2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204626
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Történetek Polgárról: Nem mintha olyan cseszettül hiányoznának − 1.
Posted on April 11, Sunday, 10:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Történetek Polgár Gyuláról
"Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám" Bertolt Brecht

Polgár Gyula sokak ismerőse a Kifújt című szótárregényből, különböző lapok hasábjairól. Az immár nyugdíjas kényszervállalkozó-értelmiségi mottója-filozófiája Bertolt Brechttől való: "Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám". P. Gy. igen jól emlékezik az ötvenes-hatvanas-hetvenes évekre, és meglehetősen ismeri a jelent is. Hofi Gézával szólva: nem tesz úgy, mintha mostanában született volna, s mindjárt 30-40-50 évesen.
Andai György tárcái hetente olvashatók a Klubhálón.


− de időnként sajnálom, hogy eltűnt ez-az, ami személyes volt, emberi, humanoid. Még ha olykor dühöngtem is miattuk, ám nem voltak gépiesek, mechanikusok, arctalanok, hogy ne mondjam: elidegenítettek.

Polgár Gyula filózós kedvében van. Ehhez persze az kellett, hogy előtte alaposan fölcukkolja magát: sehol nem találja a vadiúj ausztriai autóatlaszát. Nemrég rendelte a neten, hamarosan indulna, tervezné az utat – erre nincs meg az a dög, sehol sincs, föltúrta pedig már az egész apró lakást. Esküszik, hogy ő ezt megérezte, nem lehet sima egy ilyen agyontechnikázott ügy, mármint interneten rendelni atlaszt, vagy könyvet, cédét, akármit. Ő nem csupán azért szeretett könyvesboltba járni, mert hajdanán ez volt a szakmája, és azért sem, mert könyvbuzi volt – mindez együtt, s még valami: egy könyvesboltnak, egy igazinak, sajátos a hangulata, a légköre; a frissen nyomtatott könyvek tömegének összetéveszthetetlen illata. A gépre azért fanyalodik, mert nehezére esik a járás, no meg így huszonöt-harminc százalékkal olcsóbban vásárolhat, tízezer forinton felül ingyenes a házhoz szállítás is. Mindazonáltal idegenkedett tőle, és lám, most bosszút állt a technika: hol a búsba’ lehet az az atlasz?

Amiben már az is csoda, hogy egyáltalán kapni lehet. Hát itt egy időben még Magyarország térképhez is nehezen lehetett hozzá jutni! És ha mégis, senki nem lehetett biztos abban, hogy pontos az a mappa: ostoba „nemzetvédelmi” okokból el-eltüntettek némely utakat, apró településeket – az ott lakók tudták: valami katonai objektum van a közelben. Amikor először indult külföldre kocsival (Krakkó, naná) sem Csehszlovákia, sem Lengyelország térkép sehol, mármint itthon, odaát vásárolta meg őket. Most megint a netre kénytelen fanyalodni, baráti tanácsra: − Gyulám: útvonaltervező, áldjon meg az Isten! Mert ugye, ha a megfelelő helyre beüti, honnan indulna, hova érkezne − másodpercek alatt ott a térkép, a pontos leírás, hol kanyarodjon balra-jobbra, hány kilométer ettől-addig, mit láthat útközben. Az egész kinyomtatható, tulajdonképpen maga a csoda, de mégis: Polgárnak hiányzik a térképböngészés, az atlaszlapozás, egyesek meg még holmi GPS-ről is beszélnek – no persze, majd egy kölcsön kocsiba, ötévenkénti utazáshoz vesz egy ilyen miskulanciát, mi?

Sokat levelezett valamikor. Elvetélt írói vágyait is kiélte így, és kezét ugyancsak holmi ósdi érzelmek vezérelték: élvezte a töltőtoll fogását, a papír szagát, a tintáét; utóbb az írógép kopogását, de még a beakadt billentyűk kipiszkálását, vagy a sűrű szalagcserét is. Szeretett trafikban bélyeget venni, ma is érzi nyelvén az enyv ízét. A levelezőlapot nem kedvelte, azért bárki ne olvassa el mondandóját, és nem igazán értette Veres Pétert, aki így levelezett az egész világgal, ráadásul ceruzával: – Nyilván kapott ajándékba egy rakat levlapot – véli kajánul Polgár. Jó volt érezni ujjain a postaláda karmantyúit amint bedobta a küldeményét, és kötelező rosszként, de elfogadta, hogy ajánlott levelet, nagyobb borítékot a postahivatalban kellett föladnia, némi sorállás után, miközben pufogott a stempli a bélyegzőpárnán. Ezt az egészet nem ismerheti a mai kor fia, aki sms-ezik, e-mailezik, telefonál – oké, mindezt olykor csinálja ő is, nem ellensége saját magának, de úgy érzi, ez így túlságosan technika: lásd, mint fent.

Volt idő, amikor több száz telefonszámot tárolt az agya: haverokét, csajokét, munkakapcsolatokét, hivatalokét. Nem magolta be egyiket sem, egyszerűen megragadtak koponyája valamelyik, akkor még friss szögletében. Később már noteszbe írogatott mindent, azt nagyon szerette: volt egy csodálatos, fekete telefonregisztere, a tánti küldte valamikor, ő meg nem is sejtette, hogy mit tart a kezében: az egy valódi Moleskine volt! Minden noteszek, határidőnaplók, ilyesmik Csomolungmája! Ilyenbe jegyzetelt Hemingway, ilyenekbe a jobb amerikai filmek detektívjei, hoppá! Polgár élvezte az év eleji leltározást. Könyörtelenül, soha többé olvashatóan húzta át, többször is, fekete tollal az ismeretségéből kiesetteket: akiket ő rúgott ki, és akik őt rúgták ki – ez utóbbiak voltak többségben. Ebben is volt valami mélységesen személyes, hiszen az ember ugyebár csak ismerőseinek telefonszámát írta be, és amikor kitörölte őket, fölelevenedtek a név tulajdonosával kapcsolatos emlékek. Most a mobilban tárol több száz nevet, mindenféle számmal, mai, borzalmas kifejezéssel: elérhetőséggel – de minek? Ha most selejtezne, kiürülne a masina: „aktív” ismerősei, kapcsolatai száma a nulla felé tendál.

Persze nem töröl ki senkit, mert hátha, mit lehet tudni. Volt már csoda, hogy az jelentkezett, akit elébb kivariált a névjegyzékből, és így nem tudhatta, hogy épp ő, netán valami fontos illető keresi. Amúgy a mobiloknak ezt a funkcióját a maga részéről romantikarombolónak minősíti. Az persze jó, ha ő, Polgár Gyula tudja, ki keresi, de azt nem szereti , hogy a hívott fél megtudja, ő van a vonal innenső végén – tett is ellene. Régi-régi (nem, nemhogy romantikus, de már-már szentimentális érzések-emlékek) miatt. Polgár ugyanis valaha az a fajta szerelmes bírt lenni, aki üptre hívogatta az aktuális Őt, és mert tudta, hogy a másik nem nagyon beszélgethet az őket egyedül érintő témáról, vagyis kettejükről, hiszen a telefon mellett mindig lébecolt valami szülő, ezért hát nem szólt a kagylóba. A másik csak hallózott meg hallgatott: tudta jól, ki a hallgatag hívó, és ez a néma beszélgetés többet ért sok dumánál – a szülők persze őrjöngtek. Ők bezzeg boldogok lettek volna, ha az a tárcsázós, fekete bakeliten valahol megjelenik, ki ez a modortalan, pimasz telefonbetyár, éjjeli tíz órakor.

Mert este tíz már éjjel volt. Kapuzárási pánik. Kaputelefon, önálló kapukulcs nélküli évtizedek: a hámi pontban huszonkét órakor bezárta a házkaput, neki fizetni? Nincs az a pénz! Meg hát szigorú volt a parancs: − Lányom, este tízkor itthon legyél, vagy letöröm a derekad! A legvadabb bulikból is eljött a vendégek többsége félkor, háromnegyedkor, függően az időtől, amíg hazaér – csak a vagabundok, a bátrak, a szuperhősök- és hősnők maradtak, kevesen, de reggelig. Polgár többnyire közéjük tartozott, abba viszont beleborzong, hogy manapság „éjfélkor indul útjára a gyönyör”, akkor kezdődnek a „jobb partyk”: ebbe ő − jelen testi-szellemi állapotában − bele is döglene.

6728

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds