2018 March 22, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19947303
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
100 éves a Szépművészeti Múzeum
Posted on June 10, Saturday, 18:46:00
Topic: Budapest Anno
Az idén centenáriumát ünneplő Szépművészeti Múzeum létrehozása nem volt egyszerű feladat az 1890-es évek végén az 1900-as évek elején.

A Szépművészeti Múzeum létesítését az 1896. VIII. tc. 1. paragrafusa mondta ki. Két év múlva, 1898-ban írták ki a tervezésre a pályázatot. A második díjat nyert Schikedanz Albert és Herzog Fülöp kapták meg a lehetőséget a Szépművészeti Múzeum felépítésére. A munka közel hat évig tartott. A hivatalos megnyitóra 1906. december 1-jén került sor. Ahogy az lenni szokott, a korabeli sajtóban az épületet bíráló, elmarasztaló kritikákkal és elismerő, méltató sorokkal egyaránt illették. A Pesti Napló egyik kritikusa ezt írta:

„…annyi oszlop, mint amennyi e múzeum homlokzatán alkalmatlankodik, talán a nagyvilágon e kívül sehol sincs. Nagy és kicsiny, még nagyobb és még kisebb oszlop és kívülük semmi egyéb. Se arány, se logika, se ötlet, se eredetiség, se jellemzetesség.” Kézdi-Kovács László festő, művészeti író viszont egész másképp látja: „Alapterülete tehát eléggé impozáns. Külső hatása is kedvező. A klasszikus stylus kizökkenti hétköznapiságából a nézőt, és visszavarázsolja a múltba. A külső tehát szerencsés. És kellemesen hat reánk az előcsarnok is hatalmas oszlopsorával…”

A múzeum törzsanyagát a Pyrker- és az Esterházy-gyűjtemény adta. Pyrker János László egri érsek 190 darabból álló kép- és metszetgyűjteményét 1836-ban ajándékozta a Nemzeti Múzeumnak. A gyűjtemény innen került át a Szépművészeti Múzeumba. 1865-ben a Magyar Tudományos Akadémia új épületében állították ki az Esterházy-család képtárát. A kiállítás után Esterházy Miklósnak anyagi gondjai miatt meg kellett válnia az értékes anyagtól. A Louvre szakértője igen kedvező vételi ajánlatot tett, mintegy hárommillió frankra becsülte a kollekció értékét. A tulajdonos azonban úgy döntött, hogy noha a magyar állam a franciák által felajánlott vételárnak csak a hatvan százalékáért tudja megvenni, mégis maradjanak Magyarországon a műkincsei. A 637 festményt 110 ezer, a grafikai gyűjteményt 200 ezer forintért vette meg az állam 1870 decemberében. Ezzel megalakult az Országos Képtár, amely megalapozta a Szépművészeti Múzeum legjelentősebb képzőművészeti gyűjteményét. A XX. század elején Paul Arndt német régész műkincseinek a megvásárlása vetette meg az értékes antik gyűjtemény alapját.

A múzeum fénykora Petrovics Elek igazgatása idejére (1914–1935) tehető. A második világháború idején a gyűjtemény jelentős részét előbb Pannonhalmára, majd Szentgotthárdra, egy részét pedig Grassauba vitték. 1946–1947-ben a műtárgyak többsége visszakerült a Szépművészeti Múzeumba. A különböző átszervezések következtében a Szépművészeti Múzeum XIX–XX. századi magyar képzőművészeti anyaga az 1957-ben megalakuló Magyar Nemzeti Galériához került. 1973-ban a régi magyar anyagot is átadták a Várpalotában működő intézménynek.

2743

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest Anno
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest Anno:
A negyedik hatalmi ág elhagyott palotái I. rész


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds