2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190456
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
SIMON JUDIT, A Sport1 TELEVÍZIÓ ARCA
Posted on May 03, Wednesday, 16:00:00
Topic: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
Úgy tűnik, nemcsak a politikusok, hanem a sztárok is őszintébben válaszolnak vidéki környezetben. Mi Nyíregyházán, a főiskola egyik szárnyépületének ablakában ülünk. Az üveg mindkét oldalán, a parkban és az épületben is zajlik a campus nyüzsgő élete, míg Judit arról beszél, hogyan tanul egy gyakornok hónapokig az „öregektől”, éjszakákba nyúlóan, „ösztöndíj” nélkül – miközben még a fiatal husira vágyó kollégák szereposztó díványai között is lavírozgatni kell.


Klubháló:  Sok interjút készítettek már veled?

Simon Judit:  Nem. :-) Általában én szoktam kérdezni.

Mint hivatásos kérdező, szakmai szemmel figyeled majd a kérdéseimet?
Abszolút nem. Ilyenkor tapasztalom meg, hogy milyen az, amikor akasztják a hóhért. Szerintem rettenetesen nehéz interjúalanynak lenni, és időnként nehezebbnél nehezebb kérdésekre válaszolni. Kifejezetten kedvelem, amikor megkérnek, mesélj magadról. :-)  Annak idején, kezdő riporterként én is feltettem ezt a „kérdést” néhányszor. Aztán, amikor az első interjút készítik az emberrel, rájön: ez az, amire nem lehet válaszolni.

Azért csak mesélj magadról! Miért akartál képernyőre kerülni?
Nem akartam képernyőre kerülni. Debrecenben, rádiós vonalon indultam el, azt is akartam folytatni, csak a mai magyar rádiózás nem arról szól, ami az én ideálom. A tipikus kereskedelmi rádiós műsorvezetés nem túl kreatív. Be vagy szorítva szűk korlátok közé, és csak arról beszélhetsz, ami a rádió profiljába beletartozik. És arról szól, hogy felkonferálod a soronkövetkező öt számot, játszol, mert a reklámozók ezt várják el tőled. Ezt megcsinálod egy négyórás műsoridő alatt olyan harmincötször. Ebbe agyilag bele lehet bolondulni. Csináltam, nem tetszett!

A Sport1-nél azt csinálod, amit szeretsz?
Fogós kérdést tettél föl. Én imádom azt, amit csinálok, de ott is korlátok közé vagyok szorítva. Amiről beszélgethetek, az csak a sport. Nagyon kevés alkalom van arra, hogy egyéb területekre is eltévedjen az ember. A Sport1-gyel nekem csak egy problémám van, hogy nem tudom kimeríteni az érdeklődési körömet. Ha e mellett más műsorokban is lenne érdekeltségem, ahol akár kulturális, akár emberi kíváncsiságomat kielégíthetném, akkor lennék elégedett.

Pesten azért több a lehetőség, mint Debrecenben.
A fővárosban sok lehetőséged, mozgástered van. Ez a szakma arról szól, hogy bármikor beleléphetsz a gödörbe, és onnan ki kell másznod. Ha vidéken lépsz bele, olyan sok lehetőséged nincs tovább. Budapesten hat-hét rádiónál, és jó pár tévénél tudsz elhelyezkedni. Tudtam, hogy mit akarok csinálni, és ennek érdekében mindent megtettem. Mindent nem, de sok mindent.

Mindent nem?
Ha ugyanarra gondolunk, a „szereposztó díványra”, akkor engem annak idején nagyon sokan riogattak ezzel, szakmabeliek. Hallottam olyanokról, akik kerültek ilyen szituációba.

Tudsz nevet mondani?
Nem hiszem, hogy korrekt lenne. :-)  Tudom, hogy újságíróvéred van, de ez nem feltétlenül olyan téma, aminek közszájon kellene forognia. Ez egyébként olyan helyeken működik, ahol különösen nagy a túlkínálat. És amikor elkezdtem a tévézést, hónapokig ingyen, gyakornokként dolgoztam. Képzeld el úgy, hogy öt hónapig mindennap bemész dolgozni délután kettőtől éjfélig, és ezért egy fillért sem kapsz. Ugyanígy működött a rádiónál. „Bedolgoztam magam”. Kilestem a szakma fortélyait, tanultam a nagyoktól, az öregektől.

Mostanában sokat beszélnek a nők diszkriminálásáról, te pedig nagyon nő vagy. Érezted ennek a hátrányát a pályád során?
A jelenlegi munkahelyemen semmiféle hátrány nem származik abból, hogy nő vagyok. Sőt! Hála az égnek, nekem mindig olyan munkákat sikerült kapnom, amik többé-kevésbé férfiaknak szólnak. Most éppen egy sporttelevíziónál dolgozom, de vezettem autósmagazint is, és ezek, többé-kevésbé férfiaknak készülő műsorok. Na most, egy egészséges férfi, mindamellett, hogy nagyon szereti az autókat, meg nagyon szereti a sportot, azért nagyon szereti a nőket is. :-)  Véleményem szerint ez is plusz lehet egy férfiaknak szóló műsorban, ha azt ráadásul egy nő vezeti.

Nem mindig szeretjük, ha egy nő mondja meg, „mit kell látni” a pályán.
Én nem mondom meg, mit kell látni a pályán. Soha nem vállaltam azt, hogy átvegyek olyan szerepeket, amik nem nekem valók. Nem sportszakmai oldalról közelítem meg a dolgokat, ez nem az én feladatom. Arra ott van mellettem a szakértő. Az autósmagazinban sem én voltam, aki megmondta, hogy abban a bizonyos autóban milyen típusú motor van, és az éppen hol foglal helyet az autó motorterében. Erre is megvolt a szakember. Én egy riporteri, „konferanszié-szerepet” vállaltam. Sokkal inkább kalauz vagyok, mint szakértő.

Miért gondolod, hogy nem való neked a kommentálás?
Nem tudnám csinálni. Knézy Jenő néhány kollégámat úgy tanította a szakmára, hogy leültette őket egy tűzfal elé, és azt kérte, hogy akkor most tíz percig beszéljenek arról, amit látnak! Egy kommentátornak akkor is érdekesnek kell lennie, hogyha a világon semmi nem történik a pályán. Volt egy futballmeccs, amikor nemes egyszerűséggel elment az áram, nem volt megvilágítva a pálya. És a kommentátornak, aki nincs ott a helyszínen, beszélnie kell. Ez az, amit én nem tudnék csinálni.

Interjúzni viszont tudsz. Mindig készülsz?
Készülök mindenképpen. Úgy gondolom, az improvizálás a szó hagyományos értelmében a riporternek többet árt, mint használ. Vitray Tamástól tanultam, hogy egy jó riporter mindig odafigyel a partnerére. Ha a válaszod föltesz bennem még öt másik kérdést, akkor azokból legalább hármat meg kell kérdeznem tőled, hogy megértsem, amit mondani akartál. Fölmerülnek bennem kérdések, mert érdekelsz. A válaszoddal ugyanis gyakran nem mész bele részletesen a dologba, mert vannak bizonyos, számodra evidens dolgok. Ezekre én nem számíthatok előre.

Munka után még tudsz sporttal foglalkozni?
Amikor a nap huszonnégy órájából eltöltesz tizenkettőt egyetlen témával, akkor nem biztos, hogy ez lesz a legfőbb szórakozásod. Én nagyon szívesen beszélgetek, de kifejezetten kellemetlen, amikor egy számomra vadidegen ember mindenáron a sportról és a sporthoz való viszonyomról akar faggatni. Nekem az már tudat alatt munka. És olyan jó néha úgy beszélgetni, hogy közben nem dolgozom.

6471

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka:
Tudással fölvértezve zuhanni a zenébe


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds