2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204649
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Történetek Polgárról: Ablakból
Posted on May 16, Sunday, 10:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Történetek Polgár Gyuláról
"Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám" Bertolt Brecht

Polgár Gyula sokak ismerőse a Kifújt című szótárregényből, különböző lapok hasábjairól. Az immár nyugdíjas kényszervállalkozó-értelmiségi mottója-filozófiája Bertolt Brechttől való: "Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám". P. Gy. igen jól emlékezik az ötvenes-hatvanas-hetvenes évekre, és meglehetősen ismeri a jelent is. Hofi Gézával szólva: nem tesz úgy, mintha mostanában született volna, s mindjárt 30-40-50 évesen.
Andai György tárcái hetente olvashatók a Klubhálón.


Hónapokig csak egy magasföldszinti ablakból nézve − egyedi dimenziójú lesz a világ. Ennek megfelelően igencsak sajátos emlékfoszlányai maradtak a ma már jóval hatvanon túli Polgár Gyulának arról a pár hónapról, amikor – kilenc évesen, 56-57 fordulóján − naponta órákig könyökölt a Kresz Géza utcai mini konyha keskeny ablakában, gyógyulási és „szórakozási” okból-céllal.

Novemberben engedték el a szaniból, további ágynyugalmat javallva – a levegőn. Arra a bölcs dokik nem gondoltak, hogy Polgáréknak nemhogy szanatóriumi terjedelmes teraszuk, de még méretes ablakuk sincs abban a szoba-hallban, és nem ám a Szabadság-hegyen, hanem Újlipócia szélén laknak. Ott, ahol bizony volt − a mainál jóval nagyobb, csak nem tudatosult − környezetszennyezés. Busz a Csanádyban: rossz, mert régi motorja sűrű kipufogógázba borít mindent; a közeli Nyugatiba-ból futó gőzmozdonyok füstje is elér ide, no meg a házaké, ahol fa- vagy széntüzelésű kályhák ontották a kormot-pernyét, erősen, mert azon a télen hideg volt, kurva hideg.

Polgárnak vaságyat telepítettek a konyhába, lévén az a legszeparáltabb hely a szoba-hallos kégliben, lefektették, bebugyolálták paplanokba, plédekbe és − és rányitották az ablakot, hadd gyüjjék az ájer. Az meg gyütt. Begyújtották a gázplatni mindkét rózsáját, fűtésül – de hát azon a télen sűrűn nem volt gáz, ha mégis, alig melegített.

A srác meg feküdt, csórikám, órákig. Semmit nem csinálhatott: karjait-lábát szigorúan szorították a pokrócok, Anyu csak ritkán ért rá foglakozni-beszélgetni vele, esetleg fölolvasni valamit; Apu reggeltől-estig távol, a Hivatalban; látogató? Pláne vele egykorú gyerek? Egy tbc-s kölökhöz? Jézusmáriaszentjózsefatyaistenédesanyám! Hát nem ölöm meg a fiamat a Gyuszika miatt!

Február végéig bírta. Akkor Apu beállított valami csudakütyüvel: villanyról működő, mini fűtőkészülék: a konyhában érezhetően melegebb lett, kint meg már időnként a nap simogatta a házfalakat, a feketére mocskolódott hókupacokat a járdák mentén. A meleg, a fény abba az illúzióba kergette az elgyötört Polgárt, hogy tavaszodik, akkor pedig már igazán nem kell fúrt feküdnie. Tehát ő bizony fölkel. Persze nagyon is érezte, hogy szülei valamiért nem osztanák az időjárással és az ágyelhagyással kapcsolatos nézeteit, ezért megvárta, míg Anyu elindult délelőtti bevásárló(tor)túrájára: ez minimum 3-4 órás szabadságot engedett a gyereknek – a boltok zöme zárva, a nyitottaknál hosszú sorok kenyérért, tejért akár.

Kicsomagolta magát, csak egy szál paplant borított a vállaira és kikönyökölt az ablakon: punkt a magasságához méretezték. És bámult, órákig. Keskeny utcák, saroklakás: ingerszegény környezetnek mondanánk ma, akkor unalmasnak minősült – persze nem egy olyan kisklambónak, aki majd’ egy évig feküdt tüdőszanatóriumban, most meg három hónapja konyhai vaságyon.

Emberek mozogtak odakint, néhány személyautó, lovas kocsik, gyerekek – Polgár Gyulának mozi, színház: az ÉLET!

Szemben a kocsma külön műsor: ott aztán mindig történik valami, amely történések, ha kissé nehezen is (mocskosak a kirakatablakok) követhetők, da atomi izgik! A túlsarkon ideiglenes tejbolt, a közeli „igazit” belőtték, a sarki közértet dettó: itt viszont új a a portálüveg, frissen vágták be a légnyomás pusztította helyet, hát jól látni, amint a boltos alkalmatos drótdarabbal kívánt méretű-mennyiségű adagot vág le a kéttéglányi élesztőtömbből.

Dróttal fogták át a hasított fák öt- vagy tízkilós kötegeit élelmesék, akik így, a hosszú és kemény tél vége felé jól kalkuláltak: sok háztartásban fogyóban a tüzelő, a Tükerek is zárva – taroltak. Előbb vélhetően egy elhagyott fatelepen, most meg itt: a fázó szánokat-szánkókat megrohamozták a fázók (fázó+fázók! Szóvitz!), veszekedés, kiabálás – tolvajék nem csak gennyesre keresték magukat, de kiválóan szórakoztak is.

Ha csitult a kinti spektákulum, Polgár dominózni kezdett. Kiborította az ablakpárkányra a dobozt, és adj neki. Egyszemélyes játékként ez baromi unalmas, de hát ez van. Ráadásul − itt és most legalább – csak ő nyerhetett. Utóbb, évtizedeken át, ez soha, semmiben nem sikerült.

Március közepén, amikor már tényleg langy szellők bukkantak elő időnként, Polgár észrevette, hogy nincs egyedül. A szemközti ház negyedik emeletén ugyanolyan kitartással könyököl-bámul valaki, mint ő. Megijedt. Az a pasi (többnyire necces hajhálóval a fején) még elárulja őt a szüleinek. Sőt: az a bácsi, helyzetéből (magaslati) adódóan benézhet az ő konyhájukba, márpedig hogy’ jön ahhoz?!?! Polgárnak fingja nem volt, mi az a kukkolás, de hát csak ne nézze ki a szemét az ő szegényes konyhájukon valaki! Három nap elteltével egy hokedlit húzott az ablak elé, fölállt rá, ledobta a paplant, majd a pizsamagatyát és bemutatta seggét a a voyeurnek.

Irtó botrány lett, a bácsi lerohant, Anyu épp akkor érkezett haza – Polgárt, betegsége kezdete óta először randán meggyepálták.

Május lett, mikor feloldották a vesztegzárat.

Most már csak akkor nézett ki az ablakon, ha nem volt éppen jobb dolga (volt! Bőven! Másfél évnyi kínlódás után?). Egy reggel furcsa, addig nem hallott hangokra ébredt. Az ablak, a keskeny, ezerszer elátkozott ablak előtt – szökőkút! Hatalmas, vastag-széles vízsugár tör a magosba, tán a második emeletig is elér! Úgy, ahogy volt, pizsamában, meztélláb futott ki a lakásból, házból, befurakodva az embergyűrűbe. Azám, felnőtt emberek bámészkodtak ott, tőlük tudta meg a gyerek, hogy a szökőkút: vízvezeték pucolás. Pár percig még álldogált csak, azután közelebb szaladt, be a többi gyerek közé, akik visongva ugráltak a víz közelébe, jól lespriccelve magukat: Polgár a szó szoros értelmében bőrig ázott, de észre sem vette, elkábította-elkápráztatta az áldottnak érzett víz meg a szivárvány, ami föl-föltűnt a csillogó sugárban és minden egyes cseppben.

Mostanság azon kapja magát, hogy egyre többet bámul ki az ablakon. A konyhain, természetesen. Onnét lehet a legjobban rá- és belátni a lakótelepi parkoló túloldalán az egyik panelgarzonra-be. Nem bánja, ha rajtakapná az ottani bombázó, és bemutatná azt a gyönyörű, friss, feszes fenekét. Erre azonban csekély az esély: az a bérlemény afféle munkahely, az a dög hivatásos − nem fogja ingyér' mutogatni pazar teste egyetlen négyzetmilliméterét sem neki, a vén nyálcsorgatónak.

6844

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds