2018 March 22, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19947613
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
A Ráday könyvtár
Posted on June 18, Sunday, 15:09:26
Topic: Budapest Anno
145 éve, 1861-ben oldódott meg a XVIII. század egyik legjelentősebb főúri könyvgyűjteményének sorsa, s vált Ferencváros országos hírű nevezetességévé.

Ráday Pál, II. Rákóczi Ferenc fejedelem belső udvari embere a szabadságharc bukása után visszavonult a közélettől és 1714 körül fogott hozzá a könyvgyűjtéshez. Fia, Gedeon a szépen gyarapodó gyűjteményt péceli kastélyában helyezte el. Legkedvesebb könyveit dolgozószobájában őrizte. Könyvtára minden tudós előtt nyitva állt, de könyveiből szívesen adott kölcsön is.

Halála után komoly adósságok maradtak, és a gondokat az utódok pazarló életmódja csak tovább tetézte. A család anyagi helyzete egyre súlyosabbá vált, így a könyvállomány eladásának kérdése hamar napirendre került. Felmerült annak a lehetősége is, hogy a könyveket esetleg külföldön, árverésen értékesítik. Az örökösök mintegy 60 évig nem találtak komoly vevőt a gyűjteményre. Ekkor lépett a színre Török Pál Duna-melléki püspök, akinek 1855-ben sikerült végre létrehoznia a pesti Református Teológiai Akadémiát. A szerény keretek között működő intézménynek nem volt könyvtára, ezért a püspök – mikor tudomására jutott, hogy a Ráday família el akarja adni híres gyűjteményét – országos gyűjtést szervezett annak érdekében, hogy ez a nagy értékű kincs a főiskola birtokába juthasson. Lelkesedésével mozgósítani tudta a híveket, és két év alatt szinte krajcáronként összegyűjtötték az árát, a 20 000 ezüstforintot. A család a nemes cél érdekében a 40 000 forintban megállapított vételár felét ajándékképpen elengedte. A szerződést 1861-ben kötötték meg, a könyveket pedig 1862 nyarán ládákba csomagolva a Kálvin téri egyházközség épületének e célra emelt Oroszlán (ma Török Pál) utcai részébe szállították. Innen a különféle ajándékozások révén jócskán meggyarapodva, 1912-ben került át a Teológiai Akadémia Ráday utcai épületébe, ahol a földszinten található nagy raktárhelyiségben állították fel.

A Ráday könyvtár jelenleg a Duna-melléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének egyik része. A Teológiai Akadémia épületében van elhelyezve, ugyanabban a földszinti szárnyban, melybe 1912-ben került. A Ráday család által összegyűjtött törzsanyag 12 000 kötete az új anyagtól elkülönítve található. A könyvek fehér pergamenbe vagy aranymintákkal díszes barna bőrbe kötve sorakoznak az 1767-ben készült polcokon.

Az értékes, régi nyomtatványok legnagyobb része szépirodalom, illetve a klasszikusok 18. századi külföldi és hazai kiadásai. A magyar felvilágosodás korának irodalma szinte teljesen hiánytalanul fellelhető itt. A régi könyvek másik nagy csoportja hittudományi mű. A nagy reformátorok művein kívül elsősorban a 17-18. századi magyar hitvitázó irodalom teljes gyűjteménye érdemel figyelmet.

2827

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest Anno
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest Anno:
A negyedik hatalmi ág elhagyott palotái I. rész


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.



- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds