2018 April 26, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210421
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Portré: Kondorosi Ferenc, az IM közigazgatási államtitkára
Posted on January 06, Thursday, 13:57:37
Topic: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
"Vonzott a tárgyalások világa, egyetem után mégsem éreztem késztetést, hogy bíróságra menjek dolgozni vagy ügyvéd legyek. Az akkori kornak a lenyomata pontosan látszott a bírósági épületek lepusztultságán, a bírók nem voltak elismerve" - emlékszik pályája kezdetére a decemberben kinevezett új államtitkár.
A cikk teljes szövege... Katt ide!!!Klubháló: A szakmai önéletrajzok általában az egyetemi tanulmányokkal kezdődnek. Kíváncsi vagyok, hogy az ön előmenetelét mennyire határozta meg a családi háttér, az általános és a középiskola.
Kondorosi Ferenc: A szüleim fontosnak tartották, hogy tanuljak, és megkövetelték tőlem a következetes, rendszeres munkát. Kitűnő tanáraim voltak, általános iskolában úgy megtanítottak például franciául, hogy a nyelvtudásomat még az egyetemen is tudtam használni. Emellett nagyon jó természettudományos felkészültséget is szereztem, amit a későbbiekben orvosjogi, bioetikai témákban hasznosíthattam. Fontos műhely volt a Zalaegerszegi Megyei Könyvtár, ahol szinte mindennap megfordultam, mert francia nyelvű irodalmat lehetett olvasni a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején.
K: És hol volt Kondorosi Feri, a focizós, csajozós kissrác?
KF: Szerencsére volt gyerekkorom, de nem számítottam vásott kölyöknek, a focipályák és a táncparkettek ördögének. Az első randevúim helyszíne is inkább a könyvtár volt; az első puszik is a könyvespolcok között csattantak el.
K: A kiváló természettudományos képzés ellenére mégis a jogi pályát választotta.
KF: Sokat gondolkoztam a döntés előtt. Végül is vonzott a tárgyalások világa, egyetem után mégsem éreztem késztetést, hogy bíróságra menjek dolgozni vagy ügyvéd legyek. Az akkori kornak a lenyomata pontosan látszott a bírósági épületek lepusztultságán, a bírók nem voltak elismerve, megbecsülve. 1977-ben végeztem Pécsett, a Janus Pannonius Tudományegyetemen, de csak a rendszerváltozással egy időben tértem vissza a jogi pályára úgy igazából. Mikor az Alkotmánybíróság elkezdett formálódni, nagy kedvet éreztem arra, hogy ott dolgozzam, amiben az egyetemnek is komoly szerepe volt, ahol olyan kiváló professzoraim voltak, mint Ádám Antal, Bihari Ottó, Szotáczki Mihály vagy a büntetőjogász Földváry professzor, akik a politikai közélettől független, tudományos világot mutattak meg nekünk, hogy a jognak van egy nagyszerű értékrendje. Szakdolgozatot az alkotmányos kontroll jelentőségéről írtam, és amikor ’89-ben folytak a sarkalatos törvényalkotások, magam is részt vettem az alkotmányossági törvény megalkotásában, mint szakértő. 1990 és 1997 között az Alkotmánybíróság főtanácsosaként tevékenykedtem, nekem kellett elkészítenem az ítélettervezeteket.
K: Mégis ott hagyta az AB-t, hogy 1997-től 1998-ig az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára legyen.
KF: Az akkori miniszter, Vastagh Pál úr keresett meg a megtisztelő felkéréssel; nem volt könnyű döntés a váltás. Ezzel párhuzamosan Ádám professzor indítványára egyetemi karriert is kezdtem építeni a Veszprémi Egyetem docenseként. Aztán 2000-ben újra visszatértem az Alkotmánybíróságra, ahol tavaly decemberéig, az újabb, jelenlegi minisztériumi munkám kezdetéig dolgoztam.
K: Ha 2006-ban kormányváltás lenne, és ismét felkérnék a mostani tisztségének a betöltésére, vállalná-e?
KF: Ha bizalmat kapnék, minden további nélkül tudnám folytatni, valamennyi parlamenti párt elitjében ismerek kiváló szakembereket, akikkel megnyugtatóan lehetne tovább dolgozni. Ez abszolút szakmai munka.
K: Nézzük egyéb, folyamatos tisztségeit. Az Acta Humana Emberi Jogi Közlemények szerkesztője.
KF: Ez Magyarország első emberi jogi szakfolyóirata, egy magas színvonalú szakmai lap, évente négy alkalommal jelenik meg, többek között tanulmányokat, dokumentumokat közöl a tárgyban.
K: Az Emberi Jogok Magyar Központjának az igazgatója.
KF: Ez egy elméleti, tudományos műhely, olyan, mint egy kicsi, akadémiai intézet, ahol tudományos kutatásokat kell vezetnem, jelenleg globalizációs emberi jogok tárgykörben folytatunk egy nagyobb kutatást.
K: A Jogi Szakvizsgabizottság tagja.
KF: Azt jelenti, hogy a jogi pályára készülő fiataloknak ugye szakvizsgát kell tenniük a hároméves szakmai gyakorlat után. Szeretek oktatni, és ez valós képet ad a jogászok felkészültségéről.
K: Tagja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Iustitia et Pax bizottságának, ami azért lep meg, mert önt eddig mindkétszer baloldali kormány kérte fel minisztériumi feladatra, és hát ismerjük a szocialisták és a katolikusok közötti jelenleg is feszült viszonyt.
KF: A katolikus egyház és hit oszthatatlan, nem kötődik egyetlen politikai oldalhoz sem, és én sem szeretek politizálni. Megtisztelő volt számomra, amikor ez a nagyszerű tudósokat tömörítő grémium felkért a tagságra. A szervezet kitűnő nemzetközi konferenciákat szervez például az európai értékrendről.
K: A francia mellett társalgási szinten beszél angolul, németül, oroszul…
KF: …jelenleg spanyolul tanulok…,
K: …de hol van Kondorosi Ferenc, a magánember?
KF: Van egy birtokunk, ahol pompás családi főzéseket szoktunk szervezni, idilli módon: gyerek, kutya, ami csak kell, jelen van egy nagyon szép kertben. Két nagyfiam van, az idősebb ügyvédjelölt, a fiatalabb éppen ma vizsgázik egyetemes jogtörténetből.


Bencsik Gyula
4974

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
· Írta: szerkesztoseg


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka:
Tudással fölvértezve zuhanni a zenébe


Article Rating
Average Score: 4.75
szavazat: 12


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds