2018 March 22, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19947572
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Portré: Voigt Vilmos
Posted on June 12, Monday, 15:36:32
Topic: Budapest aktuális
A néprajz, a folklorisztika szerencsés társadalomtudomány, hiszen számos ideológia megfér benne egymás mellett békében” – vallja Voigt Vilmos, a magyar folklórelmélet és folklóresztétika nemzetközi rangú tudósa, a Lukács György-díj legutóbbi kitüntetettje.


Klubháló: Születési helye, Szeged és környéke mennyire predesztinálta későbbi hivatására, a folklórkutatásra?

Voigt Vilmos: Mikor én születtem, édesapa már Pesten dolgozott, csak a születésemet várta meg a család Szegeden, aztán a fővárosba költöztünk. A húgom már új lakhelyünkön látta meg a napvilágot. Ennek ellenére a családom szegedi származásúnak vallja magát, otthon a szegedi dialektust beszéltük. Mikor a húgommal beszélgetünk, automatikusan a dialektust használjuk ma is. Édesanyámnak kitűnő memóriája volt, számos történetet mesélt el, amelyekről később derítettem ki, hogy atavisztikusan szegedi, pontosabban fölső-városi szokások.


Érettségi szomorú mementóval


K: Hol végezte a tanulmányait?

VV: Minden iskolámat Pesten végeztem, az általános végét a Medve utcában, ahol már az iránt érdeklődtem, amit azóta sem hagytam abba, vagyis az irodalom, a költészet meg a földrajzon keresztül a néprajz iránt. A földrajz szakkörnek én voltam a titkára, én szerveztem a látogatásunkat a Néprajzi Múzeumba. A középiskolát a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban végeztem, ami akkor nagyon jó nevű iskolának számított. Az osztályfőnököm, Mády Zoltán rendkívül sokoldalú ember volt, Győrffy István tanszékén népi társadalomrajzot is oktatott, ismerte a néprajzosokat és tagja volt a Néprajzi Társaságnak, az ő jóvoltából mehettem először néprajzi előadásokra. 1958-ban, Nagy Imre kivégzésének napján érettségiztem. Egy tanulmányi versenyen olyan kiváló eredményt értem el matematikából, hogy fölvételi nélkül mehettem volna a természettudományi karra, én azonban a biztos helyett a bizonytalant választottam: a néprajz szakra jelentkeztem.
A felvételin Tálasi István, a Néprajz Tanszék vezetője vizsgáztatott; értelmiségi származásom ellenére elsőre bejutottam az egyetemre, a másik szakom a magyar volt. A Folklór Tanszék vezetője, egyben az egyetem akkori rektora Ortutay Gyula hamar fölfigyelt rám, mivel engem az ő sajátos szakterülete, a mesék, balladák világa érdekelt.

„Voigt elvtárs, magával valami baj van”


K: Mintha az akkori rezsim nem kedvelte volna a társadalomtudományokat és azok művelőit. Milyen színvonalon és kik oktattak akkoriban a bölcsészkaron?

VV: Király Istvánt és Pándi Pált leszámítva magyar szakon igazán jó tanárom nemigen volt. Sőtér István nagy formátumú professzornak számított, de nem adott jól elő. A Nyelvészeti Tanszéken a régi professzori gárda oktatott, élén Paizs Dezsővel és Bárczi Gézával, pontos és didaktikusan is jó előadásokat tartottak.
Egyébkén tücsköt-bogarat hallgattam az egyetemen. Indoeurópai nyelvtudományt Harmatta Jánostól, Homérosz címmel ókori irodalmat Marót Károlytól, hallgattam sok művészettörténeti órát, egy véletlen folytán elkezdtem svédül tanulni, aztán szlavisztikát, Hutterer Miklós jóvoltából óizlandi nyelvet, keltológiát, de hallgattam régészetet is. Másodéves koromban aztán behívatott a dékáni hivatal vezetője, hogy „Voigt elvtárs, magával valami baj van. Mi mindent hallgat maga? Nem lehet mindent hallgatni”. Attól kezdve a tárgyak felét nem írtam be az indexembe, de továbbra is jártam az előadásokra.

K: A diploma megszerzése után egyenes útja vezetett a katedrára és a tudományos életbe?

Egyetem egy életen át


VV: Az egyetem alatt a Bóka László elnökölte Magyar Irodalmi Diákkörnek is a vezetője voltam, nyertem mindenféle pályázatokat, így magától értetődő volt, hogy valamelyik tanárom kezd velem valamit. Ráadásul az évfolyamom szerencsés helyzetben volt, mert az ELTE vezetése – éppen, mikor mi végeztünk – rájött, hogy hiányoznak a fiatalok, 1963-ban például 10-15 állást kínáltak a pesti bölcsészkaron. A negyedik emeleten jóformán nem működött olyan tanszék, amelyiken ne lett volna legalább egy évfolyamtársam tanársegéd. Hívtak a Magyar Irodalom Tanszékre és a debreceni egyetem néprajzi tanszékére is, úgyhogy még válogathattam is az állások között. Se előtte, se utána ilyen lehetőségek nem adódtak. A munkahelyem világéletemben az ELTE volt, sok-sok évtizeden keresztül vezettem a Folklore Tanszéket.

K: Számos külföldi és hazai díj kitüntetettjeként elégedetten tekint a pályán töltött évtizedekre?

VV: Nagyon. Sok nehézség ellenére középiskolás koromtól kezdve csak megelégedettséggel gondolok vissza mindenre. Szinte valamennyi kortárs kollégám életében adódtak komoly krízisek, kitolások, kényszerű munkahelyváltások, amelyektől én egész életemben megmenekültem. Egyetlen esetről azért be tudok számolni. Már adjunktus voltam, mikor az akkori egyetemi párttitkár váratlanul közölte, hogy eltávolít az intézményből. Miután ezt tudtomra adta, egyedüli jelöltként visszament a párttitkár-választó taggyűlésre, ahol negyedóra múlva megbukott, én pedig maradtam. Talán az lehetett eltávolításom szándékának az oka, hogy nem jelentgettem a diákjaimról.
A néprajz akkoriban egyáltalán nem számított alárendelt tudományágnak, bár még az ötvenes években felmerült, hogy narodnyik stúdiummá minősítik, kicsit marxosították, de az én időmben klasszikus néprajzot tanítottak.

K: Szükségszerűnek tartja a tudóstársadalom napjainkra jellemző politikai megosztottságát?

VV: Mindig érdekelt a politika, barátaimmal sokat politizáltam, politizálok ma is. De soha nem gyakoroltam, nem folyok bele, csak mintegy kívülről szemlélem, kommentálom az eseményeket. A néprajz, a folklorisztika szerencsés társadalomtudomány, hiszen számos ideológia megfér benne egymás mellett békében.

6361

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest aktuális
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest aktuális:
Megnyílt egy új Syma csarnok!


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds