2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20195556
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Kertész Ákos: Szabadegyetem
Posted on June 16, Wednesday, 15:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Ebben a rovatunkban az ifjaknak tanulni, tapasztalatot szerezni, idősebbeknek nosztalgiázni, továbbgondolni, vitatkozni, valamennyiünknek eligazodni korunkban, adjuk közre rendszeresen Makra írójának gondolatait.
Főszerkesztő


Ki védi meg az USA alkotmányát?

Most nézem épp DVD-n a Huszonnégy (24) című amerikai akciófilm sorozat negyedik évadját. Nálunk még csak a harmadik megy, de biztos, hogy hamarosan megjelenik a következő évad is a televízióban. Aki látott belőle valamit, tudja, hogy egy-egy „évad” egy nap, azaz 24 óra története, 24 negyvenöt perces folytatásban, vagyis csaknem reál-időben. Főhőse Jack Bauer (játssza Kiefer Sutherland), aki a terrorelhárítás ügynökeként küzd végig egy-egy huszonnégy órás krízishelyzetet, koncentrált terrorista támadást. És ő az, aki gyakran kerül erkölcsi konfliktus helyzetbe.

Aki föláldozná a saját életét többmillió ember életéért, föláldozhatja-e adott esetben más életét is? Bauer egy ízben, amikor visszafordíthatatlanul aktivált atombombával kellett elrepülni a sivatagba, mielőtt a bomba fölrobbanna, de úgy, hogy visszaút nincs, első szóra vállalja a föladatot. Hogy végül miképp marad életben, más kérdés, elég az, hogy habozás nélkül vállalta a halált. Joga van életről, halálról döntenie?

El kell rabolni a kínai konzulátusról egy kínai atomtudóst. Az akcióra, diplomáciai okokból senki nem adhat parancsot; csak magánakció lehet! – ha a végrehajtót elfogják, senki sem védi meg és a kínai törvények szerint fognak ítélkezni fölötte. Bauer vállalja. Az akció sikerül, de a kínai tüdőlövést kap. A terrorelhárítás klinikáján csak egyetlen sebész team van, azok éppen operálnak. A műtőasztalon nem más fekszik, mint Bauer szerelmének a férje, vagyis az ügynök szerelmi riválisa. Bauer úgy dönt, hogy a célnak: a kínai információi alapján továbbmenni, és megvédeni sokmillió amerikai polgár életét, mindent alárendel. Fegyverrel kényszeríti a sebészeket, hogy a kínait tartsák életben, miközben a műtőasztalon a szerelme férje meghal.

Más. Elkapnak egy volt amerikai katonatisztet (priusza nincs!), aki a terrorelhárítás szerint egyértelműen a terroristák embere vagy zsoldosa. De mielőtt kihallgathatnák, váratlanul megjelenik az ügyvédje azzal, hogy a védence amerikai állampolgár, s így nem hallgatató ki, csak tárgyalás során. Erőszakos kihallgatásnak meg pláne nem vethető alá. Maga az elnök, aztán a legfölsőbb bíróság elnöke, az alkotmánybíróság, a legfőbb ügyész; – mindenki úgy dönt, hogy várni kell reggelig. Az Egyesült Államok alkotmánya nem sérülhet.

Bauer természetesen szembeszegül, és jogellenesen, alkotmányellenesen, kínzással tíz perc alatt megszerzi a szükséges információt és folytatja a munkát. Hogy végülis Bauer és a terrorelhárítás sikerrel jár-e, megállítják-e a terroristákat, azt nem árulhatom el, ez egy hallatlanul jól fölépített, izgalmas akciófilm sorozat tétje – tessék majd megnézni! Engem különben sem a példa, hanem a példázat tanulsága érdekel.

Nemrég, bizonyos csoportoknak a melegfölvonulás alkalmából tanúsított viselkedése kapcsán arról írtam, hogy a „felebaráti szeretet” gondolatának a lényege: csak egy mércéd legyen önmagad és mindenki más számára. Szorosan ezzel függ össze a következő tétel: Tanulj meg rangsorolni! Vannak döntési helyzetek, amelyek elől nem futhatsz meg.

Azt könnyű eldöntened, hogy adott esetben valamiért, ami még a saját életednél is fontosabb, föláldozod-e magad. De föláldozhatsz-e mást is? És strukturálisan ugyanerről beszélünk annak kapcsán is, hogy egy abszolút fontos morális parancs érvényesítése érdekében megszeghetem-e ugyanezt a morális parancsot, vagyis, hogy a hazai helyzetre fordítsam az amerikai példázatot, a demokrácia védelmében megszeghetem-e a demokratikus szabályokat?

(Közbevetőleg: parancsról Kant és az egyházak beszélnek – kategorikus imperatívusz, illetve isteni parancs –; én a fölismert szükségszerűség vagy a Názáreti Jézus tanítása fogalomkörét használom.)

Az utóbbira a legismertebb példa: abszolút-e az ötödik parancsolat, a NE ÖLJ! érvényessége? Szabad-e ölni egy (vagy sok) gyilkosság megakadályozása érdekében? Önvédelemből? Gyermekeim, feleségem, anyám védelmében? Hazám védelmében? Vagyis azt fogjuk közösen végiggondolni, hogy ebben az esetben is működik-e az a krisztusi tétel: ne legyen két mércéd: egy a magad, s egy másik, a felebarátod számára.

A Hirosimára dobott atombombát most ne tárgyaljuk meg itt: szerintem kétszázezer civil halála szemben a várható (de nem bizonyított) egy-másfél milliónyi katona és legalább újabb kétszázezer civil halálával – ismerve a japán védekezés elszántságát és kegyetlen intenzitását –, fölfoghatatlan. Számoljunk kisebb léptékben.

Valaki, mindegy, mi okból, fegyvert fog a gyerekeimre, a feleségemre, a szüleimre, és lehetőségem van rá, hogy mielőtt ő gyilkolna, lelőjem. Élek vele, megölöm. Jogos volt? Ugyanazzal a mércével mértem a felebarátom (a gyilkos) esetében, mint amit magam is elvárnék? Biztosan. Ha én akarnám (mindegy, miért) más családját – ártatlan gyerekeket, nőket, öregeket – kiirtani, magammal szemben sem várnék más megítélést.

Elvileg senki nem dönthet embertársa életéről, még a maga életéről sem. Csakugyan? És a bíró, amikor halálos ítéletet hoz? És a bányamentő? Amikor a csapatát az egyik járatban rekedt három ember helyett, a másik járatba szorult harminchárom ember felé irányítja? És a tábornok, amikor a haza védelmében katonákat a biztos halálba küld? És Bauer? Aki úgy dönt (bármit is mondanak majd róla), inkább halljon meg a szerelmi riválisa a műtőasztalon, minthogy a terroristák kilőhessék egy amerikai nagyvárosra az atomrakétát?

Mi azon nyavalygunk, hogy a demokrácia legfőbb vívmányait: a szólásszabadságot, a gyülekezési szabadságot, a véleménynyilvánítás szabadságát föláldozhatjuk-e a demokrácia védelmében.

Én megfordítanám, ahogy Jack Bauer is megfordította, amikor a demokrácia, az USA Alkotmánya, a szabadság alkotmánya védelmében fölrúgta az alkotmányt, és erőszakkal szedte ki a terrorista amerikaiból az életbevágó információt. Azt kérdem: a demokratikus szabadságjogok fölrúgása által szabad-e megvédenem a demokrácia ellenségeitől a demokráciánkat, az alkotmányos szabadságjogainkat? Szabad-e erőszakkal föllépnem az erőszak megszállottjaival, a gyűlölettől elvakult habzó szájúakkal, a demokráciánkra törő neonácikkal szemben?

Én azt gondolom igen, és remélem, az olvasót is meggyőztem róla. S ha így közelítek, akkor semmi abszurdum nincs abban a gondolatban, hogy szeresd felebarátodat, mint önnön magadat, mert elismerem, hogy csak egy törvény van, és az az egy vonatkozik rám és valamennyi felebarátomra, tehát: – az ellenségeimre is.

6323

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds