2018 March 22, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19947611
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
110 éve, május 1-én nyílt meg a Vígszínház
Posted on May 09, Tuesday, 13:39:30
Topic: Budapest Anno
A századfordulón Budapest szinte évek alatt vált világvárossá, s polgársága egy saját ízlésének és igényeinek megfelelő színházat akart. 1896-ban egy év alatt két zseniális építésznek, az osztrák származású Fellnernek és a porosz Helmernek köszönhetően felépült az impozáns Vígszínház, amely mögött az építés évében még mocsaras terület húzódott.


E két építész a századforduló évtizedeiben megtervezte és megalkotta az európai polgárság színházideálját, Odesszától Prágáig, Bécstől Budapestig 47 színházépületet építettek. A Vígszínház épületének külsejét és belsejét egyaránt pazar díszítés jellemzi. Homlokzatának ívesen előreugró középrészét gazdagon képzett ablakok törik át, tetejét kupola koronázza. Több mint ezerfős nézőterét háromszintes páholy kíséri. Ritkán kellett üres széksorok előtt játszani a színészeknek: az első pillanataitól kezdve telt házakat vonzott ez a színház. Itt született meg a huszadik századi modern magyar polgári dráma.

A budapesti polgárság nagy becsben tartotta színészeit, utánozta a színpadon látott jelmezeket, ruhákat, díszleteket és berendezéseket. Kultusza volt a Vígszínház előadásainak és színészeinek.  Az első igazgató Ditrói Mór volt, akit Kolozsvárról hívtak az új színház élére, és aki magával hozta ottani társulatának nagy részét. Őt Jób Dániel követte. Az akkori társulat tagja volt többek között Varsányi Irén, Csortos Gyula, Gombaszögi Ella és Gombaszögi Frida, majd Jávor Pál, Darvas Lili, Muráti Lili, Somlay Artúr, Tolnay Klári, Kabos Gyula, Ráday Imre, Ajtay Andor, Páger Antal. A Vígszínház háziszerzőjeként indult a világhír felé Molnár Ferenc, itt aratta sikereit a huszadik század elején Heltai Jenő, Bródy Sándor, Szomory Dezső és Lengyel Menyhért.

A II. világháború utolsó napjaiban bombatalálat érte az épületet, ezért a társulat 1945. május 1-jén a Nagymező utcai Radius moziban kezdte újra működését. A Vígszínház újra felépítve 1951-ben nyílt meg, Magyar Néphadsereg Színháza néven. A teátrum 1961-ben kapta vissza régi nevét, s csaknem két évtizedig Várkonyi Zoltán igazgató-főrendezőként irányította a társulatot. Várkonyi Zoltán 1979-ben bekövetkezett halála után Horvai István igazgatta a színházat 1985-ig, őt Marton László követte, aki a mai napig irányítja a teátrumot. A társulat a hetvenes-nyolcvanas években több magyar musicalt is bemutatott, ezek között volt a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, a Harmincéves vagyok és A Padlás. A Vígszínház kamaraszínháza, a Pesti Színház 1967-ben nyílt meg. Az 1990-es évek elején kívül- belül nagy rekonstrukciót hajtottak végre a Vígszínházon, mely azóta is a Nagykörút és Budapest egyik ékessége.

3218

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest Anno
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest Anno:
A negyedik hatalmi ág elhagyott palotái I. rész


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds