2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20189993
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Történetek Polgárról: Csak egy kép – Nagyvilág és társai 1967
Posted on March 28, Sunday, 10:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Történetek Polgár Gyuláról
"Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám" Bertolt Brecht

Polgár Gyula sokak ismerőse a Kifújt című szótárregényből, különböző lapok hasábjairól. Az immár nyugdíjas kényszervállalkozó-értelmiségi mottója-filozófiája Bertolt Brechttől való: "Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám". P. Gy. igen jól emlékezik az ötvenes-hatvanas-hetvenes évekre, és meglehetősen ismeri a jelent is. Hofi Gézával szólva: nem tesz úgy, mintha mostanában született volna, s mindjárt 30-40-50 évesen.
Andai György tárcái hetente olvashatók a Klubhálón.


Polgár Gyulának még ma is, túl a hatvanon, olykor módfölött nagy arca van. Időnként például nem átallja magát Prousthoz hasonlítani, mondván, hogy míg a franciának egy flancos teasütemény indította be az agyát, neki ehhez elég egy ócska fotó. Addig nem lenne baj, míg csendben maradna, de hát meglódul a szája is, dumál rendíthetetlenül.

− Nem emlékszem pontosan, hatvanhat novemberében vagy decemberében, de mindenképpen az első fizetéseim egyikéből rendeltem meg a Nagyvilágot, hatvanhét januárjától, egy hónapra: ennyire futotta. Egyes korábbi példányai megvoltak, rendszertelenül vásároltam, olykor pénzhiány okán, máskor már elfogyott a standokon. A legrégibbet, az első számot még ötvenhatból Apu őrizte, benne Brecht, Pasternak, Moravia – itthon jószerivel vadonatúj szerzők, és még Pasternak sem híresült el politikai okokból. De ha úgy is lett volna, a lap bátornak minősült: ha óvatosan is, de azért közreadott a hivatalos kánon által nem „kedvelt” mestereket, például a fasisztának bélyegzett Ezra Poundot, a Nagy Testvérnél iszonyatos vihart kiváltó Ivan Gyenyiszovics egy napját. Apuskám, ezek a lapszámok eseménnyé váltak! Nem csak értelmiségi körökben, de mindenféle társaságban téma lettek, magára kicsit is adó ember olvasta és vitázott róluk, ki-ki vérmérséklete és intellektusa szerint. Hogy frázissal éljek, ez tényleg ablak volt a nagyvilágra, kiegészülve persze könyvekkel, a Modern könyvtárral, a Világirodalom remekeivel − de azt hiszem, e sorozatokról már beszélgettünk. Később, amikor már Krőzus lettem, egyéves előfizetést is bevállaltam, és akkor már nemcsak a Nagyvilágra.

− A Kortársat úgy hét-nyolc évvel az indulása, vagyis ezerkilencszázötvenhét után ”fedeztem fel” magamnak. Elhallgattatott írók, mint Kodolányi vagy Németh László itt jelentkeztek kábé először. Valódi bolsevikok (Darvas József) keveredtek mélyen hívőkkel (Rónay György); régi népiesek (Szabó Pál, Veres Péter) a frissekkel (Csoóri, Nagy László), meg afféle urbánusokkal, mint Mészöly Miklós vagy Nemes Nagy Ágnes. De itt publikálta először, részletekben vasutas riportkönyvét Moldova – na látod, abból is nagy kravál lett.

− Persze nem űberolhatta az Új Írás hatvannégyes balhéját. Az országban gépelt másolatok terjedtek a folyóiratban megjelent Weöres versből, az Antik eclogából, amely, fogalmazzunk egyenesen: egy dugást verselt meg. Ehhez még vedd Juhász Ferenc költeményét, a József Attila siratását − ezekből olyan össznépi zűr lett, mint legközelebb csak a hatvanhatos táncdal fesztivál döntőjekor. Hosszú idő után először itt publikált Déry meg Lengyel József − mellesleg szerintem az ő Gulág-novellái fölényesen lenyomják az Iván Gyenyiszovicsot. Az „Újsírás”bővebben merített az írókból, hogy borzalmas képzavarral éljek, mint a Kortárs, ezért jobban kedveltem.

− Mára csak emlékek maradtak bennem, a legerősebben az, amire előbb céloztam: egy vers, egy novella tömegek érdeklődését keltette föl, szinte szájhagyomány útján terjedve, hiszen hol volt még akkor olyan médiahálózat, mint ma, olyan médiumok, amelyekben kacsacsőrű emlősként énekelőkből lesznek sztárok, pontosabban celebek. Nekünk Pilinszky volt a sztárunk, meg Vas István, Kassák, Galgóczi, Karinthy Cini. Istenkém, megváltozott a világ ugyebár, hogy megint közhelyes legyek: akadnak, akik kiborulnak ezen, mármint a talmi „értékek” tömegsikerén – én már leszarom.

− Vagy két évtizedig gyűjtöttem ezt a három folyóiratot, aztán amikor a harmadik asszonyom is kirúgott, szoba-konyhába − irtanom kellett. Rengeteg könyvvel együtt ezeket is kivágtam a szemétbe, mi tagadás: bőgve. Ma tulajdonképpen már nem sajnálom, és mindenkinek hintem az igét: nem érdemes könyvet, lapokat gyűjteni azzal, hogy majd nyugdíjasként újraolvasod őket. Lófaszt. Nem lesz hangulatod-kedved, maximum a valódi klasszikusokra: Mikszáthra, Tolsztojra.

− A Nagyvilág tavaly még fungált, legalábbis a net szerint; az Új Írás kilencvenegyben szűnt meg, maradt a Kortárs. Folyamatosságot sugallva azt jelzi, hogy negyvenötödik évfolyamába lépett, de hát a nevén kívül mi folyamatos? A lap ugyan változatlanul az Írószövetségé, ám ugyebár van ellenszervezet féltucatnyi, ennek korábbi taglétszáma meg a régi töredékére csappant. Oka politikai, föllelhető magában a folyóiratban: a korábban minden irányba kitekintő médium finoman szólva „nemzetivé” vált – netes kiadásának címlapján két banner, ezekről Heti Válaszhoz meg a gondola.hu-ra lehet eljutni.

− Az elmúlt tizenöt-húsz évben egyik folyóiratot sem olvastam. Még csak a kezembe se kerültek.

5114

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds