2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190457
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Deák Péter biztonságpolitikai szakértő
Posted on November 19, Sunday, 10:44:30
Topic: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
"A csapatszolgálatot követően a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán tanszékvezetőként dolgoztam több mint egy évtizedig, ezalatt szereztem kandidátusi címet, melynek birtokában a vezérkar tudományos osztályát vezettem" -idézi fel mozgalmas életének állomásait Deák Péter.


Klubháló: Valószínűleg kevés kisfiú szeretne nagykorában biztonságpolitikai szakértő lenni.

Deák Péter: Ez így van, én sem annak készültem. Törtenelem szakra jártam, 1951-ben különböző ügyek miatt eltanácsoltak az egyetemről, ezért katonaiskolára jelentkeztem, tisztiiskolára, amelyet négy szemeszter után elvégeztem, hadtáptiszt lettem.

K: Az egyetemről miért bocsátották el?

DP: Még 1946-ban kaptam egy amerikai segélyt, melyet háromezer magyar fiatal kapott, akiknek a szülei, vagy legalábbis valamelyik szülője meghalt a világháborúban; az én édesapám koncentrációs táborban pusztult el. Körülbelül 20 éves koromra nőttem bele abba a használt konfekcióruhába, ami a csomagban volt. Aztán jött egy úr, és megkérdezte, milyen ellenszolgáltatást kellett nyújtanom az amerikaiaknak ezért a ruháért. Nemkívánatos személy lettem az egyetemen, de azt megengedték, hogy évhalasztást kérjek. Kaptam is, így a tisztiiskolát követően mégis befejezhettem a történelem szakot.

K: Honnan a humán érdeklődés? Az ötvenes években a magyar történelemoktatást erős fenntartásokkal lehetett csak fogadni.

DP: Egyrészt a reáltárgyakhoz tökhülye voltam, matematikából mindig nagyon nehezen mentem át, bár kémiából jó voltam, nem értem az összefüggést. Másrészt érdekelt a történelem, ami akkoriban valóban nem volt korrekt tárgy, viszont ha valaki társadalomtudományokkal akart foglalkozni, nem volt más lehetősége.

K: A tisztiiskola elvégzése hogyan alakult a pályája?

DP: Egyenesen a Honvédelmi Minisztériumba kerültem, a hadtáp kiképzési osztályra, gyakorlatokat terveztem a csapatok számára, afféle hadijátéknak tekintettem a munkámat. Szinte állandóan vidéken dolgoztam, utóbb értékelést írtam a gyakorlatokról.

K: Hadtáptisztként azt tervezte meg, hogy éles helyzetben hogyan biztosítható az élelmiszer, gyógyszer, technikai utánpótlás a harcoló csapatoknak?

DP: Pontosan, és miután ez a Jugoszláv-szindróma vége volt ’53-ban, a hadgyakorlatok jelentős része a déli területeken zajlott, ’55 márciusában még bemutatót is tartottunk ezen a területen, ahol tábori segélyhelyet telepítettünk. Az ottani tapasztalatok ma is hasznosíthatók, például most a távol-keleti katasztrófa idején.

K: Hol érte 1956 október 23-a?

DP: Estére jegyem volt a Csárdáskirálynőre, mely Szinetár Miklós barátom első rendezése volt, és amely természetesen elmaradt. Másnap reggel a minisztériumban elkezdtem megszervezni a szétszórt honvédségi csapatok operatív hadtápellátását. De még 23-án délelőtt a Bem téri tüntetésen jártam, mivel korábban néhányszor megfordultam a Petőfi Körben. Meglehetősen ambivalensen viszonyultam az eseményekhez. Részben egyetértettem az értelmiség célkitűzéseivel, részben féltem azok fegyveres, forradalmi megvalósításától, az emberáldozatoktól. Ez a felemás érzés végigkísért az egész forradalom alatt. Mikor november negyedikén reggel a rádióban meghallgattam Nagy Imre beszédét, nagyon elkeseredtem, és mikor később hallottam Kádár nyilatkozatát a hatalom átvételéről, a szovjetek bevonulásáról, emlékszem, azt mondtam a feleségemnek: Mi szükség volt erre? Hiszen november elsejétől konszolidálódott a helyzet, legitim kormánya volt az országnak. December elejére szinte észrevétlenül változott az eseményekre addig általánosan használt felkelés szó ellenforradalom kifejezésre. A forradalmat követően főhadnagyi rangban folytattam a munkámat a minisztériumban, közben beiratkoztam a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiára, amelyet 1961-ben végeztem el, majd rögtön csapathoz kerültem Tatára, aztán Nagyatádra, úgyhogy a nagypolitikából hamar kikerültem, bár a Magyar Dolgozók Pártja után tagja lettem a megalakuló MSZMP-nek is, mint ahogy alapító tagja voltam ’89-ben az MSZP-nek is. A csapatszolgálatot követően a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán tanszékvezetőként dolgoztam több mint egy évtizedig, ezalatt szereztem kandidátusi címet, melynek birtokában a vezérkar tudományos osztályát vezettem. A beosztást nem kis mértékben angol és német nyelvtudásomnak is köszönhettem. Az osztályom látta el a biztonságpolitika elméleti feladatait, melynek révén rengeteget jártam nyugatra.

K: A rendszerváltást követően egyre gyakrabban szerepelt a médiumokban.

DP: 1990 novemberében Király Béla és Völgyes Iván professzorokkal, valamint Valki László nemzetközi jogásszal megalapítottuk a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központját, melyet sokáig én vezettem. Számos projektünk volt, nemzetközi konferenciákat szerveztünk, melyek kapcsán gyakran publikáltam a sajtóban, sokszor hívtak rádiókba, televíziókba szakértőként.

K: A háborús helyzetek, a terrorveszély mellett a természeti katasztrófák is újabb és újabb feladatokat rónak önökre.

DP: Készítettünk egy tízéves biztonságpolitikai prognózist, amelyben már a globális felmelegedésnek hívott éghajlati elemek is kockázati tényezőként szerepeltek, az informatika és a genetika mellett. Jelenleg is együttműködünk éghajlatkutatókkal. A mostani kormány felé is erősítem, hogy olyan forgatókönyveket kell az országnak kidolgoznia, mely az egyes szervek feladatait ilyen helyzetekre vonatkozóan is szabályozza. Legfontosabb a megelőzési terv kidolgozása, illetve a már bekövetkezett katasztrófa következményeinek gyors fölszámolása. Sajnos elég lassúak a lépések, e téren nincs komplex koncepciója az országnak.

K: A kilencvenes években számos civil szervezet alapításánál bábáskodott.

DP: A Magyar Külügyi Társaság megalakítását 1992-ben kezdeményeztük Valki Lászlóval; a társaságnak azóta vagyok az alelnöke. Egy évre rá a mi kezdeményezésünkre alakult meg a Magyar Atlanti Tanács, ami nem működött elég hatékonyan, ezért létrehoztuk az Euróatlanti Klubot, amelyben vezető politikusok is tartoztak, például Csóti György, Martonyi János, Kovács László, Rockenbauer Zoltán, tehát képviseltették magukat a politikai paletta minden oldaláról; velük a NATO-csatlakozással kapcsolatos gyakorlati lépéseket beszéltük meg kéthavonta. Aztán úgy alakult, hogy ’98-tól kezdve nem tetszett nekünk a belpolitika alakulása, ezért Kosáry Domonkossal, Köteles Györggyel, Róbert Lászlóval, Szinetár Miklóssal, Ferge Zsuzsával és másokkal egy Vitéz utcai eszpresszóban létrehoztuk a Maholnap Közéleti Vitaklubot, rendszeresen publikáltuk az álláspontunkat, és így szerepet játszottunk a 2002-es kormányváltásban.

K: Közéleti tevékenységei mellett jut ideje a magánéletre is?

DP: Feleségemmel 49. házassági évfordulónkat tartottuk a napokban; három gyermekünk és hat unokánk van. Szeretem a komolyzenét, és esténként gyakran kijárogatok a konyhába édességet
majszolni.
Ha írni szeretne nekünk, vagy hozzászólna! Katt ide!


7345

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka:
Tudással fölvértezve zuhanni a zenébe


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds