2018 April 26, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210439
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Portré: Egy antifasiszta gyermekbarát(Portré Hanti Vilmosról)
Posted on December 08, Wednesday, 09:37:55
Topic: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
A Magyarországi Gyermekbarát Mozgalom vezetőjét, valamint a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnökét a közelmúltban egy rangos nemzetközi szervezet alelnökévé választották. Ebből az alkalomból beszélgettünk az elnök úrral elhivatottságról, mozgalmi életről, szolidaritásról és családi háttérről.
A cikk teljes szövege... Katt ide!!!Klubháló: Az emberek általában szeretik a gyermekeket, mégsem válik mindenki egy mozgalom vezetőjévé.
Hanti Vilmos: A rendszerváltás után is büszkén vállaltam, hogy korábban a Magyar Úttörők Szövetségében dolgoztam, mint a táboroztatás felelőse. Tanítói diplomám megszerzése után az ELTE bölcsészkarán végeztem pedagógia szakon. Kezdettől fogva a gyerekek szabadidejének a hasznos eltöltése foglalkoztatott, hogy ne hagyjuk sodródni, elkallódni őket, és mivel a szegényebb gyerekek azok, akiket a szüleik nem tudnak befizetni a tanórák utáni szakkörökre és tanfolyamokra, az ő támogatásuk az elsődleges feladatunk.
K: Honnan a szolidaritás-érzés?
HV: Rendkívül szegény családban nőttem föl két testvéremmel együtt, a szüleim mégis taníttattak, így lettem elsőgenerációs értelmiségi. Ráadásul erősen vallásos nevelést kaptam otthon, amit baloldalivá válva máig úgy élek meg, hogy tulajdonképpen az első szocialista maga Jézus volt. A gyermekbarát mozgalom is szociáldemokrata múltra tekint vissza 1917 óta; céljai hasonlatosak voltak a maiakhoz. A 30-as években például olyan táborozást szervezett a mozgalom, ahol a demokratikus készségek elsajátítása volt a fő program a gyerekek számára. Akkori vezetőink gyakran hadakoztak a cserkészekkel. 1944-ben a nyilas belügyminiszter aztán betiltotta a szervezetet, amely a következő évben újra megalakult, ám 1948-ban a szélsőbal lehetetlenítette el a tevékenységét beolvasztva az úttörőmozgalomba. Igazából a rendszerváltással éledt újjá a szervezet.
K: Úgy gondolom, minden jóérzésű ember antifasiszta. Önt milyen személyes motivációk vezették a MEASZ-hoz, majd a szövetség elnöki posztjára?
HV: A humanizmus nagyon fontos pillére az, hogy amikor a történelemben krízisek alakulnak ki, akkor a jóérzésű emberek személyes bátorságukkal, hitelességükkel igyekeznek helytállni az emberiesség nevében. Ilyen válsághelyzet volt a második világháború. Az én vallásos neveltetésem, világnézetem eleve predesztinált a szélsőségek elleni fellépésre, igaz, újabban számos kritikát tudok megfogalmazni a keresztény egyházakkal szemben.
K: Melyek a MEASZ főbb céljai, akciói?
HV: A szövetség 1945-ben alakult, egybefogva azokat, akik fegyveres vagy politikai akciókban vettek részt az antifasiszta koalíció tagjaként. Már indulásakor céljai között szerepelt egy erős, független Magyarország megteremtése. Az antifasiszta ellenállást mi is a nemzeti szabadságtörekvések sorába szeretnénk emelni. Ezért is szerepel zászlónkon Petőfi portréja. 1989-ben szervezetünk részt vett a kerekasztal-tárgyalásokon a harmadik oldal képviseletében, így voltaképpen részesévé vált a békés átmenetnek. A Horn-kormány idején akciót indítottunk a félelem nélküli életért, a Fidesz-érában összefogtunk a demokrácia védelmében, síkra szálltunk az erőszak képernyőről való száműzéséért, hogy csak néhány akciónkat említsem. Egy ismert konzervatív politikus szájából hangzott el, hogy Magyarországon azért van ma fasizmus, mert antifasiszták is vannak, vagyis mi gerjesztjük ezt a folyamatot. Ez butaság. Azt mondom, hogy ébernek kell lenni, hogy csírájában elfojthassunk minden kirekesztő, szélsőséges megnyilvánulást. E célból alapítottuk a Radnóti-díjat, melyet idén már ötödik alkalommal fogunk átadni. Véleményem szerint itthon nincs ma fasiszta-veszély, de fasisztoid attitűdök vannak. Elgondolkodtató, hogy egy felmérésen a magyar középiskolások Hitlert a hatodik legnépszerűbb politikusnak jelölték.
K: A közelmúltban az Ellenállók Nemzetközi Szövetségének alelnökévé választották.
HV: Novemberben, Berlinben volt a választás, és ez a döntés azt hiszem, a MEASZ eddigi munkájának az elismerése is. A szervezet 1948-ban alakult, korábbi bécsi székhelyét a közelmúltban tette át Berlinbe. Egyik fontos feladat most a fiatalítás, mivel az alapító tagok már lassan-lassan kihaltak, a többiek pedig nagyon megöregedtek. A fő hangsúly most az újfasizmus elleni harc. Az én megbízatásom három évre szól. Szervezetünk decentralizált, vagyik az egyes államok tagszervezeteinek önállóságára épül. Rendkívül fontos az információcsere.
Feleségem szakszervezeti vonalon dolgozik, tehát ő is mozgalmi ember, gazdasági ügyekkel foglalkozik. Három gyermekem közül a legidősebb fiam a Magyarországi Gyermekbarát Mozgalom külügyeit segíti. A családom tehát jól fogadta a megválasztásomat, még akkor is, hogy tudják, ez nagyobb felelősséggel és több munkával jár együtt.

Bencsik Gyula
4453

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
· Írta: szerkesztoseg


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka:
Tudással fölvértezve zuhanni a zenébe


Article Rating
Average Score: 4.55
szavazat: 9


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds