2018 March 22, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19947589
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
A Pesti Vigadó felújítása
Posted on June 27, Tuesday, 11:52:18
Topic: Budapest aktuális
A Pesti Vigadót 2004 elején zárták be. A tervek szerint együtt nyit majd újra a mögötte lévő telken felépülő Vörösmarty téri ING-házzal.


A Vigadón áprilisban kezdték meg a külső felújítást, a tisztítást, a szobrok restaurálását végzik, majd ezután következik a nyílászárók cseréje, s a párkányok lefedése. A tető bádogozása már kész. A külső teljes felújítását őszre befejezik, mert a határidő 2006. október 30-a. A munkát az intézmény vagyonkezelője, a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány finanszírozza, amely egyben a Vigadó Irodaház Kft. tulajdonosa is. A belső terek felújításával még csak a tervezésnél tartanak, s pályázatokon próbálják megszerezni a hozzá szükséges pénzt. Így aztán bizonytalan, mikor kezdhetik a tényleges munkát, viszont 2007 őszére szeretnék befejezni.

Az 1865-ben átadott romantikus stílusban épült Vigadó elődje a Redoute, azaz a régi pesti vigadó volt, melynek megépítését még az 1800-as évek elején határozták el. Johann von Aman osztrák udvari építész kapott megbízást a mai Vörösmarty téren felállítandó Német Színház, és az annak háta mögött létesítendő épületcsoport megtervezésére. Az építkezés olyan sokba került, hogy úgy döntöttek, csak a színház épüljön fel. A vigadóról egyelőre le kellett mondani. Aman kiszállt az építkezésből, ezért az irányítást Pollack Mihály vette át. A Német Színház felavatására 1812-ben került sor.

Az 1820-as évektől újra felmerült a Redoute építésének problémája. Végül Pollack tervét fogadták el, és 1832-ben végre állt az itt is látható gyönyörű klasszicista épület. Hatalmas dísztermében rendszeresen tartottak hangversenyeket. Sokat koncertezett itt Liszt Ferenc is. Ezenkívül a kor művészeinek társulása, a Pesti Műegylet is az épületben tartotta tárlatait.
Sőt, nagyon fontos politikai események színhelye is volt a régi pesti Vigadó. Itt nyílt meg az első népképviseleti országgyűlés 1848-ban, ahol Kossuth Lajos a fegyveres felkelésre buzdító híres beszédét tartotta. A Redoute egész épületcsoportját - valószínűleg az országgyűlés itt tartott ülése miatt - az osztrákok 1849 tavaszán Buda várából szétlőtték.

Az nem volt kérdés, hogy a lerombolt Vigadót fel kell-e újítani. 1854-ben a Községtanács Hild József Redoute-újjáépítési tervét fogadta el. Azonban az építkezés még sokáig nem indult meg. Négy év múlva még mindig csak a terveket tárgyalták, de már nem csupán Hildét, hanem Feszl Frigyesét is, aki szintén benyújtott egy tervvázlatot. Végül a Feszl-féle terveket fogadták el, és 1860-ban végre megindultak a felújítási munkálatok.

A hazai romantikus építészet jelképévé vált épületen a kor jelentős művészei dolgoztak. A főlépcsőházban lévő freskósorozatot Lotz Károly és Than Mór festette, a külső szobrok Alexy Károly, a királyfejeket ábrázoló domborműves frízek Marschalkó János alkotásai. Az épület főhomlokzata a Duna felé néz. Az öttengelyes középrész földszintjén nyitott árkádok alatt sétálhatunk.

1865. január 15-én hatalmas bállal ünnepelték az új Vigadó felépültét. Magát a gyönyörű, romantikus építményt sem a közönség, sem az építész szakma nem fogadta osztatlan sikerrel. Azóta eltelt majdnem másfél évszázad, és ma már csodájára járnak a főváros egyik ékességének tartott csodálatos épületnek.

Pedig, a XX. században is akadtak bőven problémák az épülettel. A második világháború bombázásai során úgy kiégett, hogy helyreállítása sokáig nem volt egyértelmű. Szerencsére, a rekonstrukció mellett döntöttek.
1980 márciusában nyílt meg újra a hatszáz fős nagy-, kétszáz fős kisteremmel és egy galériával rendelkező Pesti Vigadó.

3785

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest aktuális
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest aktuális:
Megnyílt egy új Syma csarnok!


Article Rating
Average Score: 3
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds