2018 April 25, Wednesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210332
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Történetek Polgárról: Uszoda, anno
Posted on May 23, Sunday, 10:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Történetek Polgár Gyuláról
"Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám" Bertolt Brecht

Polgár Gyula sokak ismerőse a Kifújt című szótárregényből, különböző lapok hasábjairól. Az immár nyugdíjas kényszervállalkozó-értelmiségi mottója-filozófiája Bertolt Brechttől való: "Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám". P. Gy. igen jól emlékezik az ötvenes-hatvanas-hetvenes évekre, és meglehetősen ismeri a jelent is. Hofi Gézával szólva: nem tesz úgy, mintha mostanában született volna, s mindjárt 30-40-50 évesen.
Andai György tárcái hetente olvashatók a Klubhálón.


Sej, daliás, bár rövid idők, amikor még nagy ember volt! Amikor piszkosul jól keresett! Amikor házat építtetett, ő meg a neje! Oké, főleg a neje.

Polgár Gyula és családja már két éve lakott az új házban, Buda környékén, de a kégli csak akkor lett kész. Mármint Polgár neje szerint, kinek ebbeli véleményét családja őrültségnek tartotta, de a nő hajthatatlan volt: − Ahogy elterveztük, úgy kell lennie. Márpedig a tervrajzok hatalmas épülethez számos „apróságot” is tartalmaznak: az ötszáz öles telek parkosításától a medencéig. Pontosabban az uszodáig.

A házzal együtt épült szárnyba végül ellenáramoltatós medence, hatszemélyes jacuzzi (süllyesztett persze), álló meg fekvőszoli, kétféle szauna (normál és infra,) némi gyúrógépek kerültek. Polgár, miközben a kinti iszonyú forróságot csak a légkondicionált fürdőház teleüveg falán keresztül érzékelve tempózott, elégedettnek volt mondható. Végre nagyjából azért befejeződik ez az egész kéróhistória, és a család mind az öt tagja (papa, mama, két gyerek meg anyós) elfészkelődhet a maga fürdőszobával − mamának külön konyhával is − felszerelt vackába.

Egy ilyen ház körül mindig akad valami munka: könyvespolcot fölfúrni, darabokból bútort összeszerelni, karnist méretre vágni; és persze ott az új kert napi ezer ügye. A különböző, e föladatokra fölkért iparosok, meglátván a valóban impozáns ingatlant, meg a hozzá tartozó tárgyaló felet (ez volt Polgár), könyörtelenül átvágták őt. A csodapalota valószínűleg kihozta belőlük a csillagászt, merthogy bolygóközi árakat kértek két tipli benyomásáért, vagy egy tuja elültetéséért.

Polgár neje, a nagy kavaró, az élelmes üzletasszony egy ideig hagyta szívatni magát, csak férjét hordta le naponta, elmondva mindenféle tesze-tosza entellektüelnek a szerencsétlent. Azután ezt elunta, körbenézett különböző vállalkozásai kádereinél: kiszemelt egy harmincas pasit, jó szervezőt, fürge srácot, aztán mellé néhány szakembert: villanyszerelőt, vizest, burkolót, asztalost, meg három kertészt, erdélyieket, no persze minden papírjuk rendben. Kiépítette a logisztikát: egyik telephelyén pl. teremtett nekik jól felszerelt műhelyt, adott kocsikat, mobiltelefonokat, és megalakította Gyorsszolgálatát. Az egyik kölyök beült a kocsiba, bejárta az agglomeráció közeli falvait, kis cédulákat szórva a postaládákba: cég indult, mindenféle házkörüli apróságot szerelünk, füvet nyírunk, függönyt szabunk - tessék minket hívni.

Polgár szerint kőkemény hatékonyság-, befektetés-, szakelemzésekkel is kimutatható: ez volt az asszony leggyorsabban megtérülő, legjövedelmezőbb bótja. Alig győzték a munkát, új embereken és eszközökön gondolkozott a nej, akinek nevét áldotta az egész környék. Nem volt mindenféle kavar, pl. kiszállási díj, csak órabér meg anyagköltség, mindkettőről számlát adtak. Hogy korrekten kalkuláljanak, el ne húzzák valami apróságon a munkát, arról Polgárné gondoskodott. A leglehetetlenebb időkben, helyeken csapott le embereire, annyiszor és mindaddig, amíg meg nem győződött: valóban csak öt percet fordítanak egy ötperces munkára, és annyit is kérnek érte.

A nő többször kifejtette Polgárnak: szilárd hite szerint ez az uszoda nekik ingyér’ van: ha a sok rabló nem cseszteti, nincs gyorsszolgálat, nincs belőle zsé, nincs medence.

Akkoriban Polgár is üzletemberkedett, a maga szakmájában sikeresen. De az asszony a fejére nőtt, elnyomta, lenézte, lekezelte. A férfi nem sokáig élvezhette (mert élvezte, tagadhatatlan) az uszodás luxust – kitelt az ideje, lapátra került.

Mindez arról jutott eszébe, hogy a minap a lakótelepi ház kapuján elhelyezett gyűjtőládában − ahonnan a lépcsőkre csurognak a prospektusok, szórólapok, helyi újságok − talált egy színes, szélesvásznú, csudapapírra nyomott magazint, amely különböző uszodákat, medencéket kínált. Kitört belőle a hajdani menő reklámszaki és berágott:

− Micsoda hihetetlen pénzkidobás! Itt elpocsékolni ezt! Ki az a vadbarom, aki azt föltételezi, hogy a telepen valaki, bárki, egy panelproli − uszodát rendel!!!

Másnap, évek óta először, elment úszni: a közeli iskola tanmedencéjébe.

4749

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds