2018 March 22, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19947287
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Kende János: Szégyen
Posted on November 29, Monday, 13:41:53
Topic: Budapest esszék
Szégyenünk, hogy máig nem mértük fel honfitársaink részvételét az ellenállásban – itthon és külföldön –, mert kiderülhet, hogy ebben a tekintetben sem vagyunk más nemzeteknél alábbvalók. Szégyenünk, hogy máig nem tudjuk, hány magyar politikai foglyot hurcoltak – a Holocaust áldozatai mellett – német koncentrációs táborokba; nemcsak kommunistákat, szociáldemokratákat, de a Horthy-rendszer sok tisztességes, németellenes közszereplőjét: kormánytagokat, képviselőket, főrendiházi tagokat, újságírókat, katona-és rendőrtiszteket.

A minap értesülhetett a közvélemény a Szabadság téri szovjet hősi emlékmű meggyalázásáról, valamint arról, hogy Ságvári Endre hatvan év előtti halálának színhelyén elhelyezett, és nemrég avatott új emléktábláját október 15-én éjjel „ismeretlen tettesek" ellopták. Ebbe a sorba tartozik még a felrobbantott Gömbös szobor helyén lévő ellenállási emléktábla, a Gesztenyés kertben elhelyezett szobor évenkénti rendszeres megrongálása, Károlyi Mihály, Winston Churchill vörös festékkel való bemocskolása. Valószínűleg ugyanezek a kezek mázolták be Antall József szobrát is. Ugyanis a szélsőjobb legendái szerint a néhai miniszterelnök akadályozta meg a „valódi" rendszerváltást, amikor az állítólagos rózsadombi találkozón paktumot kötött – így hiszik – a CIA, a KGB és a Moszad megbízottaival, valamint a volt rendszer képviselőivel. Igaz, erről az alkuról nincs semmiféle bizonyíték, ha csak az nem, hogy családi hagyományait követve, megvetette és pártjából kiszorította a szélsőjobb képviselőit. „Tetszettek volna forradalmat csinálni” – vágta oda gúnyosan a régi rendszerbe belesimult újsütetű harsány radikálisoknak. Erre a magatartásra – úgy tetszik – évek múltán sem volt bocsánat.

Mindez szégyen, ilyesmire nem kerülhetne sor Ausztriában, Németországban – de egyetlen szomszédos volt szocialista országban sem. Ezt a jelenséget az magyarázza, hogy a mai, szélesen értelmezett jobboldali tábornak legfontosabb cementező eleme a legprimitívebb antikommunizmus és a Horthy-rendszer iránti nosztalgia élesztgetése. Ha ez az uralkodó „vonal", úgy ebbe alkalmilag „beleférnek" az ilyen alkalmi szélsőségek, amelyeknek elkövetői „ismeretlenek" maradnak, s ha véletlenül mégis megismerjük őket, akkor az „illetékesek" jóvoltából legfeljebb szabálysértésért marasztalják el őket. Ma már a volt miniszterelnök kedvenc hetilapjában le lehet írni, hogy Budapest rommá tételében tevékenyen közreműködő német megszállók és nyilas csatlósaik itt Európát védték, s akik ellenük felléptek, azok terroristák, hazaárulók voltak.

Ez a hang nem megengedett az Európai Unió egyetlen tagállamában sem. Ez szégyenünk, miként az is, hogy nem állították vissza Bajcsy Zsilinszky Endre emlékművét, és a vele együtt kivégzett fiatal ellenállók szobrait a tétényi fennsíkon lévő gyűjtőhelyre „deportálták”. A szoborpark, amelynek ötletadója és kivitelezője – nem véletlenül – maga is egykori ifjúsági funkcionárius volt, ami nem annyira a régi rendszerre, mint inkább a rendszerváltásra jellemző. Ezt – magam is tapasztaltam – így érzékeli a látogatók többsége.

Ezért a szégyenért azonban nemcsak a jobboldal felelős, hanem azok a politikusok, közírók is, akik máig nem tudják, vagy nem merik vállalni kirekesztések nélkül történelmünk baloldali, demokratikus tradícióit, az antifasiszta ellenállás hagyományát. Megengedhetetlen, mert nagy alkotókat is stigmatizál az egész kommunista örökség kriminalizálása. Az indokolt kritikai viszony az államszocializmus évtizedeihez nem vezethet oda – amit gyakran lehet tapasztalni –, hogy a „balliberális" sajtó szelídebb jelzőkkel, hasonló antikommunista frázisokat ismételjen, mint a jobboldali médiumok, miközben a Fidesz rá-rájátszik a Kádár-rendszer iránti, még létező nosztalgiákra. Szégyenünk, hogy máig nem mértük fel honfitársaink részvételét az ellenállásban – itthon és külföldön –, mert kiderülhet, hogy ebben a tekintetben sem vagyunk más nemzeteknél alábbvalók. Szégyenünk, hogy máig nem tudjuk, hány magyar politikai foglyot hurcoltak – a Holocaust áldozatai mellett – német koncentrációs táborokba; nemcsak kommunistákat, szociáldemokratákat, de a Horthy-rendszer sok tisztességes, németellenes közszereplőjét: kormánytagokat, képviselőket, főrendiházi tagokat, újságírókat, katona-és rendőrtiszteket. Nem tudjuk, mi lett többségük sorsa, s emléküket nem őrzi még egy szerény emléktábla sem, miközben évről-évre német konzervatív politikusok, iskolás csoportok tisztelegnek rendre az ismert emlékhelyeken, ahol bennünket csak elpusztított honfitársaink hamvai képviselnek. Meddig élünk még együtt ezzel a szégyennel?
4310

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest esszék
· Írta: Bencsik Gyula


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest esszék:
Kende János: Szégyen


Article Rating
Average Score: 4.8
szavazat: 5


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds