy láncolat?
Posted on March 06, Friday, 17:30:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
A főiskolás szerző most először publikál a Klubhálón. Simon Roland a maga nézőpontjából foglalja össze a Cigánykérdés 2009-et. (Z. L.)„Sok jó ember kis helyen is elfér” - tartja a közmondás, ami napjaink Magyarországára korántsem helytálló megállapítás. A népesség alig éri el a tízmilliót, illetve kevés a „jó ember”. Elhagyva a burkolt filozofálás ösvényét, tagadhatatlan, hogy kiéleződött a magyar-roma ellentét. Szinte hetente jelennek meg az újabb és újabb információk, hogy ismét támadás érte valamelyik oldalt. Azt már tudjuk, hogy valami nem működik jól, és azt is, hogy valami elkezdődött. Ami viszont a legnagyobb kérdés, hogy mi lesz ennek a vége.

A romák általában kitaszított és minden lehetőségtől megfosztott népként emlegetik magukat. Azt mondják, hogy a magyar nép nem érti meg a kultúrájukat. Ez persze túlzás, és gyenge próbálkozás arra, hogy védekezzenek ama tény ellen, miszerint sok közöttük a bűnöző. Legyünk tárgyilagosak, persze. Tény ugyanis, hogy a roma lakosság nagy többsége mélyszegénységben él, rosszak a szociális körülményei, és csekély lehetősége van a társadalmi mobilitásra. A közoktatás rendszerében ritka, ha egy roma fiatalnak sikerül elégséges érettségi vizsgát tennie. De ha a szülők, vagy valaki más felnőtt nincs előttük pozitív mintaként, akkor nem fog bennük munkálkodni az a vágy, hogy tanult és sikeres felnőttek legyenek. 2009-ből alig több mint két hónap telt el, mégis számos esemény mélyítette tovább a magyar-roma ellentétet.

Az év elején nagy port kavart Pásztor Albert miskolci rendőrfőkapitány nyilatkozata, amiben köntörfalazás nélkül kijelentette:„Kisebbségi nemzet-társainkkal nem megy az együttélés.” A rendőrezredest egy időre mellékvágányra irányították, erre Miskolc lakosai rokonszenv-tüntetést szerveztek - azóta újra a régi posztján dolgozik. Feltételezhető, hogy kellően átlátja Miskolc bűnügyi helyzetét, csupán kimondta azt, amit a kamerák előtt a legtöbben nem mernek.

Nem sokkal később egy sportoló, Marian Cozma esett áldozatul a gyűlöletnek. Az MKB Veszprém kézilabda csapata egy helybéli szórakozóhelyen mulatott, ahol a sportolók összetűzésbe kerültek egy romákból álló bandával. Mint kiderült, a román beállós a pultos lányt akarta megvédeni, akit a romák egrecíroztattak. Ez lett a veszte, leszúrták - közönséges gyilkosság történt. Az esemény híre átlépte az országhatárt is. Az ügy egyik lehetséges vádlottja Sztojka Iván szerepelt az egyik hazánkban népszerű közösségi portálon. Megdöbbentem, hogy a képeihez fűzött kommentárokban válogatott szidalmak olvashatóak olyan hétköznapi emberektől, akiktől az ember nem feltételezne ilyen gondolatokat, pláne, hogy még fel is vállalják a nyilvánosság előtt.

Tatárszentgyörgy annak a településnek a neve, amely pillanatnyilag az utolsó állomás ebben bizonyosan folytatódó történetben. Sok a kérdés, még most is folyik a nyomozás. Ami viszont tény, hogy könyörtelen gyilkosság történt. Ismeretlenek felgyújtották egy öttagú család házát, és a férjet meg a kisfiát lelőtték. A család szerint azért támadták meg őket, mert romák. Tény, hogy a környéken jelentős volt már a feszültség a rendszeres falopások miatt, de talán mégsem akkora, hogy ez két ember kivégzését eredményezze.

Vajon ezek az események láncolatot alkotnak? Vagy egyéni, bár tragikus esetek? Idővel talán választ kapunk ezekre a kérdésekre. Ami biztos, hogy valami elkezdődött. Valami, ami csak árthat nekünk. A pszichológia régóta tudja, hogy azokat a dolgokat, amik frusztrálnak bennünket, ki kell beszélni. Különben nagy intenzitással törnek elő, de akkor már késő. Azt hiszem, hogy a legutóbbi két hónapban történtek az utóbbira engednek következtetni.

3541

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.06 Seconds