2018 March 22, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19947606
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
A negyedik hatalmi ág elhagyott palotái II. rész
Posted on July 20, Thursday, 08:00:00
Topic: Budapest Anno
A sajtópaloták sorsának a 19. század végétől történt átalakulásával folytatjuk a körképet. / Az utolsó „bástyák” egyike, a Gutenberg Otthon is a „végét járja” e minőségében. Vajon mi lesz vele ? Szerk. /


A 19. század végén felemelkedő tömegsajtó egészen más ízlésvilágot, más törekvéseket képviselt. Az 1880-as években kiépült budapesti bulvárhoz, a Nagykörúthoz kapcsolódott, és az 1884-ben elkészült Keleti pályaudvar által gerjesztett forgalom lehetőségeit használta ki. Adva volt tehát urbanisztikai helyszíne, a Nagykörút és a Rákóczi út kereszteződésének környéke.

Ennek a sajtónegyednek a kialakulása a Légrádyékhoz hasonló befolyású sajtómágnásnak, Rákosi Jenőnek köszönhető. Rákosi az akkoriban még kevéssé értékelt szomszédos Rökk Szilárd utcában olcsón megvásárolt egy olyan telket, melynek József körúti oldalát is megszerezhette. Ezen építtette fel 1893-ra a Budapesti Hirlap újságpalotáját Czigler Győző tervei alapján. Ez – mint a körúti „rámenősebb” modern sajtó is – különbözött a lipótvárosi újságházaktól: a teljes épület a hírlapkiadás célját szolgálta, bérlakások nem voltak benne. Kovácsoltvas reklámfelirat került a ház tetejére, második emeleti ablakai felett pedig aranybetűkkel ékeskedtek a mintaképek nevei: Bél Mátyás, Rát Mátyás, Széchenyi István, Kemény Zsigmond, Deák Ferenc, Eötvös József és Kossuth Lajos. A tekintélyes példaképekkel nem sokat törődve, ezen a helyszínen született meg a magyar bulvársajtó: a Budapesti Hirlap kiadóhivatali vállalkozásaként indult meg 1896-ban az Esti Újság, az utcai árusításra szánt, rikkancsok által terjesztett első olcsó hírlap.

Rákosi Jenő sajtóbirodalma jó kilencven évre sajtónegyeddé tette ezt a vidéket; ennek az épületnek az utódját tüntették el a föld színéről néhány hónappal ezelőtt.

A tér átellenes oldalán 1895-ben jelent meg a Belvárosból kiköltöző Athenaeum., és vásárolta meg előbb a Kerepesi (Rákóczi) út 54-et és néhány Miksa (Osvát) utcai telket (4.,6.,8. szám), később terjeszkedve az Erzsébet körúti oldalon is, s végül az első világháború végére, Miklós Andor Est-konszernjének részeként, már a legkiterjedtebb fővárosi sajtóbirodalmat képezte. A Rákóczi úti főépületet Kauser József és Krumholz Ágost tervezte, tetejére elhelyezve jelképként Pallas Athéné ércszobrát. Mintha a jelképek olyan mértékben lettek volna egyre rangosabbak, ahogyan az ott készülő lapok egyre populárisabbakká váltak. Az Osvát utcai oldalon a nyomda és az irodaépület kapott helyett – ma ez a Boscolo Szálloda építkezésének hatalmas gödre –, a szerkesztőségek a Rákóczi úti és az Erzsébet körúti épületekbe kerültek. Bérlakások itt sem épültek. A tőszomszéd New York palota kávéháza hamarosan Pest első számú irodalmi kávéházává és a környék szerkesztőségeinek, publicistáinak állandó „munkahelyévé” vált.

Tovább az Erzsébet körút mentén a 20. század elejétől szaporodott a kiadóhivatali üzletek száma. Néhány házzal odébb, a Dohány utca 76-ban építette fel saját székházát az írók és újságírók Otthon Köre. Amikor az 1930-as évek elején az Erzsébet körút New York palotával szemközti kis terén felállították Rákosi Jenő nagyméretű szobrát, még hangsúlyosabb lett e terület sajtóvonatkozásokkal átitatott jellege.

A József körútra a századfordulótól kezdve költöztek kisebb lapok, hetilapok szerkesztőségei. A Rökk Szilárd utcában a Nap című politikai szenzációlap nyomdája (9. szám) és szerkesztősége (12. szám) működött, aztán a nyomdászok szakszervezete is megtelepedett ott, felépítve székházát, az igencsak tekintélyes Gutenberg Otthont. Még a Mária utcába is jutott néhány szerkesztőség.

A Budapesti Hirlap palotájától északra, a Népszínház utcában volt az A Hét szerkesztősége, a közeli Conti utcában a Szociáldemokrata Párt székházában pedig a Népszaváé. Innen hosszú idő után sikerült kitörnie az államosítások eredményeként: az Athenaeumból akkor lett Népszava-székház, mely ma viszonylag jó állapotú homlokzattal, de ablakain egy-egy „kiadó iroda” felirattal, kevés életjelet mutat.

A Rákóczi úton a Károly körút sarkától kezdve jelentek meg a szerkesztőségek. A közeli Dohány utcában, a zsinagóga mellett 1913-ra épült fel az utolsó újságpalota, a Tolnai Világlapjának a korábbi épületeknél modernebb, hétszintes kiadói-nyomdai épületegyüttese (12–14. szám, építette Jónás Dávid és Zsigmond). „A hatalmas épület a maga komoly egyszerűségével, szilárdságával és monumentális méreteivel nyomban elárulja, hogy falai között komoly szellemi és ipari munka folyik” – írta a lap jól leplezett szerénységgel.

Közvetlen közelben, a Rákóczi út 18. az 1910-es években a Pesti Napló székháza lett, a 22-ben pedig már 1894 októbere óta működött a Telefon Hírmondó stúdiója. Kissé távolabb, a Szentkirályi utcában épült fel a Szent István Társulat kiadói és nyomdaépülete is.
A Nagykörút Király utca és Baross utca közötti szakaszára jellemző sajtólétesítmények sokszínű, harsány és domináns megjelenése az 1930-as évek második felében elszürkült. A körúti sajtónegyed jellege megváltozott: néhány tekintélyességre törekvő hírlap mellett főként hetilapok és újonnan alapított sajtótermékek műhelyei kerültek a régiek helyébe. A kiskörúti-lipótvárosi sajtóházak viszont kevés változással még tovább virágzottak a második világháborúig. A fordulat éve, 1948, a sajtóvilág gyakorlati államosítása után a pártsajtó központi szerepe lett a centrumképző erő, így a Szabad Nép-székház a sajtóélet központja is lett – átellenben vele a Kádár-korban alakuló szolid ellenzékiség központjával, a New York palotában székelő Magyar Nemzettel. Mindez és a konzervált sajtónegyed a pártállammal együtt elenyészett. Amit a néhány megmaradt „újságpalota” jelképez, az egy olyan látókörű, lendületű és olyan ambíciójú magyar sajtó emléke, mely az első világháború vége után legfeljebb nosztalgia tárgya lehetett. De legalább emléktáblák őrizhetnék annak emlékét, hogy ilyen is volt.

A BUDAPEST című folyóirattal kapcsolatos minden tudnivaló / előfizetés, vásárlás elérhetőségek stb. / megtalálható honlapunk jobb oldalán, a „Lapajánló”-ban, a lap címére kattintva.

7156

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest Anno
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest Anno:
A negyedik hatalmi ág elhagyott palotái I. rész


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds