2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20195527
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Föld S. Péter: A padlóra köpni tilos
Posted on July 04, Sunday, 15:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Nem igaz, hogy ezek ennyire hülyék, mondta egyik ismerősöm. Pedig igaz: ezek éppen ennyire hülyék. Se jobban, sem pedig kevésbé. Erre kaptak felhatalmazást, ezért zajlott forradalom a szavazófülkékben, ezért kellett oxigénmaszk nélkül a magas csúcsokat megmászni.


Ezt akarták az emberek. Hogy ezek ennyire hülyék legyenek. Hogy a miniszterelnök aláírásával ellátott utasítás rendelkezzen arról, miszerint az államigazgatási szervek épületeiben kötelező kilógatni a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot. Nem is akárhogyan: színes formátumban, méltó minőségben kinyomtatva, 50-X 70 centis állóformátumban. Rendnek kell lenni.

Nem mintha bármi bajom lenne az álló formátummal, a színes nyomtatásnak és a méltó minőségnek pedig már akkor is odaadó híve voltam, amikor Schmitt Pál még nem az evangélium olvasásával indított reggelenként. Ezzel együtt, valahol mégiscsak aggályos, amit a kormány a zemberekről gondol. Hogy a zemberek, akik a forradalomra szavaztak, az államigazgatási hivatalokban kifüggesztett táblák szellemiségétől vezérelve még a mostaninál is eltökéltebben másznak majd oxigénpalack nélkül új magaslatok felé.

A régvolt Ludas Matyinál főnököm és atyai jó barátom, Mikes György mesélte az akkoriban még meglehetősen gyakori haknikon a következő viccet: az SZTK-ban hatalmas plakáton egy visszataszító, gusztustalan emberi máj fotója volt látható, alatta az elrettentésnek szánt felirat, Ilyen az alkoholista ember mája. Egyszer egy részeg ember tévedt arra, meglátta a képet, s valósággal beleremegett a borzasztó látványba: te jóságos ég, kiáltott fel, soha többet nem eszem májat!

Nem az a baj a nemzeti együttműködés politikai nyilatkozatával, ami benne van. Legyen béke, szabadság és egyetértés, így kezdődik a szent szöveg, talán még az időjárásról is írhattak volna valamit, mondjuk azt, hogy legyen mindig szép idő. Nem biztos, hogy alaposan átgondolta a kormány, hogy amikor teljesítette a magyar emberek ezeréves álmát, és mostantól minden államigazgatási hivatalban lesz egy ilyen plakát. Nem a színes formátummal van baj, a minőségi nyomtatással. Hanem azzal, hogy ez még messze nem elégséges. Mert lássuk be, az messze nem elegendő, ha a hivatalba betérő emberek kedvükre bámulják a feliratot. Ha akarják, végigböngészik az utolsó betűig, bebiflázzák szóról szóra, ha meg úri kedvük úgy tartja, egyetlen pillantást sem vetnek rá. Mást olvasnak helyette várakozás közben, bulvárlapot, keresztrejvényt, netán a kormánynak nem tetsző politikai újságot bányásznak elő a táskájukból.
Vagy csak néznek maguk elé a semmibe.

Nem elég kinyomtatni és kifüggeszteni a hivatalok falain a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot, de számon is kellene kérni a zemberektől. Hogy tényleg olvasták-e? És ha olvasták, vajon megértették-e, ami a szövegben írva vagyon? És ha megértették, úgy értették, ahogyan azt a szöveg megfogalmazói elképzelték?

Mert az még rendjén van, hogy Szijjártó Péter szerint az emberek akarták, hogy mostantól minden államigazgatási szerv falán jól látható helyen ott legyen kiakasztva a nyilatkozat. És az is látszik már, hogy idővel az emberek nyilván majd azt is akarják, hogy Orbán, Schmitt, és a többi nagymenő fényképe ki legyen téve minden iskolában.

Talán nem tűnik tiszteletlenségnek, ha megjegyzem, hogy ez a mostani ötlet távolról sem új keletű. Régen, és időnként még ma is, minden jobb kocsmában ott volt a felirat: Tánc közben lekérés nincs, kerékpárt a falhoz támasztani, valamint a padlóra köpködni szigorúan tilos.

Az akkori kocsmákban még nem volt színes formátum, a minőségi nyomtatásra sem ügyeltek annyira, mint ma, mégis értettek az intésből az emberek. (Közben persze, köpködtek, mint állat, és a biciklit is a falhoz támasztották.) Ezekből a mostani szövegekből, bármilyen furmányosan is vannak megfogalmazva, ugyancsak sok mindent meg lehet érteni.

3807

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 3.66
szavazat: 3


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds