2018 April 25, Wednesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210339
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Történetek Polgárról: Nem mintha olyan cseszettül hiányoznának − 2.
Posted on April 18, Sunday, 10:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Történetek Polgár Gyuláról
"Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám" Bertolt Brecht

Polgár Gyula sokak ismerőse a Kifújt című szótárregényből, különböző lapok hasábjairól. Az immár nyugdíjas kényszervállalkozó-értelmiségi mottója-filozófiája Bertolt Brechttől való: "Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám". P. Gy. igen jól emlékezik az ötvenes-hatvanas-hetvenes évekre, és meglehetősen ismeri a jelent is. Hofi Gézával szólva: nem tesz úgy, mintha mostanában született volna, s mindjárt 30-40-50 évesen.
Andai György tárcái hetente olvashatók a Klubhálón.


−de időnként sajnálom, hogy eltűnt ez-az, ami személyes volt, emberi, humanoid. Még ha olykor dühöngtem is miattuk, ám nem voltak gépiesek, mechanikusok, arctalanok, hogy ne mondjam: elidegenítettek.

Amikor már dolgozott-keresett Polgár Gyula, fizetés körüli napokon sorba állt a bankban (bank? Az OTP valamely fiókja.) Güzü kispolgárként be-be rakott egyszerű, bemutatóra szóló betétkönyvébe pár száz, később pár ezer forintot. Az a sorban állás érdekes volt, legalábbis számára: micsoda figurák! Lerobbant , hatvanasnak tetsző pasi kétszázezer forintot bányászott elő a zsebéből. Értsünk szót: kettőszázezret, amikor Polgár havi fizetése ezeregyszáz volt. És ott a sorban mindenről, mindenkiről, mindent meg lehetett tudni: vadidegen emberek dumáltak egymással, elűzendő a toporgás nyomorát – pillanatnyi sor- és sorsközösség. A bankos kisasszony hosszú percekre eltűnt, vagy flegmán átslattyogott két asztallal arrébb egy kollégájához, hosszas sustorgásba kezdve − a nép a sorban morgott, de mi a frászt tehetett volna? Elmegy a konkurenciához? Polgárnak ma számlára érkezik a nyugdíja, a fölött az interneten keresztül diszponál, másodpercek se kellenek; sor, sorban állás nyista, de emberek se. Gép kommunikál géppel, szép új világ.

Lexikonok, kézikönyvek garmada veszi körül, a sok könyvselejtezés során sem vált meg tőlük, nem adná őket a világ sűrű kincséért, pedig ezek idegesítették: hiába a tartalomjegyzék, tárgymutató, mifranc – utálta az időt lapozással fecsérelni, és persze többnyire pont azt nem lelte, amit annyira keresett. Most itt van ez a gép, ez az imádott-gyűlölt masina, amibe csak bepötyögi, hogy kb. mi érdekelné, oszt tessék: tizedmásodpercek alatt ott van a lista, és annyira ő sem analfabéta technikailag, hogy ne találná meg egy-két perc alatt a neki kellő információt. Az egész mégis kurvára időrabló egy Polgár-féle kalandozónak, aki persze nemcsak az eredetileg kutatott ezt-azt olvassa el, de újabb és újabb érdekességet talál, aztán mire fölriad, elcseszett egy órát.

Mikor még a fotózás volt a szerelmetes hobbija, élből vágta a különböző, fekete-fehér vagy színes filmek adatait, a fordítósokét, a diásokét; a Forte, az Orwo, esetleg az Agfa fotópapírok méretét, felületét, ilyesmiket. Megvetette mindazokat, akik az Ofotértbe adták előhívatni meg nagyítani a filmjeiket, hiszen az nem csak lustaság, kényelmesség, de hogyan lehet valaki másra, ismeretlen laborosra (utóbb: laborGÉPre! Borzalom!) bízni ilyen személyes ügyeket. Szépen borítékolva-katalogizálva tartotta a negatívokat; hasonló módon, de dobozokban, albumokban a papírképeket – amelyek ma nincsenek. Megáll az ész! A digitális kamerából a számítógépbe, masinából masinába kerül a felvétel, amelynek elkészítéséhez nem kell blendét állítani, távolságot mérni, zársebességet belőni! És már akad olyan állat, fölösen, aki magában a kamerában őrzi több ezer ilyen-olyan, többnyire bárgyú izéjét (merthogy ez fényképnek már nem nevezhető) – hát hogyan nézi, mutatja másoknak? Miként tudja így megosztani élményeit − emberekkel? Egyáltalán: vannak élményei?

Fölnőtt ember nem jár ma már moziba. Fiatalok is mind kevesebben – minek? Popkornért? Kóláért? Az együttröhögés-együttsírás emberi élményéért? A fifikásabbja (törvényszegőbbje) az Oscar díj osztás másnapján letölti (persze illegálisan, de ki nem szarja le) a győztes filmeket. A kényelmesebbje megvárja, míg valamelyik tévécsatorna lenyomja, ez max egy-két év, addig a korábbi Oscarosak futnak, valamelyik adón mindig megy egy nagyhírű mozi és az embernek nemhogy a lakásból nem kell kimozdulnia értük, de a szobából, a fotelből sem: csatornaváltás? Távirányító! Sorra bebuknak a videotékák, ahol azért az alkalmazottal lehetett váltani egy-két mondatot: mondjuk lebaszott, mert nem tekerted vissza az elejére a kazettát. És ha már videotéka: kazetták helyett régóta DVD-k töltik meg a fogyatkozó polcokat és e korongok elől nincs menekvés! Autóban, vonaton nem a tájat nézed, repülőn nem a felhőkben gyönyörködsz, hanem (mondjuk) a fejtámlába rögzített képernyőre meredsz és nézed valamelyik hollywoodi hiperprodukciót. Beszélgetés, emberi szó az utastársakkal? – Na ne hülyülj má’!

−Te, Apuskám, ki vásárol ma szemes kávét magának? Ki pörköli otthon? Ki darálja? Egykor az ABC-k valamelyik sarkában, pultján folyton recsegett egy-két „ipari” kávédaráló. Állítólag-elméletileg be lehetett lőni, hogy közepesre, finomra vagy éppen durvára őröljön, de persze örültél, ha csak működött; körötte a pultra kiszóródott a kávé egy része, amelyet a tenyered élével kapartál be a zacskóba, mint ahogy tették előtted csak aznap több százan − adtatok a higiéniának rendesen. Ma a Caféknak nevezett minipresszókban nagyarcú, sznob juppyk egzotikus tájak kávészemeit vegyíttetik, daráltatják, főzetik; a kotyvalék íze szörnyű, de ezt be nem vallanák az istennek sem.

Nekem, Polgárral ellentétben, még van autóm. Szigorú előírás: sose a kulccsal, csak a távirányítóval nyissam-zárjam az ajtaját. Már ezt a kis csuklómozdulatot is ellopták tőlem, a beletörés izgalmától is megfosztva. No, nem mintha ez olyan cseszettül hiányozna, de úgy mégis: eltűnt egy darab a múltamból, amikor pedig ugye a méz is édesebb volt.

5745

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds