2018 April 26, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210396
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Tudomány: Értékek fénykörében
Posted on November 23, Tuesday, 09:58:31
Topic: Klubélet - klubjaink rendezvényei
Ismét rangos esemény színhelye volt november 22-én este a magyar szellemi élet egyik jelentős műhelye: Varga Károly szociológus címben jelzett új tudományos munkáját ismerhették meg a szakma képviselői és a "civil" érdeklődők. A vaskos kötet 40 év értékkutatását tárja az olvasók elé, mely -alcíme szerint- egyben Adalék egy új nemzetstratégia megalapozásához.

"A szerző tudása hihetetlen, a világon mindent olvasott, mindenre emlékszik" -ezekkel a méltató szavakkal kezdte a tudóstárs bemutatását Hankiss Elemér egyetemi tanár, majd Varga Károly szakmai életrajzának rövid ismertetésével folytatta. Eszerint a 73 éves kutató egyetemi tanulmányait az ELTE-n végezte, 1958-tól pedig az Eötvös Kollégium tagja lett. 1961-ben francia-német nyelvtanári diplomát szerzett. Ezután két esztendeig a KSH Nemzetközi és Tanulmányi Osztályán dolgozott. Az MTA Szociológiai Kutatócsoportjának egyik alapító tagja, majd a módszertani team vezetője. A 60-as évek közepén két szemesztert töltött a Kölni Egyetem Összehasonlító Társadalomkutatási Intézetében.
1971-ben szerezte meg klinikai pszichológusi diplomáját. Ezt követően 10 hónapos amerikai tanulmányút következett. 1974-ben védte meg kandidátusi disszertációját, melyet az Akadémiai Kiadó adott közre. Ugyanez a kiadó adta ki 1986-ban (majd 1988-ban másodszor) akadémiai doktori disszertációját. 1990-ben címzetes egyetemi tanári címet kapott. Részt vett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem létrehozásában, ő alapította az egyetem szociológiai tanszékét. Később öt éven keresztül vezette a PPKE Bölcsészettudományi Karának Szociológiai Intézetét. Az egyetemről 2001-ben ment nyugdíjba. Kutatási eredményeit tucatnyi könyv, száznál több tudományos folyóiratcikk és csaknem ugyanennyi hazai és külföldi tudományos konferencia-adalék tartalmazza.
Tagja a Munkaügyi Közvetítők és Békéltetők Szolgálatának és a Professzorok Batthyány Körének.


A könyv borítója akár jelképesnek is tekinthető, hiszen két kimagasló magyar művész "találkozását" örökíti meg: Bartók Béla Cantata profana című művének Kovács Margit keramikus általi ábrázolását. Két értékes műalkotás jelenik meg tehát a borítón, mint ahogy Varga Károly könyve is számos értéket tartalmaz, úgymint emancipáció, emberi méltóság, racionalitás. A szerző mégis felteszi a kérdést: Ha ennyi érték vesz körül bennünket, mi az oka a sok borzalomnak? A rengeteg abortusznak? Az elhülyült konzumvilágnak? A válaszkísérlet megtalálható a könyvben, a tanár úr e helyt csupán Nyíri Tamás professzor véleményét idézi: Nincs jövője az emberi kultúrának vallások nélkül, de akkor sincs, ha a vallások olyanok maradnak, mint most.
Ezen a ponton Hankiss Elemér kísérletet tesz Varga doktor kutatási területeinek felsorolására. Íme, a teljesség igénye nélkül: értékkutatás, életminőség kutatás, akciókutatás, hatalmi hierarchiák mérése, pártpreferenciák értékhátterének vizsgálata, menedzsment-kutatás, az értékek szerepe a társadalmi és politikai stratégiák kialakításában, stb.
A szerző a világ minden pontjáról hozta be Magyarországra a tudomány legfrisebb eredményeit.
Különös kettősség jellemzi. Magát mérsékelten tudja csak menedzselni, bár mindent tud a menedzsmentről. Hatalmas adatbázissal dolgozik, szigorú módszertani fegyelmet tart, melyet Hankiss unalmasnak érez, ám prófétai hevülete izgalmassá teszi ezt az egyébként unalmas tudományterületet. Valójában az igazság, a jövő, a nemzet, a hit, az újjászületés érdekli, ugyanakkor elvész az alaposságban, minden állítását minimum hússzor ellenőrzi, illetve támasztja alá más szerzőkkel.
Művében részletesen ír a rendszerváltás főbb elméleteiről, így kollégája, Kulcsár Kálmán elméletéről is. Kulcsárt kezdettől fogva kommunistának és konzervatívnak is tartották. Rendszerváltás-elmélete szerint aktuális erők csináltak turbulenciát, a lényeg mégis a hosszútávúság volt. Mellékes epizódnak érzi a 40 év szocializmust. A Varga-könyvben szintén szereplő Szelényi Iván (aki saját vállalása szerint az "önkritika önkritikájának az önkritikája") a posztmodern iróniánál kötött ki, amire büszke is. A szerző úgy véli, Vitányi Iván értékelméletével az a baj, hogy szerinte művileg elő lehet állítani azokat az eszközöket, melyekkel értékek jöhetnek létre. Íme, néhány kiragadott megállapítás a könyvből.
"Csúcsértéknek tekintem például az emancipációt, ezért frontálisan szembekerülök az egyházzal. Ők még mindig kárhoztatják a felvilágosodást, Voltaire-t, mely minden rossz okozója. A felvilágosodás durva félreértelmezése, hogy az a vallás ellen volt. A liberalizmust igen nagyra tartom, annak ellenére, hogy ezzel sokakat elidegenítek magamtól" -vallja Varga Károly. A szociológus szerint az emancipációs értékek annyira erősek voltak, hogy még a frontvonalon is átcsaptak a második világ- háborúban (ezt nevezi "Lili Marleen modell"-nek). A célérték a szabadság volt, amely nyugatról érkezett, és átitatta a kelet-közép-európai társadalmakat és az uralkodó réteget éppen úgy, ahogy a felvilágosodás is hatott korának uralkodóira.
A szerző a rendszerváltással kapcsolatban érdekességként említi, hogy 1991-ben óriási volt az emberek bizalma a katolikus egyház felé, ám ez a bizalom röpke fél esztendő alatt elpárolgott. Egy jelen lévő hallgatója valószínűsíti, hogy krízishelyzetek idején átmenetileg mindenhol megnő a vallás szerepe, amely aztán a későbbi, konszolidációs helyzetben hirtelen lecsökken, mivel az egyház nem képes, nem lehet képes megfelelni a felfokozott elvárásoknak. Ez a megállapítás természetesen a vallás mély- struktúráját nem érinti.
Az Értékek fénykörében című munkát a következő szavakkal ajánlja a kiadó: "A didaktikus célt is vállaló szakkönyv diszciplináris alapossága és gondolatgazdagsága mellett kommunikatív ("használóbarát") közlésmódjával illeszkedik az egyetemi ifjúság és általában a mai értelmiség gondolkodásmódjához és problémaérzékenységéhez."
Ezen túl Hankiss Elemér még azt is hozzáteszi, hogy Varga Károly közvetítő és békéltető akciókutatóként talán a mai magyar politikai pártok közti harcban is tudna ilyen mediátor-szerepet játszani. Azt nem tudni, hogy a 73 éves kutató vállalkozik-e erre a békéltetésre, az viszont biztos, hogy aki kezébe veszi és elolvassa a könyvet, az korunk egyik legnagyobb élő szociológus-professzorának a gondolataival, megállapításaival lehet gazdagabb.


Bencsik Gyula
5685

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Klubélet - klubjaink rendezvényei
· Írta: szerkesztoseg


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Klubélet - klubjaink rendezvényei:
Állam-Egyház-Politika


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds