2018 April 25, Wednesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210367
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Atlantisz program
Posted on June 09, Friday, 11:34:28
Topic: Budapest aktuális
Budapest köztereinek megújítása a kortárs művészetek eszközeivel

2006. májusában, a Liget Galériában bemutatták az idei nyárra tervezett kortárs köztéri projekteket és az Atlantisz Programot. Ennek részeként szó volt többek között a Nyugati téri aluljáró felújítása kapcsán kiírt ötletpályázatról.-

A világ nagyvárosaiban egyre nagyobb teret hódít magának a kortárs köztéri művészet, amely olyan területeken van jelen, mint például a forgalmas csomópontok, megállók, aluljárók, tömegközlekedési járművek vagy a tűzfalak. A köztér átalakításával jelentős hatást érhetünk el az itt élők hangulatára és a városi közeg megújulására, újjászületésére.

Az Atlantisz program célja, hogy a város több év alatt olyan köztéri művészeti értéket halmozzon föl, amely Budapest nevét beemeli a progresszív, újító, előremutató kortárs kultúrát támogató városok sorába, és az évtized végére a magyar főváros kulturális szempontból Európa egyik legizgalmasabb, legérdekesebb városává váljon. Az Atlantisz program keretében idén elkezdődik a közterek kortárs művészeti eszközökkel történő megújítása.
Mobil színpad, zenélő kirakat és a megújítani tervezett Nyugati téri aluljáró , többek között ezekkel a tervekkel találkozhatunk idén nyáron a főváros utcáin. A kortárs művészetek jelenlétével a városról egyértelmű üzenetet szeretnének megfogalmazni az alkotók. Ehhez olyan helyeket, alkalmakat és környezetet keresnek, amelyek természetes módon kedveznek a művészeti alkotások létrejöttének, bemutatásának és befogadásának, lényegében műfajtól függetlenül.

Az Atlantisz program első lépéseként az idei fővárosi aluljáró felújításokhoz kapcsolódva a főváros ötletpályázatot írt ki köztéri művészeti projekt megvalósítására a Nyugati téri aluljáróban. Az ősszel átadásra kerülő helyszínen a padlózat és az oszlopok felületének kreatív kialakítására várnak javaslatokat. Látványos, szórakoztató, a városi közeg pozitív jelenségeit kiemelő ötleteket várnak a szervezők profi művészektől, alkotócsoportoktól, illetve egyetemistáktól, főiskolásoktól. A kivitelezésre öt millió forint áll rendelkezésre, a nyertes pályamű négyszázezer forintban részesül.
Az öt projektből álló budapesti akciósorozat június második felében a város különböző pontjain zajlik majd. A közreműködő művészek a főváros mindennapjait meghatározó problémákkal foglalkoznak, például azzal, hogy milyen a város viszonya a Dunához, a közterek újrahasznosításával, a belváros zöldterületeinek növelésével, a városképet eltorzító üres üzlethelyiségekkel, kirakatok kreatív újrahasznosításával, valamint azzal, hogy a városi környezet alakításban a városlakóknak is aktívan szerepet kell vállalniuk.
A közterek megújítása több helyszínen indul el. Kreatív ötlet a hullámdetektor. A szerkezet a Dunán számlálja majd a hullámokat, ez nagyon látványosnak ígérkezik.
A Köztársaság téren egy szabadtéri mozit állítanak fel, amely nem a kereskedelmi forgalomba kerülő filmeket fogja vetíteni, hanem kevésbé elérhető alkotásokat.
A Deák téren a Mobil Színpad kerül felállításra, amely főleg zenei előadásoknak ad helyet, mindig máshol, a város különböző pontjain.
A 4-es metró állomásainak széppé tételére is ötletpályázatot írtak ki. Hiszen ezek az állomások egészen más technikával épülnek, sokkal magasabb, tágasabb belterű megállók lesznek, mint a régiek. Ezekben olyan modern művészeti technikák jelenhetnek meg, mint a projektorral való falfestés vagy a videoinstalláció.
3355

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest aktuális
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest aktuális:
Megnyílt egy új Syma csarnok!


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds