2018 April 27, Friday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20214702
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
FÖLD ALATTI PEST III.
Posted on July 12, Wednesday, 16:09:19
Topic: Budapest Szeretlek
„Szolgálunk és óvunk” – a budapesti metró óvóhelyei
A budapesti Metró a fővárosban közlekedők egyik legkedveltebb közlekedési eszköze. Naponta több mint egy millióan veszik igénybe a rendre trombó-zisokkal küszködő felszíni forgalomtól független, gyors és kényelmes járműveket.

A kontinensen először üzembe helyezett millenniumi földalatti – vagy ahogy pestiesen nevezik a „kis földalatti” 4,45 km-es hosszával, sűrű megállóival, kisebb befogadóképességű szerelvényeivel a legkisebb kapacitású vonal. A Deák téri aluljáróban – egy korábbi, ma  már nem használatos kéregalagút szakaszban -  kialakított múzeuma egyedülálló a világon.

A világ leghosszabb idő alatt épült M2-es metróvonal Déli pályaudvar – Baross tér közötti szakaszát 1970-ben, teljes – a Fehér útig terjedő – vonalát 1972-ben adták át a forgalomnak.A részben kéreg alatt épült M3-as vonal szakaszos átadása 1977-ben kezdődött, majd teljes hosszában 1990-től használhatja a nagyközönség.

A kettes és hármas jelű metrón utazók közül kevesen tudják, hogy földalatti útjuk során a főváros legnagyobb befogadóképességű óvóhelyén járnak. Mind a kettes, mind a hármas vonal építésekor úgy döntöttek, hogy a metró beruházást kettős célú létesítmények létrehozásával valósítják meg, amely a tömegközlekedés mellett az óvóhely funkciót is képes lesz betölteni kisebb átalakítások, intézkedések után.


Kép: Biztonsági kapu a metróban

Különösen a kettes vonal tervezésekor és kivitelezésekor volt meghatározó az óvóhely funkció képviselete, hiszen az ötvenes-hatvanas években a hidegháború éveit éltük.

A kettős funkció létjogosultságát az alábbi fő szempontok indokolták:

· a vonalalagutak és állomások zömének 20-30 m mélyen való elhelyezkedése védelmi szempontból ideális;

· a lejáratok és felszíni kapcsolatok a legforgalmasabb csomópontokban, jól megközelíthető pontokon vannak;

· a nagy teljesítményű mozgólépcsők gyors lejutást és kiürítést tesznek lehetővé.

A II. Világháború tapasztalatai bizonyították, hogy az óvóhelyekkel ellátott nagyvárosokban (pl. London),  lényegesen kisebb volt a mortalitás, mint a kevéssé ellátottakban (pl. Tokió). Mindezt mérlegelve és felismerve az egy főre jutó létesítési költség rendkívül alacsony mértékét építették ki azokat a kiegészítő létesítményeket, amelyek a vonalalagutakkal együtt 200-220 ezer ember biztonságos elhelyezésére szolgálhat Budapesten.

Az óvóhely funkció biztosításának alapvető feltétele, hogy a vonalalagutakat áramtalanítsák és azokat a gépi mozgatású, hermetikusan záró acél ajtókat lezárják, amelyek a nem kívánatos felszíni hatások (léglökés, hőhatás, vegyi-, vagy radioaktív hatás) kizárását szolgálják. A tartós lenn-tartózkodás további feltétele a levegő- és vízellátás biztosítása. A két metróvonalat több óvóhely szektorra osztották, ezek 2-3 állomás területét ill. állomásközeit foglalják magukba. Ezek mindegyike önálló áramfejlesztő-, levegő- és vízellátó rendszerrel van ellátva. A vonalalagutakkal azonos szinten kialakított nagyméretű géptermekben iker telepítésű, diesel-üzemű, 350 KW teljesítményű áramfejlesztők állnak készenlétben, hogy szükség esetén az általuk termelt árammal működtessék a mozgólépcsőket, a világítási- és szellőző hálózatokat és a vízellátó rendszereket. Az áramfejlesztőket hajtó hatalmas motorok kipufogó gázait a felszínre vezetik, és innen szívják a friss levegőt. A felszíni vízellátó hálózat működésképtelensége esetén a metró saját kútjai szolgáltatják az átmeneti földalatti élethez nélkülözhetetlen vizet. Egy-egy szektor frisslevegő ellátását olyan földalatti ventilátor telepek biztosítják, amelyek kettős szűrő rendszeren át szívják be a felszínről a levegőt. Úgy működnek, ahogy egy egyéni védőeszközként használt gázálarc. Az első fokozat zsákos szűrőkkel választja le az 1μ-nál nagyobb porszemcséket. A második fokozat speciális, aktív szén szűrőket tartalmaz, ezzel a gáznemű szennyeződések egy részét megkötve. Bakterológiai- és nukleáris szennyezés esetén a lakosság gyors kitelepítése adhat megoldást.

Mivel az óvóhelyet igénybe vevők többsége a vonalalagutakban tartózkodik, a WC-mosdó csoportokat itt, az alagutakat összekötő átjárókban alakították ki. Itt egy-egy alkalmatosságra 160-250 fő igénybevételével számoltak.

Különösen az ötvenes években elterjedt legendák a metró hálózathoz kapcsolódó hatalmas föld alatti élelmiszer-raktárakról, kórházakról, készenléti bázisokról szóltak. Ma már bizton állíthatjuk, hogy ilyenek nem épültek, nincsenek, ésszerűtlen lenne fenntartásuk.

Annak ellenére, hogy ezeket a földalatti létesítményeket, azok berendezéseit rendszeresen, ütemterv szerint karbantartják, működési próbának vetik alá, technikai avulásuk elkerülhetetlen. Ennek ismeretében készülnek azok a rekonstrukciós tervek, amelyek alapján a 2002-2007. közötti időszakban a kettes vonal felújításával egyidejűleg a kiegészítő létesítmények rekonstrukciójára is sor kerül. Mindezt annak reményében teszik, hogy az elkövetkező évtizedekben sem fog sor kerülni a budapesti metró vonalak másodlagos funkcióinak tömeges igénybevételére…

Mi rejtőzik a Nagycsarnok alatt ? Ennek járunk utána a IV. részben


5167

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest Szeretlek
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest Szeretlek:
FÖLD ALATTI PEST III.


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds