2018 March 22, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19947324
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
BP Urbanisztika: Volt egyszer egy ORI- székház
Posted on April 19, Wednesday, 10:09:45
Topic: Budapest Hogyan tovább?!
Az egykori ORI-székházból mára semmi sem látszik a Vörösmarty téren. A 2005-re tervezett új épület átadása jócskán csúszik, mert az azbesztmentesítés több időt vesz igénybe, mint amire számítottak a beruházók. A lebontott épület minden ablaka körül ezzel a káros és veszélyes anyaggal szigeteltek, ennek feltárása és elszállítása hosszú ideig hátráltatta a munkát.


1999-ben szükségessé vált a rossz állapotban lévő irodaház teljes műszaki felújítása, de az anyagi fedezet hiányzott hozzá. A Vigadóval egységes tömböt képező épület tulajdonosa, a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány kuratóriuma 2001-ben pályázatot írt ki az irodaház értékesítésére. Mivel érvényes pályázat nem érkezett, ezért módosított feltételekkel újra meghirdették. A Dózsa György úti szakszervezeti székházak helyén is építkező ING Ingatlanfejlesztő Kft-vel megállapodást kötött a Szabadművelődési Alapítvány. Ennek értelmében az irodaházat lebontották, és helyére új, többfunkciós épületet emelnek.

A tervezet szerint négy szint a föld alatt lesz. Legalul kap helyet a 252 gépkocsi befogadására alkalmas parkolóház, a következő emeleteken lesz az összesen 6000 négyzetméternyi üzletterület. Az üzletek közvetlenül a térről, illetve az épület közepét elfoglaló átriumból közelíthetők majd meg. Lesznek függőkertek, kávézók és éttermek is. Az üzletek fölött három szinten épülnek az irodák, a felső két szinten nyolc, egyenként kétszáz négyzetméteres luxuslakással.

Mintha kicsit “elátkozott” lenne a Vörösmarty tér nyugati oldalának ezen része, legalábbis előtörténete ezt mutatja.
Az 1800-as évek elején a mai irodaház helyén felépülő, Pollack Mihály tervezte klasszicista, háromemeletes Német Színház 1847-ben egy nagy tűzvész következtében kiégett, majd elpusztult. A színház helyén lévő üres telket csak 25 év után értékesítette a város vezetősége. Nagyon magas áron, 1411 Ft-ért adták el Haas Fülöp és fiai híres szőnyegcégének. Az 1872-73-ban felépült gyönyörű eklektikus palotának középső három emeletén a szőnyegcég áruháza működött. A többi helyiséget különféle üzletek számára adták bérbe. Az emeleteken bérlakások voltak. A mai szemmel is feltűnően szép homlokzat-amely a cég gazdagságát is jelezte- nagy vihart kavart a korabeli lakosság körében. Szinte minden akkori sajtóorgánumban olvashattunk megoszló véleményeket a palotáról. Egyesek szerint a város legszebb pontja, mások szerint a főváros szégyene volt. Az épület ma már csak régi fotókon látható, mert 1945-ben bombatalálat érte, és teljesen elpusztult. Napjainkban kizárólag ezeknek az archív felvételeknek az alapján alkothatunk véleményt az egykori palotáról. Ismét az előtt a nagy kérdés előtt állt a város vezetése, hogy mi legyen az épület helyén ? A probléma eldöntése 25 évet váratott magára. 1971-ben felépült a modern, szocreál, ízlésesnek egyáltalán nem mondható sokemeletes irodaház. Itt kapott helyett többek között az Országos Rendező Iroda, a Magvető Kiadó, a PEN Club, a magyar zenei tanács, és több művészeti szakszervezet. Szerencsére nem kellett várni sem természeti katasztrófára, sem háborús pusztításra ahhoz, hogy ez a monstrum eltűnjön Budapestnek erről a gyönyörű műemlékekkel teli, patinás teréről. 30 év elteltével lebontották a volt ORI székházat.

Az egyedi anyagokat felhasználó beruházás várható költsége körülbelül 14 milliárd forint lesz. Az új, modern, a XXI. századi követelményeknek megfelelő komplexum építését már megkezdték. Az átadás 2006 végére, 2007 elejére várható. A tervezők megígérték, hogy nem rontják el újra a Vörösmarty tér építészeti, műemléki jellegét. Reméljük, ezt be is tartják.

3796

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest Hogyan tovább?!
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest Hogyan tovább?!:
Az önkormányzati reform szükségességéről


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 3


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds