2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200104
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Cigánykérdés 2009.: Lesz-e igazi cigánypárt?
Posted on March 09, Monday, 08:30:00
Topic: Háttér - információk, tények
A Cigány Kisebbségi Önkormányzatok I. Kongresszusa zajlott március 6-án, amelynek vendége lehettem. A közelmúlt eseményei különös jelentőséget adtak a tanácskozásnak, ahol a megyei küldöttek mondták el véleményüket és helyzetelemzésüket. A meghívott szakértők közül felszólalt Bíró András, alternatív Nobel-díjas, dr. Kende Péter jogász-közíró és több külföldi vendég.


A meglehetősen lázas hangulat egy irányba tendált. A romák most nem azzal foglalkoztak, kik, mikor és hogyan rontották el a cigányság ügyét. Nem vagdalkoztak különféle cigány szervezetek felé, nem vontak felelősségre ismert roma politikusokat, nem panaszolták fel, hogy ki, mennyit kapott pénzből, politikai támogatásból, elismerésből.

Mostanára talán beérett a felismerés sokukban: a cigányság létszáma alapján, ha összefog, parlamenti képviseletet nyerhet, nem kell semelyik párt csatlósaivá válniuk. Ha a 2006-ban megalapított Roma Összefogás Pártja már az idei európai parlamenti képviselő -választáskor megszerveződik, és a 2010-es parlamenti képviselő - választásra meg tudja szervezni a szavazóképes 300-350 ezer romát, akkor van esélye, legalábbis országos és megyei listán a parlamentbe jutni.

Sokan teszik fel a kérdést, hogy akkor mi van? Melyik párt köt velük szövetséget? Melyik utasítja el látványosan az együttműködést? Hogyan tudnak érvényt szerezni javaslataiknak, követeléseiknek? A bejutottak „dísz cigányokká” válnának, vagy tudnának törvényalkotókká válni?

Jogos kérdések, de az is kérdés, hogy jobb-e a mai helyzet? Az, hogy egyes cigány szervezetek a nagyobb pártok csatlósaiként szervezik be a cigányokat. Ahogy Kolompár Orbán fogalmazott, csirkelábért és lecsókolbászért veszik meg a szavazataikat. Jobb-e, hogy a mindenkori hatalom súlyos milliárdokat költ, hangzatos cigányprogramokra, amely milliárdok követhetetlenül tűnnek el, de csak töredékük jut a cigányok megsegítésére. A Számvevőszék elemzése szerint 150 milliárdból csak 20 milliárd követhető nyomon. Jobb-e, hogy igazi képviselet híján a rendszerváltás óta nem történt lényeges változás a leszakadó rétegek munkához juttatásában? Hogy egész térségek éheznek, fáznak? Hogy ma büntetlenül flangálnak félkatonai szervezetek, hogy megfélemlítsék azon falvak lakóit, akiket a szükség és a kényszer rávisz a falopásra, vagy a másik ember baromfiának, terményének, vagy éppen a villanyáram illegális megszerzésére?

Valami más kell! Talán az, hogy a cigányok egységbe szerveződjenek és érvényesíthessék követeléseiket. Munkát kérnek, nem könyöradományt, olyan munkát, amelyből tisztességesen meg tudnak élni. Okos vezetőinknek rá kellene már jönni, ha munka van, akkor lehet csak az oktatás is sikeres. Ha a családban nemzedékeken át a segélyekből élés a szocializációs példa, hiába tanul a gyerek, segélyekből fog élni, mert az a természetes.

Nem igaz, hogy nem lehet munkahelyeket teremteni! Van rá jó példa és van rá sok lehetőség. Csak segítség kell hozzá és hozzáértés. Nyírlugos polgármestere több hektárnyi területen uborkaültetvényt hozott létre. Egy-egy sorát cigány családok művelik. Megszervezte az értékesítést is. Télen erdészeti munkát végeznek. Nincs szükségük a kisvárosban segélyekre. A felfutóban lévő alternatív energiagyártásban nagy szerepe van a „biomassza” gyártásnak. Szinte nincs olyan helye az országnak, ahol nem lehetne valamelyik formáját művelni. Képesítés nélküli munkaerővel is elvégezhető a termelés. Csak akarni kell megalapozni a gyártást. A tudósok évek óta mondják, a politika évek óta nem tesz semmit. Ezrek dolgozhatnának, hasznosan. És ez csak néhány példa.

Jó lenne felébredni végre, mielőtt az a két-három millió szegény sorba sodort ember ránk töri az ajtót. Ez már nem cigánykérdés. Ez az ország legégetőbb problémája.

3704

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 3


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 1 hozzászólás | Search Discussion
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.


Re: Lesz-e igazi cigánypárt? (Pontok: 1)
Szerző: ctg Ideje: January 01, Friday, 07:24:37
(Adatok | Üzenet küldése | Journal)
Bojte testverem!
Pontosan ez a problema: mi lesz, ha ez a tobb millios ehezo had osszeszervezkedik, megindul, es rendet csinal? Ennek vagyunk mar ma is szemtanui. Nem akarom ecsetelni, melyik oldalon. Annyit elarulok, hogy a Magyar Gardara gondoltam. Bar ok nem eheznek, tobbsegukben nem. Nekik mas a bajuk. Azt hiszem Trianon, hogy elvettek az orszagukat, ilyenek. Velemenyem szerint megertheto. Kepzeljuk mar el, mit erezhettek mondjuk a felvideki elcsatoltak, akiket azert rugtak ki sajat hazukbol az utcara, mert konkretan magyarok voltak. Vagy a Csehorszagba eladott magyar rabszolgak 1945 utan. Voltak vagy negyvenezren.

Azonban a ciganyok is szervezkednek. Hat olyan szervezetten kepesek agyonverni idos nagymamakat, megeroszakolni, elevenen felgyujtani oket, hogy orom nezni. Szervezeti szempontbol kivaloak. Es ezt nem veszi eszre Kolompar Orban, es Dr.Kende Peter. Kerpzeljuk el, ha ilyen szervezetten latnanak hozza a munkakereseshez. Vagy a tobbszaz milliard forintbol nem csak 20 milliardnak lenne dokumentalt nyoma, hanem tobbnek is. Magyarul, ha nem lopnak el az egeszet a Kolompar Orban vezette cigany ertelmisegiek. Akkor lenne csak igazan fene jo.

De ellopjak.

Es fejetol budosodik a hal.

Magyarul addig, mig a ciganysag legfelso vezetese tolvajokbol all, es olyanokbol, akik csakis onmagukra kepesek gondolni, meg nagy erzelgos dumakat elengedni a kulonben semmit nem  csinalo Jobbikrol es Csendorsegerol, tovabba lepten-nyomon rasszistazni, addig a ciganysag nem fog alattuk partokba tomorulni.

Ugyanis hiszi Bojte testverem, vagy nem, a ciganysag legnagyobb gondja nem mas, mint a bunozo, alvilagi gengszerbandak totalis uralma naiv fejeik felett. Azok pedig nem kukoricaznak. Megtorik oket, szocialis juttatasaikat elveszik, ejszaka pedig agyonlovik anyukat pici leanykajaval egyutt. Es termeszetese valamifele pehelysulyu rasszista senkikre fogjak az egeszet. Azok a marhak meg elviszik. A ciganysag tobbsege pedig ketelkedik. Hogy ugyan mar, hat ott se jartak soha.

Vagyis egyet tehetunk:
A ciganysag feje folott nem tanacskozgatunk, es nagyokat szocseplunk, hanem olyan szemelyeket nevezunk ki vezetoiknek, akik nem lopni es haracsolni, plusz gyulolkodni indulnak. Ha ez meglesz, ettol a pillanattol kezdve a ciganysag felemelkedese elkezdodott. Ha nem...nos...nem kezdodott el.
Es a nagyfoku szaporodas eredmenyekeppen fellangolo belso polgarhaborus helyzet iszonyu verontast eredmenyezhet majd.

De ugye ezt senki nem akarja.

- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.06 Seconds