2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20200217
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Föld S. Péter: 1984
Posted on June 26, Saturday, 15:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Ezt a cikket, 1984 címmel, 2004-ben írtam. Akkor jelent meg először, amikor Schmitt Pál még nem volt a Fidesz államfőjelöltje. Akkor még csupán felajánlotta a függetlenségét a Fidesznek, és reggel korán kelt, hogy tehessen a családért és a nemzetért valamit.
Szerintem ma is tanulságos.


„Schmitt Pál, a Fidesz
alelnöke minden reggel hat óra előtt kel,
mert alig várja, hogy elkezdődjön a nap, hogy
tehessen a családért és a nemzetért valamit.”
Újsághír

Pali bácsi aznap is korán ébredt. Hatra volt beállítva a vekker, de ők, Kati nénivel úgy gondolták, nem várják meg az óra csörgését, már korábban magukhoz térnek, hogy tehessenek a nemzetért valamit.

A legtöbb ember csak igen keveset tesz a nemzetért, pontban hatkor ébred, vagy hat óra után, megvárja, míg csörög a vekker.
Pali bácsi tett volna a nemzetért már korábban is, akkor, amikor még fiatalabb volt és Palinak hívták, de nem hagyták. Ha tenni akart, mindig előugrott a párttagkönyve mögül valamelyik komcsi, és keményen rárivallt: te, Pali, ne tegyél semmit a nemzetért, mert az árt az internacionalizmusnak!

De ő mégis tett. 1984-ben, amikor a Magyar Olimpiai Bizottság fejeseként kénytelen volt lemondani a magyar sportolók részvételét a Los Angelesi olimpián, hát azt biz’ isten, hogy a nemzetért tette! Mert ha nem mondja le, akkor lemondja helyette más. És ő sokkal szebben, mondhatni slágfertibben tudta lemondani a részvételt, mint mások. Mosolyogva, kedvesen, úgyhogy még az érintett sportolók, akik évekig készültek életük legnagyobb eseményére, szóval ők is joggal hihették, hogy mindez az ő érdekükben történik. Még mindig nincs hat óra, Kati néni hozza a kávét.

Ő is nagyon el volt nyomva a pártállam idején: amikor még Katinak hívták, a tévében tévétornázott a lányokkal. Egyszer fejkörzést akart volna végeztetni a nézőkkel, de egy komcsi rendező nagyon szigorúan rászólt: Katika, a fejkörzés ma nem megy, Kádár elvtárs a krumplilevest szereti.

Aznap nem volt fejkörzés, a lányok pedig kénytelenek voltak Amerikában teniszezni, ösztöndíjjal persze. Ez is egy nagy tett volt, a kiküldeni a gyerekeket egy ilyen szörnyű országba, ahol hello everybody, éljen és virágozzék az örök és megbonthatatlan Májkell Dzseksön!

A legtöbb magyar ember még annyit se tett, hogy a lányait Amerikába küldje teniszezni, inkább gyáván itthon marasztalta őket. De Pali még ezt is vállalta: ha tenni kell a nemzetért, akkor nincs mit tenni! És most, 2004-ben, nem várta meg a vekker ébresztését: merjünk nagyot álmodni, gondolta, és kinyitotta a szemét.

A polgári reggeli után ruganyos léptekkel a Szentkirályi utca felé vette az irányt. Ott van az egykoron városi gerilláknak nevezett, valamikor liberális, mára jobboldali szövetségbe forrt párt székháza.
Nagy nap a mai, gyűlésezik a szövetség. Maga Martens úr is felszólal. Martens úrról tudni kell, hogy bár ő is rendre sokat tesz a nemzetért, mégsem róla nevezték el az újfasiszta fiatalok kedvenc viseletét, a Martens bakancsot. Csupán egy kínos névazonosság, a nevéről pedig, ugye senki sem tehet.
Mindenki csak arról tehet, amit a nemzetért tesz.

Martens úr díszvendégként szólalt fel a Fidesz szövetségi gyűlésén, és 2004-ben azt találta mondani, hogy Magyarországon akkor lesz újból szabadság, ha Orbán Viktor kerül ismét kormányra.
Martens úr nem először jár Magyarországon. 1984-ben, Belgium miniszterelnökeként már volt nálunk. Martens úr már akkor is tudta, mit kell tenni: az újságok címlapjain parolázott Kádárral és a többiekkel. Ami persze akkoriban haladó tettnek számított, a magyar nemzetnek például igen jót tett, legitimizálta azt, amit ma, Pali bácsi kenyéradó gazdái legitimizálhatatlannak neveznek.

Pali bácsi, ma, 2004-ben, ruganyos léptekkel, jókedvűen masírozik a Fidesz székháza felé. A gyűlésen petíció lesz bejelentve, egymillió aláírás, név, telefon, e-mail cím, vércsoport, röviden: adatbázis.
Csak előbb még Szűrös úr is felszólal, ezúttal valamelyik nagyon történelmi szociáldemokrata párt színeiben.

Szűrös úr szintén nagyon félre volt állítva a komcsik idején. Polgár volt, de ezt mindenki előtt titkolta, ezért elvtársnak kellett szólítani. Amikor elvtársnak szólították, valami mindig szorult a szíve körül, de ő büszkén viselte ezt a sok nehézséget, mert tudta, hogy ezzel is a nemzetért tesz valamit. Szűrös elvtársúr kora gyermekkorától azon volt, hogy a nemzetért tegyen valamit, de ezt a komcsik megakadályozták, és ezért kénytelen volt 1984-ben az MSZMP titkárának lenni. Meg moszkvai nagykövet is volt egy időben, ami pedig ugyancsak igen veszélyes foglalkozásnak számított. Mindenki tudta, hogy moszkvai nagykövetnek azt nevezték ki, aki a kommunista rendszer ádáz ellenségének számított - a komcsik így akarták kifogni a szelet az antikommunista emberek vitorlájából. Aki a komcsik idején moszkvai nagykövet volt, annak, mindenki tudta, annyi. Moszkvába menni nagykövetnek, maga volt Szibéria.

De Szűrös elvtársúr ezt is vállalta, mert már akkor tudta, hogy egyszer, majdan ő lesz a magyar szabadság szimbóluma, kikiálthatja a Magyar Köztársaságot, s újabb 14 év elteltével, felszólalhat a Fidesz szövetségi gyűlésén. Pali bácsi még jobban szaporázza a lépteit. Hamarosan megérkezik. Érkezni, csak pontosan és szépen, jutnak eszébe a költő szavai.
Az óra csörgésére ébred. Hat óra van, új nap kezdődik.

5044

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 3


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds